Решение Печерского райсуда о взыскании с госбюджета средств в связи с неисполнением ГИС решения суда


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Справа № 2-1121-1/10

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 червня 2010 року Печерський районний суд м. Києва в складі:

головуючого: судді Кафідової О.В.

при секретарі: Нечаєвій Ю.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Підрозділу примусового виконання рішень Головного управління юстиції у м. Києві, Головного управління Державного казначейства України у м. Києві про невиконання рішення Печерського районного суду м. Києва від 19.06.2007 року, рішення Апеляційного суду м. Києва від 21.05.2008 року, ухвали Верховного Суду України від 05.11.2008 року, виконавчого листа № 2-478/07 від 11.07.2008 року та відшкодування моральної шкоди,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із позовом до відповідачів та просить суд постановити рішення, яким визнати дії Підрозділу примусового виконання рішень Головного управління юстиції у м. Києві щодо виконання виконавчого листа № 2-478/07 від 11.07.2008 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до Державної виконавчої служби в Пеерському районі м. Києва, Головного управління Державного Казначейства України в м. Києві, Державного Казначейства України про невиконання рішення суду та відшкодування шкоди неправомірними, стягнути з Підрозділу примусового виконання рішень Головного управління юстиції у м. Києві на його користь заборгованість в сумі 3 000 грн. 00 коп. згідно виконавчого листа, виданого 11.07.2008 року по справі № 2-478/07 та моральну шкоду в сумі 60 000,00 гривень, посилаючись на те, що з вини державного виконавця не виконується рішення Апеляційного суду м. Києва від 21.05.2008 року в частині стягнення моральної шкоди в сумі 3000,00 гривень, яке залишено в силі Ухвалою Верховного суду України від 05.11.2008 року, що призвело до його моральних та фізичних страждань.

В судовому засіданні позивач підтримав позовні вимоги та просив їх задовольнити в повному обсязі, посилаючись на обставини, викладені в позові.

Представник відповідача Підрозділу примусового виконання рішень Головного управління юстиції у м. Києві в судовому засіданні позовні вимоги не визнала та просила відмовити в їх задоволенні, посилаючись на те, що під час здійснення виконавчого провадження було встановлено, що в кошторисі ГУДК України у м. Києві відсутні асигнування на відшкодування моральної шкоди, завданої неправомірними діями працівників Державної виконавчої служби, а тому оскільки грошові кошти в сумі 3000,00 гривень на користь позивача не були стягнуті з об”єктивних на те причин, та на відповідний депозитний рахцунок органу державної виконачої служби не зараховувались, то вимога про стягнення цих коштів є безпідставною. Крім того, позивачем не надано пояснень та жодних доказів на обгрунтування завдання моральної шкоди та її розміру.

Представник відповідача Головного управління Державного казначейства України у м. Києві в судовому засідання позовні вимоги не визнала, просила відмовити в їх задоволенні, посилаючись на те, що в кошторисі ГУДК України у м. Києві відсутні асигнування на відшкодування моральної шкоди, завданої неправомірними діями працівників Державної виконавчої служби, а завдання моральної шкоди не підтверджено документально.

Вислухавши пояснення позивача, представників відповідачів, дослідивши письмові докази по справі, суд приходить до наступних висновків.

Заочним рішенням Печерського районного суду м. Києва від 19.06.2007 року дії ВДВС У Печерському районі м. Києва по виконанню рішення Дніпровського районного суду м. Києва від 13.05.2003 року визнані неправомірними, стягнуто з держави в особі ГУ ДКУ в м. Києві на користь ОСОБА_2 у відшкодування заборгованості по невиплаті щомісячних коштів згідно виконавчого листа від 17.06.2003 року сума в розмірі 3951 грн. 45 коп. та моральна шкода в сумі 3000,00 гривень.

Рішенням Апеляційного суду м. Києва від 21.05.2008 року вищезазначене рішення Печерського районного суду м. Києва від 19.06.2007 року в частині відшкодування моральної шкоди залишено без змін, а в іншій частині скасовано та постановлено нове, яким відмовлено ОСОБА_2 в задоволенні заявлених вимог.

Ухвалою Верховного суду України від 05.11.2008 року рішення Апеляційного суду м. Києва від 21.05.2008 року залишено без змін.

Постановою державного виконавця Підрозділу примусового виконання рішень ГУЮ в м. Києві від 31.12.2009 року виконавчий лист № 2-478/07, виданий 11.07.2008 року про стягнення з держави в особі ГУДКУ в м. Києві на користь ОСОБА_2 суми завданої моральної шкоди в розмірі 3000,00 гривень повернутий стягувачу, оскільки у кошторисі ГУДКУ у м. Києві не передбачені асигнування на покриття збитків, завданих в результаті дій органів державної виконавчої служби, відповідно і код економічної класифікації видатків на покриття зазначеної заборгованості відсутній. Крім того, Законом України “Про Державний бюджет на 2009 рік” не передбачено відшкодування шкоди, заподіяної громадянинові незаконними діями органів державної виконавчої служби.

Відповідно до ст. 86 Закону України “Про виконавче провадження” стягувач має право звернутися з позовом до юридичної особи, яка зобов”язана провадити стягнення коштів з боржника, у разі невиконання рішення з вини цієї юридичної особи. Збитки, заподіяні державним виконавцем громадянам чи юридичним особам при здійсненні виконавчого провадження, підлягають відшкодуванню в порядку, передбаченому законом.

Згідно ст. 1174 ЦК України шкода, завдана фізичній або юридичній особі незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю посадової або службової особи, зокрема, органу державної влади при здійсненні нею своїх повноважень, відшкодовується державою незалежно від вини цієї особи.

Відповідно до Закону України “Про державну виконавчу службу” державна виконавча служба входить до системи органів Міністерства юстиції країни, державні виконавці є державними службовцями, фінансування та матеріальне забезпечення діяльності яких здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

Виходячи з вищевикладеного, суд приходить до висновку, що стягнення слід покласти на державу в особі ГУ ДКУ в м. Києві.

Відповідно до ст. 23 ЦК України розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення.

Відповідно до ст.ст. 10, 60 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень.

Суд, визначаючи розмір моральної шкоди, враховує ступінь вини відповідача Підрозділу примусового виконання рішень ГУЮ в м. Києві від 31.12.2009 року у неналежному виконанні рішення суду, характер та тривалість страждань позивача, понесених ним у зв”язку з відсутністю коштів, часу та зусиль, витрачених на організацію свого життя, враховуючи стан здоров”я, а тому визначає її розмір в сумі 3000,00 грн.

На підставі вищевикладеного, вирішуючи позовні вимоги позивача, суд приймає до уваги пояснення та докази, надані стоонами по справі в судовому засіданні та вважає, що позов підлягає частковому задоволенню, а саме вважає за необхідне визнати дії відповідача Підрозділу примусового виконання рішень ГУЮ в м. Києві від 31.12.2009 року у неналежному виконанні рішення суду неправомірними та стягнути з держави в особі ГУ ДКУ в м. Києві невиплачену суму зідно виконавчого листа № 2-478/07 в розмірі 3 000,00 гривень та моральної шкоди в розмірі 3 000,00 гривень.

Суд прийшов до висновку, що відповідачами порушені права позивача та позов підлягає частковому задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись Конституцією України, ст. ст. 1174 ЦК України , Законом України “Про державну виконавчу службу” , Законом України “Про виконавче провадження”, ст. ст. 10, 57, 58, 60, 195, 208, 212-215 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_2 до Підрозділу примусового виконання рішень Головного управління юстиції у м. Києві, Головного управління Державного казначейства України у м. Києві про невиконання рішення Печерського районного суду м. Києва від 19.06.2007 року, рішення Апеляційного суду м. Києва від 21.05.2008 року, ухвали Верховного Суду України від 05.11.2008 року, виконавчого листа № 2-478/07 від 11.07.2008 року та відшкодування моральної шкоди – задовольнити частково.

Визнати дії Підрозділу примусового виконання рішень Головного управління юстиції у м. Києві щодо виконання виконавчого листа № 2-478/07 від 11.07.2008 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до Державної виконавчої служби в Пеерському районі м. Києва, Головного управління Державного Казначейства України в м. Києві, Державного Казначейства України про невиконання рішення суду та відшкодування шкоди – неправомірними.

Стягнути з держави в особі Головного управління Державного Казначейства України в м. Києві на користь ОСОБА_2 заборгованість в сумі 3 000 грн. 00 коп. згідно виконавчого листа, виданого 11.07.2008 року по справі № 2-478/07.

Стягнути з держави в особі Головного управління Державного Казначейства України в м. Києві на користь ОСОБА_2 моральну шкоду в сумі 3 000,00 гривень.

В інші частині позовних вимог відмовити.

Рішення може бути оскаржено до Апеляційного суду м. Києва через Печерський районний суд м. Києва .

Заяву про апеляційне оскарження рішення суду може бути подано протягом 10 днів з дня проголошення рішення .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження .

СУДДЯ: Кафідова О.В.

Стягнути з держави в особі Головного управління Державного Казначейства України в м. Києві на користь ОСОБА_2 у відшкодування заборгованості по невиплаті щомісячних коштів згідно виконавчого листа від 17.06.2003 року в сумі 3951 грн. 45 коп.

Стягнути з держави в особі Головного управління Державного Казначейства України в м. Києві на користь ОСОБА_2 суму завданої моральної шкоди в розмірі 3000,00 грн.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Заочне рішення може бути оскаржено до Апеляційного суду м. Києва через Печерський районний суд м. Києва протягом місяця.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

СУДДЯ:

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/9904673

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...