Определение ВССУ об отказе Таскомбанку в обращении взыскания на предмет ипотеки


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 лютого 2013 року

м. Київ

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ в складі:

головуючого Луспеника Д.Д.,

суддів: Гулька Б.І., Карпенко С.О.,

Сімоненко В.М., Хопти С.Ф.,

розглянувши в судовому засіданні справу за позовом публічного акціонерного товариства «Таскомбанк» до ОСОБА_3, третя особа - товариство з обмеженою відповідальністю «Н2О», про звернення стягнення на предмет іпотеки за касаційною скаргою ОСОБА_3 на рішення Дарницького районного суду м. Києва від 1 червня 2012 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 27 листопада 2012 року,

в с т а н о в и л а:

У лютому 2011 року публічне акціонерне товариство «Акціонерний банк «Бізнес Стандарт», правонаступником якого є публічне акціонерне товариство «Таскомбанк» (далі - ПАТ «Таскомбанк») звернулося до суду з указаним вище позовом, посилаючись на те, що 28 грудня 2007 року Акціонерним банком «ТАС-Бізнесбанк», правонаступником якого є публічне акціонерне товариство «Акціонерний банк «Бізнес Стандарт», з товариством з обмеженою відповідальністю «Н2О» (далі - ТОВ «Н2О») укладено кредитний договір у розмірі 2 млн 995 тис. грн та 205 900 доларів США з процентною ставкою 14,5% річних, на поповнення обігових коштів, з кінцевим терміном погашення кредиту не пізніше 25 грудня 2009 року, в тому числі придбання обладнання. З метою забезпечення виконання вказаного кредитного зобов'язання між Акціонерним банком «ТАС-Бізнесбанк» і ОСОБА_3 28 грудня 2007 року укладено договір іпотеки, згідно з яким остання передала банку в іпотеку адміністративно-побутовий корпус з ремонтними боксами щоденного обслуговування автомобілів, що розташований за адресою: АДРЕСА_1, вартістю 4 млн 359 тис. грн. ТОВ «Н2О» зобов'язання за кредитним договором не виконало й допустило заборгованість, яка станом на 1 жовтня 2010 року склала 6 095 242 грн 18 коп.

Ураховуючи викладене, позивач просив суд звернути стягнення на предмет іпотеки, шляхом реалізації на прилюдних торгах за ціною не нижче, що буде визначена в процесі виконавчого провадження згідно із Законом України «Про виконавче провадження», отримані від його реалізації грошові кошти спрямувати на погашення заборгованості за кредитним договором.

Рішенням Дарницького районного суду м. Києва від 1 червня 2012 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду м. Києва від 27 листопада 2012 року, позов ПАТ «Таскомбанк» задоволено. Звернуто стягнення на предмет іпотеки, а саме: адміністративно-побутовий корпус з ремонтними боксами щоденного обслуговування автомобілів, загальною площею 887,30 кв. м, що розташований за адресою: АДРЕСА_1, та належить на праві власності ОСОБА_3, шляхом реалізації на прилюдних торгах за ціною не нижче, що буде визначена в процесі виконавчого провадження згідно із Законом України «Про виконавче провадження». Грошові кошти отримані від реалізації предмету іпотеки спрямовано на погашення заборгованості за кредитним договором від 28 грудня 2007 року в розмірі 6 095 242 грн 18 коп. на користь ПАТ «Таскомбанк». Вирішено питання про розподіл судових витрат.

У касаційній скарзі ОСОБА_3 просить ухвалені судові рішення скасувати, посилаючись на порушення судами норм матеріального й процесуального права, та передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, заслухавши суддю-доповідача, обговоривши доводи скарги та перевіривши матеріали справи, дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Відповідно до вимог ст. 324 ЦПК України підставами для касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Ухвалюючи рішення про задоволення позову ПАТ «Таскомбанк», суд першої інстанції виходив із того, що в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов'язання іпотекодержатель має право вимагати дострокового виконання зобов'язання, забезпеченого іпотекою, а якщо його вимога не буде задоволена, - звернути стягнення на предмет іпотеки, тому й стягнув заборгованість за кредитним договором з ОСОБА_3 шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки.

Апеляційний суд погодився з такими висновками суду першої інстанції, зазначивши, що ОСОБА_3 направлялась іпотечна вимога щодо погашення кредитної заборгованості.

Проте повністю погодитись із таким висновком апеляційного суду не можна.

Судами попередніх інстанцій установлено, що 28 грудня 2007 року Акціонерним банком «ТАС-Бізнесбанк», правонаступником якого є публічне акціонерне товариство «Акціонерний банк «Бізнес Стандарт», з ТОВ «Н2О» укладено кредитний договір у розмірі 2 млн 995 тис. грн та 205 900 доларів США з процентною ставкою 14,5% річних, на поповнення обігових коштів, з кінцевим терміном погашення кредиту не пізніше 25 грудня 2009 року, у тому числі придбання обладнання. У забезпечення виконання вказаного кредитного зобов'язання між Акціонерним банком «ТАС-Бізнесбанк» і ОСОБА_3 28 грудня 2007 року укладено договір іпотеки, згідно з яким остання передала банку в іпотеку адміністративно-побутовий корпус з ремонтними боксами щоденного обслуговування автомобілів, що розташований за адресою: АДРЕСА_1, вартістю 4 млн 359 тис. грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 305 ЦПК України апеляційний суд відкладає розгляд справи в разі неявки у судове засідання особи, яка бере участь у справі, щодо якої немає відомостей про вручення їй судової повістки, або за її клопотанням, коли повідомлені нею причини неявки буде визнано судом поважними.

З матеріалів справи вбачається, що апеляційний суд призначив справу до розгляду на 6 листопада 2012 року на 12 год. 20 хв., однак її розгляд було відкладено на 27 листопада 2012 року на 12 год. 40 хв. про що повідомлено представників сторін під розписку (а.с. 115-116). Разом з тим згідно з журналом судового засідання від 27 листопада 2012 року розгляд справи було розпочато о 12 год. 04 хв. та закінчено о 12 год. 10 хв. лише за участю представника позивача, тобто до призначеного судом часу.

Відомості про те, що відповідач та її представник були належним чином повідомлені апеляційним судом про розгляд справи 27 листопада 2012 року на 12 год. 04 хв. у справі відсутні.

Таким чином, апеляційний суд розглянув справу за апеляційною скаргою ОСОБА_3 за її відсутності.

При цьому розгляд справи за відсутності учасника процесу, щодо якого немає відомостей про вручення йому судової повістки або при наявності поважної причини неяки в судове засідання є порушенням ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Розглянувши справу за відсутності ОСОБА_3, апеляційний суд не врахував наведене вище, а також належним чином не перевірив її доводів про порушення банком п. 3.1.5. та п. 7.6. іпотечного договору від 28 грудня 2007 року щодо неповідомлення її рекомендованим листом про невиконання ТОВ «Н2О» зобов'язань за кредитним договором та дійшов передчасного висновку про залишення рішення суду першої інстанції в силі.

Також відповідно до ч. 1 ст. 39 Закону України «Про іпотеку» у разі задоволення судом позову про звернення стягнення на предмет іпотеки у рішенні суду зазначаються: загальний розмір вимог та всі його складові, що підлягають сплаті іпотекодержателю з вартості предмета іпотеки; опис нерухомого майна, за рахунок якого підлягають задоволенню вимоги іпотекодержателя; заходи щодо забезпечення збереження предмета іпотеки або передачі його в управління на період до його реалізації, якщо такі необхідні; спосіб реалізації предмета іпотеки шляхом проведення прилюдних торгів або застосування процедури продажу, встановленої ст. 38 цього Закону; пріоритет та розмір вимог інших кредиторів, які підлягають задоволенню з вартості предмета іпотеки; початкова ціна предмета іпотеки для його подальшої реалізації.

За таких обставин ухвала апеляційного суду підлягає скасуванню з передачею справи на новий розгляд до суду апеляційної інстанції з підстав, передбачених ч. 3 ст. 338 ЦПК України.

Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу ОСОБА_3 задовольнити частково.

Ухвалу апеляційного суду м. Києва від 27 листопада 2012 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий Д.Д. Луспеник

Судді: Б.І. Гулько

С.О. Карпенко

В.М. Сімоненко

С.Ф. Хопта

http://reyestr.court.gov.ua/Review/29685745

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Из данного решения можно сделать вывод что судьи ВССУ стали бояться ЕСПЧ и начали ссылаться на Конвенцию.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Відповідно до ч. 1 ст. 305 ЦПК України апеляційний суд відкладає розгляд справи в разі неявки у судове засідання особи, яка бере участь у справі, щодо якої немає відомостей про вручення їй судової повістки, або за її клопотанням, коли повідомлені нею причини неявки буде визнано судом поважними. З матеріалів справи вбачається, що апеляційний суд призначив справу до розгляду на 6 листопада 2012 року на 12 год. 20 хв., однак її розгляд було відкладено на 27 листопада 2012 року на 12 год. 40 хв. про що повідомлено представників сторін під розписку (а.с. 115-116). Разом з тим згідно з журналом судового засідання від 27 листопада 2012 року розгляд справи було розпочато о 12 год. 04 хв. та закінчено о 12 год. 10 хв. лише за участю представника позивача, тобто до призначеного судом часу. Відомості про те, що відповідач та її представник були належним чином повідомлені апеляційним судом про розгляд справи 27 листопада 2012 року на 12 год. 04 хв. у справі відсутні. Таким чином, апеляційний суд розглянув справу за апеляційною скаргою ОСОБА_3 за її відсутності. При цьому розгляд справи за відсутності учасника процесу, щодо якого немає відомостей про вручення йому судової повістки або при наявності поважної причини неяки в судове засідання є порушенням ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Умовою звернення до суду повинно бути дійсне або добросовісно передбачуване порушення права позивача, всяке інше звернення до суду є зловживання правом при пред’явленні позову.

«Ще відомий дореволюційний процесуаліст Васьковський Є.В. називав такі випадки симуляцією. Вчений виділяв три види симуляції: 1) повна, коли сторони бажають замінити судовим рішенням юридичну угоду або спричинити шкоду третім особам – кредиторам відповідача, вступаючи при цьому в змову із суддями; 2) симуляція суду лише з однією із сторон (тобто ухвалення неправосудного рішення, що розцінюється як злочин); 3) симуляція сторін без участі суду.” (Луспеник Д.Д. Розгляд цивільних справ судом першої інстанції. - Харків: Харків юридичний, 2006. – С.97.)

http://antiraid.com.ua/forum/index.php?sho...ost&p=63848 сообщение #4351 15.12.2012 18:24

Масштабы фальсификации в дагестанских банках таковы, что нарисованы в них не только вклады граждан, но и кредиты, и ценные бумаги, и касса, кража которой тоже подделана. Даже аресты в рамках уголовного дела накладываются на несуществующее имущество. Проблема системная, а малообеспеченное население одного из самых дотационных регионов просто легче склонить к участию в аферах.

По уже сложившейся традиции, уточнил один из собеседников "Ъ", фиктивными были и выданные банком кредиты, и даже средства, якобы размещенные на корсчетах в зарубежных банках с известными именами.

В Банке России подтвердили описанные источниками "Ъ" факты. "Способствовать повышению эффективности борьбы с мифотворчеством в банках могло бы внесение изменений в законодательство,— указывают в ЦБ.— В том числе разрешение банкам отказывать в открытии счетов и проведении сомнительных операций, введение в Уголовный кодекс дополнительных составов за фальсификацию учета и отчетности". Как недавно отмечал глава ЦБ Сергей Игнатьев, "эффективность борьбы с такими явлениями зависит от выявления и неотвратимости наказания виновных лиц". Кроме того, по мнению регулятора, исправлению ситуации способствовало бы наделение надзорного органа правом назначать в банки уполномоченных представителей, оценивать качество систем управления банками, деловую репутацию их собственников и топ-менеджеров, осуществлять нормальный консолидированный надзор за банковскими группами и использовать профессиональное (мотивированное) суждение, как это принято в международной практике. Все эти законопроекты — в работе. "Но работа над ними идет не быстро. В действительности она по общему правилу идет медленно",— заключает собеседник "Ъ" в Банке России.

Проблему нужно решать системно, полагают эксперты и участники рынка. "Вряд ли такое всеохватывающее схемотворчество является отличительной особенностью именно этого региона. Напротив, раньше, когда у дагестанских банков отзывались лицензии, проблем с удовлетворением требований кредиторов зачастую возникало меньше, чем в других регионах, ведь основной причиной отзыва было чаще отмывание средств, а не дыры в капитале из-за вывода активов",— говорит первый заместитель гендиректора АСВ Валерий Мирошников. По его мнению, похоже, что в случае с описанными банками ЦБ и АСВ столкнулись с проявлениями деятельности хорошо организованной преступной группировки, результаты дальнейшей работы которой могут "вылезти" как в этом, так и, не исключено, в других регионах.

Подробнее: http://www.kommersant.ru/doc/2139490

По данным Росфинмониторинга, за последние три года объем финансовых операций, проходящих через банки Северо-Кавказского региона, вырос вдвое. Совокупный объем обналиченных денежных средств в округе за девять месяцев 2012 года составил около 103,5 млрд рублей (за аналогичный период 2011 года – 88 млрд). В отчете ведомства отмечалось, что увеличение объемов обналиченных средств обусловлено значительной концентрацией «обнальных площадок» или, иначе говоря, банков-«прачечных».

http://vz.ru/news/2013/3/4/622995.html

Акумуляція тіньових капіталів інвестування реальних коштів незаконного походження і намитих (фіктивних) коштів у легальні, псевдолегальні чи нелегальні схеми цивільного обороту з метою отримання частки очищених прибутків у вигляді дивідендів, процентів, акцій підприємств, прибутку від реалізації спільно виготовленої або придбаної продукції та ін., а також отримання додаткових фіктивних коштів.

http://antiraid.com.ua/forum/index.php?sho...ost&p=67670 сообщение # 4848 26.2.2012 10:13

Розділ II.

ОСНОВНІ СПОСОБИ ТА МЕХАНІЗМИ ВІДМИВАННЯ ЗЛОЧИННИХ ДОХОДІВ

Відмивання злочинних доходів, являє собою складний процес, що включає безліч операцій, проведених різними методами, які постійновдосконалюються.

Актуальність розмежування стадій відмивання злочинних доходів

пояснюється тим, що в процесі виявлення підозрілих операцій та в умовахобмеженої інформації, важливо встановити на якій стадії знаходиться процес відмивання злочинних доходів. Це дасть відповідь на питання які в подальшому необхідно вживати дії під час розслідування схеми відмивання злочинних доходів – встановлювати джерела походження коштів чи з'ясовувати подальший рух коштів, або те й інше.

На сьогодні існує декілька моделей відмивання злочинних доходів, до найбільш поширених належать наступні:

3. Чотирифазова модель. Цей підхід до структурування процесу

відмивання злочинних доходів використовують експерти ООН. Основними стадіями легалізації є:

Третя стадія – маскування слідів скоєного злочину. Перед злочинцем,що відмиває доходи, постає на цій стадії наступне завдання: вжити всіх заходів для того, щоб стороння особа не довідалася, звідки отримані гроші та за допомогою кого вони розподілені в ті або інші установи/організації. З

метою виконання цього завдання вони, як правило, застосовують наступні прийоми:

- використання підпільної системи банківських рахунків.

http://antiraid.com.ua/forum/index.php?sho...ost&p=64710 сообщение #4432 3.1.2013 16:13

Попович Володимир Михайлович, автор економіко-кримінологічної теорії детінізації економіки в розділі «2.1.2. Термінологія з питань тінізації, детінізації цивільного обороту речей, прав, дій та відмивання доходів незаконного походження.» монографії «Економіко-кримінологічна теорія детінізації економіки» (Ірпінь: Академія державної податкової служби України, 2001. – 546 с.) визначив поняття «Намивання тіньових капіталів» відповідно до рекомендацій FATF:

«Намивання тіньових капіталів незаконні емісії, тобто утворення та випуск у платіжний обіг фіктивних грошових коштів чи інших платіжних, гарантійних, боргових засобів шляхом використання паперових, пластикових чи електронних фінансових інструментів, випущених (емітованих) у платіжний обіг за допомогою банківських електронних мереж звязку або іншим способом.

Прикладом намивання тіньових капіталів можуть бути незаконні емісії фіктивних безготівкових грошових коштів або фіктивних чеків, дружніх, зустрічних, бронзових чи дутих векселів, інших фіктивних цінних паперів. До таких належать також фіктивні боргові зобовязання, фіктивні гарантії, страхові поліси, що використовуються як засоби різних видів гарантій застави, закладу, платежу на ринку цінних паперів. У зміст терміну намивання тіньових капіталів також включаються інвестиційно-акумуляційні операції з додатковими фіктивними коштами, оскільки в їх основі лежить не просто відмивання незаконних, але за своєю природою реальних капіталів, а й інфляційне, фіктивне за своїм характером (намивання) збільшення загальної маси платіжних ресурсів за рахунок впровадження у фінансово-господарську систему країни фіктивних фінансових засобів».

http://antiraid.com.ua/forum/index.php?sho...ost&p=68048 сообщение #4859 5.3.2013 9.13

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Из данного решения можно сделать вывод что судьи ВССУ стали бояться ЕСПЧ и начали ссылаться на Конвенцию.

Дай Бог, что бы это было действительно так.

Мне кажется, что значительную роль здесь сыграла сумма кредита:

У лютому 2011 року публічне акціонерне товариство «Акціонерний банк «Бізнес Стандарт», правонаступником якого є публічне акціонерне товариство «Таскомбанк» (далі - ПАТ «Таскомбанк») звернулося до суду з указаним вище позовом, посилаючись на те, що 28 грудня 2007 року Акціонерним банком «ТАС-Бізнесбанк», правонаступником якого є публічне акціонерне товариство «Акціонерний банк «Бізнес Стандарт», з товариством з обмеженою відповідальністю «Н2О» (далі - ТОВ «Н2О») укладено кредитний договір у розмірі 2 млн 995 тис. грн та 205 900 доларів США з процентною ставкою 14,5% річних

Что в значительной мере могло повлиять на внутренне усмотрение судей ВССУГУД.

Значительный позитив, что в данном решения есть ссылка на Конвенцию.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Из данного решения можно сделать вывод что судьи ВССУ стали бояться ЕСПЧ и начали ссылаться на Конвенцию.

Если я правильно понимаю, ЕСПЧ не вправе отменить решение украинских судов. А вот взыскать с государства компенсацию за отсутствие доступа к правосудию - легко.
Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Дай Бог, что бы это было действительно так.

Мне кажется, что значительную роль здесь сыграла сумма кредита:

У лютому 2011 року публічне акціонерне товариство «Акціонерний банк «Бізнес Стандарт», правонаступником якого є публічне акціонерне товариство «Таскомбанк» (далі - ПАТ «Таскомбанк») звернулося до суду з указаним вище позовом, посилаючись на те, що 28 грудня 2007 року Акціонерним банком «ТАС-Бізнесбанк», правонаступником якого є публічне акціонерне товариство «Акціонерний банк «Бізнес Стандарт», з товариством з обмеженою відповідальністю «Н2О» (далі - ТОВ «Н2О») укладено кредитний договір у розмірі 2 млн 995 тис. грн та 205 900 доларів США з процентною ставкою 14,5% річних

Что в значительной мере могло повлиять на внутренне усмотрение судей ВССУГУД.

Значительный позитив, что в данном решения есть ссылка на Конвенцию.

"З матеріалів справи вбачається, що апеляційний суд призначив справу до розгляду на 6 листопада 2012 року на 12 год. 20 хв., однак її розгляд було відкладено на 27 листопада 2012 року на 12 год. 40 хв. про що повідомлено представників сторін під розписку (а.с. 115-116). Разом з тим згідно з журналом судового засідання від 27 листопада 2012 року розгляд справи було розпочато о 12 год. 04 хв. та закінчено о 12 год. 10 хв. лише за участю представника позивача, тобто до призначеного судом часу."

Умовою звернення до суду повинно бути дійсне або добросовісно передбачуване порушення права позивача, всяке інше звернення до суду є зловживання правом при пред'явленні позову.

«Ще відомий дореволюційний процесуаліст Васьковський Є.В. називав такі випадки симуляцією. Вчений виділяв три види симуляції: 1) повна, коли сторони бажають замінити судовим рішенням юридичну угоду або спричинити шкоду третім особам – кредиторам відповідача, вступаючи при цьому в змову із суддями; 2) симуляція суду лише з однією із сторон (тобто ухвалення неправосудного рішення, що розцінюється як злочин); 3) симуляція сторін без участі суду." (Васьковський Е.В. Учебник гражданского процесса / Под ред и с предисловием В.А.Томсинова.- М.: Изд."Зерцало", 2003. – С.196).

Луспеник Д.Д. Розгляд судом цивільних справ судом першої інстанції. - Х.: Харьків юридичний, 2006. - С.97

http://www.twirpx.com/file/427802/

Перевіряйте журнали судових засідань та подавайте зауваження (ст.199 ЦПК України).

Луспеник Д.Д. Настільна книга професійного судді при розгляді цивільних справ (складання судових процесуальних документів за новим ЦПК України). - Х.: Харьків юридичний, 2005. - С.245-250

http://www.twirpx.com/file/274757/

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Луспеник Д.Д. Настільна книга професійного судді при розгляді цивільних справ (складання судових процесуальних документів за новим ЦПК України). - Х.: Харьків юридичний, 2005. - С.245-250

Настольная книга этого судьи - " Как продать судебную систему оптом". изд2.переработанное и дополненное

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи