Решение Деснянского райсуда о возврате вклада из банка Надра в золоте


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Справа № 2- 4830/10

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 серпня 2010 року

Деснянський районний суд м. Чернігова в складі:

головуючого судді Литвиненко І.В.

при секретарі Шульга Т.Є.,

за участю позивача, представника позивача, представника відповідача

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до ВАТ КБ «Надра» про стягнення суми банківського вкладу, -

в с т а н о в и в :

27.05.2010 року позивач звернулася з позовом до відповідача про стягнення боргу за договором вкладу. Свої позовні вимоги мотивувала тим, що нею було укладено договір строкового банківського вкладу на 12 місяців, але після закінчення строку дії договору сума вкладу та відсотків не була повернута відповідачем добровільно.

Позивач та його представник підтримали позовні вимоги та просили їх задовольнити.

Представник відповідача позовні вимоги не визнав.

Судом встановлено такі факти і відповідні їм правовідносини.

Позивач 29 січня 2008 року уклав із ВАТ КБ «Надра» договір банківського вкладу № 803380/04-Д зі сплатою 5 % річних, предметом договору визначено банківський метал – золото, а саме 3,22 тройські унції, сум нарахованих процентів становить 0,16 тройських унцій. Відповідно до п. п. 3.4.6 ОСОБА_2 зобов‘язаний повернути суму вкладу.

Позивач звернувся до відповідача з вимогою про повернення суми вкладу, однак йому було відмовлено. Посилання представника відповідача на те, що сума вкладу була перерахована на поточний рахунок, а тому позов не підлягає задоволенню, не заслуговують на увагу, оскільки відсотки за договором знаходяться досі на депозитному рахунку, відповідно до виписки – повідомлення (а.с. 24), а також тим, що за заявою позивача сума вкладу, що перерахована на поточний рахунок позивача - 3,22 тройських унцій (еквівалентна 29157 грн.) не повернуто позивачу, отже фактично обов‘язок банку по поверненню вкладу не виконаний.

Питання повернення вкладів регулюється договором банківського вкладу та Цивільним кодексом України. Відповідно до ст. 1060 Цивільного кодексу України, за договором банківського вкладу, незалежно від виду, банк зобов’язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника, окрім вкладів, зроблених юридичними особами на інших умовах повернення, які встановлено договором. Умова договору про відмову від права на отримання вкладу на першу вимогу є нікчемною. Постанови Національного банку України є підзаконним нормативним актом і не може вносити зміни до законів.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про банки і банківську діяльність», поняття «Вкладу» визначається як кошти у готівковій чи безготівковій формі, у валюті України чи іноземній валюті, які розміщені клієнтами на їх іменних рахунках у банку на договірних засадах на визначений строк зберігання або без зазначення такого строку і підлягають виплаті вкладникові відповідно до Законодавства України та умов договору.

Відповідно до ч. 3 ст. 533 ЦК України, використання іноземної валюти, а також платіжних документів в іноземній валюті при здійсненні розрахунків на території України допускається у випадках, порядку та на умовах, встановлених законом. Відповідно до ч.5 ст. 5 Декрету Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю від 19.02.1993 року № 15-93, одержання індивідуальної ліцензії однією із сторін валютної операції означає також дозвіл на її здійснення іншою стороною або третьою особою, яка має відношення до цієї операції, якщо інше не передбачено умовами індивідуальної ліцензії. Отже, вклад позивача відповідно до зазначеного договору, підлягає поверненню у валюті, вказаній в договорі, тобто в золоті. Відсотки, відповідно до п.4.4 договору банківського вкладу, підлягають поверненню у гривнях та становлять 726 грн. 92 коп.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання,на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Три відсотки річних за 425 днів прострочення зобов‘язання становить 1018 грн. 49 коп. (а.с. 34). Інфляційні можуть бути нараховані лише відносно гривні, оскільки індекс інфляції визначається відносно національної валюти, тому позов в цій частині не підлягає задоволенню.

Також підлягають стягненню з відповідача судові витрати. З відповідача необхідно стягнути 120 грн. на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи та витрати на правову допомогу в сумі 1300 грн. Також на користь держави належить стягнути державне мито.

Наслідки порушення сторонами договору вкладу встановлені договором та главою 72 ЦК України, які не передбачають відшкодування моральної шкоди. Не передбачає таких наслідків порушення і договір 803379 від 29.01.2008 року, відтак, відсутні підстави для задоволення позову в цій частині.

Керуючись ст.ст. 10, 60, 88, 208-210, 212-215 ЦПК України, ст.ст. 533, 1058,1060 ЦК України, суд,-

в и р і ш и в:

позовні вимоги задовольнити частково.

Зобов‘язати відкрите акціонерне товариство комерційний банк «Надра» повернути ОСОБА_1 відповідно до договору банківського вкладу № 803380/04-Д від 29.01.2008 року золото у зливках всього 100 (сто) грам, що складає 3,22 тройських унцій.

Стягнути з відкритого акціонерного товариства комерційного банку «Надра» на користь ОСОБА_1 проценти за договором банківського вкладу №803380/04-Д від 29.01.2008 року в сумі 726 грн. 92 коп., три відсотки річних в сумі 1018 грн. 49 коп., 120 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового розгляду справи та 1300 грн. витрат на правову допомогу.

Стягнути з відкритого акціонерного товариства комерційного банку «Надра» на користь держави судовий збір 309 грн. 02 коп., зарахувавши його на до місцевого бюджету міста Чернігова.

В іншій частин позову відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Чернігівської області.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/11097337

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

А все ж таки интересно,

в каком же контексте здесь упомянута индивидуальная лицензия.

Похоже вкладчики отбили себе право на индивидуалку.

Еще обратите внимание:

как определен тут вклад. Тут есть над чем подумать.

Что такое кошти? Чем кошти отличаются от грошей?

Подсказки потихоньку накапливаются

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи