Определение ВССУГУД об отмене решений предыдущих инстанций об обращении взыскания на предмет ипотеки в пользу банка Финансы и Кредит


Recommended Posts

http://reyestr.court.gov.ua/Review/35317575

 

Державний герб України

У х в а л а

ІМЕНЕМ   УКРАЇНИ

30 жовтня 2013 року                       м. Київ Колегія суддів судової палати у цивільних справах

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

головуючого     Сімоненко В.М.,

суддів:                Амеліна В.І.,                 Дербенцевої Т.П.,    

                           Олійник А.С.,               Парінової І.К.,            

розглянувши в судовому засіданні справу за позовом публічного акціонерного товариства «Банк «Фінанси та Кредит» (далі - ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит») до ОСОБА_3, третя особа - ОСОБА_5, про звернення стягнення на предмет іпотеки, за касаційною скаргою ОСОБА_4, поданою в інтересах ОСОБА_3, на рішення Ленінського районного суду м. Харкова від 10 грудня 2012 року та ухвалу апеляційного суду Харківської області від 14 лютого 2013 року,

                                             в с т а н о в и л а:

У січні 2012 року ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит» звернулося до суду з вищезазначеним позовом, посилаючись на те, що 1 червня 2007 року між банком та ОСОБА_5  було укладено кредитний договір на суму 150 000 доларів США, строком до 1 червня 2022 року зі сплатою 14,5 % річних. На забезпечення виконання зобов'язання за кредитним договором між банком та ОСОБА_3 було укладено іпотечний договір, предметом якого є належна останньому нежитлова будівля загальною площею 660,8 кв.м по АДРЕСА_1. У зв'язку з тим, що ОСОБА_5 зобов'язання за кредитним договором не виконує, станом на 8 грудня 2011 року утворилася заборгованість у розмірі                     3 846 487,57 грн.

З огляду на зазначене, банк з метою часткового погашення заборгованості просив звернути стягнення на нерухоме майно, а саме: нежитлову будівлю загальною площею 660,8 кв.м літ. «А-2», розташовану по АДРЕСА_1 шляхом надання банку права продати  будь-якій особі на підставі договору купівлі-продажу за початковою ціною 1 547 000 грн згідно звіту про оцінку майна від 8  квітня 2011 року, наданого ПП «Абікон»; визнати за банком право отримати в КП «Харківське міське БТІ» витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно для укладання договору купівлі-продажу вищезазначеної нежитлової будівлі з будь-якою особою; з метою забезпечення збереження предмету іпотеки та надання позивачу можливості вільно реалізувати своє право передати спірну нежитлову будівлю загальною в управління банку до моменту укладання договору купівлі-продажу.

Рішенням Ленінського районного суду м. Харкова від 10 грудня 2012 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Харківської області від 14 лютого 2013 року, позовні вимоги ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит» задоволено.

З метою частково погашення заборгованості за кредитним договором від 1 червня 2007 року звернуто стягнення на предмет іпотеки, а саме: нежитлову будівлю загальною площею 660,8 кв.м лат. «А-2» розташовану по АДРЕСА_1 шляхом надання банку права продати будь-якій особі на підставі договору купівлі-продажу за початковою ціною 423 200 грн згідно звіту від 14 лютого 2012 року, наданого суб'єктом оціночної діяльності  ОСОБА_6

Визнано за банком право отримати в КП «Харківське міське БТІ» витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно для укладання договору купівлі-продажу спірної нежитлової будівлі з будь-якою особою.

З метою збереження предмету іпотеки та надання позивачу можливості вільно реалізувати своє право передано нежитлову будівлю по АДРЕСА_1 в управління банку до моменту укладання договору купівлі-продажу.

Вирішено питання про розподіл судових витрат.

У касаційній скарзі ОСОБА_4, який діє в інтересах                ОСОБА_3, просить скасувати оскаржувані судові рішення та позов банку залишити без розгляду, мотивуючи свою вимогу порушенням судами норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Задовольняючи позовні вимоги ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит», суд першої інстанції, з висновками якого погодився і апеляційний суд, виходив з того, що зобов'язання за кредитним договором ОСОБА_5, як боржник за кредитним договором, та ОСОБА_3, як іпотекодавець (майновий поручитель), не виконали в повному обсязі, тому для них настають правові наслідки, передбачені укладеними договорами.

Проте з такими висновками судів погодитись не можна з наступних підстав.

Статтею 213 ЦПК України передбачено, що рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.  

Відповідно до ст. 214 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: 1) чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; 2) чи є інші фактичні дані (пропущення строку позовної давності тощо), які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; 3) які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; 4) яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин.

Зазначеним вимогам закону оскаржувані судові рішення не відповідають.

Судами попередніх інстанцій установлено, що 1 червня 2007 року між ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит» та ОСОБА_5 укладено кредитний договір на суму 150 000 доларів США, строком до 1 червня 2022 року зі сплатою 14,5 % річних за користування кредитом (а.с. 7-9).

На забезпечення виконання зобов'язання між  ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит» та ОСОБА_3 укладено договір іпотеки, предметом якого є належна останньому нежитлова будівля загальною площею 660,8 кв.м. в літ «А-2», розташована по АДРЕСА_1 (а.с. 19).

Станом на 8 грудня 2011 року заборгованість за кредитним договором складає 3 846 487,57 грн (а.с. 46).

Відповідно до звіту про незалежну оцінку № 486/12 від 14 лютого 2012 року  ринкова вартість  нежитлової будівлі літ «А-2» загальною площею 660,8 кв.м., по АДРЕСА_1 складає              604 100 грн (а.с. 40-90).

Статтею 39 Закону України «Про іпотеку» встановлено, що у разі задоволення судом позову про звернення стягнення на предмет іпотеки у рішенні суду зазначаються, зокрема, спосіб реалізації предмета іпотеки шляхом проведення прилюдних торгів або застосування процедури продажу, встановленої статтею 38 цього Закону; початкова ціна предмета іпотеки для його подальшої реалізації.

Ухвалюючи рішення про звернення стягнення на предмет іпотеки,  суд першої інстанції зазначив у рішенні в якості початкової ціни предмета іпотеки його ліквідаційну вартість, яка складає 423 200 грн, проте не звернув уваги на те, що вартість предмета іпотеки у договорі іпотеки визначена сторонами у розмірі 1 443 370 грн, а відповідно звіту про незалежну оцінку № 486/12 від 14 лютого 2012 року ринкова вартість іпотечного майна становить 604 100 грн .

Звертаючись до суду з вказаним позовом, банк зазначав, що заборгованість за кредитним договором станом на 8 грудня 2011 року становить 3 846 487,57 грн, проте відповідно до повідомлення (вимоги) від 8 грудня 2011 року, яку банк надіслав на адресу позичальника та іпотекодавця, загальна сума заборгованості складає 1 625 975,81 грн та 157 756,70 грн пені (а.с. 22-25). Суд на зазначені суперечності щодо розміру заборгованості уваги не звернув та не усунув їх.


За правилами ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасного виконання грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до ч. 3 ст. 551 ЦК України розмір неустойки може бути зменшений за рішенням суду, якщо він значно перевищує розмір збитків, та за наявності інших обставин, які мають істотне значення.            

Згідно з роз'ясненнями, що містяться у п.11 постанови Пленуму Верховного Суду України № 14 від 18 грудня 2009 року «Про судове рішення у цивільній справі» в мотивувальній частині рішення слід наводити дані про встановлені судом обставини, що мають значення для справи, їх юридичну оцінку та визначені відповідно до них правовідносини, а також оцінку всіх доказів, розрахунки, з яких суд виходив при задоволенні грошових та інших майнових вимог. Встановлюючи наявність або відсутність фактів, якими обґрунтовувалися вимоги чи заперечення, визнаючи одні та відхиляючи інші докази, суд має свої дії мотивувати та враховувати, що доказування не може ґрунтуватися на припущеннях (частина четверта статті 60 ЦПК).

Заперечуючи проти позову, ОСОБА_3 зазначав, що нарахована банком заборгованість за кредитним договором, зокрема, пеня за прострочення погашення кредиту та процентів, є необґрунтованою та значно перевищує суму заборгованості за тілом кредиту.            

Суд першої інстанції на зазначені вимоги закону та обставини справи уваги не звернув, у порушення ст. ст. 212-214 ЦПК України не встановив обставини, що мають значення для справи, дійсні права й обов'язки сторін, які випливають із кредитного договору та договору іпотеки, не перевірив правильність наданого банком розрахунку заборгованості за кредитним договором, не навів у рішенні розрахунок розміру цієї заборгованості і зокрема, пені, яка підлягає стягненню у межах встановленого законом строку позовної давності, не з'ясував наявність підстав для зменшення розміру неустойки (пені) та, звертаючи стягнення на предмет іпотеки, не обґрунтував застосування ліквідаційної вартості предмета іпотеки в якості його початкової ціни.

Апеляційний суд на зазначене уваги не звернув, у порушення вимог ст. ст. 303, 315 ЦПК України належним чином не перевірив доводів апеляційної скарги, в ухвалі не зазначив конкретних обставин та фактів, що спростовують такі доводи, і помилково залишив рішення суду першої інстанції  без змін.

Оскільки допущені судами попередніх інстанцій порушення             норм процесуального права унеможливили встановлення фактичних обставин, що мають значення для правильного вирішення справи, ухвалені у справі судові рішення не можна визнати законними й обґрунтованими, а тому вони підлягають скасуванню з підстав, передбачених ч. 2 ст. 338 ЦПК України, з передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції.

Керуючись ст.ст. 336, 338, 344, 345 ЦПК України, Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,-

у х в а л и л а :

Касаційну скаргу ОСОБА_4, подану в інтересах ОСОБА_3, задовольнити частково.

Рішення Ленінського районного суду м. Харкова від 10 грудня 2012 року та ухвалу апеляційного суду Харківської області від 14 лютого 2013 року  скасувати, справу передати на новий судовий розгляд до суду першої інстанції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий В.М. Сімоненко Головуючий Судді:В.І. Амелін   Т.П. Дербенцева   А.С. Олійник   І.К. ПаріноваСудді:В.І. Амелін    
 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

http://reyestr.court.gov.ua/Review/34401620

есть еще такое интересно определение ВССУГУД

банк просил признать за ним право собственности , 2 инстанции отказали, ВССУГУД предоставил судам право выхода за исковые требования

 

На наведене суд апеляційної інстанції уваги не звернув та у порушення ст. ст. 212-214, 303, 316 ЦПК України не перевірив посилань позивача на п. 4 ст. 5.3 договору іпотеки та не звернув уваги на те, що предмет позову - звернення стягнення на предмет іпотеки, а спосіб реалізації предмета іпотеки обирається судом як з урахуванням вимог, так і з дотриманням положень закону та договору, що не є виходом за межі позовних вимог.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...