Постановление ВСУ по пересмотру о не отнесении к потребительскому кредиту кредита рефинансирования затрат, связанных с ремонтом, а также на покупку земельного участка под строительство дома для собственного проживания


Считаете ли Вы решение законным и справедливым?  

3 голоса

  1. 1. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      0
    • Нет
      3
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      0
    • Нет
      3
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2017 року

м. Київ

Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України в складі:

головуючого Сімоненко В.М., 
суддів: Гуменюка В.І., Охрімчук Л.І., Романюка Я.М., 
 
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом Публічного акціонерного товариства «Унікредит банк» до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за договором про надання споживчого кредиту за заявою ОСОБА_1 про перегляд ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 21 січня 2016 року,

в с т а н о в и л а:

У липні 2011 року Публічне акціонерне товариство «Унікредит банк» (далі - ПАТ «Унікредит банк») звернулось до суду із зазначеним позовом, посилаючись на те, що станом на 6 червня 2011 року у відповідачів через неналежне виконання умов кредитного договору виникла заборгованість, яка становила 182 тис. 908 доларів США 51 цент, що еквівалентно 1 млн 458 тис. 421 грн.

Рішенням Київського районного суду м. Одеси від 25 травня 2012 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Одеської області від 29 жовтня 2015 року, позов задоволено: стягнуто з відповідачів на користь банку заборгованість за кредитним договором.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 21 січня 2016 року касаційну скаргу на рішення суду першої інстанції та ухвалу суду апеляційної інстанції відхилено, оскаржувані судові рішення залишено без змін.

У поданій до Верховного Суду України заяві про перегляд судових рішень ОСОБА_1 просить скасувати рішення Київського районного суду м. Одеси від 25 травня 2012 року, ухвалу Апеляційного суду Одеської області від 29 жовтня 2015 року, ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 21 січня 2016 року та ухвалити нове рішення про відмову в задоволенні позову з передбаченої пунктом 4 частини першої статті 355 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) підстави невідповідності судового рішення суду касаційної інстанції викладеному у постанові Верховного Суду України висновку щодо застосування у подібних правовідносинах, зокрема, частини другої статті 1050 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) та частини десятої статті 11 Закону України «Про захист прав споживачів».

На підтвердження зазначеної підстави заявник додає постанови Верховного Суду України від 14 вересня 2016 року у справі № 6-223цс16 та від 9 листопада 2016 року у справі № 6-2251цс16, в яких, на його думку, зазначені норми матеріального права застосовані по-іншому.

Заслухавши суддю-доповідача, дослідивши доводи заявника, Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України вважає, що заява не підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до статті 353 ЦПК України Верховний Суд України переглядає судові рішення у цивільних справах виключно з підстав і в порядку, встановлених цим Кодексом.

Згідно з положеннями пункту 4 частини першої статті 355 ЦПК України підставою для подання заяви про перегляд судових рішень у цивільних справах є невідповідність судового рішення суду касаційної інстанції викладеному у постанові Верховного Суду України висновку щодо застосування у подібних правовідносинах норм матеріального права.

За змістом статті 3605 ЦПК України суд відмовляє в задоволенні заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України, якщо обставини, які стали підставою для перегляду справи, не підтвердилися.

Суди розглядали справу неодноразово.

Під час розгляду суди установили, що 22 лютого 2007 року між Акціонерним комерційним банком «ХФБ Банк Україна», правонаступником якого є ПАТ «Унікредит банк», та ОСОБА_1 було укладено кредитний договір, відповідно до умов якого ОСОБА_1 отримав грошові кошти в сумі 157 тис. доларів США зі сплатою 11,5% річних строком до 22 лютого 2022 року.

Згідно з пунктом 1.2 кредитного договору позичальник отримав кредит на рефінансування витрат, пов'язаних з ремонтом, а також на купівлю земельної ділянки під будівництво будинку для власного проживання і зобов'язався використовувати кредит на зазначені в договорі цілі і забезпечити повернення кредиту і сплату нарахованих процентів та комісій у встановлені пунктом 1.1 кредитного договору строки.

За положеннями пунктів 7.1, 7.2 кредитного договору систематична несплата позичальником належних до сплати сум є істотним порушенням виконання умов договору, що дає банку право вимагати усунення порушення шляхом направлення вимоги у визначений у такій вимозі термін (підпункт «а» пункту 7.2) або вимагати дострокового повернення отриманого та непогашеного кредиту разом з нарахованими відсотками та іншими сумами, передбаченими договором.

Того ж дня між банком та ОСОБА_2 укладено договір поруки, згідно з пунктами 1.1 - 1.3 якого поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що й позичальник, зокрема за повернення основної суми боргу, відсотків, комісій за користування кредитом, відшкодування можливих збитків, сплату пені та інших штрафних санкцій, зазначених у кредитному договорі.

Задовольняючи позов, суд першої інстанції, з висновками якого погодилися суди апеляційної та касаційної інстанцій про те, що позичальник належним чином не виконав грошове зобов᾿язання за кредитним договором, унаслідок чого виникла заборгованість, яку банк просив стягнути з відповідача. Окрім того, суд касаційної інстанції зазначав, що відсутність вимоги про дострокове стягнення заборгованості не може обмежити право особи на звернення до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. 

Разом з тим, у наданій заявником для порівняння постанові Верховного Суду України від 9 листопада 2016 року викладено правовий висновок, відповідно до якого суд, вирішуючи питання про застосування строків позовної давності у разі направлення кредитором на адресу вимоги, зазначив, що пред’явлення кредитором вимоги про повне дострокове погашення заборгованості за кредитом змінює строк виконання зобов'язання та зумовлює перебіг позовної давності.

У постанові Верховного Суду України від 14 вересня 2016 року міститься висновок, відповідно до якого за своїм змістом частина десята статті 11 Закону України «Про захист прав споживачів» є нормою, що встановлює особливий порядок врегулювання вимог кредитодавця у разі неналежного виконання умов договору споживчого кредиту, на відміну від задоволення вимог кредитора за договором банківського кредиту, на які положення законодавства про захист прав споживачів не поширюються.

Наведені заявником судові рішення не свідчать про невідповідність рішення суду касаційної інстанції викладеному у постанові Верховного Суду України висновку щодо застосування у подібних правовідносинах норм матеріального права, оскільки постановлені у справах за інших фактичних обставин (банки направляли вимоги про дострокове повернення коштів) та не містять висновку про те, що направлення письмової вимоги про дострокове повернення кредитних коштів є обов’язковою умовою, яка передує зверненню з відповідним позовом до суду.

Таким чином, обставини, які стали підставою для перегляду справи, не підтвердились, у зв’язку із чим відповідно до частини першої статті 3605 ЦПК України в задоволенні заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України необхідно відмовити. 

Керуючись пунктом 4 частини першої статті 355, пунктом 1 частини першої статті 3603, частиною першою статті 3605 ЦПК України, Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України

п о с т а н о в и л а:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 про перегляд ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 21 січня 2016 року відмовити.

Постанова Верховного Суду України є остаточною і може бути оскаржена тільки з підстави, передбаченої пунктом 3 частини першої статті 355 Цивільного процесуального кодексу України.

Головуючий В.М. Сімоненко 
Судді: 
В.І. Гуменюк 
Л.І. Охрімчук 
Я.М. Романюк 

Постанова від 15 листопада 2017 року № 6-2970цс16

http://www.scourt.gov.ua/clients/vsu/vsu.nsf/(documents)/F883879A0D34AD60C22581E20042694B

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

ВСУ якобы не находя неодинакового применения в деле, где банк не исполнил требования Закона Украины "О защите прав потребителей" и проигнорировал существующие правовые позиции ВСУ обратился с иском без предварительного уведомления.

Основанием для такого поведения ВСУ стало якобы не отнесение, по мнению ВСУ, кредита кредита рефинансирования затрат, связанных с ремонтом, а также на покупку земельного участка под строительство дома для собственного проживания к потребительскому, что на мой взгляд является абсурдом и может свидетельствовать о наличии коррупционной составляющей.

А судя по тому как ВРП вмешивается в решение судов, то есть все основания для рассмотрения ими жалобы на это решение и привлечении судей к дисциплинарной ответственности.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

В 26.11.2017 в 14:29, 0720 сказал:

гражданская палата ВСУ устраивает прощальную гастроль

какое там "прощальную"... Половина артистов уже в ВС... Так что уход будет долгим, как у Пугачевой :)

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

В 26.11.2017 в 14:29, 0720 сказал:

гражданская палата ВСУ устраивает прощальную гастроль

 

2 часа назад, alexburko сказал:

какое там "прощальную"... Половина артистов уже в ВС... Так что уход будет долгим, как у Пугачевой :)

 

Не знаю как там с уходом старых, но вот с приходом новых мы проблем ещё не оберёмся... 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

15 hours ago, alexburko said:

какое там "прощальную"... Половина артистов уже в ВС... Так что уход будет долгим, как у Пугачевой :)

А какой новый сценарий для них написан, какие (джазовые) ноты, какие аранжировки!..

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

4 часа назад, Лев сказал:

А какой новый сценарий для них написан, какие (джазовые) ноты, какие аранжировки!..

Да кто ж это скажет, это тайна государственная... )) Это нам потом сюрприз будет...))

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

20 hours ago, alexburko said:

какое там "прощальную"... Половина артистов уже в ВС... Так что уход будет долгим, как у Пугачевой :)

пока что из всей гражданской палаты ВСУ я вижу в новом ВС только судью Лященко Наталью Павловну

Ну и Симоненко под вопросом, по ней нет пока решения ВСП

Гуменюк не прошёл конкурсный отбор, Романюк сам отказался от должности в ВС, а Охримчук как-то непонятно куда подевалась,  не нахожу её в списках

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

8 минут назад, 0720 сказал:

пока что из всей гражданской палаты ВСУ я вижу в новом ВС только судью Лященко Наталью Павловну

Ну и Симоненко под вопросом, по ней нет пока решения ВСП

Гуменюк не прошёл конкурсный отбор, Романюк сам отказался от должности в ВС, а Охримчук как-то непонятно куда подевалась,  не нахожу её в списках

То есть Вы относите себя типа к еврооптимистам, верите во всё, что обещают, верите в лучшее... Тоже кому то надо ведь...

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

11 минут назад, 0720 сказал:

не нахожу её в списках

А кто там в списках...?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

я вижу что в кассационном гражданском суде есть полно нормальных судей, и Лященко уже не сможет продавливать свою  всу-шную линию даже если к ней присоединится Симоненко

например, в части освобождения потребителей от судебного сбора — практика вымогательства будет сломана, я уверен в этом на 99%

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

6 минут назад, 0720 сказал:

я вижу что в кассационном гражданском суде есть полно нормальных судей, и Лященко уже не сможет продавливать свою  всу-шную линию даже если к ней присоединится Симоненко

То есть там в списках не обычные люди, а святые как Вы считаете...

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

7 минут назад, 0720 сказал:

например, в части освобождения потребителей от судебного сбора — практика вымогательства будет сломана, я уверен в этом на 99%

Да это я знаю, у Вас своё, Вас вообще кроме этого ничего не интересует больше...)))

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

24 minutes ago, Bolt said:

То есть там в списках не обычные люди, а святые как Вы считаете...

та вы шо? и где же это я их святыми считаю?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

4 часа назад, 0720 сказал:

меня много чего интересует, а это было упомянуто в качестве примера

Просто по другим вопросам, я бы такого оптимизма не питал...

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

4 часа назад, 0720 сказал:

та вы шо? и где же это я их святыми считаю?

Да это я так предположил сам, Вы конечно не писали, но вера в них прослеживается постоянно в Ваших сообщениях... А так верить можно только в святых...)) В людей которые ходят по земле я бы так не верил никогда, даже в более простых и незамысловатых ситуациях...

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...