Как в Донецкой и Луганской области местные советы продолжили свой мандат без оснований


Recommended Posts

http://www.sovet.donbass.com/?lang=ua&sec=04.01&iface=Public&cmd=shownews&args=id:4172

 

Профільний комітет ВРУ надав роз'яснення з питання подальшого здійснення повноважень 92 –х органів місцевого самоврядування Донеччини

 

Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування дав роз'яснення з питання подальшого здійснення повноважень органами місцевого самоврядування на територіях Донецької і Луганської областей, підконтрольних української влади, на яких не проводилися місцеві вибори 25 жовтня поточного року.

Відповідного листа було направлено Донецькій обласній раді 12 листопада 2015 року (№04-14/11-3868).

В даному роз'яснювальному документі, зокрема, йдеться: «У селах, селищах, містах, районах у містах, районах і областях, де чергові вибори 25 жовтня 2015 року не проводилися, в тому числі і у відповідності з постановою ЦВК від 29.08.2015 р. №207 «Про неможливість проведення чергових виборів депутатів окремих районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад Донецької області та відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року» та №208 «Про неможливість проведення чергових виборів депутатів окремих районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад Луганської області та відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року», продовжують здійснювати свої повноваження місцеві ради і сільські, селищні, міські голови, обрані на попередніх чергових виборів в 2010 році, а також виконавчі апарати відповідних сільських, селищних, міських, районних у містах радах».

В офіційному листі даного комітету також підкреслюється, що структурні підрозділи виконавчих апаратів рад незважаючи на те, що нові склади деяких рад не обиралися, зобов'язані здійснювати свої повноваження та обов'язки, передбачені чинним законодавством, працівники виконавчих апаратів працюють на постійній основі за безстроковим трудовим договором. При цьому зміна керівництва відповідної ради або всього депутатського корпусу не є підставою для припинення повноважень посадових осіб місцевого самоврядування.

 
 

Згідно п. 2 ст. 14 Закону України «Про місцеві вибори», чергові місцеві вибори проводяться одночасно на всій території України в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень рад, голів, обраних на попередніх місцевих виборах.

 

Попередні місцеві вибори відбулися в жовтні 2010 року згідно Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», який втратив чинність (п.2 розділ XV ЗУ «Про місцеві вибори» від 04.07.2015р. № 595-VIII).

 

Пунктом 4, розділу 15, прийнятого Закону вказано, що чергові місцеві вибори депутатів міських рад, міських, селищних, сільських голів на території Донецької та Луганської областей призначені на 25 жовтня 2015 року не проводяться у зв’язку зі здійснення Російською Федерацією тимчасової окупації та збройної агресії проти України, та неможливістю забезпечити дотримання стандартів проведення виборів Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Перелік адміністративно-територіальних одиниць, в яких не проводяться місцеві вибори призначені на 25 жовтня 2015 року, визначаються Верховною Радою України у постанові про призначення місцевих виборів.

 

Така Постанова ВРУ була прийнята 17.07.2015 «Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2015 році», згідно якої чергові вибори не призначаються в окремих містах Донецької та Луганської областей відповідно до Постанови ВРУ від 17.03.2015 «Про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування» і які визнано тимчасово окупованими територіями відповідно до

 

Постанови ВРУ від 17.03.2015р. «Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями».

 

На виконання вказаної Постанови, та подання Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Центральна виборча комісія 29 серпня 2015 прийняла Постанову № 207 «Про неможливість проведення чергових виборів депутатів окремих міських, районних у містах, сільських, селищних рад Донецької області та відповідних сільських селищних міських голів 25 жовтня 2015р.» де в додатку до Постанови місцеві ради, де вибори не проводяться.

 

Статус міського голови врегульовано Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» в якому відповідно до статті 12 міський голова обирається відповідною територіальною громадою і здійснює свої повноваження на постійній основі. Строк повноважень міського голови, обраного на чергових місцевих виборах визначається Конституцією України.

 

Статтею 141 Конституції України передбачено, що строк повноважень міської ради депутати якої обрані на чергових виборах становить п’ять років. Припинення повноважень міської ради має наслідком припинення повноважень депутатів відповідної ради.

Територіальні громади обирають міського голову, який очолює виконавчий комітет та головує на засіданнях.

Строк повноважень міського голови, обраного на чергових виборах становить п’ять років.

 

Что должны оспаривать жители, чьи конституционные права нарушены, городов, которые не окупированы, но в которых продолжают работать меры и депутаты, избранные в 2010 году.

 

Постановления ЦВК № 207-209?

или разъяснение комитетат ВРУ, о котором говорится в статье?

 

 
 
 
Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения