Постановление ВСУ по пересмотру о взыскании задолженности при пропуске исковой давности по телу кредита


Считаете ли Вы решение законным и справедливым?  

8 голосов

  1. 1. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      6
    • Нет
      2
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      5
    • Нет
      2
    • Затрудняюсь ответить
      1


Recommended Posts

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 

2 грудня 2015 року

 

м. Київ

 

Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України у складі:

 

Головуючого Яреми А.Г.

Суддів: Лященко Н.П.,

Охрімчук Л.І., Сеніна Ю.Л.,

Романюка Я.М., Сімоненко В.М.,

 

розглянувши в судовому засіданні справу за позовом публічного акціонерного товариства «Укрсоцбанк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором за заявою ОСОБА_1 про перегляд Верховним Судом України ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 29 жовтня 2014 року,

 

в с т а н о в и л а :

 

У квітні 2014 року публічне акціонерне товариство «Укрсоцбанк» (далі – ПАТ «Укрсоцбанк») звернулося до суду з указаним позовом, посилаючись на те, що відповідно до умов кредитного договору від 29 червня 2006 року ОСОБА_1 отримав кредитні кошти у розмірі 300 000 грн. У зв’язку з порушенням ним умов кредитного договору утворилась заборгованість, яку він у добровільному порядку, незважаючи на вимоги банку, не погасив. 

 

ПАТ «Укрсоцбанк» просило суд стягнути з ОСОБА_1 заборгованість за кредитним договором у розмірі 577 213 грн. 97 коп.

 

Рішенням Дніпровського районного суду м. Херсона від 20 травня 2014 року в позові ПАТ «Укрсоцбанк» відмовлено.

 

Рішенням апеляційного суду Херсонської області від 24 липня 2014 року рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове рішення, яким позовні вимоги задоволено частково. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь ПАТ «Укрсоцбанк» 520 102 грн. 54 коп. заборгованості за кредитним договором станом на 21 березня 2014 року. В решті позову відмовлено.

 

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 29 жовтня 2014 року рішення апеляційного суду залишено без змін.

 

У заяві про перегляд судового рішення ОСОБА_1 порушує питання про скасування ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 29 жовтня2014 року та направлення справи на новий розгляд до суду касаційної інстанції з підстав неоднакового застосування судами касаційної інстанції норм матеріального права, а саме статей 253, 254, 256, 257, 258, частини 1 статті 261, частини 1 статті 1049, статті 1050 ЦК України. 

 

Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, пояснення заявника ОСОБА_1 та його представника ОСОБА_2 на підтримання заяви, а також представника ПАТ «Укрсоцбанк» ОСОБА_3 на її заперечення, дослідивши матеріали справи та перевіривши наведені у заяві доводи, судова палата у цивільних справах Верховного Суду України дійшла висновку, що заява підлягає задоволенню.

 

На підставі пункту 2 ст. 2 розділу ІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» від 12 лютого 2015 року № 192-УІІІ справу розглянуто в порядку, що діяв до набрання чинності зазначеним Законом.

 

На підставі ст. 360-4 ЦПК України в редакції, чинній на день надходження заяви ОСОБА_1 до Верховного Суду України, Верховний Суд України скасовує судове рішення у справі, яка переглядається з підстави неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах, якщо установить, що воно є незаконним.

 

Судами встановлено, що 29 червня 2006 року між сторонами укладено кредитний договір, за умовами якого ПАТ «Укрсоцбанк» надав ОСОБА_1 кредит в розмірі 300 000 грн., а останній зобов’язався повернути його до 28 червня 2026 року зі сплатою процентів за користування кредитом.

 

У зв’язку з неналежним виконанням зобов’язань за кредитним договором у боржника перед банком виникла заборгованість, яка станом на 21 березня 2014 року становила 577 213 грн. 97 коп. 

 

Пунктами 1.1, 1.1.2 договору сторони встановили графік та порядок погашення суми основної заборгованості шляхом виплати щомісячних платежів протягом всього часу дії договору в розмірі 1 250 грн. до 10 числа місяця наступного за місяцем у графіку та в останній користування кредитом з кінцевим терміном основного зобов’язання до 28 червня 2026 року.

 

За порушення строків повернення кредиту чи сплати процентів позичальник зобов’язався сплачувати банку за кожен день пеню в розмірі подвійної процентної ставки, установленої пунктом 4.2 цього договору, від суми простроченого платежу (п.п. 1.1 та 2.4 кредитного договору). 

 

Крім того, відповідно до пунктів 3.3.9, 4.5 договору позичальник зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі погашати кредит із нарахованими процентами за фактичний час його використання та можливими штрафними санкціями в порядку, визначеному пунктом 1.1. цього договору. У разі невиконання (неналежного виконання) позичальником обов’язків, визначених пунктами 3.3.8, 3.3.9 договору протягом більше ніж 60 календарних днів строк користування кредитом вважається таким, що сплив, та, відповідно, позичальник зобов’язаний протягом одного робочого дня погасити кредит в повному обсязі, сплатити проценти за фактичний час використання кредиту та нараховані штрафні санкції (штраф, пеню).

 

Відмовляючи в задоволенні позову суд першої інстанції виходив з того, що позивач пропустив строк звернення до суду за захистом порушених прав, оскільки згідно із пунктом 5.4 Договору зазначене право виникло у позивача 11 січня 2009 року, тоді як банк звернувся до суду 16 квітня 2014 року, тобто з пропуском строку позовної давності.

 

Скасовуючи рішення суду першої інстанції та ухвалюючи нове рішення про часткове задоволення позову суд апеляційної інстанції, з висновками якого погодився касаційний суд, виходив із того, що місцевий суд дійшов правильного висновку про те, що відповідач перестав сплачувати щомісячні платежі після 23 жовтня 2008 року, а тому за визначенням пункту 4.5. кредитного договору строк користування кредитними коштами вважається таким, що сплив через 60 днів, тобто з 11 січня 2009 року. Таким чином днем, коли в позивача виникло право на звернення до суду за захистом своїх порушених прав, є 11 січня 2009 року, однак банк звернувся до суду із позовом лише 16 квітня 2014 року. Разом із тим апеляційний суд вважав, що строк позовної давності щодо частини щомісячних платежів за кредитом, право на стягнення яких виникло з квітня 2011 року, не сплив, а тому в цій частині заявлених вимог позов про стягнення кредитних коштів, процентів за користування кредитом, пені за тілом кредиту та пені за процентами підлягає задоволенню.

 

Проте у наданих для порівняння ухвалах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ:

 

- від 10 жовтня 2014 року, від 1 грудня 2014 року суд касаційної інстанції погодився із висновками судів попередніх інстанцій про відмову в задоволенні позову в зв’язку з пропуском строку позовної давності, оскільки пунктами 4.5. кредитних договорів передбачено, що у разі невиконання (неналежного виконання) позичальником обов'язків, визначених договором, більше ніж 60 календарних днів, строк користування кредитом вважається таким, що сплив, позичальник зобов’язаний протягом одного робочого дня погасити кредит у повному обсязі, сплатити проценти за фактичний час користування кредитом та неустойку. Таким чином, у зв’язку з порушенням вказаних умов договору, термін повернення кредиту змінився, а позивач звернувся до суду з позовом із пропуском строку позовної давності.

 

Отже, наявне неоднакове застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, а саме статей 253, 254, 256, 257, 258, частини 1 статті 261, частини 1 статті 1049 ЦК України.

 

Усуваючи розбіжності у застосуванні касаційним судом зазначених вище норм матеріального права, судова палата у цивільних справах Верховного Суду України виходить із такого. 

 

Відповідно до статті 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов’язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірах та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов’язується повернути кредит та сплатити проценти (частина перша статті 1048 ЦК України).

 

Визначення поняття зобов’язання міститься у частині першій статті 509 ЦК України. 

 

Відповідно до цієї норми зобов’язання – це правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. 

 

У разі порушення зобов’язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: зміна умов зобов'язання; сплата неустойки; відшкодування збитків та моральної шкоди (стаття 611 ЦК України).

 

Згідно зі статтями 526, 530, 610, частиною першою статті 612 ЦК України зобов'язання повинні виконуватись належним чином у встановлений термін відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства. Порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання) (стаття 610 ЦК України).

 

Якщо в зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню в цей строк (термін). 

 

При цьому в законодавстві визначаються різні поняття як "строк дії договору", так і "строк (термін) виконання зобов’язання" (статті 530, 631 ЦК України). 

 

Одним із видів порушення зобов’язання є прострочення – невиконання зобов’язання в обумовлений сторонами строк.

 

При цьому перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила (ч. 1 ст. 261 ЦК України).

 

Відповідно до частини п’ятої статті 261 ЦК України за зобов’язаннями, строк виконання яких не визначений або визначений моментом вимоги, перебіг позовної давності починається від дня, коли у кредитора виникає право пред’явити вимогу про виконання зобов’язання. Якщо боржникові надається пільговий строк для виконання такої вимоги, перебіг позовної давності починається зі спливом цього строку.

 

Згідно із пунктом 4.5. кредитного договору у разі невиконання (неналежного виконання) позичальником обов’язків, визначених пунктами 3.3.8. (сплата процентів), 3.3.9. (своєчасна та в належному розмірі сплата кредиту й процентів) цього договору, протягом більше, ніж 60 календарних днів, строк користування кредитом вважається таким, що сплив та відповідно позичальник зобов’язаний протягом одного робочого дня погасити кредит в повному обсязі, сплатити проценти за фактичний час використання кредиту та нараховані штрафні санкції (штраф, пеню).

 

Таким чином, сторони кредитних правовідносин врегулювали у договорі питання дострокового повернення коштів, тобто зміни строку виконання основного зобов’язання, та визначили умови такого повернення коштів.

 

Судами встановлено, що останній платіж за кредитним договором ОСОБА_1 здійснив 23 жовтня 2008 року, а тому за визначенням пункту 4.5. договору строк користування кредитом вважається таким, що сплив через 60 днів, тобто з 11 січня 2009 року.

 

Оскільки строк виконання основного зобов’язання було змінено – на 11 січня 2009 року, то саме з цього моменту в позивача виникло право на звернення до суду щодо захисту своїх порушених прав, однак банк звернувся до суду з зазначеним позовом лише 16 квітня 2014 року, тобто зі спливом строку позовної давності.

 

Такий висновок суду є правильним й відповідає вимогам Закону.

 

Однак висновок апеляційного суду, з яким погодився суд касаційної інстанції, про те, що строк позовної давності щодо частини щомісячних платежів за кредитом, право на стягнення яких виникло з квітня 2011 року не сплив, а тому в цій частині заявлених вимог позов підлягає задоволенню, є неправильними.

 

За змістом статті 266 ЦК України зі спливом позовної давності до основної вимоги вважається, що позовна давність спливла і до додаткової вимоги (стягнення неустойки, накладення стягнення на заставлене майно).

 

Ухвалюючи рішення про стягнення щомісячних платежів за кредитом, відсотки за користування кредитом, пені за тілом кредиту та пені за відсотками за період з квітня 2011 року по квітень 2014 року, апеляційний суд не врахував, що в зв’язку з неналежним виконання умов договору, змінився строк виконання основного зобов’язання (п. 4.5. договору), та банк мав право з 11 січня 2009 року й протягом трьох років від цієї дати звернутися до суду із позовом, однак позовну заяву подав до суду лише у квітні 2014 року. 

 

Після зміни строку виконання зобов’язання до 11 січня 2009 року усі наступні платежі, передбачені графіком сплати щомісячних платежів, не мали правового значення, оскільки за вимогою пункту 4.5. договору позичальник був зобов’язаний повернути кредит в повному обсязі до вказаної дати й усі наступні щомісячні платежі за графіком після 11 січня 2009 року не підлягали виконанню.

 

Отже апеляційний суд, з висновками якого погодився суд касаційної інстанції, про те, що з ОСОБА_1 на користь банку підлягають стягненню кредиті кошти по сплаті щомісячних платежів в межах трьохрічного строку позовної давності до дня звернення до суду із зазначеним позовом, починаючи з квітня 2011 року є помилковим.

 

Разом із тим, за змістом частини першої статті 1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. 

 

Згідно статті 599 ЦК України зобов’язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

 

Оскільки кошти за кредитним договором в належному розмірі повернуто не було, проценти за кредитом та пеня за процентами підлягає стягненню з відповідача у межах строку позовної давності.

 

Таким чином, за однакових фактичних обставин судом касаційної інстанції неоднаково застосовано одні й ті самі норми матеріального права - 253, 254, 256, 257, 258, частини 1 статті 261, частини 1 статті 1049 ЦК України, що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах. Оскільки у справі, яка переглядається, рішення суду касаційної інстанції є незаконним, то відповідно до ст. 360-4 ЦПК України його необхідно скасувати та передати справу на новий касаційний розгляд. 

 

Керуючись п. 1 ст. 355, п. 1 ч. 1 ст. 360-3, ч.ч. 1, 2 ст. 360-4 ЦПК України в редакції, чинній до набрання чинності Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд» від 12 лютого 2015 року № 192-УІІІ, судова палата у цивільних справах Верховного Суду України

 

п о с т а н о в и л а :

 

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

 

Ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 29 жовтня 2014 року скасувати та направити справу на новий касаційний розгляд.

 

Постанова Верховного Суду України є остаточною і може бути оскаржена тільки на підставі, встановленій п. 3 ч. 1 ст. 355 ЦПК України.

 

Головуючий

А.Г. Ярема

Судді

Н.П. Лященко 

Л.І. Охрімчук

Я.М. Романюк

Ю.Л. Сенін

В.М. Сімоненко

 

Правова позиція у

справі № 6-249цс15

 

Відповідно до статті 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов’язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірах та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов’язується повернути кредит та сплатити проценти (частина перша статті 1048 ЦК України).

 

Визначення поняття зобов’язання міститься у частині першій статті 509 ЦК України. 

 

Відповідно до цієї норми зобов’язання – це правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. 

 

У разі порушення зобов’язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: зміна умов зобов'язання; сплата неустойки; відшкодування збитків та моральної шкоди (стаття 611 ЦК України).

 

Згідно зі статтями 526, 530, 610, частиною першою статті 612 ЦК України зобов'язання повинні виконуватись належним чином у встановлений термін відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства. Порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання) (стаття 610 ЦК України).

 

Якщо в зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню в цей строк (термін). 

 

При цьому в законодавстві визначаються різні поняття як "строк дії договору", так і "строк (термін) виконання зобов’язання" (статті 530, 631 ЦК України). 

 

Одним із видів порушення зобов’язання є прострочення – невиконання зобов’язання в обумовлений сторонами строк.

 

При цьому перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила (ч. 1 ст. 261 ЦК України).

 

Відповідно до частини п’ятої статті 261 ЦК України за зобов’язаннями, строк виконання яких не визначений або визначений моментом вимоги, перебіг позовної давності починається від дня, коли у кредитора виникає право пред’явити вимогу про виконання зобов’язання. Якщо боржникові надається пільговий строк для виконання такої вимоги, перебіг позовної давності починається зі спливом цього строку.

 

За змістом статті 266 ЦК України зі спливом позовної давності до основної вимоги вважається, що позовна давність спливла і до додаткової вимоги (стягнення неустойки, накладення стягнення на заставлене майно).

 

Разом із тим, за змістом частини першої статті 1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. 

 

Згідно статті 599 ЦК України зобов’язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

 

Оскільки кошти за кредитним договором в належному розмірі повернуто не було, проценти за кредитом та пеня за процентами підлягає стягненню з відповідача у межах строку позовної давності.

 

Суддя Верховного Суду України Я.М. Романюк

 

http://www.scourt.gov.ua/clients/vsu/vsu.nsf/%28documents%29/EEE62F5B29715064C2257F24004B090C

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

При пропуске исковой давности взыскания тела кредита согласно условий договора, считается, что исковая давность истекла и по дополнительным требованиям в частности взыскание неустойки, обращения взыскания на залог. В таком случае кредитор может взыскать только проценты и пеню по процентам в пределах сроков исковой давности.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

При пропуске исковой давности взыскания тела кредита согласно условий договора, считается, что исковая давность истекла и по дополнительным требованиям в частности взыскание неустойки, обращения взыскания на залог. В таком случае кредитор может взыскать только проценты и пеню по процентам в пределах сроков исковой давности.

Как понимать в пределах сроков таковой давности?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

 

Оскільки кошти за кредитним договором в належному розмірі повернуто не було, проценти за кредитом та пеня за процентами підлягає стягненню з відповідача у межах строку позовної давності.

 

Суддя Верховного Суду України Я.М. Романюк

 

http://www.scourt.gov.ua/clients/vsu/vsu.nsf/%28documents%29/EEE62F5B29715064C2257F24004B090C

Стягненню підлягає(( А нарахування відсотків поза межа строків кредиту. Умовами договору це не передбачено.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Стягненню підлягає(( А нарахування відсотків поза межа строків кредиту. Умовами договору це не передбачено.

Извиняюсь,пожалуйста,можете разжевать.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Решение в целом не плохое, давно пора было поставить точку и определится с точкой отсчета срока исковой давности. Но! Немного непонятен вопрос по процентам.

Согласно закону о ЗПП запрещено требовать возврат кредита срок давности которого истек. Разве проценты не составляющая часть кредитного обязательства?

Исходя из логики ВСУ пока кредитные средства не будут возвращены, кредитор может раз в 3 года взыскивать проценты и пеню по ним, ИМХО. 

 

Или я что-то не так понимаю? Как по мне решение создало почву для новых злоупотреблений.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Решение в целом не плохое, давно пора было поставить точку и определится с точкой отсчета срока исковой давности. Но! Немного непонятен вопрос по процентам.

Согласно закону о ЗПП запрещено требовать возврат кредита срок давности которого истек. Разве проценты не составляющая часть кредитного обязательства?

Исходя из логики ВСУ пока кредитные средства не будут возвращены, кредитор может раз в 3 года взыскивать проценты и пеню по ним, ИМХО. 

 

Или я что-то не так понимаю? Как по мне решение создало почву для новых злоупотреблений.

  поки-що слово "проценти" нерозшифроване :)  Є варіанти  про що ж та ст.1048 пише: чи то про 3% зі ст.625, чи то про всі  за 1046-1 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  поки-що слово "проценти" нерозшифроване :)  Є варіанти  про що ж та ст.1048 пише: чи то про 3% зі ст.625, чи то про всі  за 1046-1 

Ну ст. 625 говорит про 3%, если иной размер не установлен договором, а в кредитном договоре иной процент ...

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Ну ст. 625 говорит про 3%, если иной размер не установлен договором, а в кредитном договоре иной процент ...

Луспеник каже, що на весь витребуваний(зафіксований) борг  кредитор має право застосувати ст.625, тобто індекс інфляції на гривневе грошове зобовязання  і проценти  за весь час прострочення. І на який саме (розмір процентної ставки річних?), на Ваше переконання, процент має право кредитор від простроченого боржника? 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Після зміни строку виконання зобов’язання до 11 січня 2009 року усі наступні платежі, передбачені графіком сплати щомісячних платежів, не мали правового значення, оскільки за вимогою пункту 4.5. договору позичальник був зобов’язаний повернути кредит в повному обсязі до вказаної дати й усі наступні щомісячні платежі за графіком після 11 січня 2009 року не підлягали виконанню. 

 

Таким образом обязательства по графику (тело+проценты) прекращены досрочно, вместо них возникло новое обязательство: вернуть все тело и насчитанные на этот день %%. С этого момента проценты как плата за кредит по договору не насчитываются (кредитор отказал в кредитовании на ххх лет), а возникают % по 625 и ВОЗМОЖНО (???) штрафные санкции по договору за неисполнение вовремя обязательств, хоча и досрочных, но в пределах срока ИД= 1 год. Это соответствует закону. Инфляционные к валютным обязательствам не относятся (нельзя определить).

     Если по телу+проценты на дату досрочного возврата прошел срок ИД, на штрафные санкции прошел срок ИД, то остается лишь право на взыскание по 625 в пределах срока ИД, например как этом случае 11.01.2012 истек срок ИД,  банк подал иск в апреле 2014, то взысканию подлежат насчитанные %% по 625 с апреля 2011 (по 11.01.2012 ???).

    ВСУ должен был бы разжевать все это подробно.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Згідно із пунктом 4.5. кредитного договору у разі невиконання (неналежного виконання) позичальником обов’язків, визначених пунктами 3.3.8. (сплата процентів), 3.3.9. (своєчасна та в належному розмірі сплата кредиту й процентів) цього договору, протягом більше, ніж 60 календарних днів, строк користування кредитом вважається таким, що сплив та відповідно позичальник зобов’язаний протягом одного робочого дня погасити кредит в повному обсязі, сплатити проценти за фактичний час використання кредиту та нараховані штрафні санкції (штраф, пеню).

Ось це є ключовим в даному випадку. Пункт договору передбачає сплив строку користування кредитом. В аналогічних договорах матиме силу дане рішення, однак ВСУ так не сказав, відлік строку позовної давності після останньої проплати по кредиту. 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Согласно ст. 625. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Т.е. кредитным договором за пользование кредитом установлен иной процент нежели 3% годовых и соответственно, по моему мнению, именно об это говорится в решении ВСУ.

Не ясным для меня остался момент, относительно срока ИД для взыскания %. Учитывая, что предъявление иска прерывает срок ИД, карусель по взысканию процентов может стать вечной :( ИМХО

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Після зміни строку виконання зобов’язання до 11 січня 2009 року усі наступні платежі, передбачені графіком сплати щомісячних платежів, не мали правового значення, оскільки за вимогою пункту 4.5. договору позичальник був зобов’язаний повернути кредит в повному обсязі до вказаної дати й усі наступні щомісячні платежі за графіком після 11 січня 2009 року не підлягали виконанню. 

 

Таким образом обязательства по графику (тело+проценты) прекращены досрочно, вместо них возникло новое обязательство: вернуть все тело и насчитанные на этот день %%. С этого момента проценты как плата за кредит по договору не насчитываются (кредитор отказал в кредитовании на ххх лет), а возникают % по 625 и ВОЗМОЖНО (???) штрафные санкции по договору за неисполнение вовремя обязательств, хоча и досрочных, но в пределах срока ИД= 1 год. Это соответствует закону. Инфляционные к валютным обязательствам не относятся (нельзя определить).

     Если по телу+проценты на дату досрочного возврата прошел срок ИД, на штрафные санкции прошел срок ИД, то остается лишь право на взыскание по 625 в пределах срока ИД, например как этом случае 11.01.2012 истек срок ИД,  банк подал иск в апреле 2014, то взысканию подлежат насчитанные %% по 625 с апреля 2011 (по 11.01.2012 ???).

    ВСУ должен был бы разжевать все это подробно.

 

Как по мне очень близко к истине.

Но кому же будет удобно ловить рыбку, когда все будет прозрачно?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Согласно ст. 625. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Т.е. кредитным договором за пользование кредитом установлен иной процент нежели 3% годовых и соответственно, по моему мнению, именно об это говорится в решении ВСУ.

Не ясным для меня остался момент, относительно срока ИД для взыскания %. Учитывая, что предъявление иска прерывает срок ИД, карусель по взысканию процентов может стать вечной :( ИМХО

Поживем увидим, ВССУ скорее всего не будет выносить новое рассмотрение в первую инстанцию.

 

У меня есть похожее дело по ОТП, посмотрим, что скажет ВСУ там.

 

Пока однозначности не ждите.

Слишком животрепещущий вопрос и для банков (насчитать и взыскать побольше), и для судей (пополнить свои закрома на интересном виде спора). :)

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Луспеник каже, що на весь витребуваний(зафіксований) борг  кредитор має право застосувати ст.625, тобто індекс інфляції на гривневе грошове зобовязання  і проценти  за весь час прострочення. І на який саме (розмір процентної ставки річних?), на Ваше переконання, процент має право кредитор від простроченого боржника? 

 

Согласен.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

ст.266 ЦК України передбачає, що зі спливом позовної давності до основної вимоги вважається, що позовна давність спливла і до додаткової вимоги (стягнення неустойки, накладення стягнення на заставлене майно тощо).

Пункт 5.3. постанови Пленуму ВГСУ від 29.05.2013  №10 "Про деякі питання практики застосування позовної давності у вирішенні господарських спорів" передбачає, що зі спливом позовної давності за вимогою про повернення або сплату коштів спливає й позовна давність за вимогою про сплату процентів, передбачених статтями 536, 625 ЦК України, і сум інфляційних нарахувань згідно з тією ж статтею 625 ЦК України (незалежно від періоду часу, за який обчислено відповідні суми процентів та інфляційних нарахувань,оскільки такі суми є складовою загальної суми боргу); так само у разі спливу позовної давності за вимогою про повернення безпідставно набутого майна (статті 1212, 1213 ЦК України) спливає й позовна давність за вимогою про відшкодування доходів від такого майна (стаття 1214 названого Кодексу).

Постановами ВСУ №6-240цс14, №6-16цс15, №6-698цс15, №6-757цс15, №6-52цс13 відмовлено ПАТ ПриватБанк у задоволенні позову у зв'язку з пропуском позовної давності (у тому числі щодо стягнення процентів та пені).

ВСУ  є  органом судової системи, який найбільше вносить протирічь у правила застосування норм матеріального права (хоча за законом повинен усувати розбіжності у застосуванні норм матеріального права).. 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

ст.266 ЦК України передбачає, що зі спливом позовної давності до основної вимоги вважається, що позовна давність спливла і до додаткової вимоги (стягнення неустойки, накладення стягнення на заставлене майно тощо).

Пункт 5.3. постанови Пленуму ВГСУ від 29.05.2013  №10 "Про деякі питання практики застосування позовної давності у вирішенні господарських спорів" передбачає, що зі спливом позовної давності за вимогою про повернення або сплату коштів спливає й позовна давність за вимогою про сплату процентів, передбачених статтями 536, 625 ЦК України, і сум інфляційних нарахувань згідно з тією ж статтею 625 ЦК України (незалежно від періоду часу, за який обчислено відповідні суми процентів та інфляційних нарахувань,оскільки такі суми є складовою загальної суми боргу); так само у разі спливу позовної давності за вимогою про повернення безпідставно набутого майна (статті 1212, 1213 ЦК України) спливає й позовна давність за вимогою про відшкодування доходів від такого майна (стаття 1214 названого Кодексу).

Постановами ВСУ №6-240цс14, №6-16цс15, №6-698цс15, №6-757цс15, №6-52цс13 відмовлено ПАТ ПриватБанк у задоволенні позову у зв'язку з пропуском позовної давності (у тому числі щодо стягнення процентів та пені).

ВСУ  є  органом судової системи, який найбільше вносить протирічь у правила застосування норм матеріального права (хоча за законом повинен усувати розбіжності у застосуванні норм матеріального права).. 

Во-первых, это ВГСУ, а во-вторых, позицию по  кредитным правоотношениям всегда умудряются поставить где-то сбоку.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Помойму с % и неустойкой бред напейсали.

Срок ИД кончился. Кончился для всего. Через три года. И для тела, и для %, и для неустойки, и для залога

Чего ради путать предельно ясные нормы...ХЗ.

Только в целях личной наживы )))

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Помойму с % и неустойкой бред напейсали.

Срок ИД кончился. Кончился для всего. Через три года. И для тела, и для %, и для неустойки, и для залога

Чего ради путать предельно ясные нормы...ХЗ.

Только в целях личной наживы )))

 

Согласен.

Но, маемо те шо маемо. Есть решение, которым завтра будут размахивать банки как флагом .... И, боюсь, что будут последствия описанные мною выше. Наши правосуды умеют применять нужные им постановы.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Помойму с % и неустойкой бред напейсали.

Срок ИД кончился. Кончился для всего. Через три года. И для тела, и для %, и для неустойки, и для залога

Чего ради путать предельно ясные нормы...ХЗ.

Только в целях личной наживы )))

Это к тому, что я писал: Слишком животрепещущий вопрос и для банков (насчитать и взыскать побольше), и для судей (пополнить свои закрома на интересном виде спора). :)

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

ПЛЕНУМ ВИЩОГО ГОСПОДАРСЬКОГО СУДУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

29.05.2013 № 10

Про деякі питання практики застосування позовної давності у вирішенні господарських спорів

5.3. Зі спливом позовної давності за вимогою про повернення або сплату коштів спливає й позовна давність за вимогою про сплату процентів, передбачених статтями 536, 625 ЦК України, і сум інфляційних нарахувань згідно з тією ж статтею 625 ЦК України (незалежно від періоду часу, за який обчислено відповідні суми процентів та інфляційних нарахувань,оскільки такі суми є складовою загальної суми боргу); так само у разі спливу позовної давності за вимогою про повернення безпідставно набутого майна (статті 1212, 1213 ЦК України) спливає й позовна давність за вимогою про відшкодування доходів від такого майна (стаття 1214 названого Кодексу).

Как то это можно использовать?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

По-моему, на волне реформ правосудия, нужно делать еще одну инстанцию, которая будет устранять неодинаковую практику ВСУ :)

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...