Постановление БП-ВС о хозяйственной юрисдикции спора по отмене регистрации параллельно созданного ОСМД


Считаете ли Вы решение законным и справедливым?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 вересня 2018 року

м. Київ

Справа N 916/782/17

Провадження N 12-116гс18

Велика Палата Верховного Суду у складі:

головуючий суддя-доповідач Рогач Л.І.,

суддів Антонюк Н.О., Бакуліної С.В., Британчука В.В., Данішевської В.І., Золотнікова О.С., Кібенко О.Р., Лобойка Л.М., Прокопенка О.Б., Саприкіної І.В., Ситнік О.М., Ткачука О.С., Уркевича В.Ю., Яновської О.Г.,

за участю секретаря судового засідання Салівонського С.П., учасники справи:

позивач - не з'явився,

відповідачі - не з'явилися,

представник ОСОБА_3 - ОСОБА_4,

треті особи на стороні відповідача: ОСОБА_3, ОСОБА_5,

третя особа на стороні відповідача - ОСОБА_6 - не з'явився,

розглянула в судовому засіданні касаційні скарги ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_3 на постанову Одеського апеляційного господарського суду від 27 листопада 2017 року (судді: Будішевська Л.О. - головуючий, Мишкіна М.А., Таран С.В.) та рішення Господарського суду Одеської області від 5 вересня 2017 року (суддя Смелянець Г.Є.) у справі N 916/782/17 за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Успенська 17" до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Наш дім Успенська 17", Державного підприємства "Державний інститут судових економіко-правових та технічних експертних досліджень" в особі Одеської філії Державного підприємства "Державний інститут судових економіко-правових та технічних експертних досліджень", Юридичного департаменту Одеської міської ради в особі Управління державної реєстрації юридичного департаменту, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів: ОСОБА_5, ОСОБА_3, ОСОБА_6, про визнання недійсним рішення установчих зборів та скасування державної реєстрації та

ВСТАНОВИЛА:

ІСТОРІЯ СПРАВИ

1.Короткий зміст позовних вимог

1.1. У квітні 2017 року Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Успенська 17" (далі - ОСББ "Успенська 17") звернулося до господарського суду з позовом до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Наш дім Успенська 17" (далі - ОСББ "Наш дім Успенська 17") та Державного підприємства "Державний інститут судових економіко-правових та технічних експертних досліджень" в особі Одеської філії Державного підприємства "Державний інститут судових економіко-правових та технічних експертних досліджень", Юридичного департаменту Одеської міської ради в особі Управління державної реєстрації юридичного департаменту, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів: ОСОБА_5, ОСОБА_3, ОСОБА_6, в якому, з урахування заяви про уточнення позовних вимог, просило:

- визнати недійсними рішення установчих зборів ОСББ "Наш дім Успенська 17", оформлені протоколом установчих зборів від 19 липня 2016 року N 1;

- скасувати державну реєстрацію ОСББ "Наш дім Успенська 17" (ідентифікаційний код юридичної особи 40690106) шляхом скасування запису від 26 липня 2016 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - Реєстр) за номером 1 556 102 0000 059384.

1.2. На обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що створення ОСББ "Наш дім Успенська 17" відбулося з порушенням вимог чинного законодавства, а саме частини третьої статті 4 Закону України від 29 листопада 2001 року N 2866-III "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (далі - Закон N 2866-III), якою встановлено, що в одному багатоквартирному буднику може бути створено тільки одне об'єднання. На переконання позивача, оскільки на момент створення ОСББ "Наш дім Успенська 17" вже було зареєстровано ОСББ "Успенська 17", то створення ще одного ОСББ у тому самому багатоквартирному будинку порушує права та законні інтереси ОСББ "Успенська 17".

1.3. Також позивач зазначає, що рішення про створення ОСББ "Наш дім Успенська 17" прийнято за відсутністю кворуму, оскільки на відповідних зборах були присутні власники квартир та нежитлових приміщень, загальна площа яких становить 409, 09 кв. м

2. Короткий зміст рішення суду першої та апеляційної інстанції

2.1. Господарський суд Одеської області рішенням від 5 вересня 2017 року, залишеним без змін постановою Одеського апеляційного господарського суду від 27 листопада 2017 року, позовні вимоги ОСББ "Успенська 17" задовольнив повністю:

- визнав недійсними рішення установчих зборів ОСББ "Наш дім Успенська 17", оформлені протоколом від 19 липня 2016 року;

- скасував державну реєстрацію ОСББ "Наш дім Успенська 17" шляхом скасування запису від 26 липня 2016 року за номером 1 556 102 0000 059384 у Реєстрі;

- стягнув з ОСББ "Наш дім Успенська 17" на користь ОСББ "Успенська 17" витрати зі сплати судового збору в сумі 3 тис. 200 грн.

2.2. Суд установив, що на момент створення ОСББ "Наш дім Успенська 17" вже було створено ОСББ "Успенська 17", якому згідно з рішенням Одеської міської ради та за актом приймання-передачі переданий весь багатоквартирний житловий будинок за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, 17, включаючи об'єкти нерухомості, які належать третім особам. На підставі частини третьої статті 4 Закону N 2866-III суд дійшов висновку про недійсність рішення установчих зборів щодо створення ОСББ "Наш дім Успенська 17", оформленого протоколом від 19 липня 2016 року, оскільки в одному багатоквартирному будинку може бути створено тільки одне об'єднання співвласників. При цьому суд зазначив, що в матеріалах справи відсутні будь-які докази існування декількох багатоквартирних будинків по вул. Успенська, 17 у м. Одесі.

2.3. Оскільки рішення установчих зборів ОСББ "Наш дім Успенська 17", оформлені протоколом від 19 липня 2016 року, визнаються господарським судом недійсними, то і реєстраційний запис щодо державної реєстрації в Реєстрі підлягає скасуванню.

2.4. Апеляційний суд погодився з висновками суду першої інстанції та, крім того, зазначив, що спір у цій справі є спором щодо правомірності установчих документів юридичної особи та виник з організаційно-правових правовідносин у процесі управління господарською (некомерційною) діяльністю відповідача, а отже підвідомчий господарському суду. Позивач у цій справі - юридична особа, захищаючи своє порушене право, звернувся до господарського суду з позовом до юридичної особи ОСББ "Наш дім Успенська 17", що узгоджується з положеннями статті 12 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) (у редакції, чинній на час звернення з позовом до суду).

3. Короткий зміст вимог касаційної скарги

3.1. 13 грудня 2017 року ОСОБА_5, ОСОБА_3 та ОСОБА_6 подали до Вищого господарського суду України касаційні скарги, у яких просили скасувати постанову Одеського апеляційного господарського суду від 27 листопада 2017 року та рішення Господарського суду Одеської області від 5 вересня 2017 року, які прийняті з порушенням норм матеріального та процесуального права, та відмовити в задоволенні позову в повному обсязі.

3.2. Скаржники стверджують про порушення правил підвідомчості спору господарським судам, невідповідність способу захисту прав та інтересів позивача вимогам чинного законодавства, неправильне застосування господарськими судами приписів статей 1, 12, пункту 1 частини першої статті 80 ГПК України (у редакції, чинній до 15 грудня 2017 року), оскільки позивач у цій справі оскаржує не рішення юридичної особи, а рішення фізичних осіб щодо створення юридичної особи, тому такі вимоги не підлягають розгляду в порядку господарського судочинства.

3.3. Також скаржники зазначають, що суди першої та апеляційної інстанцій неправильно застосували норми матеріального права, зокрема статті 1, 6 Закону N 2866-III, статті 87, 385 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), внаслідок чого, в рамках господарського судочинства, дійшли протиправного висновку щодо відсутності у ОСОБА_5, ОСОБА_3 та ОСОБА_6 права на створення ОСББ "Наш дім Успенська 17".

3.4. Таким чином, на думку скаржників, має місце порушення правил предметної та суб'єктної юрисдикції.

3.5. Крім того, ОСОБА_6 в своїй касаційній скарзі зазначив, що не був присутній на установчих зборах та не надавав своєї згоди на створення ОСББ "Успенська 17". На момент створення ОСББ "Наш дім Успенська 17" він був власником квартири АДРЕСА_1 у будинку по вул. Успенській 17 у м. Одеса, яка, на його переконання, є окремою спорудою (житловим будинком) позначеною на технічній документації АДРЕСА_1 та не має жодних приміщень загального користування. Станом на день подання касаційної скарги ОСОБА_6 є власником житлового будинку АДРЕСА_1, що підтверджується витягом із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 9 червня 2017 року НОМЕР_1 та технічним паспортом на будинок, а частина друга статті 385 ЦК України надає право власникам саме житлових, а не багатоквартирних житлових будинків, створювати об'єднання для належного обслуговування житлових будинків.

3.6. Обґрунтовуючи свої касаційні скарги ОСОБА_5, ОСОБА_3 також посилаються на те, що вони є співвласниками нежилих приміщень першого поверху та окремого житлового будинку за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, 17, які є відокремленими будівлями, позначеними в технічному паспорті АДРЕСА_3 і АДРЕСА_2 відповідно, та які не мають жодних приміщень загального користування разом з іншими мешканцями за вказаною адресою.

4. Короткий зміст ухвали суду касаційної інстанції

4.1. Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду ухвалою від 7 березня 2018 року відкрив касаційне провадження за касаційними скаргами ОСОБА_5, ОСОБА_3 та ОСОБА_6; призначив їх розгляд у судовому засіданні Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду та встановив строк для подання відзиву на касаційні скарги до 17 квітня 2018 року.

4.2. Ухвалою від 24 квітня 2018 року Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду справу N 916/782/17 разом з указаними касаційними скаргами передав на розгляд ВеликоїПалати Верховного Суду відповідно до частини шостої статті 302 ГПК України, згідно з якою справа підлягає передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду у всіх випадках, коли учасник справи оскаржує судове рішення з підстав порушення правил предметної чи суб'єктної юрисдикції.

4.3. 8 травня 2018 року до Великої Палати Верховного Суду надійшло клопотання ОСББ "Успенська 17" про розгляд справи у судовому засіданні з викликом сторін.

4.4. Велика Палата Верховного Суду ухвалою від 10 травня 2018 року прийняла до розгляду справу N 916/782/17 (провадження N 12-116гс18) та призначила її розгляд у порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи.

5. Фактичні обставини справи, встановлені судами

5.1. Суди попередніх інстанцій установили, що 9 квітня 2016 року були проведені збори співвласників багатоквартирного будинку за адресою: вул. Успенська 17, м. Одеса, за результатами яких прийняте рішення, зокрема, про створення ОСББ "Успенська 17", а 11 квітня 2016 року здійснено його державну реєстрацію.

5.2. Відповідно до протоколу вказаних зборів від 10 квітня 2016 року N 1 загальна чисельність співвласників багатоквартирного будинку становить 47, загальна площа всіх квартир та нежитлових приміщень - 3 148, 84 кв. м

5.3. У зборах брали участь співвласники в кількості 24 особи з правом голосу, яким належать квартири та/або нежитлові приміщення багатоквартирного будинку загальною площею 1928, 21 кв. м

5.4. У цих зборах також брали участь ОСОБА_5, ОСОБА_3, як співвласники квартири АДРЕСА_2 та нежилого приміщення АДРЕСА_3.

5.5. Відповідно до пункту 2.3 статуту ОСББ "Успенська 17", останнє не є прибутковою організацією й не має на меті одержання прибутку від здійснення власної господарської діяльності.

5.6. Рішенням загальних зборів учасників ОСББ "Успенська 17" від 27 квітня 2016 року будинок за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, 17 прийнято в управління вказаного ОСББ.

5.7. Відповідно до протоколу зборів від 27 квітня 2016 року N 4 загальна кількість співвласників багатоквартирного будинку становить 47 осіб, загальна площа всіх квартир та нежитлових приміщень - 3 148, 84 кв. м

5.8. У зборах брали участь співвласники в кількості 24 особи з правом голосу, яким належать квартири та/або нежитлові приміщення багатоквартирного будинку загальною площею 2 147, 26 кв. м

5.9. Одеською міською радою 30 червня 2016 року прийнято рішення N 1036 -VII "Про надання дозволу ОСББ "Успенська 17" на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0, 23214 га за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, 17 для експлуатації та обслуговування багатоквартирного житлового будинку і споруд та прибудинкової території".

5.10. Згідно з технічним паспортом, виданим Комунальним підприємством "Бюро технічної інвентаризації" Одеської міської ради (далі - КП "БТІ"), станом на 28 березня 2016 року багатоквартирний житловий будинок за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, 17 складається з літер "А", "Б", "В", "Д", "Е", "Ж", загальна площа його становить 3733, 2 кв. м, житлова площа 1371,1 кв. м, кількість квартир - 28, у тому числі квартири АДРЕСА_1, АДРЕСА_2, АДРЕСА_4, АДРЕСА_5.

5.11. На підставі рішення Одеської міської ради від 30 червня 2016 року N 882-VII "Про передачу багатоквартирних житлових будинків, що обліковуються на балансі комунальних підприємств житлово-комунального сервісу Одеської міської ради, в управління (на баланс) об'єднань співвласників багатоквартирних будинків" та акта приймання-передачі від 20 липня 2016 року на баланс ОСББ "Успенська 17" передано весь багатоквартирний житловий будинок за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, 17.

5.12. Згідно з довідкою Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно щодо об'єкту нерухомого майна від 23 березня 2016 року ОСОБА_5 та ОСОБА_3 на підставі свідоцтва про право власності належить квартира АДРЕСА_2 загальною площею 237,99 кв. м (АДРЕСА_2) та нежилі приміщення АДРЕСА_3 загальною площею 135,9 кв. м за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, 17.

5.13. На підставі договору купівлі-продажу від 4 червня 2007 року ОСОБА_6 за вказаною адресою належить квартира АДРЕСА_1 загальною площею 35, 2 кв. м, що позначена АДРЕСА_1 у технічній документації.

5.14. 19 липня 2016 року було проведено збори співвласників багатоквартирного будинку за адресою: вул. Успенська 17, м. Одеса, про що складений відповідний протокол, згідно з яким прийнято рішення, зокрема, про створення ОСББ "Наш дім Успенська 17", а 26 липня 2016 року здійснено його державну реєстрацію.

5.15. Відповідно до протоколу N 1 цих зборів загальна чисельність співвласників багатоквартирного будинку становить три особи, а саме: ОСОБА_5, ОСОБА_3, як власники квартири АДРЕСА_2 загальною площею 237,99 кв. м та нежитлового приміщення АДРЕСА_3 загальною площею 135,9 кв. м, а також ОСОБА_6, як власник квартири АДРЕСА_1 загальною площею 35,2 кв. м Загальна площа всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку становить 409,09 кв. м

5.16. Відповідно до пункту 2.3 статуту ОСББ "Наш дім Успенська 17", останнє не є прибутковою організацією й не має на меті одержання прибутку від здійснення власної господарської діяльності.

5.17. Дослідивши рішення Одеської міської ради від 30 червня 2016 року N 882-VII, акт приймання-передачі житлового комплексу або його частини на баланс ОСББ "Успенська 17" від 20 липня 2016 року, технічний паспорт КП БТІ від 28 березня 2016 року, довідку з Державного реєстру речових прав власності на нерухоме майно від 23 березня 2016 року N 55767481, суди з'ясували, що на момент створення ОСББ "Наш дім Успенська 17" за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, 17 знаходиться один багатоквартирний житловий будинок, до складу якого входять об'єкти нерухомості третіх осіб та який на момент створення ОСББ "Наш дім Успенська 17" увесь був прийнятий на баланс зареєстрованого й діючого ОСББ "Успенська 17".

5.18. Будь-які докази існування декількох багатоквартирних будинків за вказаною адресою в матеріалах справи відсутні.

5.19. Суди попередніх інстанцій також установили, що в подальшому квартира АДРЕСА_2, співвласниками якої є ОСОБА_5 та ОСОБА_3 зареєстрована у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, як житловий будинок загальною площею 238 кв. м за адресою: АДРЕСА_2, а квартира АДРЕСА_1, власником якої є ОСОБА_6 - як житловий будинок загальною площею 35, 2 кв. м за адресою: АДРЕСА_1.

5.20. Однак реєстрація цих змін відбулася вже після створення ОСББ "Успенська 17" та ОСББ "Наш дім Успенська 17".

6. Мотиви, якими керується Велика Палата Верховного Суду та застосоване нею законодавство

6.1. Відповідно до статті 1 ГПК України (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності, мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

6.2. Отже, до господарського суду мають право звертатися підприємства, установи, організації, що є суб'єктами некомерційної господарської діяльності.

6.3. Аналогічні положення містить частина друга статті 4 ГПК України (у редакції, чинній на час розгляду справи Великою Палатою Верховного Суду), згідно з якою, юридичні особи та фізичні особи-підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

6.4. За змістом частин першої-третьої статті 3 Господарського кодексу України (далі - ГК України) під господарською діяльністю розуміється діяльність суб'єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність. Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб'єкти підприємництва - підприємцями. Господарська діяльність може здійснюватись і без мети одержання прибутку (некомерційна господарська діяльність). Діяльність не господарюючих суб'єктів, спрямована на створення і підтримання необхідних матеріально-технічних умов їх функціонування, що здійснюється за участі або без участі суб'єктів господарювання, є господарчим забезпеченням діяльності не господарюючих суб'єктів.

6.5. У вирішенні питання про те, чи можна вважати правовідносини та відповідний спір - господарськими, слід керуватися ознаками, наведеними у статті 3 ГК України. Господарський спір підвідомчий господарському суду, зокрема, за таких умов: участь у спорі суб'єкта господарювання; наявність між сторонами, по-перше, господарських відносин, урегульованих ЦК України, ГК України, іншими актами господарського й цивільного законодавства, і, по-друге, спору про право, що виникає з відповідних відносин; наявність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення спору господарським судом; відсутність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення такого спору судом іншої юрисдикції.

6.6. Згідно зі статтею 385 ЦК України власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків). Таке об'єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту. Об'єднання власників квартир, житлових будинків є юридичною особою, яка створюється та діє відповідно до статуту та закону.

6.7. Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об'єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов'язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначено Законом N 2866-III.

6.8. Статтею 1 цього Закону встановлено, що ОСББ - це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

6.9. Відповідно до статті 4 Закону N 2866-III об'єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов'язків, належного утримання й використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

6.10. Основна діяльність ОСББ полягає в здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання.

6.11. Отже, вищезазначений Закон визначає ОСББ як юридичну особу, створену власниками для сприяння використання їх власного майна, управління, утримання і використання неподільного та загального майна.

6.12. Відповідно до пунктів 2.3 статутів ОСББ "Успенська 17" та ОСББ "Наш дім Успенська 17" вони не є прибутковими організаціями й не мають на меті одержання прибутку від здійснення власної господарської діяльності, тобто, позивач та відповідач є суб'єктами некомерційної господарської діяльності.

6.13. Визначаючи юрисдикцію, в якій належить розглядати спір у цій справі, суд враховує, що з огляду на приписи частини третьої статті 22 Закону України від 2 червня 2016 року N 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (у редакції, чинній на час звернення з позовом), згідно з якими місцеві господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають з господарських правовідносин, а також інші справи, віднесені процесуальним законом до їх підсудності, та на вимоги статей 1, 4-1, 12 ГПК України (у редакції, чинній на час звернення з позовом) господарські суди розглядають справи в порядку позовного провадження, коли склад учасників спору відповідає приписам статті 1 цього Кодексу (у згаданій редакції), а правовідносини, з яких виник спір, мають господарський характер.

6.14. Тобто, за загальним правилом критеріями належності справи до господарського судочинства є в сукупності суб'єктний склад учасників спору та характер спірних правовідносин.

6.15. У справі, яка переглядається, позивач звернувся з позовом у зв'язку зі здійсненням ним, як суб'єктом некомерційної господарської діяльності функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних із діяльністю об'єднання до відповідача - юридичної особи, суб'єкта некомерційної господарської діяльності, який у здійсненні цих функцій перешкоджає.

6.16. Також відповідно до статті 57 ГК України рішення про утворення суб'єкта господарювання є установчим документом суб'єкта господарювання, відповідно, позивач належно визначив відповідача - юридичну особу - у спорі про недійсність її установчого документа.

6.17. Отже, суди розглянули спір із додержанням правил предметної та суб'єктної юрисдикції.

6.18. Крім того, суди попередніх інстанцій дійшли висновків про порушення вимог Закону N 2866-III під час створення ОСББ "Наш дім Успенська 17".

6.19. Так, відповідно до підпункту 1 частини першої статті 1 Закону України від 14 травня 2015 року N 417-VIII "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" (далі - Закон N 417-VIII), багатоквартирний будинок - житловий будинок, у якому розташовано три чи більше квартири. У багатоквартирному будинку можуть також бути розташовані нежитлові приміщення, які є самостійними об'єктами нерухомого майна.

6.20. Частиною третьою статті 4 Закону N 2866-III установлено, що в одному багатоквартирному будинку може бути створено тільки одне об'єднання. Власники квартир та нежитлових приміщень у двох і більше багатоквартирних будинках, об'єднаних спільною прибудинковою територією, елементами благоустрою, обладнанням, інженерною інфраструктурою, можуть створити одне об'єднання.

6.21. Однак, як вбачається з матеріалів справи, на момент прийняття рішення про створення ОССБ "Наш дім Успенська 17" у багатоквартирному будинку за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, 17 вже було створено і діяло ОСББ "Успенська 17", яке прийняло весь будинок за вказаною адресою на свій баланс.

6.22. Таким чином, рішення про створення ОССБ "Наш дім Успенська 17" прийнято всупереч вимогам частини третьої статті 4 Закону N 2866-III, яка імперативно встановлює, що в одному багатоквартирному будинку може бути створено тільки одне об'єднання.

6.23. Крім того, згідно зі статтею 6 Закону N 2866-III, об'єднання може бути створено лише власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (багатоквартирних будинках). Установчі збори об'єднання у новозбудованих багатоквартирних будинках можуть бути проведені після державної реєстрації права власності на більше половини квартир та нежитлових приміщень у такому будинку.

6.24. Для створення об'єднання скликаються установчі збори. Скликання установчих зборів здійснюється ініціативною групою, яка складається не менш які з трьох власників квартир або нежилих приміщень.

6.25. Частиною четвертою статті 6 Закону N 2866-III встановлено, що повідомлення про проведення установчих зборів направляється ініціативною групою не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів. Повідомлення направляється в письмовій формі і вручається кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). У повідомленні про проведення установчих зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного.

6.26. Указана норма права імперативно визначає порядок і спосіб повідомлення власників: форма повідомлення обов'язково письмова; повідомляється кожен власник; таке повідомлення вручається власнику або під розписку, або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом).

6.27. Кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку. Якщо одна особа є власником квартир (квартири) та/або нежитлових приміщень, загальна площа яких становить більш як 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, кожний співвласник на установчих зборах має один голос незалежно від кількості та площі квартир або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

6.28. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості усіх співвласників.

6.29. Однак згідно з протоколом установчих зборів ОСББ "Наш дім Упенська17", на зборах були присутні власники квартир, які розташовані у багатоквартирному будинку за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, 17 загальна площа яких становить 409, 9 кв. м, при цьому згідно з технічним паспортом розробленим та виданим КП "БТІ" станом на 28 березня 2016 року, загальна площа вказаного багатоквартирного житлового будинку становить 3733, 2 кв. м, а кількість квартир - 28.

6.30. Отже, ураховуючи викладені вище обставини, суди правильно визначили, що рішення про створення ОССБ "Наш дім Успенська 17" прийнято всупереч вимогам Закону N 2866-III, а також положень Закону N 417-VIII.

6.31.Доводи касаційних скарг щодо створення спірним рішенням об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, об'єкт обслуговування та предмет діяльності якого є відмінним від багатоквартирного будинку за адресою вул. Успенська, 17 у м. Одеса, спростовуються встановленими судами попередніх інстанцій обставинами справи щодо змісту статуту відповідача, правового статусу належних третім особам об'єктів нерухомості на дату прийняття спірного рішення, положеннями законодавства щодо ознак багатоквартирного будинку в розумінні спірних правовідносин.

6.32.За статтею 9 Закону України від 15 травня 2003 року N 755-IV "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" (далі - Закон N 755-IV) (у редакції, чинній станом на час прийняття рішення судом першої інстанції) відомості про юридичну особу, громадське формування, що не має статусу юридичної особи, та фізичну особу-підприємця вносяться до Реєстру на підставі: 1) відповідних заяв про державну реєстрацію; 2) документів, що подаються для проведення інших реєстраційних дій; 3) відомостей, отриманих у результаті інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром та інформаційними системами державних органів.

6.33. За змістом пункту 2 частини першої статті 25 вказаного вище Закону державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі, зокрема, судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України від 2 червня 2016 року N 1404-VIII "Про виконавче провадження" щодо визнання повністю або частково недійсними рішень засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу, скасування реєстраційної дії/запису в Реєстрі.

6.34. Суди правильно визначили, що вимога про скасування спірного запису в Реєстрі є наслідком порушення вимог законодавства у зв'язку зі створенням та діяльністю відповідача, відповідно, є зверненою до відповідача похідною вимогою від вимоги про недійсність рішення щодо створення.

7. Висновки за наслідками розгляду справи

7.1. Суди попередніх інстанцій, установивши порушення вимог Закону N 2866-III при створенні ОСББ "Наш дім Успенська 17", а також порушення його створенням та діяльністю прав та законних інтересів ОСББ "Успенська 17" та його членів, представництво інтересів та захист яких є одним зі статутних завдань та видів діяльності цього ОСББ, дійшли правомірного висновку про визнання недійсним рішення про створення ОСББ "Наш дім Успенська 17".

7.2. Велика Палата Верховного Суду з огляду на суб'єктний склад учасників цього спору, предмет та підстави позову у цій справі погоджується з висновком судів попередніх інстанцій про те, що цей спір є підвідомчим господарським судам та про правомірність звернення позивача до суду у відповідності до положень статті 1 ГПК України (у відповідній редакції) та статей 15, 16 ЦК України.

7.3. Аналогічний висновок викладено у постанові Великої Палати Верховного Суду від 18 квітня 2018 року у справі N 904/2796/17.

7.4. За змістом пункту 1 частини першої статті 308 ГПК України суд касаційної інстанції за результатами розгляду касаційної скарги має право залишити судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій без змін, а скарги без задоволення.

7.5. З урахуванням викладеного та з огляду на безпідставність наведених у касаційних скаргах доводів, судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій слід залишити без змін, а касаційні скарги ОСОБА_5, ОСОБА_3 та ОСОБА_6 - без задоволення.

8. Щодо судового збору

8.1 Згідно з частиною четвертою статті 129 ГПК України судові витрати, пов'язані з розглядом справи, у разі задоволення позову покладаються на відповідача.

8.2. За змістом частини тринадцятої статті 129 ГПК України судові витрати, третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, стягуються на її користь із сторони, визначеної відповідно до вимог цієї статті, залежно від того заперечувала чи підтримувала така особа заявлені позовні вимоги.

8.3. З огляду на результати вирішення спору у цій справі, за наслідками якого задоволено позовні вимоги, які треті особи не підтримували, та висновок ВеликоїПалати Верховного Суду про залишення касаційних скарг без задоволення, судові витрати, понесені третіми особами у зв'язку з поданням касаційних скарг, стягненню не підлягають.

Керуючись підпунктом 7 пункту 1 розділу XI "Перехідні положення", статтями 308, 309, 314, 315, 317 ГПК України, Велика Палата Верховного Суду

ПОСТАНОВИЛА:

Касаційні скарги ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_3 залишити без задоволення.

Постанову Одеського апеляційного господарського суду від 27 листопада 2017 року та рішення Господарського суду Одеської області від 5 вересня 2017 року у справі N 916/782/17 залишити без змін.

Постанова суду касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Головуючий судд'я-доповідач Л.І. Рогач

Судді: Н.О. Антонюк Л.М. Лобойко С.В. Бакуліна О.Б. Прокопенко В.В. Британчук І.В. Саприкіна В.І. Данішевська О.М. Ситнік О.С. Золотніков О.С. Ткачук О.Р. Кібенко В.Ю. Уркевич О.Г. Яновська

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Большая палата указала, что спор касательно отмены регистрации нового ОСМД ранее созданным по этому же адресу ОСМД относится к юрисдикции хозяйственных судов. Кроме того, исходя из прямой нормы части третьей статьи 4 Закона Украины от 29 ноября 2001 года N 2866-III "Об объединении совладельцев многоквартирного дома" (далее - Закон N 2866-III), которой установлено, что в одном многоквартирном доме может быть создано только одно объединения, создание параллельного объединения является не законным.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • ANTIRAID changed the title to Постановление БП-ВС о хозяйственной юрисдикции спора по отмене регистрации параллельно созданного ОСМД

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...