Решение Южноукраинского горсуда о признании исполнительной надписи в пользу ОТП банка не подлежащей исполнению


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Справа № 2-531/2010р.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 травня 2010 року Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

у складі: головуючого – судді БОБРОВСЬКОГО І.М.

при секретарі ЗАЦЕПІНІЙ І.О.

розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Южноукраїнську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «ОТП Банк» про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Публічного акціонерного товариства «ОТП Банк» про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню. Мотивує свої вимоги тим, що 2 червня 2008 року уклала з відповідачем кредитний договір № СМ-SME402/85/2008. Для забезпечення виконання договору, в той же день було укладено договір іпотеки № РМ-SME402/85/2008, предметом якого є належна їй на праві власності квартира АДРЕСА_1. 4 березня 2010 року їй стало відомо про відкриття виконавчого провадження на підставі виконавчого напису приватного нотаріуса Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_2 від 6 жовтня 2009 року, за реєстровим номером 9104, про звернення стягнення на нерухоме майно – квартиру АДРЕСА_2. Вважає, що виконавчий напис нотаріуса не підлягає виконанню, в зв’язку з тим. що в виконавчому написі неправильно визначена адреса майна, нотаріус діяв за межами свого нотаріального округу, в порушення п. 283 Наказу № 20/5 від 3.03.2004 року Міністерства юстиції України.

В судовому засіданні позивач підтримала свої вимоги. Пояснила, що 2 червня 2008 року уклала з відповідачем кредитний договір. Для забезпечення виконання договору, в той же день було укладено договір іпотеки, предметом якого є належна їй на праві власності квартира АДРЕСА_1. 4 березня 2010 року їй стало відомо про відкриття виконавчого провадження на підставі виконавчого напису приватного нотаріуса Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_2 від 6 жовтня 2009 року, за реєстровим номером 9104, про звернення стягнення на нерухоме майно – належну їй квартиру. Проте нотаріус неправильно вказала номер квартири і будинку. Крім того, її заборгованість перед банком складає близько 600 доларів США, а вартість квартири значно більша. Строк дії кредитного договору закінчується 1 червня 2018 року і нотаріус не мала права вчинювати виконавчий напис до того доки не сплине строк дії договору. Про можливість звернення стягнення на квартиру її не попереджали. А також зазначає на те, що нотаріус діяла за межами свого нотаріального округу.

Представник відповідача позов не визнав. Пояснив, що позивач має заборгованість перед банком, проте в судовому засіданні не зміг назвати суму заборгованості. Вважає, що кредитний і іпотечний договори укладені між сторонами, надають підстави банку на свій розсуд звернутися з вимогами про усунення порушень до нотаріуса, чи до суду.

Представник відділу Державної виконавчої служби Южноукраїнського міського управління юстиції позов визнав. Вважає за необхідне позов задовольнити.

Приватний нотаріус Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_2 направила суду заяву про слухання справи в її відсутності.

Вислухавши сторони, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Як встановлено в судовому засіданні, 2 червня 2008 року сторони уклали кредитний договір № СМ-SME402/85/2008. Для забезпечення виконання договору, в той же день було укладено договір іпотеки № РМ-SME402/85/2008, предметом якого є належна позивачу на праві власності квартира АДРЕСА_1. 9 листопада 2009 року було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження на підставі виконавчого напису приватного нотаріуса Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_2 від 6 жовтня 2009 року, за реєстровим номером 9104, про звернення стягнення на нерухоме майно – квартиру АДРЕСА_2.

Згідно ст. 87 Закону України «Про нотаріат», для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість. Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п. 283 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, вчинення виконавчого напису в разі порушення основного зобов'язання та (або) умов іпотечного договору здійснюється нотаріусом після спливу тридцяти днів з моменту одержання іпотекодавцем та боржником, якщо він є відмінним від іпотекодавця, письмової вимоги про усунення порушень.

Таким чином, необхідною умовою вчинення виконавчого напису є одержання позивачем письмової вимоги про усунення порушень. Позивач заперечує наявність такої вимоги, відповідач не представив суду доказів про виконання даної умови.

Крім того, відповідно до п.283 Наказу 20/5 від 03.03.2004 року Міністерства юстиції України «Про затвердження Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України», встановлено, що виконавчий напис на іпотечному договорі вчиняється у зв'язку з простроченням виплат обов'язкових платежів у разі закінчення строку основного зобов'язання та іпотечного договору.

Як зазначено в п.2.1.1. договору іпотеки № PM-SME402/85/2008 від 02.06.2008 року «Іпотекодавець зобов’язаний повністю повернути Іпотекодержателю суму отриманого кредиту не пізніше 01 червня 2018 (Першого червня дві тисячі вісімнадцятого) року».

Таким чином, закінчення основного зобов’язання та іпотечного договору настає лише 01.06.2018 року і до цього часу не може бути вчинено виконавчий напис нотаріуса.

Крім того, відповідно до ст. 13-1 Закону України «Про нотаріат» «Нотаріальний округ - територіальна одиниця, в межах якої нотаріус здійснює нотаріальну діяльність і в межах якого знаходиться державна нотаріальна контора, в якій працює державний нотаріус, або робоче місце (контора) приватного нотаріуса.

Нотаріальні округи визначаються відповідно до адміністративно-територіального устрою України. У містах з районним поділом округом діяльності нотаріуса є вся територія міста. У разі зміни адміністративно-територіального поділу України, в результаті якого розташування робочого місця (контори) приватного нотаріуса увійшло до іншого нотаріального округу, нотаріальна діяльність відповідних нотаріусів повинна бути зареєстрована в цьому нотаріальному окрузі.

Нотаріус не вправі здійснювати нотаріальну діяльність за межами свого нотаріального округу, за винятком заміщення інших нотаріусів у випадках, передбачених цим Законом».

Приватний нотаріус ОСОБА_2 працює в Дніпропетровському міському нотаріальному окрузі, спірна квартира розташована в м. Южноукраїнську Миколаївської області, тобто за межами Дніпропетровського міського нотаріального округу.

Керуючись ст.ст. 8,10,11,60,209, 212-215, 218 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «ОТП Банк» про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, задовольнити повністю.

Визнати таким, що не підлягає виконанню, виконавчий напис приватного нотаріуса Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_2 від 6 жовтня 2009 року, за реєстровим номером 9104, про звернення стягнення на нерухоме майно – квартиру АДРЕСА_2, що належить на праві власності ОСОБА_1.

На рішення можуть бути подані, протягом десяти днів, заяви про апеляційне оскарження в Южноукраїнський міський суд. Апеляційна скарга на рішення суду в судову палату з цивільних справ апеляційного суду Миколаївської області, подається в Южноукраїнський міський суд, протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя: І.М. Бобровський

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/9486763

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

очень коротко и понятно, так бы всегда.

Антирейд спасибо Вам за подборку.

Скажите, а какие подводные камни могут быть в хозсуде по признанию исполнительной написи не подлежащей исполнению?

где-то обсуждалось, но не могу найти..

какая ответственность для нотариуса за то, что он осуществит деятельность за границами нотариального округа?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

очень коротко и понятно, так бы всегда.

Антирейд спасибо Вам за подборку.

Скажите, а какие подводные камни могут быть в хозсуде по признанию исполнительной написи не подлежащей исполнению?

где-то обсуждалось, но не могу найти..

какая ответственность для нотариуса за то, что он осуществит деятельность за границами нотариального округа?

В хозяйственном процессе все тоже самое.

Ответственность нотариуса - лишение свидетельства. И спасибо не только мне, но и vekt нашедшему эти решения.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения