Решение Мукачевского межрайсуда об отказе Проминвестбанку во взыскании задолженности


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Справа № 2/303/62/2013

0707/6845/2012

Ряд стат звіту 26

РІШЕННЯ

Іменем України

31 січня 2013 року

м. Мукачево

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області в особі:

головуючого-судді Морозової Н. Л.

при секретарі Купинець М. М.

за участю: відповідача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Мукачеві цивільну справу за позовною заявою Публічного акціонерного товариства „Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" до ОСОБА_1 про стягнення суми боргу за договором кредиту,

встановив:

Позивач звернувся в суд з позовом про стягнення з ОСОБА_1 суми заборгованості за договором кредиту № 2070 від 20.11.2007 року в розмірі 89 372,06 гривень та судові витрати по справі. Позовні вимоги мотивує тим, що згідно договору кредиту №2070 від 20.11.2007 року, укладеного між АКПІ Промінвестбанк в особі філії „Відділення Промінвестбанку" в м. Рахів Закарпатської області" (далі за текстом -Банк) та ОСОБА_1, остання отримала кредит в сумі 15 559,00 доларів США під 9,5 відсотків річних з кінцевим терміном повернення до 19 листопада 2014 року. Відповідно до даного договору позивач зобов'язався надати відповідачу грошові кошти у вказаному розмірі, а відповідач зобов'язався щомісячно здійснювати погашення кредиту та сплату процентів за користування даним кредитом згідно Додатку № 1, який є невід'ємною частиною договору. Позивач-Банк свої зобов'язання за вказаним договором виконав повністю, а відповідач порушив взяті на себе зобов'язання передбачені п. 2.4 договором кредиту, внаслідок чого, станом на 01.06.2012 року виникла сума боргу в розмірі 11 181,99 доларів США, що еквівалентно сумі 89 372,06 гривень вт. ч. 44 410,97 грн.- заборгованість по кредиту, 33 245,60 грн.- прострочена заборгованість за кредитом, 9 313,90 грн. - заборгованість по відсотках, пеня за несвоєчасне погашення кредиту -2 401,59 грн, яку відповідач сплатити у добровільному порядку ухиляється.

Представник позивача до суду подав клопотання про розгляд справи у його відсутності, та прийняття рішення н а підставі наявних у матеріалах справи доказах, у випадку неявки відповідача з винесенням заочного рішення. Позов підтримує, просить стягнути з відповідача суму заборгованості за договором кредиту.

Відповідач в судове засідання з'явилася, позов не визнала, проти його задоволення заперечує, посилаючись на те, що з листа № 0095411 від 20 грудня 2012 року, їй стало відомо, що ПАТ „Промінвестбанк" відступив свої права вимоги за договором кредиту № 2070 від 20.11.2007 року ТОВ „Кредитні ініціативи", який в результаті такого є єдиним власником всіх прав вимоги за кредитними документами за кредитним договором № 2070 від 20.11.2007 року.

Суд, заслухавши пояснення відповідача, перевіривши матеріали справи, прийшов до наступного висновку.

Явка позивача в судове засідання була визнана судом обов'язковою для дачі пояснень щодо вимог позову, однак позивачем залишилась без реагування.

Судом встановлено, що згідно договору кредиту № 2070 від 20.11.2007 року, укладеного між АКПІ Промінвестбанк в особі філії „Відділення Промінвестбанку" в м. Рахів Закарпатської області" (далі за текстом -Банк) та ОСОБА_1, остання отримала кредит в сумі 15 559,00 доларів США під 9,5 відсотків річних з кінцевим терміном повернення до 19 листопада 2014 року. Відповідно до даного договору позивач зобов'язався надати відповідачу грошові кошти у вказаному розмірі, а відповідач зобов'язався щомісячно здійснювати погашення кредиту та сплату процентів за користування даним кредитом згідно Додатку № 1, який є невід'ємною частиною договору. Позивач-Банк свої зобов'язання за вказаним договором виконав повністю, а відповідач порушив взяті на себе зобов'язання передбачені п. 2.4 договором кредиту, внаслідок чого, станом на 01.06.2012 року виникла сума боргу в розмірі 11 181,99 доларів США, що еквівалентно сумі 89 372,06 гривень вт. ч. 44 410,97 грн.- заборгованість по кредиту, 33 245,60 грн.- прострочена заборгованість за кредитом, 9 313,90 грн. - заборгованість по відсотках, пеня за несвоєчасне погашення кредиту -2 401,59 грн.

В судовому засіданні відповідачем подано документ, з якого вбачається, що позивач у справі Публічне акціонерне товариства „Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" відступив свої права вимоги за договором кредиту № 2070 від 20.11.2007 року, укладеного між АКПІ Промінвестбанк в особі філії „Відділення Промінвестбанку" в м. Рахів Закарпатської області" (далі за текстом -Банк) та ОСОБА_1, Товариству з обмеженою відповідальністю „Кредитні ініціативи", в результаті чого, ТОВ „Кредитні ініціативи" є єдиним власником всіх прав вимоги за вказаним кредитним договором, а відтає є єдиною особою, яка може пред'являти вимогу до боржника за вказаним кредитним договором.

Явка позивача в судове засідання була визнана судом обов'язковою для дачі пояснень щодо вимог позову, однак позивачем залишилась без реагування.

Статтею 60 ЦПК України встановлено, що кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Таким чином, на момент розгляду справи, обставини справи змінилися, відсутність пояснень з боку позивача щодо встановлених судом обставин справи, позбавляє суд можливості дійти обґрунтованого висновку про правомірність вимоги позивача до відповідача.

Керуючись ст. ст.10, 60, 88, 208, 209, 212-218 ЦПК України та ст.ст. 589, 610, 624, 625,1049, 1050, 1054 ЦК України, суд -

рішив:

Відмовити у задоволенні позову Публічного акціонерного товариства „Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" до ОСОБА_1 про стягнення суми боргу за договором кредиту.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Закарпатської області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час оголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий Морозова Н. Л.

http://reyestr.court.gov.ua/Review/28979736

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Немного непонятно, почему именно отказали в иске, а не оставили его без рассмотрения?

Возможно из-за того, что Проминвест уже не является надлежащим истцом?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Немного непонятно, почему именно отказали в иске, а не оставили его без рассмотрения?

Возможно из-за того, что Проминвест уже не является надлежащим истцом?

Наверное от истца "надійшло клопотання про розгляд справи за його відсутністю" , однако почему об этом в решении ни слова?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Вот поэтому и говорю, что решение вызывает больше вопросом, чем ответов.

А как Вам это предложение без единого знака препинания?

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Закарпатської області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

:rolleyes:

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Хотя общий подход крайне законный, нет доказательств - нет взыскания. Каждая сторона обязана ДОКАЗАТЬ те обстаятельства на которые ссылаеться. Доказательства банков в виде экселевских табличек, часто принятые судом - позор для любого суда.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения