Звільнення від сплати судового збору


Recommended Posts

Суть дела.

Истец обратился в суд о взыскании с Ответчика(мой доверитель)  задолженности по договору кредита 6 500 000,00 грн. При этом суд первой инстанции освободил его от уплаты судебного сбора, пенсионер, малоимущий. Суд апелляционной инстанции проигнорировал этот факт, оставил решение в силе. Подаем кассацию от имени ответчика.

И просим освободить ответчика от оплаты судебного сбора в размере 7308,00 грн. Мотивируя следующим.

 

Відповідно до ст. 136 ЦПК України  передбачено, що суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою звільнити її від сплати судового збору.

 Відповідно до ч. 2 ст. 8 Закону України "Про судовий збір", суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті -   розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.    

 Я є інвалідом 3 групи. (підтверджуючі документи є у матеріалах справи.) В 2010 році в мене відбулося гостре порушення мозкового кровообігу (ГПМК - інсульт), та здоров’я значно погіршилось в наслідок чого я отримав інвалідність та тривалий час не міг працювати. Відсутність працездатності привело к  тому, що я  маю скрутний фінансовий стан.  Мій трудовий дохід значно зменшився,  з врахуванням утримання по виконавчим провадженням він складає 27 200,54 грн.  за 12 місяців з заробітної плати, та 14856,8 грн. з пенсії по інвалідності.  Маю погіршення стану здоров’я, постійно потребую лікування. Маю на утриманні малолітнього сина.   

 Таким чином, наразі я перебуваю у вкрай скрутному матеріальному становищі та не маю змоги сплатити судовий збір. Судовій збір за оскарження договору, по якому я взагалі не отримував гроші. Сплата судового збору приведе к витратам   всього мого доходу,  та залишить мене без грошових коштів для життя та їжі. В мене складається ситуація, або судовий збір, або їжа та ліки.  Також в скрутному становищі окажеться мій малолітній син, якого я маю утримувати.  В мене відсутні будь-які збереження  або майно, реалізація якого б дозволяла сплатити судовий збір в необхідному розмірі. Значно великій судовий збір перешкоджає мені доступ до суду шкодить моєму праву на захист моїх прав та справедливий суд.

За 12 місяців  сума доходу складає 27202,54+14856,8= 42057,34 грн.  П’ять відсотків річного доходу складуть – 20496,72 х 5% = 2102,86 грн.  Розмір судового збору -  7308,00 грн. значно перевищує 5 відсотків розміру річного доходу.

Відповідно до  положення пункту 1 статті 6 Конвенції та прецедентну практику Європейського суду з прав людини (зокрема, рішення від 19 червня 2001 року у справі “Креуз проти Польщі” (Kreuz v. Poland)), сплата судових витрат не повинна перешкоджати доступу до суду, ускладнювати цей доступ таким чином і такою мірою, щоб завдати шкоди самій суті цього права, та має переслідувати законну мету.

У зв’язку із цим при здійсненні правосуддя у цивільних справах суди повинні вирішувати питання, пов’язані з судовими витратами (зокрема, щодо відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх сплати), у чіткій відповідності до Цивільного процесуального кодексу України (далі — ЦПК), Закону України від 08 липня 2011 року № 3674-VI “Про судовий збір” (далі — Закон № 3674-VI), а також інших нормативно-правових актів України, забезпечуючи при цьому належний баланс між інтересами держави у стягненні судового збору за розгляд справ, з одного боку, та інтересами позивача (заявника) щодо можливості звернення до суду, з другого боку.

 

НО!!!! ВС нам ответил, что 

При цьому ОСОБА_1 подав клопотання про звільнення від сплати судового збору з підстав того, що розмір судового збору перевищує

5 відсотків розміру його річного доходу (пункт 1 частини першої статті 8 Закону України «Про судовий збір»).

Клопотання про звільнення від сплати судового збору не підлягає задоволенню, оскільки відповідно до вказаної норми законодавства суд може звільнити від сплати судового збору позивача-фізичну особу, а ОСОБА_1 є відповідачем у цій справі.

Враховуючи викладене, заявнику необхідно сплатити судовий збір за подання касаційної скарги у розмірі, зазначеному в ухвалі від 2 квітня

2018 року - 7 308 грн.

Но в законе сказано освободить возможно сторону по деле, не конкретизировано, что только истца. Что делать???

 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...