Решение Деснянского райсуда об отказе Дельта-банку во взыскании задолженности


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Справа № 750/4398/13-ц

Провадження № 2/750/1638/13

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.06.2013 року

м. Чернігів

Деснянський районний суд міста Чернігова в складі:

головуючого - судді Супруна О.П.

при секретарі - Носенко М.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства «Дельта Банк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором,

в с т а н о в и в :

07.05.2013 року ПАТ «Дельта Банк» звернулося до суду з позовом, в якому просить стягнути з відповідача заборгованість за кредитним договором в розмірі 1 895 грн. 00 коп., посилаючись на невиконання відповідачем умов вищевказаного договору, а також судові витрати в розмірі 229 грн. 40 коп.

В судове засідання представник позивача не з'явився, у позовній заяві надав згоду на заочний розгляд справи, просив задовольнити позов, а справу слухати за його відсутності.

Відповідач до суду не з'явився, про час і місце розгляду справи сповіщений завчасно і належним чином, у поданій суду 29.05.2013р. заяві просив застосувати до позовних вимог позовну давність.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 197 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 16.10.2007 року між ТОВ «Комерційний банк «Дельта», правонаступником якого є Публічне акціонерне товариство «Дельта Банк», та ОСОБА_1 був укладений кредитний договір № 002-24045-161007 про відкриття карткового рахунку та обслуговування платіжної картки, згідно якого Банк відкрив держателю картковий рахунок НОМЕР_1 та кредитну лінію на загальну суму 30 000 грн. 00 коп. та встановив ліміт на рахунку в сумі 1 000 грн. 00 коп., зі сплатою процентів за користування кредитом, виходячи зі ставки 29,90 % річних, процентом на позитивний залишок в розмірі 1 %. (а.с. 5-7). Даний договір включає в себе тарифи на обслуговування платіжних карток Visa Classic (тарифний пакет «Швидкі гроші») та анкету позичальника. Наведена анкета містить інформацію про кредитний ліміт відповідача в сумі 3000 грн., який ОСОБА_2 отримав 1 квітня 2008 року, та строк дії картки, який становить 364 дні.

Відповідно до Договору, держатель картки зобов'язаний щомісяця в строки, визначені правилами, здійснювати погашення заборгованості у вигляді обов'язкового мінімального платежу, складові якого зазначаються в тарифах.

Відповідач взяті на себе зобов'язання за кредитним договором не виконав, у зв'язку з чим, за розрахунком позивача, станом на 22.03.2013 року розмір заборгованості становить 1895 грн. 00 коп., з них: за тілом кредиту - 390 грн., за комісіями - 1505 грн. (а.с. 14).

Відповідно до ч. ч. 1 та 4 ст. 631 ЦК України, строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов'язки відповідно до договору. Закінчення строку договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії договору.

Згідно з положеннями ст. 257, ч. 1 ст. 261 ЦК України, загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки. Перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

Відповідно до ч. ч. 3,4 ст. 267 ЦК України, позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення. Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.

29.05.2013р. відповідачем подано письмову заяву до суду про застосування позовної давності до спірних відносин, у зв'язку із закінченням терміну дії укладеного договору 15.10.2008р.

Оскільки позивачем не надано доказів на підтвердження надання ним відповідачу наступних кредитних ліній, відповідно до п. 1.4 договору, після спливу строку першої, зобов'язання між сторонами припинили своє існування. Договір про відкриття карткового рахунку не містить положень про збільшення строку звернення до суду за захистом порушеного права.

З огляду на п. 1.5 договору, відповідно до якого кошти кредитної лінії та власні кошти Держателя використовуються для розрахунків за товари чи послуги, що придбаваються Держателем у суб'єктів господарювання, та зняття готівки, виконання Держателем своїх зобов'язань перед банком за цим договором, та вчинення інших операцій, даний кредит є споживчим.

Пунктом 7 частини 13 статті 11 Закону України «Про захист прав споживачів» передбачено, що у спорах щодо споживчого кредитування кредитодавцю забороняється вимагати повернення споживчого кредиту, строк давності якого минув.

За таких обставин, суд дійшов висновку, про необхідність відмови в задоволенні позову з підстав пропуску ПАТ «Дельта Банк» строків звернення до суду.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 10, 11, 88, 209, 212 - 215, 294 ЦПК України, суд

в и р і ш и в :

у задоволенні позову Публічного акціонерного товариства «Дельта Банк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором відмовити.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Чернігівської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у розгляді справи, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя О.П.Супрун

http://reyestr.court.gov.ua/Review/31627661

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения