Решение ЕСПЧ Aviakompaniya A.T.I., ZAT v. Ukraine (Application no. 1006/07) ВСУ неправомерно вышел за пределы своих полномочий


Recommended Posts

Європейський суд визнав порушення статті 6 (право на справедливий суд) Конвенції з прав людини у справі «Aviakompaniya A.T.I., ZAT v. Ukraine». Обставини, які призвели до порушення, не нові. За аналогічними обставинами Європейський суд вже визнавав порушення Україною своїх зобов’язань за Конвенцією у справі Sokurenko and Strygun v. Ukraine (nos. 29458/04 and 29465/04), Bazalt Impeks TOV v. Ukraine (no. 39051/07, 1 December 2011), Veritas v. Ukraine (no. 39157/02, 13 November 2008).

У всіх цих справах Європейський суд визнав порушення п. 1 ст. 6 Конвенції в зв'язку з тим, що Верховний Суд України, постановивши рішення у справі заявника, вийшов за межі своїх повноважень, які встановлено в Господарському процесуальному кодексі. Такий вихід за межі повноважень Європейський суд оцінив як «суд невстановлений законом».

Європейський суд у наступній справі з аналогічними обставинами зауважив, що «всупереч ст. 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" Верховний Суд України проігнорував висновки Європейського суду, викладені у рішенні у справі "Сокуренко і Стригун проти України", яке на час провадження у справі заявника вже було перекладено українською мовою і надруковано в офіційному юридичному виданні» (п. 24). 

«Суд зауважує, що обґрунтування Верховного Суду України становило не просто інше розуміння правового документу. Суд вважає, що обґрунтування Верховного Суду України можна тлумачити лише як «грубе свавілля» або «відмову у правосудді» у тому розумінні, що викривлений виклад рішення 2007 року у першій справі «Бочан проти України» (Bochan v. Ukraine) призвів до руйнування намагань заявниці домогтися розгляду у рамках передбаченої національним законодавством процедури касаційного типу її майнових вимог на підставі рішення Суду у попередній справі (див. пункти 51-53). У зв’язку з цим слід зазначити, що у своєму рішенні 2007 року Суд встановив, що, зважаючи на обставини, за яких Верховний Суд України передавав справу заявниці до нижчестоящих судів, сумніви заявниці щодо безсторонності суддів, які розглядали справу, включаючи суддів Верховного Суду України, були об’єктивно обґрунтованими.».

У окремій думці до цього рішення судді Юдківська та Лемменс зазначили:

«У зв’язку з цим ми повторюємо, що положення Конвенції слід тлумачити як такі, що гарантують права, що є практичними та ефективними. Принципове наголошення на незмінності ухвалених на національному рівні рішень, визнаних Судом такими, що порушують положення Конвенції, може значною мірою означати позбавлення рішень Суду їхнього реального впливу, таким чином перетворюючи страсбурзький засіб юридичного захисту на ілюзорний.».

http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-173493

http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=003-5858129-7467984

http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=003-5863744-7477288

http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-177708

https://hudoc.echr.coe.int/eng#{"fulltext":["Aviakompaniya A.T.I.,\"CASE OF AVIAKOMPANIYA A.T.I., ZAT v. UKRAINE\""],"itemid":["001-173493"]}

 

CASE OF AVIAKOMPANIYA A.T.I., ZAT v. UKRAINE.pdf

CASE OF AVIAKOMPANIYA A.T.I., ZAT v. UKRAINE.docx

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...