Постановление ОАСК об обязательстве ФГВФЛ включить вкладчика в перечень на возмещение


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

2 голоса

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      2
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      2
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА

01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

10 квітня 2013 року

№ 826/2613/13-а

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі:

головуючого судді Шейко Т.І.,

розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб; Уповноваженої особи фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АТ «Ерде Банк» Куреного Олександра Вікторовича про визнання неправомірною бездіяльності та зобов'язання вчинити певні дії

встановив:

Позивачка, ОСОБА_1, звернулась до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до відповідачів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Уповноваженої особи фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АТ «Ерде Банк» Куреного Олександра Вікторовича, в якому просила визнати неправомірною бездіяльність відповідачів при розгляді вимог щодо відшкодування коштів за вкладом ОСОБА_1 в ПАТ «Ерде Банк» та зобов'язати Фонд гарантування вкладів фізичних осіб здійснити на користь ОСОБА_1 виплату гарантованої суми за вкладом, розміщеним у ПАТ «Ерде Банк» на підставі договору №22/10-16/КлП банківського вкладу зі сплатою процентів в кінці строку від 22 жовтня 2012 року.

В подальшому позивачка уточнила позовні вимоги і просила визнати неправомірною бездіяльність відповідачів при розгляді вимог щодо відшкодування коштів за вкладом позивача в ПАТ «Ерде Банк» та зобов'язати відповідачів включити позивача в загальний реєстр вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами в ПАТ «Ерде Банк» за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Позовні вимоги вмотивовані тим, що 22 жовтня 2012 року між позивачкою та АТ «Ерде Банк» було укладено договір №22/10-16/КлП банківського вкладу зі сплатою процентів в кінці строку. Відповідно до п. 1.2 Договору термін повернення вкладу 22 листопада 2012 року. Звернувшись у порядку, встановленому Договором, за сумою вкладу - отримати вклад не вдалось, так як виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 29 жовтня 2012 року прийнято рішення №25 про запровадження тимчасової адміністрації та призначення уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію в АТ «Ерде Банк». Разом з тим, тимчасова адміністрація, у відповідності з пунктом 1 частини 6 статті 36 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», проводила виплати за вкладами фізичних осіб в установах ПАТ «КБ «Хрещатик», проте позивачці було відмовлено в отриманні вкладу з тих підстав, що дані позивачки відсутні в Реєстрі вкладників на отримання коштів за вкладами. За таких обставин, 04 січня 2013 року позивачка звернулась до уповноваженої особи Фонду із заявою на виплату вкладу та листом, в якому просила повідомити про причини відмови у виплаті такого вкладу. До часу звернення до суду позивачці відповіді надано не було, як і не повернуто вклад. 09 січня 2013 року Правлінням Національного банку України прийнято постанову №4 «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ «Ерде Банк», на підставі якої виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення №3 про призначення уповноваженої особи Фонду на ліквідацію банку АТ «Ерде Банк». В оприлюдненій Фондом гарантування вкладів фізичних осіб інформації про прийняте рішення №3, також зазначалось, що виплати гарантованої суми відшкодування вкладникам АТ «Ерде Банк» будуть здійснюватись відповідно до Загального реєстру вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду з 15 січня по 22 лютого 2013 року через установи банку-агента Фонду ПАТ «КБ «Хрещатик». Втім, звернувшись 15 січня 2013 року до відділення ПАТ «КБ «Хрещатик» з проханням виплатити гарантовану Фондом суму за вкладом, - позивачка отримала відмову, з мотивів відсутності її даних в Загальному реєстрі вкладників, яким гарантується виплата вкладів Фондом. На думку позивачки відповідачами порушено її право на отримання вкладу, гарантоване статтями 525, 1060 ЦК України та статтями 26, 36 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», а тому за його захистом позивачка звернулась до суду з заявленими позовними вимогами, які просила задовольнити у повному обсязі.

Відповідачі позов не визнали. В обґрунтування своїх заперечень вказували на норми пункту 7 частини 4 статті 26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», згідно яких Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не відшкодовує кошти у разі розміщення на вклад особою, яка на індивідуальній основі отримує від банку проценти за вкладом на більш сприятливих договірних умовах, ніж звичайні, або має інші фінансові привілеї від банку. Відповідно до Додатку №01 «Депозити для фізичних осіб Тип вкладу «Класичний Плюс» до Протоколу №135 засідання комітету управління активами та пасивами (КУАП) АТ «Ерде Банк» від 25 червня 2012 року при розміщенні фізичними особами - вкладниками грошових коштів в національній валюті на депозит «Класичний Плюс» строком на 1 місяць з правом поповнення процентна ставка склала 5,5 % річних в доларах США, в той час, як за умовами Договору банківського вкладу зі сплатою процентів в кінці строку (для фізичних осіб) від 22 жовтня 2012 року №22/10-16/КлП процентна ставка за вкладом в доларах США складала 8,00 % процентів річних. Отже, укладаючи з позивачем Договір банківського вкладу зі сплатою процентів в кінці строку, АТ «Ерде Банк» індивідуально визначив процентну ставку за вкладом 8,00 % річних, а тому гарантована сума за вкладом Фондом відшкодуванню позивачу не підлягає. Крім того, відповідач - 2 зазначив про надуманість тверджень позивача з приводу ненадання відповіді, оскільки відповідач - 2 листом від 31 січня 2013 року за №808/1 надав відповідь позивачу та направив її на адресу останнього, що підтверджується відповідними доказами. Відповідачі вважали позов не обґрунтованим, а тому просили відмовити у його задоволенні.

Суд, заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши докази, наявні у матеріалах справи, вважає, що позов підлягає задоволенню.

Як встановлено судом та вбачається із матеріалів справи, 22 жовтня 2012 року між ОСОБА_1 та Публічним акціонерним товариством «Ерде Банк» було укладено Договір №22/10-16/КлП банківського вкладу зі сплатою процентів в кінці строку (для фізичних осіб).

Відповідно до п. 1.1 Договору Банк відкриває Вкладнику вкладний (депозитний) рахунок, а Вкладник вносить на цей рахунок готівкою або шляхом безготівкового перерахування з власного рахунку грошові кошти у сумі 23157,31 доларів США в валюті долари США, на умовах, взначених цим Договором.

Відповідно до п. 1.2. Договору вклад залучається на строк 1 місяць, з 22 жовтня 2012 року по 22 листопада 2012 року. Термін повернення вкладу 22 листопада 2012 року.

Процентна ставка за вкладом складає 8,00 % процентів річних (п. 1.3 Договору).

Згідно з п.п. 3.2.4 п. 3.2 Договору Банк зобов'язаний за спливом строку, передбаченого п. 1.2 цього Договору повернути Вкладникові суму вкладу та виплатити проценти, нараховані на суму вкладу.

Згідно з п.п. 3.3.3 п. 3.3 Договору Вкладник має право зі спливом строку, встановленого п. 1.2 цього Договору, одержати суму вкладу та суму нарахованих процентів згідно з умовами цього Договору.

У відповідності з умовами Договору Вкладник, ОСОБА_1, 22 жовтня 2012 року здійснила перерахування коштів у сумі 23157,31 доларів США (еквівалент у гривнях 185096,38), що підтверджується розрахунковим документом, наявним у матеріалах справи.

Відповідно до інформації, розміщеної на сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 29 жовтня 2012 року прийнято рішення №25 щодо запровадження тимчасової адміністрації та призначення уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію Публічне акціонерне товариство «Ерде Банк». Уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації призначено провідного професіонала з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу запровадження планів врегулювання Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Куреного Олександра Вікторовича.

Тимчасову адміністрацію запроваджено строком на 3 місяці з 30 жовтня 2012 року по 29 січня 2013 року.

В даній інформації повідомлено вкладників, що протягом дії тимчасової адміністрації вкладники АТ «Ерде Банк» можуть отримати свої кошти в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день прийняття рішення Національним банком України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних та початку процедури виведення Фондом гарантування вкладів фізичних осіб АТ «Ерде Банк» з ринку, але не більше 200000,00 грн.

З метою забезпечення сприятливих умов для отримання вкладниками своїх коштів Фонд гарантування вкладів фізичних осіб пропонував вкладникам, строк договорів яких закінчився, закінчиться протягом дії тимчасової адміністрації та вкладникам, які планують звернутися за отриманням своїх коштів за договорами банківського рахунку, звернутися до уповноваженої особи Фонду з відповідною заявою, за адресою: м. Київ, вул. Гончарна, 20 або за адресою відокремлених підрозділів АТ «Ерде Банк».

В зв'язку з закінченням терміну дії Договору №22/10-16/КлП, для отримання вкладу та процентів за вкладом, позивачка звернулась до відділення ПАТ «КБ «Хрещатик» за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 8-а, проте їй було відмовлено в поверненні вкладу з тих підстав, що її дані відсутні в Реєстрі вкладників на отримання коштів за вкладами, який складався тимчасовою адміністрацією АТ «Ерде Банк».

За таких обставин та в порядку, встановленому у вищенаведеній інформації Фонду гарантування вкладів, ОСОБА_1 звернулась до уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію Куреного О.В. з заявою (вх. №738/1/1 від 04.01.2013 р.) (за рекомендованою формою), в якій просила виплатити їй гарантовану суму відшкодування за вкладом, розміщеним у банку АТ «Ерде Банк».

Крім того, ОСОБА_1 до уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію Куреного О.В. також звернулась із заявою (вх. №742/1/1 від 04.01.2013 р.), в якій просила надати їй роз'яснення з приводу порушення права на отримання вкладу.

Водночас, Правлінням Національного банку України 09 січня 2013 року прийнято Постанову № 4 «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ «Ерде Банк», на підставі якої виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення № 3 від 10 січня 2013 року про призначення уповноваженої особи Фонду на ліквідацію банку АТ «Ерде Банк» (Куреного О.В.), про що розміщено інформацію для вкладників на офіційному сайті.

Дане повідомлення, крім іншого, містило інформацію про те, що виплати гарантованої суми відшкодування вкладникам АТ «Ерде Банк» будуть здійснюватись відповідно до Загального реєстру вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду з 15 січня по 22 лютого 2013 року через установи банку-агента Фонду ПАТ «КБ «Хрещатик».

Як владник банку АТ «Ерде Банк» позивачка 15 січня 2013 року повторно зверталась до відділення ПАТ «КБ «Хрещатик» за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 8-а за отриманням вкладу, проте їй вкотре було відмовлено у виплаті гарантованої суми відшкодування за вкладом, з мотивів відсутності її даних в Загальному реєстрі вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду.

Позивачка вважає, що відповідачі при розгляді вимог щодо відшкодування коштів за вкладом позивачки в ПАТ «Ерде Банк», допустили протиправну бездіяльність, а тому звернулась до суду з заявленими позовними вимогами.

Правові, фінансові та організаційні засади функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб, повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, порядок виплати Фондом відшкодування за вкладами встановлені Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Частиною 1 статті 3 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» встановлено, що Фонд є установою, що виконує спеціальні функції у сфері гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку.

Управління поточною діяльністю Фонду здійснює виконавча дирекція Фонду (частина 1 статті 11 Закону).

Повноваження виконавчої дирекції Фонду визначені в статті 12 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Зокрема, відповідно до пунктів 2, 4 частини 3 цієї статті виконавча дирекція Фонду у сфері забезпечення відшкодування коштів за вкладами визначає порядок відшкодування Фондом коштів за вкладами відповідно до розділу V цього Закону; приймає рішення про відшкодування коштів за вкладами у разі прийняття Національним банком України рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації банку.

Статтею 27 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» врегульовано порядок визначення вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами.

Так, уповноважена особа Фонду складає перелік вкладників та визначає розрахункові суми відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду відповідно до вимог цього Закону та нормативно-правових актів Фонду станом на день прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації банку. Уповноважена особа Фонду протягом трьох днів з дня прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку формує повний перелік вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду, із зазначенням сум, що підлягають відшкодуванню.

Водночас, у відповідності з частиною 6 цієї статті, уповноважена особа Фонду протягом трьох днів з дня прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку формує перелік вкладників, кошти яких не підлягають відшкодуванню фондом відповідно до частини четвертої статті 26 Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Відповідно до частини 5 цієї статті, протягом шести днів з дня прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації банку виконавча дирекція Фонду затверджує реєстр вкладників для здійснення виплат відповідно до наданого уповноваженою особою Фонду переліку вкладників.

Відповідно до пункту 9 розділу IV Положення про порядок відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб коштів за вкладами, затвердженого рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 09 серпня 2012 року №14 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07 вересня 2012 року за №1548/21860, для отримання коштів вкладник або інша особа (представник, спадкоємець тощо) звертається до Фонду із заявою про виплату гарантованої суми відшкодування. Рекомендована форма заяви наведена в додатку 11 до цього Положення.

Як вже було зазначено вище, у відповідності з наведеними вимогами та за встановленою Положенням формою позивачка зверталась із заявою для отримання коштів.

Судом встановлено, що позивачку в реєстр вкладників для здійснення виплат уповноваженою особою Фонду включено не було. Також представником відповідачів у судовому засіданні зазначено, що перелік вкладників, кошти яких не підлягають відшкодуванню взагалі не складався уповноваженою особою Фонду.

За таких обставин, суд погоджується з позивачем, що відповідачами було допущено протиправну бездіяльність при розгляді вимог щодо відшкодування коштів за вкладом позивачки в АТ «Ерде Банк».

Відповідач - 2 на спростування допущеної бездіяльності посилався на лист від 31 січня 2013 року за №808/1, направлений позивачу у відповідь на заяву від 04 січня 2013 року.

Проте, лист від 31 січня 2013 року за №808/1 є саме відповіддю на заяву позивачки, в якій вона просила повідомити її про причини порушення прав на відшкодування вкладу, а не діями чи рішеннями відповідачів при розгляді вимог щодо відшкодування вкладу у розумінні статті 27 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Щодо повернення вкладу слід зазнати наступне.

Згідно зі статтею 1058 ЦК України за договором банківського вкладу (депозиту) одна сторона (банк), що прийняла від другої сторони (вкладника) або для неї грошову суму (вклад), що надійшла, зобов'язується виплачувати вкладникові таку суму та проценти або дохід в іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором.

Відповідно до статті 1060 ЦК України договір банківського вкладу укладається на умовах видачі вкладу на першу вимогу (вклад на вимогу) або на умовах повернення вкладу зі спливом встановленого договором строку (строковий вклад).

За договором банківського вкладу незалежно від його виду банк зобов'язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника, крім вкладів, зроблених юридичними особами на інших умовах повернення, які встановлені договором.

Умова договору про відмову від права на одержання вкладу на першу вимогу є нікчемною (частина 2 статті 1060 ЦК).

Відповідно до частини 1 статті 1061 ЦК України банк виплачує вкладникові проценти на суму вкладу в розмірі, встановленому договором банківського вкладу.

З метою захисту прав і законних інтересів вкладників банків, зміцнення довіри до банківської системи України, стимулювання залучення коштів у банківську систему України було прийнято Закон України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Відповідно до частини 1статті 26 цього Закону Фонд гарантує кожному вкладнику банку відшкодування коштів за його вкладом. Фонд відшкодовує кошти в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день прийняття рішення Національним банком України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних та початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, встановленого на дату прийняття такого рішення, незалежно від кількості вкладів в одному банку. Сума граничного розміру відшкодування коштів за вкладами не може бути меншою 200 000 гривень. Адміністративна рада Фонду не має права приймати рішення про зменшення граничної суми відшкодування коштів за вкладами. Зобов'язання з виплати відсотків за вкладами, нарахованих під час здійснення тимчасової адміністрації, задовольняються відповідно до черговості, встановленої пунктом 4 частини 1 статті 52 цього Закону.

Разом з тим, гарантії Фонду не поширюються на відшкодування коштів на вкладами у випадках, передбачених цим Законом.

Такі випадки встановлені частиною 4 статті 26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Як на підставу відмови у відшкодуванні позивачці гарантованої суми вкладу, відповідачі посилались на пункт 7 частини 4 статті 26 Закону, у відповідності з яким Фонд не відшкодовує кошти, розміщені на вклад особою, яка на індивідуальній основі отримує від банку проценти за вкладом на більш сприятливих договірних умовах, ніж звичайні, або має інші фінансові привілеї від банку. При цьому відповідачі звертали увагу на Протокол №135 засідання комітету управління активами та пасивами (КУАП) АТ «Ерде Банк» від 25 червня 2012 року, згідно Додатку №01 «Депозити для фізичних осіб Тип вкладу «Класичний Плюс» якого - при розміщенні фізичними особами - вкладниками грошових коштів в іноземній валюті (долари США) на депозит «Класичний Плюс» строком на 1 мясяць з правом поповнення процентна ставка складала 5,50 % процентів річних.

За умовами Договору банківського вкладу зі сплатою процентів в кінці строку (для фізичних осіб) від 22 жовтня 2012 року №22/10-16/КлП процентна ставка за вкладом в доларах США складала 8,00 % процентів річних, а тому, відповідачі вважають, що для позивачки АТ «Ерде Банк» індивідуально визначив процентну ставку за вкладом.

Суд з такою думкою відповідачів не погоджується, виходячи з наступного.

Частиною 2 статті 1058 ЦК України встановлено, що договір банківського вкладу, в якому вкладником є фізична особа, є публічним договором (стаття 633 цього Кодексу).

Відповідно до частини 2 статті 633 ЦК України умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги.

Умови публічного договору, які суперечать частині другій цієї статті та правилам, обов'язковим для сторін при укладенні і виконанні публічного договору, є нікчемними (частина 6 статті 633 ЦК України).

З наведених норм слідує, що умови договору банківського вкладу повинні бути однаковими для всіх вкладників, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги. Відповідно, до осіб, які мають надані законом пільги, банк може застосувати більш сприятливі договірні умови, аніж до інших вкладників, і особа має усвідомлювати, що при наявності таких пільг, банком до неї застосовані саме такі (більш сприятливі) умови.

За своєю суттю, індивідуальні умови - це умови, які погоджені між банком та конкретним вкладником і відмінні від умов, застосованих до інших вкладників банку. Тобто особі (вкладнику) банк надав (при наявності певних обставин, про які відомо і вкладнику, і банку) фінансові привілеї, які не надав іншим вкладникам.

Позивачка вказувала, що будь-яких пільг не мала і не повідомляла банк про обставини, які б надавали їй можливість отримати від банку фінансові привілеї.

Твердження позивача відповідачами не спростовано. Більше того, представник відповідача - 1 у своїх запереченнях проти позову зазначив, що: «Позивач не надав доказів стосовно того, що у нього є якісь пільги».

Представник відповідача - 1, заперечуючи проти позову зауважив, що укладаючи з позивачем договір АТ «Ерде Банк» індивідуально визначив процентну ставку за вкладом «Класичний Плюс» зі сплатою процентів в кінці строку, яка склала 8% процентів річних.


З наведеного вбачається, що банк визначив ставку 8% річних одноособово, без з'ясування з вкладником обставин про наявність чи відсутність умов для застосування фінансових привілеїв. В такому випадку і ризик має нести банк, а не вкладник.

Також представник відповідачів у судовому засіданні звернув увагу, що договір з позивачем (на більш сприятлитивих, на думку відповідачів, умовах) укладено 22 жовтня 2012 року, в той час як 29 жовтня 2012 року запроваджено тимчасову адміністрацію, тобто фінансове становище АТ «Ерде Банк» на час укладення договору було погіршеним.

З цього приводу, суд зауважує, що відповідно до частини 2 статті 72 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову. Тому, саме відповідачі мають доводити перед судом, чому в ситуації, коли фінансове становище АТ «Ерде Банк» було погіршеним та за відсутності у вкладника будь-яких пільг і привілеїв, - банк визначив такому вкладнику розмір процентної ставки, застосування якого відповідачі розцінюють, як більш сприятливі договірні умови.

Відповідачі не виконали покладений на них нормами частини 2 статті 72 КАС України обов'язок.


Слід звернути увагу і на те, що на спростування вимог позивача відповідачі посилались на Додаток №01 «Депозити для фізичних осіб Тип вкладу «Класичний Плюс» до Протоколу №135 засідання комітету управління активами та пасивами (КУАП) АТ «Ерде Банк» від 25 червня 2012 року, згідно якого при розміщенні фізичними особами - вкладниками грошових коштів на депозит «Класичний Плюс» строком на 1 місяць з правом поповнення процентна ставка склала 5,5 % річних в доларах США.

В той же час, Протоколом засідання управління активами і пасивами публічного акціонерного товариства «Ерде Банк» від 03 вересня 2012 року №143 було затверджено спеціальні пропозиції процентних ставок за вкладом «Класичний Плюс», відповідно до яких при розміщенні фізичними особами грошових коштів в іноземній валюті на депозит «Класичний Плюс» строком на 1, 3, 6 місяців з правом поповнення з виплатою відсотків в кінці строку процентна ставка складала до 11 %.

Збільшені розміри процентної ставки за банківським вкладом затверджені Протоколом засідання управління активами і пасивами публічного акціонерного товариства «Ерде Банк» від 03 вересня 2012 року №143, а тому не можуть вважатися індивідуально застосованими лише до позивача.

Дані, оприлюднені на сайті Національного банку України (www.bank.gov.ua), також свідчать про те, що середньозважена відсоткова ставка за банківськими вкладами в іноземній валюті за жовтень-листопад 2012 року складала 8 - 8,1 %.


З урахуванням всього вищевикладеного, суд дійшов висновку, що позивачем укладався договір банківського вкладу на звичайних умовах, що були передбачені спеціальною пропозицією банку щодо процентних ставок за вкладом «Класичний Плюс», затверджених Протоколом засідання управління активами і пасивами публічного акціонерного товариства «Ерде Банк» від 03 вересня 2012 року №143 та відповідали умовам договору банківського вкладу відповідного виду.

За таких обставин, відповідачами необґрунтовано не включено ОСОБА_1 до Загального реєстру вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами в публічному акціонерному товаристві «Ерде Банк» за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Відповідно до частини 1 статті 94 КАС України якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати з Державного бюджету України (або відповідного місцевого бюджету, якщо іншою стороною був орган місцевого самоврядування, його посадова чи службова особа).

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст. ст. 69-71, 94, 158-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати протиправною бездіяльність Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію публічного акціонерного товариства «Ерде Банк» Куреного Олександра Вікторовича при розгляді вимог щодо відшкодування коштів за вкладом ОСОБА_1 в публічному акціонерному товаристві «Ерде Банк».

Зобов'язати Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та Уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію публічного акціонерного товариства «Ерде Банк» Куреного Олександра Вікторовича включити ОСОБА_1 в Загальний реєстр вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами в публічному акціонерному товаристві «Ерде Банк» за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.


Стягнути з Державного бюджету України через відповідний підрозділ Державної казначейської служби України на користь ОСОБА_1 34,41 грн. судових витрат.

Постанова набирає законної сили у відповідності зі ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена за правилами, встановленими ст. ст. 185 - 187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Т.І. Шейко

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/30658280

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...