Зразок заяви судді кассаційного суд що не пройшов або не приймав участь у конкурсі до Верховного суду (без України) щодо переведення до суду кассаційної інстанції


Recommended Posts

У зв'язку з фактичною реорганізацією судів пропоную суддям касаційної інстанції подати до Вищої ради правосуддя наступну заяву:

 

До:

 

 

Заявник:

Вищої ради правосуддя

04050, м. Київ, вул. Студентська, 12 а

 

____________________________

________________________________

Засоби зв’язку – поштові

 

ЗАЯВА

про переведення судді до суду того ж рівня

 

_______________________ призначений суддею безстроково постановою Верховної Ради України №________ від ___________ року

Постановою Верховної Ради України №___________ від ___________ року __________________________________________ призначений на посаду судді Вищого _______________________________. Тобто, призначений суддею касаційної інстанції.

Відповідно до ст. 126 Конституції України суддя обіймає посаду безстроково.

Згідно з ч. 1 ст. 53 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» судді гарантується перебування на посаді судді до досягнення ним шістдесяти п'яти років, крім випадків звільнення судді з посади або припинення його повноважень відповідно до Конституції України та цього Закону.

Відповідно до п. 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 року з дня початку роботи Верховного Суду у складі, визначеному цим Законом, Верховний Суд України, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий господарський суд України, Вищий адміністративний суд України припиняють свою діяльність та ліквідуються у встановленому законом порядку.

         Тобто, дана норма є бланкетною та відсилає до закону, який регулює порядок ліквідації. Варто звернути увагу, що законодавець, вказуючи на закон, пише його з маленької, а не великої літери, що в свою чергу означає, що Закон України «Про судоустрій та статус суддів» не є тим законом, який визначає порядок ліквідації.

         Так, загальний порядок припинення діяльності юридичних осіб визначено Цивільним кодексом України.

         Згідно ст. 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників.

         В той же час згідно з п. 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 року Верховний Суд створюється на матеріально-технічній базі Верховного Суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищого господарського суду України, Вищого адміністративного суду України.

         Отже, по-перше, до Верховного Суду переходить майно юридичних осіб, які припинять свою діяльність. По-друге, справи, які розглядав Верховний Суд України, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий господарський суд України, Вищий адміністративний суд України та розгляд яких не завершився на момент припинення діяльності цих судів перейшли на розгляд до нових касаційних судів. Тобто, до Верховного Суду також переходять права та обов’язки юридичних осіб, які припинять свою діяльність.

         Таким чином, має місце саме реорганізація, за ознаками, у формі злиття.

         Так, згідно Кодексу законів про працю звільнення працівника з посади у випадку змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації можливо лише у випадку відмови особи від запропонованої іншої роботи. Варто вказати, що інша робота має бути запропонована за відповідною професією чи спеціальністю.

Верховний Суд України у постановах від 19 січня 2016 року (справа №21-2225а15), від 17 жовтня 2011 року (справа №21-237а11) висловив позицію, що встановлена законодавством можливість ліквідації державної установи (організації) з одночасним створенням іншої, яка буде виконувати повноваження (завдання) особи, що ліквідується, не виключає, а включає зобов'язання роботодавця (держави) по працевлаштуванню працівників ліквідованої установи. Однією із гарантій забезпечення права громадян на працю є передбачений у статті 5 1 КЗпП правовий захист від необґрунтованої відмови у прийнятті на роботу і незаконного звільнення, а також сприяння у збереженні роботи.

Крім того, відповідно до п. 31 Монреальської універсальної декларації про незалежність правосуддя розпуск суду не повинен впливати на суддів, які працюють у ньому. У такому випадку судді обов’язково повинні бути переведені до інших судів того ж самого рівня.

Нагадаємо, що Законом України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 року не скасовано ні касаційну інстанцію, ні спеціалізацію касаційних судів Верховного Суду, які утворено в результаті реорганізації.

Серед іншого, відповідно до ч. 3 ст. 82 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» переведення судді на посаду судді до іншого суду може здійснюватися без конкурсу тільки у випадках реорганізації, ліквідації або припинення роботи суду, в якому такий суддя обіймає посаду судді.

Тобто, чинний спеціальний закон надає можливість запропонувати вивільнюваним суддям посаду в новоствореному Верховному Суді в складі касаційних судів без конкурсу та у відповідності до закону.

         Отже, в даному випадку судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ має бути запропоновано роботу в суді касаційної інстанції за відповідною спеціалізацію, і це є гарантованим правом і як особи, що має статус судді, і як звичайного громадянина, який має право на працю.

         Зважаючи на вищевикладене, усвідомлюючи неминучість здійснення переведення судді,

 

ПРОСИМО:

 

Перевести суддю Вищого ___________________________________________ _____________________________________ на посаду судді до іншого суду рівня суду касаційної інстанції.

 

 

«31» січня 2018 року                                                          _________/__________

 

 

 

Лист щодо переведення_зразок.docx

Лист щодо переведення_зразок_Страница_1.jpg

Лист щодо переведення_зразок_Страница_2.jpg

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи