Звільнення від сплати судового збору

Recommended Posts

Posted

Суть дела.

Истец обратился в суд о взыскании с Ответчика(мой доверитель)  задолженности по договору кредита 6 500 000,00 грн. При этом суд первой инстанции освободил его от уплаты судебного сбора, пенсионер, малоимущий. Суд апелляционной инстанции проигнорировал этот факт, оставил решение в силе. Подаем кассацию от имени ответчика.

И просим освободить ответчика от оплаты судебного сбора в размере 7308,00 грн. Мотивируя следующим.

Відповідно до ст. 136 ЦПК України  передбачено, що суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою звільнити її від сплати судового збору.

Відповідно до ч. 2 ст. 8 Закону України "Про судовий збір", суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті -   розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.    

Я є інвалідом 3 групи. (підтверджуючі документи є у матеріалах справи.) В 2010 році в мене відбулося гостре порушення мозкового кровообігу (ГПМК - інсульт), та здоров’я значно погіршилось в наслідок чого я отримав інвалідність та тривалий час не міг працювати. Відсутність працездатності привело к  тому, що я  маю скрутний фінансовий стан.  Мій трудовий дохід значно зменшився,  з врахуванням утримання по виконавчим провадженням він складає 27 200,54 грн.  за 12 місяців з заробітної плати, та 14856,8 грн. з пенсії по інвалідності.  Маю погіршення стану здоров’я, постійно потребую лікування. Маю на утриманні малолітнього сина.   

Таким чином, наразі я перебуваю у вкрай скрутному матеріальному становищі та не маю змоги сплатити судовий збір. Судовій збір за оскарження договору, по якому я взагалі не отримував гроші. Сплата судового збору приведе к витратам   всього мого доходу,  та залишить мене без грошових коштів для життя та їжі. В мене складається ситуація, або судовий збір, або їжа та ліки.  Також в скрутному становищі окажеться мій малолітній син, якого я маю утримувати.  В мене відсутні будь-які збереження  або майно, реалізація якого б дозволяла сплатити судовий збір в необхідному розмірі. Значно великій судовий збір перешкоджає мені доступ до суду шкодить моєму праву на захист моїх прав та справедливий суд.

За 12 місяців  сума доходу складає 27202,54+14856,8= 42057,34 грн.  П’ять відсотків річного доходу складуть – 20496,72 х 5% = 2102,86 грн.  Розмір судового збору -  7308,00 грн. значно перевищує 5 відсотків розміру річного доходу.

Відповідно до  положення пункту 1 статті 6 Конвенції та прецедентну практику Європейського суду з прав людини (зокрема, рішення від 19 червня 2001 року у справі “Креуз проти Польщі” (Kreuz v. Poland)), сплата судових витрат не повинна перешкоджати доступу до суду, ускладнювати цей доступ таким чином і такою мірою, щоб завдати шкоди самій суті цього права, та має переслідувати законну мету.

У зв’язку із цим при здійсненні правосуддя у цивільних справах суди повинні вирішувати питання, пов’язані з судовими витратами (зокрема, щодо відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх сплати), у чіткій відповідності до Цивільного процесуального кодексу України (далі — ЦПК), Закону України від 08 липня 2011 року № 3674-VI “Про судовий збір” (далі — Закон № 3674-VI), а також інших нормативно-правових актів України, забезпечуючи при цьому належний баланс між інтересами держави у стягненні судового збору за розгляд справ, з одного боку, та інтересами позивача (заявника) щодо можливості звернення до суду, з другого боку.

НО!!!! ВС нам ответил, что 

При цьому ОСОБА_1 подав клопотання про звільнення від сплати судового збору з підстав того, що розмір судового збору перевищує

5 відсотків розміру його річного доходу (пункт 1 частини першої статті 8 Закону України «Про судовий збір»).

Клопотання про звільнення від сплати судового збору не підлягає задоволенню, оскільки відповідно до вказаної норми законодавства суд може звільнити від сплати судового збору позивача-фізичну особу, а ОСОБА_1 є відповідачем у цій справі.

Враховуючи викладене, заявнику необхідно сплатити судовий збір за подання касаційної скарги у розмірі, зазначеному в ухвалі від 2 квітня

2018 року - 7 308 грн.

Но в законе сказано освободить возможно сторону по деле, не конкретизировано, что только истца. Что делать???

• Пользователи

No members to show