Розшук боржника та майна боржника за межами України


Recommended Posts

Доброго дня усім.
Рішенням суду на мою користь  з Особи_1 стягнуто суму боргу за договором позики. В подальшому за моєю заявою відкрито ВП. Судом обмежено Особу_1 у праві виїзду за межі України. 
Вчора отримав від держ. виконавця постанову про повернення виконавчого документа стягувачу з підстав п.2 ч.1 ст. 37 ЗУ "Про виконавче провадження"

Мотивація постанови: "У зв’язку з тим, що боржник ухилявся від виконання рішення суду 18.02.2018 ухвалою Красилівського районного суду №2-715/11 боржника обмежено у праві виїзду за межі України. Згідно інформації наданої Державною прикордонною службою України 24.10.2017 Особа_1 виїхала за межі України через пункт пропуску Шегені. Станом на 28.04.2020 згідно інформації наданої Державною прикордонною службою України  на територію України Особа_1 не в’їжджала, місцезнаходження її невідомо. Враховуючи викладене виконавчий документ підлягає поверненню стягувачу".

Прошу допомоги у форумчан, які мають досвід, судову практику та усіх небайдужих і підкажуть, як діяти.

Чи є сенс оскаржувати цю постанову обгрунтовуючи правовою позицією ВС (справа № 905/1918/15 (ЄДРСРУ № 76326043)"...висновок щодо безрезультатності або неможливості розшуку майна боржника може бути обґрунтованим лише тоді, коли державний виконавець, повністю реалізував надані йому права, застосував усі можливі (передбачені законом) заходи для досягнення необхідного позитивного результату." Можливо є інші підстави для оскарження.
Виконавець не здійснював дій щодо розшуку боржника (майна боржника), в порядку ст. 438 ЦПК України. 
Питання: Чи маю я підстави просити суд скасувати цю постанову, як незаконну, оскільки виконавцем не повністю реалізовано надані йому права щодо розшуку боржника (майна) за межами України. 
Які дії має здійснити (чи має взагалі право здійснювати) виконавець щодо розшуку боржника та належних йому майна і грошових коштів, у тому числі доходів у вигляді зарплати і т.і. за кордоном?

Можливо у мене, як особи, на користь якої ухвалено рішення суду є право, чи можливість отримати інформацію щодо місця знаходження та місця роботи боржника за кордоном у компетентних органах нашої держави, чи консульських установах інших держав, розташованих на території України?  
Мені від далеких родичів боржника стало відомо, що боржник проживає на території Польщі і офіційно працює. 
Буду вдячний за будь-яку корисну інформацію та пораду.

 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Потрібно встановити адресу місцезнаходження боржника (головне і найважче) і звернутися до суду з заявою щодо винесення судом ухвали про визнання судового рішення на території Республіки Польща. Після отримання такої ухвали суду звернутися до управління юстиції, вони передадуть виконання польським виконавцям.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Виконавчий лист подам знову однозначно. Дякую alexburko. От як встановити місцезнаходження боржника, навіть якщо відома країна проживання? Якщо встановлю де є боржник суду необхідно буде надати докази на підтвердження його місцезнаходження. Які докази мені може надати державні (чи недержавні) органи, установи, організації, які прийме наш самий гуманний, як належні?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Ну ось в цьому й складність. Це може бути довідка польська про проживання особи-боржника за конкретною адресою (будь-який орган - комуна (ЖЕК), опікунський комітет), трудовий контракт із зазначенням місця проживання, консульські документи), - будь-які докази в розумінні ст.76 ЦПК України.

... В одній справі про встановлення порядку участі батька в спілкуванні з дітьми є ідея розшуку боржника через Інтерпол з подання прокуратури. Підстава - умисне невиконання рішення суду. Прокуратура каже, що можна пробувати (бачить перспективу), статистики ще не маю. Задача - встановити місцезнаходження (легально), а тоді - через визнання рішення залучити польських виконавців...

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Дуже вдячний alexburko. Якщо будете мати якусь інформацію щодо цієї теми, прошу повідомити. Я в свою чергу, якщо щось напрацюю теж розміщу в темі.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...