Образец жалобы в управление юстиции в связи с неправомерно выданной исполнительной надписью


Recommended Posts

В связи с большим количеством решений судов, которыми исполнительные надписи признаны такими, которые не подлежат исполнению, для прекращения противоправной деятельности нотариусов приводим текст жалобы для лишения нотариуса права заниматься нотариальной деятельностью:

Начальнику Головного управління юстиції у _________________

_________________________________

адреса:_____________________________

від: ___________________________________

адреса:_____________________________

СКАРГА

на неправомірні дії приватного нотаріуса

________________________________ нотаріального округу

ПІБ,

(______________________________________)

03 червня 2010 року приватним нотаріусом ______________________ нотаріального округу ____________________________________ (свідоцтво №_________) було здійснено виконавчий напис (зареєстрований у реєстрі за №_______________) про звернення стягнення на квартиру №_____, що знаходиться за адресою _________________________________, що належить на праві власності _________________________ та є предметом іпотеки за Іпотечним договором №_________________________ від ________________ р., укладеним між __________________ та ___________________________, в особі __________________________________, і посвідченим нотаріально приватним нотаріусом _____________________ нотаріального округу ______________________, зареєстрованим в реєстрі за №_____________.

За рахунок коштів, отриманих від реалізації зазначеної вище квартири у виконавчому написі пропонується задовольнити вимоги ____________________ за договором про іпотечний кредит №______________ від ________________ року.

Відповідно до ст. 88 Закону України «Про нотаріат» нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості. Це також визначено у п. 283 «Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України», затвердженій наказом Міністерства юстиції України від 3 березня 2004 року №20/5, де вказано: нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем.

Згідно п. 1 Переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 29.06.1999 року №1172, для одержання виконавчого напису подаються:

а) оригінал нотаріально посвідченої угоди;

б) документи, що підтверджують безспірність заборгованості боржника та встановлюють прострочення виконання зобов'язання.

Документами, які можуть підтверджувати наявність чи відсутність заборгованості, а також встановлювати розмір зазначеної заборгованості, можуть бути виключно документи первинної бухгалтерської документації, оформлені у відповідності до норм статті 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність», оскільки тільки первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій і складені під час здійснення господарської операції – є правовою підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій.

Водночас, при вчиненні виконавчого напису нотаріус ___________________ нотаріального округу _________________ не отримував від _____________________ чи _________________ первинні бухгалтерські документи щодо видачі кредиту та здійснення його часткового погашення (платіжні доручення, меморіальні ордери, розписки, чеки тощо), тому у нотаріуса були відсутні підстави вважати, що розмір заборгованості ___________________ перед банком, а також суми штрафних санкцій та процентів, зазначені у написі, є безспірними. Розрахунок боргу, наданий працівниками ____________________, є лише відображенням односторонніх арифметичних розрахунків банку, та не може слугувати доказом безспірності розміру грошових вимог банку до _______________________.

За таких обставин, нотаріус не мав права на вчинення виконавчого напису, оскільки не мав у своєму розпорядженні доказів безспірності заборгованості ________________________ перед ______________________.

Крім того, варто зазначити, що __________________ звернулась до суду з позовом про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню. У результаті розгляду справи _________________________ судом, вимоги __________________ було задоволено, а виконавчий напис, здійснений приватним нотаріусом _________________ _________________ року, зареєстрованого у реєстрі за №____________було визнано таким, що не підлягає виконанню.

На це рішення було подано апеляційну скаргу _______________, але колегія суддів Судової палати в цивільних справах Апеляційного суду ________________, підтримавши позицію суду першої інстанції, апеляційну скаргу відхилила, а рішення __________________________ суду залишила без змін.

У своїх рішеннях суди першої та апеляційної інстанції, дослідивши матеріали справи, дійшли висновку, що нотаріус здійснив виконавчий напис з порушенням чинного законодавства. Отже, незаконність дій приватного нотаріуса ______________________ щодо здійснення виконавчого напису підтверджена рішеннями судів першої та апеляційної інстанції, на підтвердження чого до скарги додається Ухвала колегії суддів Судової палати в цивільних справах _____________________ від __________________ року по справі №__________________________.

Стаття 5 Закону України «Про нотаріат» передбачає, що нотаріус зобов’язаний відмовити у вчиненні нотаріальної дії в разі її невідповідності законодавству України або міжнародним договорам;

Ст. 49 Закону та п. 31 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України передбачено, що нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо:

- вчинення такої дії суперечить законодавству України;

- не подано відомості (інформацію) та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії;

Відповідно, нотаріус, достовірно знаючи, що борг не є безспірним, повинен був відмовити банку у здійсненні виконавчого напису, адже такий виконавчий напис прямо суперечить нормам законодавства.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про нотаріат», нотаріуси або посадові особи, які вчиняють нотаріальні дії, у своїй діяльності керуються законами України, постановами Верховної Ради України, указами і розпорядженнями Президента України, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, а на території Республіки Крим, крім того, – законодавством Республіки Крим, наказами Міністра юстиції України, нормативними актами обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

Відповідно до ст. 5 Закону, нотаріус, зокрема, зобов’язаний: здійснювати свої професійні обов'язки відповідно до цього Закону і принесеної присяги; сприяти громадянам, підприємствам, установам і організаціям у здійсненні їх прав та захисті законних інтересів, роз'яснювати права і обов'язки, попереджати про наслідки вчинюваних нотаріальних дій для того, щоб юридична необізнаність не могла бути використана їм на шкоду.

Здійснивши з грубим порушенням виконавчий напис від ________________ року, зареєстрованого у реєстрі за №_________, приватний нотаріус ______________________ нотаріального округу ____________________порушив свою присягу, якою він урочисто присягав виконувати обов'язки нотаріуса чесно і сумлінно, згідно з законом і совістю, поважати права і законні інтереси громадян, скрізь і завжди берегти чистоту високого звання нотаріуса (стаття 6 Закону).

Враховуючи те, що відповідно до ст. 3 Закону реєстраційна справа приватного нотаріуса зберігається і ведеться Головним управлінням юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головними управліннями юстиції в областях, містах Києві та Севастополі. Відповідно до статті 12 Закону, Свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю може бути анульовано Міністерством юстиції України за поданням Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі у випадку, зокрема, «неодноразового порушення нотаріусом чинного законодавства при вчиненні нотаріальних дій або грубого порушення закону, яке завдало шкоди інтересам держави, підприємств, установ, організацій, громадян», а також беручи до уваги викладені у даній скарзі порушення чинного законодавства, які допустив нотаріус ____________________.

Для запобігання продовженню подальшого грубого порушення законодавства приватним нотаріусом ___________________ нотаріального округу _________________________

ПРОШУ:

1. Внести подання до Міністерства юстиції України про анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю та вжити усіх можливих заходів, спрямованих на анулювання зазначеного свідоцтва приватного нотаріуса _______________________ нотаріального округу _______________________ у зв’язку з грубим порушенням закону при здійсненні виконавчого напису від _____________________, зареєстрованого у реєстрі за №__________.

2. Відповідно до ст.18 ЗУ «Про звернення громадян» повідомити про час і місце розгляду даної скарги, оскільки я бажаю скористатися своїм правом бути присутньою при його розгляді.

2. Письмово повідомити мене про результати розгляду даної скарги у передбачений законодавством строк.

Додатки:

1) Копія виконавчого напису від ________________ року;

2) Копія Іпотечного договору №_______________ від ______________ р.;

3) Копія Ухвали колегії суддів Судової палати в цивільних справах Апеляційного суду ______________ від ___________________ року по справі №_____________________.

______________ 2011 року ____________________ /__________________/

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения