Постановление ВАСУ об обязательстве ФГВФЛ выплатить средства размещенные в банке Таврика открытому НПФ


Считаете ли Вы решение законным и справедливым?  

2 голоса

  1. 1. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      2
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      2
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Державний герб України

 

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

 

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 

"23" вересня 2015 р.

 

м.Київ

 

К/800/66235/13

 

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:

 

головуючий суддя Голяшкін О.В. (доповідач),

судді Заяць В.С.,

Єрьомін А.В., 

секретар судового засідання - Загородня М.О.,

 

за участю представників:

позивача - Антощук А.О.,

відповідача - Фонду гарантування вкладів фізичних осіб - Білоус Ю.О.,

 

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Відкритого недержавного пенсійного фонду «Покрова» на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 05 липня 2013 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 03 грудня 2013 року у справі за позовом Відкритого недержавного пенсійного фонду «Покрова» до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Уповноваженої особи фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації та ліквідації Публічного акціонерного товариства «БАНК «ТАВРИКА» Соловйової Наталії Анатоліївни, треті особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «Всесвіт», Публічне акціонерне товариство «Державний ощадний банк України», про визнання неправомірною бездіяльності, зобов'язання вчинити дії,-

 

ВСТАНОВИВ:

 

У травні 2013 року Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова» звернувся з позовом до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Уповноваженої особи фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації та ліквідації Публічного акціонерного товариства «БАНК «ТАВРИКА» Соловйової Наталії Анатоліївни, в якому просив визнати протиправною бездіяльність відповідачів щодо неповернення пенсійних активів у розмірі 87796,10 грн., розміщених у ПАТ «Банк «Таврика» згідно договору банківського вкладу від 05 січня 2011 року №795; зобов'язати відповідачів повернути пенсійні активи у розмірі 87796,10 грн., розміщені у ПАТ «Банк «Таврика» згідно договору банківського вкладу від 05 січня 2011 року №795. 

 

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначав про протиправну бездіяльність відповідачів щодо неповернення коштів пенсійного фонду.

 

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 05 липня 2013 року, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 03 грудня 2013 року, позов Відкритого недержавного пенсійного фонду «Покрова» залишено без задоволення.

 

Відмовляючи у задоволенні позову, суди попередніх інстанцій виходили із відсутності порушень прав позивача, оскільки грошові кошти, розміщені позивачем на вкладному депозитному рахунку є депозитом юридичної особи на підставі договору банківського вкладу, а не активами недержавного пенсійного фонду, що перебувають в управлінні банку, тому на нього не поширюються норми ст.50 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

 

Не погоджуючись з вказаними рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова» звернувся до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, просить судові рішення скасувати.

 

У касаційній скарзі позивач зазначає, що ПАТ «Банк «Таврика», а після 20 грудня 2012 року і відповідачі як ліквідатори банку, зобов'язані були виконати обов'язок з повернення вкладу згідно із положеннями договору від 05 січня 2011 року №795, ч.2 ст.1060 ЦК України, ч.6 ст.36 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», оскільки кошти є активами пенсійного фонду.

 

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та Уповноважена особа фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації та ліквідації ПАТ «БАНК «ТАВРИКА» у поданих запереченнях просять залишити касаційну скаргу без задоволення, судові рішення - без змін.

 

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представників сторін, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

 

Відповідно до Розділу 3 статуту Відкритого недержавного пенсійного фонду «Покрова» фонд створений з метою здійснення діяльності з недержавного пенсійного забезпечення у встановленому законодавством порядку. Предметом діяльності Фонду є здійснення недержавного пенсійного забезпечення з метою накопичення пенсійних внесків на користь учасників Фонду з подальшим управлінням пенсійними активами, а також здійснення пенсійних виплат учасника Фонду у визначеному законом порядку. Діяльність з недержавного пенсійного забезпечення є для Фонду виключним видом діяльності.

 

05 січня 2011 року між Відкритим недержавним пенсійним фондом «Покрова» (Вкладник), від імені якого на підставі договору про управління активами пенсійного фонду від 22 серпня 2008 року № 00000108КУ виступало ТОВ «Компанія з управління активами «Всесвіт», та ПАТ «БАНК «ТАВРИКА» (Банк) укладено Договір банківського вкладу «Таврійський» № 795, відповідно до якого Банк відкриває Вкладнику вкладний (депозитний) рахунок №2652730117085 та залучає грошові кошти (надалі - Вклад) строком зберігання до 10 січня 2012 року. Вкладник перераховує з поточного рахунку, а Банк приймає на відкритий Вкладнику вкладний (депозитний) рахунок кошти в сумі 73000 грн. Вкладом за цим Договором визначається сума грошових коштів, що зарахована на відкритий Вкладнику вкладний (депозитний) рахунок у розмірі, що визначається умовами цього Договору (п.1.2 Договору).

 

У Додатковій угоді від 17 листопада 2011 року № 1 до Договору банківського вкладу «Таврійський» №795 від 05 січня 2011 року сторонами п.1.1 Договору викладено в наступній редакції: «Банк відкриває Вкладнику вкладний (депозитний) рахунок на вимогу №2650530117085 в ПАТ «БАНК «ТАВРИКА», код банку 300788 (код ЄДРПОУ 19454139) в гривнях та залучає грошові кошти у тимчасове користування на умовах терміновості, платності та зворотності, (надалі - Вклад), строком зберігання до 10 січня 2012 року».

 

Додатковою угодою від 28 грудня 2011 року №2 до Договору банківського вкладу «Таврійський» № 795 від 05 січня 2011 року п.1.1 Договору викладений в наступній редакції: «Банк відкриває Вкладнику вкладний (депозитний) рахунок № 2652730117085 та вкладний (депозитний) рахунок на вимогу № 2650530117085 в ПАТ «БАНК «ТАВРИКА», код банку 300788 (код ЄДРПОУ 19454139) в гривнях та залучає грошові кошти у тимчасове користування на умовах терміновості, платності та зворотності, (надалі - Вклад), строком зберігання до 14 січня 2013 року».

 

29 листопада 2012 року ТОВ «Компанія з управління активами «Всесвіт» у зв'язку зі зниженням кредитного рейтингу ПАТ «БАНК «ТАВРИКА» з інвестиційного рівня до спекулятивного: uaBB негативний, відповідно до рішення ТОВ «Рейтингове агентство «ІВІ-Рейтинг» №283-12/FC/TAVB 01d «Про оновлення кредитного рейтингу згідно Протоколу Рейтингового комітету від 26 листопада 2012 року №59», звернулось до ПАТ «БАНК «ТАВРИКА» з листом, у якому просило з 04 грудня 2012 року достроково припинити (розірвати) дію договору банківського вкладу «Таврійський» від 05 січня 2011 року № 795 (з урахуванням Додаткових угод до цього договору) та повернути суму вкладу у розмірі 87796,10 грн.

 

Фондом гарантування вкладів фізичних осіб було розміщено інформацію, що 20 грудня 2012 року виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення № 33 про запровадження тимчасової адміністрації та призначення уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію в ПАТ «БАНК «ТАВРИКА». Тимчасову адміністрацію запроваджено строком на 3 місяці з 21 грудня 2012 року по 20 березня 2013 року.

 

Крім того, проінформовано, що протягом дії тимчасової адміністрації вкладники ПАТ «БАНК «ТАВРИКА» можуть отримати свої кошти за договором банківського вкладу (депозиту), строк дії договорів яких закінчився, та за договорами банківського рахунку.

 

З урахуванням положень п.17 ч.1 ст.2, п.п.4, 8 ч.2 ст.4, ст.ст.34, 36 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» зобов'язання з повернення грошових коштів вкладникам покладені на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та уповноважену особу Фонду.

 

25 грудня 2012 року ТОВ «Компанія з управління активами «Всесвіт» листом звернулося до Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації в ПАТ «БАНК «ТАВРИКА» Соловйової Н.А. про повернення належних Вкладнику грошових коштів в сумі 87796,10 грн. шляхом їх перерахування на поточний рахунок Вкладника за зазначеними в листі реквізитами.

 

Уповноважена особа Фонду у відповідь на лист ТОВ «Компанія з управління активами «Всесвіт» від 25 грудня 2012 року листом від 28 грудня 2012 року повідомила заявника про запровадження тимчасової адміністрації та послалась на п.5 ст.36 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» щодо дій, які не здійснюються під час тимчасової адміністрації. Кошти на вимогу ТОВ «Компанія з управління активами «Всесвіт» повернуто не було.

 

За визначенням ст.1 Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення»: недержавний пенсійний фонд (далі - пенсійний фонд) - юридична особа, створена відповідно до цього Закону, яка має статус неприбуткової організації (непідприємницького товариства), функціонує та провадить діяльність виключно з метою накопичення пенсійних внесків на користь учасників пенсійного фонду з подальшим управлінням пенсійними активами, а також здійснює пенсійні виплати учасникам зазначеного фонду у визначеному цим Законом порядку; пенсійні активи - активи пенсійного фонду, страхової організації, банківської установи, сформовані відповідно до цього Закону, за рахунок яких здійснюються пенсійні виплати; учасник пенсійного фонду (далі - учасник фонду) - фізична особа, на користь якої сплачуються (сплачувалися) пенсійні внески до пенсійного фонду та яка має право на отримання пенсійних виплат або отримує такі виплати з пенсійного фонду згідно із цим Законом.

 

У ст.4 Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» встановлені принципи недержавного пенсійного забезпечення. Так, відповідно до ч.1 вказаної статті недержавне пенсійне забезпечення здійснюється на принципах, зокрема: розмежування та відокремлення активів пенсійного фонду від активів інших суб'єктів недержавного пенсійного забезпечення та накопичувального пенсійного страхування з метою захисту майнових прав учасників пенсійного фонду та унеможливлення банкрутства пенсійного фонду; гарантування фізичним особам реалізації прав, наданих їм цим Законом; цільового та ефективного використання пенсійних коштів; державного регулювання діяльності з недержавного пенсійного забезпечення та нагляду за його здійсненням.

 

Відповідно до ст.6 Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» пенсійні фонди не мають на меті одержання прибутку на користь одноосібного засновника або для його подальшого розподілу між засновниками. Недержавне пенсійне забезпечення є для пенсійних фондів виключним видом діяльності. Провадження пенсійними фондами іншої діяльності, не передбаченої цим Законом, забороняється. Активи пенсійного фонду формуються за рахунок внесків до пенсійного фонду (пенсійних внесків) та інших надходжень до пенсійного фонду.

 

Як передбачено ч.3 ст.7 Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення», пенсійні кошти, що обліковуються на індивідуальному пенсійному рахунку учасника фонду, є власністю такого учасника та використовуються на цілі, визначені цим Законом.

 

Відповідно до ч.1 ст.48 Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» пенсійні активи, що накопичуються у пенсійному фонді, можуть бути використані виключно для цілей інвестиційної діяльності фонду, виконання зобов'язань фонду перед його учасниками та оплати витрат, пов'язаних із здійсненням недержавного пенсійного забезпечення, а саме: інвестування відповідно до вимог цього Закону з метою отримання доходу на користь учасників фонду; виконання договорів виплати пенсії на визначений строк, укладених з учасниками фонду, та для здійснення одноразових пенсійних виплат, передбачених цим Законом; оплати договорів страхування довічної пенсії та договорів страхування ризику настання інвалідності або смерті учасника фонду, укладених із страховою організацією; оплати послуг з адміністрування пенсійного фонду (крім випадків, коли адміністрування самостійно здійснює юридична особа - одноосібний засновник корпоративного пенсійного фонду), включаючи оплату рекламних і агентських послуг, пов'язаних з функціонуванням пенсійного фонду, витрат на оприлюднення інформації про його діяльність, передбаченої цим Законом; виплати винагороди за надання послуг з управління активами пенсійного фонду; оплати послуг зберігача; оплати послуг з проведення планових аудиторських перевірок пенсійного фонду; оплати послуг третіх осіб, надання яких передбачено цим Законом або нормативно-правовими актами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, включаючи оплату послуг торговців цінними паперами (посередників), витрат на ведення обліку та перереєстрацію прав власності на активи пенсійного фонду; оплати інших послуг, надання яких передбачено цим Законом та які визначені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Використання пенсійних активів для інших цілей забороняється.

 

Як встановлено ч.2 ст.48 Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення», пенсійні активи не можуть включатися до ліквідаційної маси зберігача пенсійного фонду та інших банків.

 

Частиною 5 ст.50 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (у чинній на момент виникнення спірних відносин редакції) встановлено, що активи недержавних пенсійних фондів, іпотечні активи, що перебувають в управлінні банку або є забезпеченням виконання зобов'язань за сертифікатами з фіксованою дохідністю, емітентом яких є банк, активи банку, включені до складу іпотечного покриття іпотечних облігацій, а також кошти на рахунку фонду фінансування будівництва або майно фонду операцій з нерухомістю, в тому числі кошти на його рахунку, що перебувають в управлінні банку, не включаються до ліквідаційної маси банку. Розпорядження цими активами здійснюється відповідно до, зокрема, Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення».

 

Отже, закон встановлює пряму заборону включення пенсійних активів до ліквідаційної маси банку, а держава гарантує збереження пенсійних активів шляхом заборони їх використання не за цільовим призначенням.

 

Незалежно від того, на якій підставі активи пенсійного фонду були розміщені у банку (чи то за договором банківського вкладу, чи то за договором про управління активами), банк що ліквідується зобов'язаний повернути пенсійні активи в повному обсязі їх законному розпоряднику, визначеному Законом України «Про недержавне пенсійне забезпечення».

 

За вказаними обставинами, враховуючи відсутність у відповідачів підстав для утримання пенсійних активів, їх бездіяльність щодо неповернення позивачу коштів в сумі 87796,10 грн. є протиправною.

 

Доводи касаційної скарги дають підстави для висновку, що судами першої та апеляційної інстанцій при ухваленні рішень порушені норми матеріального та процесуального права, тому касаційна скарга Відкритого недержавного пенсійного фонду «Покрова» підлягає задоволенню.

 

Відповідно до ст.229 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції має право скасувати судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій та ухвалити нове рішення, якщо обставини справи встановлені повно і правильно, але суди першої та апеляційної інстанцій порушили норми матеріального чи процесуального права, що призвело до ухвалення незаконних судових рішень.

 

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України прийшла до висновків, що обставини справи встановлені повно і правильно, але суди першої та апеляційної інстанцій при ухваленні судових рішень порушили норми матеріального та процесуального права, що призвело до ухвалення необґрунтованих рішень, які підлягають скасуванню з винесенням нової постанови про задоволенні позову.

 

Керуючись ст.ст.220, 221, 223, 229, 230, 232 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

 

ПОСТАНОВИВ:

 

Касаційну скаргу Відкритого недержавного пенсійного фонду «Покрова» задовольнити.

 

Постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 05 липня 2013 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 03 грудня 2013 року скасувати та ухвалити нове рішення.

 

Позовні вимоги Відкритого недержавного пенсійного фонду «Покрова» задовольнити.

 

Визнати протиправною бездіяльність Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Банк «Таврика» Соловйової Наталії Анатоліївни щодо неповернення Відкритому недержавному пенсійному фонду «Покрова» пенсійних активів у розмірі 87796,10 грн., розміщених у Публічному акціонерному товаристві «Банк «Таврика» згідно із договором банківського вкладу №795 від 05 січня 2011 року.

 

Зобов'язати Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, уповноважену особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Банк «Таврика» повернути Відкритому недержавному пенсійному фонду «Покрова» пенсійних активів у розмірі 87796,10 грн., розміщених у Публічному акціонерному товаристві «Банк «Таврика» згідно із договором банківського вкладу №795 від 05 січня 2011 року.

 

Постанова набирає законної сили з моменту проголошення і може бути переглянута Верховним Судом України з підстав, у строки та в порядку, встановлених статтями 237 - 239-1 Кодексу адміністративного судочинства України.

 

Судді

 

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/52078360

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Приятно читать такие решения. Суд обязал Фонд исполнить императивную норму законодательства и реально защитил пенсионные накопления.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...