Возможен ли зачет валютной выручки


Recommended Posts

Юридична особа (далі – Резидент) здійснює поставку товару закордон, як наслідок іноземні юридичні особи (далі – Нерезиденти) розраховуються з Резидентом в іноземній валюті. Однак, коли на рахунок Резидента надходить іноземна валюта, то вона автоматично конвертується в гривню (за офіційним курсом НБУ). 

В той же час, у Резидента існують перед іншими іноземними юридичними особами (далі - Нерезиденти 2) зобов’язання щодо оплати продукції, як наслідок Резидент змушений купувати іноземну валюту в Україні (за фактичним, тобто неофіційним курсом НБУ).

 

Наприклад Нерезидент винен по контракту 100 доларів США, як наслідок, коли відповідні грошові кошти надійдуть на рахунок Резидента, то останні будуть складати 2173 грн (21.73 курс НБУ х 100). Проте, з огляду на те, що Резидент винен Нерезиденту 2 також 100 доларів, то останній вже повинен купувати долари США, а з огляду на те, що за офіційним курсом НБУ (тобто 21,73) це зробити нереально, Резидент буде змушений купувати валюту за більшим курсом, ніж встановлює НБУ. Як наслідок, якщо навіть припустити, що за курс купівлі валюти складає 23,0 то, це приведе до того, що 100 доларів США будуть коштувати 2300 грн (23,0 х 100). З наведеного вбачається, що Резидент, який отримав від Нерезидента 100 доларів США, а потім цими ж саме коштами (тобто 100 доларами США) спробує розрахуватися з Нерезидентом 2 то, як наслідок, Резидент на курсовій різниці переплатить 127 грн. (2300 – 2173).

Тобто зі 100 доларів Резидент втрачає 127 грн, а вже з 1 000 000 млн. доларів США це буде дорівнювати 1 270 000 грн., тобто на рівному місці Резидент буде зазнавати чималих фінансових витрат.

Виникло наступне питання: Чи можна розраховуватися з Нерезидентами 2 за рахунок іноземної валюти, що надійшла від Нерезидентів (тобто, не перераховувати (повертати) відповідну іноземну валюту на територію України) та як на це буде реагувати податкова (з огляду на вимогу повернути іноземну валюту протягом 90 днів з дати оформлення митної декларації) ???

Особливо цікавить судова практика вищих судів!!!!

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения