Оплата експертизи в кримінальній справі


Recommended Posts

В процесі обшуку у Фізичної особи було вилучено комп’ютер (системний блок), який потім був направлений слідчим на експертизу. Нещодавно слідчий повідомив Фізичну особу, що експертиза вже завершена і комп’ютер може бути повернений останньому, однак відповідні дії можливі тільки після того, як Фізична особа сплатить вартість проведеної експертизи. Як пояснив слідчий відповідна необхідність викликана тим, що держава виділяє на проведення таких експертиз недостатньо коштів, внаслідок чого вартість експертизи сплачує зацікавлена в якнайшвидшому поверненні вилученого майна особа в даному випадку його власник.

Відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону України «Про судову експертизу»: «Проведення судових експертиз державними спеціалізованими установами у кримінальних провадженнях за дорученням слідчого, прокурора, суду та у справах про адміністративні правопорушення здійснюється за рахунок коштів, які цільовим призначенням виділяються цим експертним установам з Державного  бюджету України».

Виникли наступні питання:

1) Чи існують на практиці вказані вище обставини, а саме, що власники вилученого майна сплачують за експертизи в кримінальних провадженнях, аби повернути своє майно ? Чи, можливо, слідчий намагається таким чином підзаробити собі в карман, з огляду на зміст ч. 2 ст. 15 Закону України «Про судову експертизу» ?

2) Яким чином можна вплинути на слідчого, аби якнайшвидше повернути вилучене майно, тобто комп’ютер (системний блок), без сплати будь-яких грошових коштів (наприклад написати відповідне клопотання на ім’я слідчого або скаргу, тощо) ?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...