Определение ВССУГУД об отмене решений судов предыдущих инстанций о предоставлении разрешения на принудительное проникновение в жилье


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Ухвала

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2012 року

м. Київ

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

головуючого: Макарчука М.А.,

суддів: Леванчука А.О., Маляренка А.В.,

Мазур Л.М., Писаної Т.О.,

розглянувши в судовому засіданні справу за поданням старшого державного виконавця відділу державної виконавчої служби Печерського районного управління юстиції у м. Києві Марченко О.А. про примусове проникнення до житла боржника, за касаційною скаргою ОСОБА_4 на ухвалу Печерського районного суду м. Києва від 25 листопада 2011 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 06 червня 2012 року,

в с т а н о в и л а:

Старший державний виконавець відділу державної виконавчої служби Печерського районного управління юстиції у м. Києві Марченко О.А. звернувся до суду з поданням про примусове входження до АДРЕСА_1, посилаючись на те, що ОСОБА_4 ухиляється від виконання рішення Солом'янського районного суду м. Києва від 12 жовтня 2010 року про стягнення з ОСОБА_4 27002,00 грн.

Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 25 листопада 2011 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду м. Києва від 06 червня 2012 року, подання старшого державного виконавця відділу державної виконавчої служби Печерського районного управління юстиції у м. Києві Марченко О.А. про примусове проникнення до житла боржника - задоволено.

Надано дозвіл на примусове проникнення до квартири АДРЕСА_1, яка належить на праві приватної власності ОСОБА_4

У касаційній скарзі ОСОБА_4 просить ухвалу Печерського районного суду м. Києва від 25 листопада 2011 року і ухвалу апеляційного суду м. Києва від 06 червня 2012 року скасувати, та постановити ухвалу, якою відмовити в задоволенні подання, посилаючись на порушення цим судом норм процесуального права та на неправильне застосування норм матеріального права.

Касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про виконавче провадження» державний виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим Законом заходів примусового виконання рішень, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Державний виконавець здійснює заходи, необхідні для своєчасного і в повному обсязі виконання рішення, зазначеного в документі на примусове виконання рішення (далі - виконавчий документ), у спосіб та в порядку, встановленому виконавчим документом і цим Законом; Державний виконавець у процесі здійснення виконавчого провадження має право звертатися до суду з поданням про постановлення вмотивованого рішення про примусове проникнення до житла чи іншого володіння боржника - фізичної або іншої особи, в якої перебуває майно боржника чи майно та кошти, належні боржникові від інших осіб, або дитина, стосовно якої складено виконавчий документ про її відібрання.

Із подання державного виконавця вбачається, що підставою для звернення до суду із клопотанням про проникнення до квартири є її опис та накладення арешту.

Задовольняючи подання державного виконавця, місцевий суд не звернув уваги на те, що за рішенням суду боржник має сплатити стягувачу 27 002 грн. і не перевірив чи є співмірними з боргом заходи державного виконавця про проникнення до квартири з метою її арешту.

Перевіряючи законність ухвали місцевого суду, апеляційний суд не звернув уваги на підстави звернення державного виконавця до суду за одержанням дозволу на проникнення до квартири і не перевірив заперечення боржника проти заявлених вимог.

Оскільки суди попередніх інстанцій не перевірили обґрунтованість застосованих державним виконавцем заходів для своєчасного і в повному обсязі виконання рішення, то постановлені ухвали підлягають скасуванню з направленням справи на новий розгляд до суду І інстанції з підстав, встановлених п. 2 ст. 342 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 336, 342, 345 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу ОСОБА_4 задовольнити.

Ухвалу Печерського районного суду м. Києва від 25 листопада 2011 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 06 червня 2012 року скасувати, а подання старшого державного виконавця відділу державної виконавчої служби Печерського районного управління юстиції у м. Києві Марченко О.А. про примусове проникнення до житла боржника направити на новий розгляд до суду І інстанції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий: Макарчук М.А.

Судді: Леванчук А.О.

Мазур Л.М.

Маляренко А.В.

Писана Т.О.

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/28177574

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...