Пільговий строк виконання зобов"язань


Recommended Posts

Пропоную для обговорення питання пільгового строку виконання зобов"язань та його зв"язок з початком перебігу позовної давності.

Згідно з абзацом другим частини п'ятої статті 261 ЦК України за зобов'язаннями, строк виконання яких не визначений або визначений моментом вимоги, перебіг позовної давності починається від дня, коли у кредитора виникає право пред'явити вимогу про виконання зобов'язання; якщо боржникові надається пільговий строк для виконання такої вимоги, перебіг позовної давності починається зі спливом цього строку. Згідно з частиною другою статті 530 ЦК України якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час; боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

В даному випадку важливим та цікавим є питання та поняття пільгового строку, момент його винекнення, перебіг та закінчення в боргових зобов"язаннях у випадку наявності основного строку виконання зобов"язання і надання кредитором відстрочення часу для його виконання за домовленістю.

Ситуація, що винекла на практиці такого змісту:

Був укладений Договір позики з чітко визначеним строком повернення боргу. По факту настання дати виконання зобов"язань кредитор погодився на відстрочення ( відкладення ) строку повернення боргу, та в подальшому не задовго звернувся до суду з позовом про стягнення боргу. В суді стало питання про те, чи надавався Кредитором пільговий строк виконання боржником зобов"язань. Як обгрунтувати поняття пільгового строку, та довести, що такий строк кредитором надавався.

Прошу всіх активних учасників форуму викласти свої думки та поради,щиро вдячний!

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...