Определение ВССУ о возможности признания публичных торгов недействительными


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

8 лютого 2012 року

м. Київ

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

Дьоміної О.О.,

Дем?яносова М.В., Коротуна В.М.,

Кафідової О.В., Попович О.В., -

розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6, ОСОБА_7 до приватного підприємства «Спеціалізоване підприємство «Юстиція», відділу Державної виконавчої служби Київського районного управління юстиції в м. Донецьку, треті особи: приватне акціонерне товариство (надалі ПАТ) «Банк Форум», ОСОБА_8, про визнання прилюдних торгів недійсними, за касаційною скаргою ОСОБА_6, ОСОБА_7 на рішення колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Донецької області від 2 грудня 2011 року, -

в с т а н о в и л а:

ОСОБА_6 та ОСОБА_7 звернулися до суду з позовом про визнання прилюдних торгів недійсними, в обґрунтування якого зазначали, що 24 травня 2007 року між ОСОБА_6 та акціонерним комерційним банком «Форум» було укладено кредитний договір № 0114/07/19-Z, виконання зобовязання за яким було забезпечено іпотекою нерухомого майна квартири АДРЕСА_1. Також вказували, що у звязку з невиконанням кредитного зобовязання у позивачів виникла заборгованість, а тому на предмет іпотеки було звернено стягнення шляхом вчинення нотаріусом виконавчого напису від 8 квітня 2009 року з наступним проведенням 25 червня 2010 року прилюдних торгів з продажу нерухомого майна.

З огляду на те, що прилюдні торги були проведені з порушенням вимог чинного законодавства, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 просили визнати їх недійсними та зобовязати відділ Державної виконавчої служби Київського районного управління юстиції в м. Донецьку повернути АКБ «Форум» виконавчий напис нотаріуса без виконання.

Рішенням Київського районного суду м. Донецька від 8 червня 2011 року позов задоволено.

Визнано недійсними прилюдні торги щодо реалізації квартири АДРЕСА_1, результати яких оформлені протоколом від 25 червня 2010 року № 17/211/09.

Зобовязано відділ Державної виконавчої служби Київського районного управління юстиції в м. Донецьку повернути АКБ «Форум» без виконання виконавчий напис, вчинений приватним нотаріусом Донецького міського нотаріального округу ОСОБА_9, зареєстрований в реєстрі за № 1925.

Рішенням колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Донецької області від 2 грудня 2011 року рішення Київського районного суду м. Донецька від 8 червня 2011 року скасовано, ухвалено нове рішення, яким у задоволенні позову відмовлено.

Не погоджуючись з рішенням апеляційного суду ОСОБА_6, ОСОБА_7 звернулися до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ з касаційною скаргою, в якій просили скасувати оскаржуване судове рішення та залишити в силі рішення суду першої інстанції.

Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Скасовуючи рішення суду першої інстанції та відмовляючи в задоволенні позову, апеляційний суд виходив із того, що ЦК України, Закон України «Про виконавче провадження» та ЦПК України не передбачають такого способу захисту цивільних прав та інтересів як визнання прилюдних торгів недійсними, натомість в перелічених нормативно-правових актах містяться лише норми щодо визнання прилюдних торгів такими, що не відбулися.

Проте з таким висновком суду апеляційної інстанції погодитися не можна.

Як вбачається з матеріалів справи, виконання зобовязання за кредитним договором № 0114/07/19-Z було забезпечено іпотечним договором від 24 травня 2007 року, укладеним між акціонерним комерційним банком «Форум» та ОСОБА_6 та ОСОБА_7, зареєстрованим у реєстрі за № Д-654, відповідно до якого у разі невиконання відповідачами кредитного зобовязання позивач має право одержати задоволення за рахунок предмета іпотеки, нерухомого майна квартири АДРЕСА_1 (а.с. 11-14).

Згідно з виконавчим написом від 8 квітня 2009 року, вчиненим нотаріусом Донецького міського нотаріального округу ОСОБА_9, зареєстрованим в реєстрі за № 1925, було звернено стягнення на зазначений предмет іпотеки (а.с. 15).

Постановою заступника відділу державної виконавчої служби Київського районного управління юстиції в м. Донецьку від 1 червня 2009 року було відкрито виконавче провадження з виконання вказаного виконавчого документа (а.с. 16).

Повторні прилюдні торги з реалізації предмета іпотеки були проведені 25 червня 2010 року, за результатами якого був складений протокол № 17/211/09/і про проведення прилюдних торгів по реалізації нерухомого майна, що є предметом іпотеки, за яким ОСОБА_8 визначено переможцем торгів, який придбав майно за 262900 гривень (а.с. 24, 43, 46).

Стаття 650 ЦК України передбачає, що особливості укладення договорів на біржах, аукціонах, конкурсах тощо встановлюються відповідними актами цивільного законодавства.

Відповідно до частини 4 статті 656 ЦК України до договорів купівлі-продажу на біржах, конкурсах, аукціонах (публічних торгах) застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено законом про ці види договорів купівлі-продажу або не випливає з їхньої суті.

Згідно з частиною 1 статті 41 Закону України «Про іпотеку» реалізація предмета іпотеки, на який звертається стягнення за рішенням суду або за виконавчим написом нотаріуса, проводиться, якщо інше не передбачено рішенням суду, шляхом продажу на прилюдних торгах у межах процедури виконавчого провадження, передбаченої Законом України «Про виконавче провадження», з дотриманням вимог цього Закону.

Реалізація арештованого майна, за винятком майна, вилученого за законом з обігу та зазначеного в частині восьмій статті 55 цього Закону, здійснюється спеціалізованими організаціями, які залучаються на тендерній (конкурсній) основі, на підставі договорів між Державною виконавчою службою та спеціалізованими організаціями шляхом його продажу на прилюдних торгах, аукціонах. Умови і порядок проведення прилюдних торгів з продажу квартир, будинків, підприємств як цілісного майнового комплексу, інших приміщень, земельних ділянок, що є нерухомим майном, на які звернено стягнення відповідно до чинного законодавства, а також розрахунків за придбане майно (частина 1 статті 61 Закону України «Про виконавче провадження», пункт 1 Тимчасового положення про порядок проведення прилюдних торгів з реалізації арештованого нерухомого майна, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 27 жовтня 1998 року № 68/5).

Згідно з пунктами 6.1.-6.3. Тимчасового положення про порядок проведення прилюдних торгів з реалізації арештованого нерухомого майна, після повного розрахунку покупців за придбане майно, на підставі протоколу про проведення прилюдних торгів та копії документів, що підтверджують розрахунок за придбане майно, державний виконавець складає акт про проведені прилюдні торги і подає його на затвердження начальнику відповідного органу державної виконавчої служби. Затверджений акт державний виконавець видає покупцеві, а копія акта надсилається стягувачу, боржникові та спеціалізованій організації.

Стаття 48 Закону України «Про іпотеку» передбачає, що іпотекодержатель, іпотекодавець, боржник та будь-який учасник прилюдних торгів вправі протягом трьох місяців з дня проведення торгів оскаржити їх результати в суді за місцезнаходженням нерухомого майна.

Відповідно до частин 1, 2 статті 16 ЦПК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути визнання правочину недійсним.

Таким чином, правова природа процедури реалізації майна на прилюдних торгах полягає у забезпеченні переходу права власності (продаж) на майно боржника, на яке звернено стягнення, до покупця-учасника прилюдних торгів. Враховуючи особливості, передбачені законодавством щодо проведення прилюдних торгів, складання за результатами їх проведення акта про проведені прилюдні торги є оформленням договірних відносин купівлі-продажу майна на публічних торгах.

Зважаючи на викладене, прилюдні торги можуть бути визнані недійсними за правилами, закріпленими ЦК України, з підстав його невідповідності вимогам цього Кодексу та актів цивільного законодавства.

Апеляційний суд, не звернувши уваги на зазначене та помилково вважаючи, що такий спосіб захисту цивільних прав та інтересів як визнання прилюдних торгів недійсним законом не передбачено, взагалі не перевіряв обставин, на які позивачі посилалися в обґрунтування своїх позовних вимог.

За таких обставин рішення апеляційного суду не може вважатись законним і обґрунтованим та підлягає скасуванню з передачею справи на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Керуючись статтями 336, 338 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, -

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу ОСОБА_6, ОСОБА_7 задовольнити частково.

Рішення колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Донецької області від 2 грудня 2011 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий О.О. Дьоміна Судді: М.В. Дем?яносов О.В. Кафідова В.М. Коротун О.В. Попович

http://reyestr.court.gov.ua/Review/21611159

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения