artur33

Пользователи
  • Число публикаций

    29
  • Регистрация

  • Последнее посещение

Сообщения опубликованы artur33

  1. А это в счет?

     

     

    У Х В А Л А

    ІМЕНЕМ   УКРАЇНИ

    24 квітня 2013 року                                                                                    м. КиївКолегія суддів судової палати у цивільних справах

    Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

    головуючого Горелкіної Н.А., суддів:  Журавель В.І.,Іваненко Ю.Г., Завгородньої І.М.,Ситнік О.М.,розглянувши в судовому засіданні справу за позовом публічного акціонерного товариства комерційний банк «ПриватБанк» до ОСОБА_6 про стягнення заборгованості за кредитним договором,             за касаційною скаргою ОСОБА_6 на рішення апеляційного суду Донецької області від 24 грудня 2012 року,

    в с т а н о в и л а:

    Публічне акціонерне товариство комерційний банк «ПриватБанк» (далі - ПАТ КБ «ПриватБанк») звернулося до суду з позовом, в якому зазначало, що 13 жовтня 2005 року між ним та ОСОБА_6 укладений кредитний договір, за яким остання отримала кредит у розмірі 4389 грн.            60 коп. зі сплатою 25,8 % річних строком до 12 жовтня 2007 року.

    У зв'язку з неналежним виконанням умов договору позичальником утворилася заборгованість у розмірі 36 341 грн. 13 коп., яку банк просив стягнути з відповідачки.

    Рішенням Дзержинського міського суду Донецької області від                11 вересня 2012 року в задоволенні позову відмовлено.

    Рішенням апеляційного суду Донецької області від 24 грудня               2012 року рішення Дзержинського міського суду Донецької області від                11 вересня 2012 року скасовано.

    Позов задоволено частково, стягнуто з ОСОБА_6 на користь ПАТ КБ «ПриватБанк» заборгованість за кредитним договором у розмірі 2234 грн. 33 коп., проценти за користування кредитом у розмірі 12 660 грн. 98 коп., штраф у розмірі 500 грн. та 1706 грн. 72 коп., 1223 грн. 30 коп. пені. Вирішено питання про розподіл судових витрат.

    У касаційній скарзі ОСОБА_6, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить скасувати рішення суду апеляційної інстанції та залишити у силі рішення суду першої інстанції.  

    Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, заслухавши доповідь судді, дослідивши матеріали цивільної справи та вивчивши доводи касаційної скарги, вважає, що вона має бути задоволена.

    Відмовляючи у позові, суд першої інстанції керувався тим, що позивачем не була отримана згода ОСОБА_6 на укладання договору за Умовами надання споживчого кредиту, на які посилається позивач та які надані ним до позовної заяви; позивачем пропущений строк звернення до суду.

    Скасовуючи рішення суду першої інстанції та задовольняючи частково позов, апеляційний суд керувався тим, що позовна давність збільшена за домовленістю сторін до п'яти років; укладаючи кредитний договір відповідачка погодилася з його умовами.

    Із такими висновками апеляційного суду погодитися не можна.

    За вимогами статей 213214316 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.

    Рішення є законним тоді, коли суд, виконавши всі вимоги цивільного процесуального законодавства і всебічно перевіривши обставини, вирішив справу відповідно до норм матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, а за їх відсутності - на підставі закону, що регулює подібні відносини, або керуючись загальними засадами і змістом законодавства України.

    Обґрунтованим визнається рішення, у якому повно відображені обставини, що мають значення для даної справи, висновки суду про встановлені обставини і правові наслідки є вичерпними, відповідають дійсності і підтверджуються достовірними доказами, дослідженими в судовому засіданні.

    При ухваленні рішення суд зобов'язаний з'ясувати питання, зокрема, щодо: наявності обставин (фактів), якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, та навести докази на їх підтвердження; наявності інших фактичних даних, які мають значення для вирішення справи; правовідносин, зумовлених встановленими фактами. У рішенні суду обов'язково повинні бути зазначені встановлені судом факти і відповідні їм правовідносини.

    Вказані вимоги судом апеляційної інстанції не дотримано.

    Судами встановлено, що 13 жовтня 2005 року ОСОБА_6 звернулася із письмовою заявою (далі - Заява) до ПАТ КБ «ПриватБанк» про надання їй споживчого кредиту в розмірі 4389 грн. 60 коп. на 24 місяці за умови сплати за його користування у розмірі 2,09 % на місяць на суму залишку заборгованості сплати процентів в обумовлених у Заяві та Умовах про надання споживчого кредиту фізичній особі (далі - Умови) строки, а також сплати комісії, що зазначена в Умовах.

    Згідно з п. 4.2. Умов при порушенні позивальником зобов'язання щодо погашення кредиту він сплачує банку 6 % на місяць розрахованих від залишку погашеної заборгованості за кредитом.

    Відповідно до ч. 1 ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

    Згідно зі ст. 1055 ЦК України кредитний договір укладається у письмовій формі. Кредитний договір, укладений з недодержанням письмової форми, є нікчемним.

    Апеляційний суд вважав, що письмова форма договору споживчого кредиту дотримана, оскільки підписана Заява позичальника                                        № DNH4KS30390278 від 13 жовтня 2005 року. Однак копія заяви, що подана позивачем до матеріалів справи, містить підпис позичальника             ОСОБА_6 та підпис представника банку (а.с. 5), у той же час, у заяві, наданій представником відповідачки, підпис представника ПАТ КБ «ПриватБанку» відсутній (а.с. 42).

    Умови надання споживчого кредиту фізичним особам («Розстрочка» «Стандарт») підписані головою правління банку, але не мають підпису позичальника, його реквізитів, відсутня і дата їх складання або підпису сторонами, а також жодної ідентифікуючої ознаки на предмет їх невід'ємності від Заяви позичальника. У Заяві не зазначено, що неврегульовані у ній питання регулюються відповідно до Умов надання споживчого кредиту фізичним особа, у Заяві є посилання на умови лише щодо сплати комісії та нарахування 6 % на місяць при порушення зобов'язань.

    Таким чином, підстав вважати, що банком отримана згода ОСОБА_6 на укладення кредитного договору з урахуванням вказаних Умов, на які посилається позивач, немає, а тому правовідносини між сторонами з приводу кредитування регулюються тільки Заявою позивальника, строк виконання зобов'язань за якою встановлений до              12 жовтня 2007 року.

    Банк звернувся до суду у квітні 2012 року.

    Згідно зі ст. 257 ЦК України загальна позовна давність встановлюється у три роки.  

    Згідно з п. 31 постанови  Пленуму  Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30 березня 2012 року № 5 «Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів, що виникають із кредитних правовідносин», враховуючи положення пункту 7 частини тринадцятої статті 11 Закону України «Про захист прав споживачів», суди мають виходити з того, що у спорах щодо споживчого кредитування кредитодавцю забороняється вимагати повернення споживчого кредиту, строк давності якого минув. У зв'язку із цим позовна давність за позовом про повернення споживчого кредиту застосовується незалежно від наявності заяви сторони у спорі.

    Оскільки застережень щодо продовження позовної давності, нарахування неустойки відповідно до Умов Заява не містить, суд першої інстанції правильно вважав, що банком пропущений строк звернення до суду.

    Рішення суду першої інстанції ухвалено з дотриманням вимог щодо його законності та обґрунтованості, тому воно має бути залишено в силі, а рішення апеляційного суду - скасоване.

    Керуючись статтями 333335336339343344345347 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

    у х в а л и л а :

    Касаційну скаргу ОСОБА_6 задовольнити.

    Рішення апеляційного суду Донецької області від 24 грудня 2012 року скасувати, рішення Дзержинського міського суду Донецької області від                11 вересня 2012 року залишити у силі.

    Ухвала оскарженню не підлягає.

    Головуючий:                                Н.А. Горелкіна             Судді:  В.І. Журавель    І.М. Завгородня  Ю.Г. Іваненко О.М. Ситнік

    супер, а переривання строку позовної давності не було в даній справі?

  2. Ни в коем случае ничего не платите.

    Возможно эти юристы работают с банком.

    Такими действиями признаете долг - прервете исковую давность.

    А дальше будете до конца жизни должны Привату.

     

     

    Ни в коем случае ничего не платите.

    Возможно эти юристы работают с банком.

    Такими действиями признаете долг - прервете исковую давность.

    А дальше будете до конца жизни должны Привату.

     

    полностью согласен

  3. Интересно как можно доказать суду что банк НЕ "повідомив споживача у письмовій формі про кредитні умови і форми забезпечення кредиту; тип відсоткової ставки; орієнтовну сукупну вартість кредиту; витрати на страхування і юридичне оформлення; можливість дострокового повернення кредиту та його умови; необхідність здійснення оцінки майна та особу, якою вона проводиться, тощо"

    Если письменного уведомления НЕТ, то его ПРОСТО НЕТ, и как можно это доказать?

    Насколько я понимаю доказывать что оно было должен банк.

    именно так, заставить Банк соревноваться в процессе на равных

  4. 1. Боюсь, что обе причины слабые, для "разрушения" договора... Печать "для договоров" - распространённое явление, т.к. основная печать юрлица использоваться во всех хозоперациях не может ввиду их количества...

    2. При изменении названия банк обязан уведомить заёмщика письмом, что он правопреемник. Без этого уведомления платежи новому юрлицу могут не совершаться...

     

     

    1. Боюсь, что обе причины слабые, для "разрушения" договора... Печать "для договоров" - распространённое явление, т.к. основная печать юрлица использоваться во всех хозоперациях не может ввиду их количества...

    2. При изменении названия банк обязан уведомить заёмщика письмом, что он правопреемник. Без этого уведомления платежи новому юрлицу могут не совершаться...

    2. На основании какой  нормы материального права можно не платить новому юрлицу без письма-уведомления о смене названия банка? и ещё какие последствия такого неуведомления? 

  5. Я ж ссылку выложил (конкретно по этому делу) КАК!

    Это не кАлизия - это реалии нашей жизни.

    :( Самое смешное, что решением (на самом деле РАСПОРЯЖЕНИЕМ РДА, зная точно ЗУ про МДА в соответвственной части - могу вверенно сказать, что ТАКОГО АКТА не существует) было обязано КП принять на баланс. Но на баланс оно бы не приняло, ибо это бы потянуло за собой оплату 20% НДС стоимости дома... Врядли ктото бы согласился отдать в бюджет 2000 К$ за чужое имущество ;)

    КП - это коммунальное предприятие! (основанное на собственностии территориальной общины (коммуны)). ТОВ (он же ООО) - обЪединение на собственности учредителей!

    ясно, я подумав колективне підприємство КП. сорі

  6. Перспектива нулевая. Банк просто переименовывался в связи с каждой новой покупкой.

    а якщо КД укладено з одним Банком, а додатки до нього (графік платежів, таблиця сукупної вартості та договір застави автомобіля вже з іншою назвою Банку). І всі ці документи складено в один день?

  7. 1. Можно отрицать полученную СУММУ. Можно отрицать полученную ВАЛЮТУ.

    2. А можно задавать банку и суду неудобные вопросы: "А что натолкнуло вас на мысль, что кредит ПЛАТИЛ мой клиент??? Я готов поверить, что по этому кредиту осуществлялись платежи, но не готов признавать, что это делал мой клиент, а не сотрудник банка, присвоивший деньги... Решение суда не может основываться на предположениях, а банк не предоставил доказательств, что мой клиент что-то там платил..."

    согласен на все 100% отсюда истребовать первичку- квитанции

  8. Спасибо большое! Но во первых я в курсе, во вторых это дело "давно минувших лет".

    Сейчас все еще интереснее... Якобы ТОВка обслуживает дом на основании акта власти.... Но в акте власти написано передать на обслуживание КП "Рога и копыта", а истец ТОВ "Рога и копыта" :) Хочу слышать их обЪяснения по теме :)

     

     

    Спасибо большое! Но во первых я в курсе, во вторых это дело "давно минувших лет".

    Сейчас все еще интереснее... Якобы ТОВка обслуживает дом на основании акта власти.... Но в акте власти написано передать на обслуживание КП "Рога и копыта", а истец ТОВ "Рога и копыта" :) Хочу слышать их обЪяснения по теме :)

    КП могло змінити назву на ТОВ, зміни до статуту або нова редакція, а код ЄДРПОУ той самий , от і правонаступник

  9. О, а поподробнее, плиз: что имеется ввиду под "делами минувших лет" (практиковали? и как?), и как это на основании акта власти?! В законе ведь указано четко, - по решению совладельцев!

    Или опять коллизия: http://www.youtube.com/watch?v=F_LawxshU1g ? :)

    :D  як завжди, підпиздесь і підпиздесь 

  10. срок это 2 года, со следующего дня и начинается срок исковой давности.

    вернее будет так, каждый месяц  до какого числа платить надо было? вот на следующий день после 2 лет и того последнего дня платежа по договору.

  11.  

    Нет практику не смотрел. Больше предпочитаю "создавать практику" не оглядываясь назад. ;)

    Сам сторонник не подавания встречных исков, но вот решил попробовать, пусть и такой опыт будет. :)

    Для начала пробую взаимоискючающие требования: вызнати неукладеним, и визнати дийсным :)

    Ну и списываю на "ЗПП" :)

    Плюс добавил исковое требование типа ЖЕКу (а на самом деле ручной ТОВ"ке) "убраться вон из дому" :)

    Есть надежда на результат, ибо суд в одном районе, а дом - в противоположном конце города.... (надеюсь воздействия на судью будет поменьше).

     

    ПС: Ну и от Шевченко судебное решение, за которое она получила 2 заявления о преступления от меня: (правда непонятно почему ей до сих пор не дали 8 лет строгого режима) http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/24359659

    Вот и вся мотивиоровка:

     

    И еще одно решение, такой же бля@ди как 1я, только из соседнего кабинета, это кстати ТА которая судила Розинскую, и у которой на столе еще до рассмотрения дела нашли уже написанное (правда не подписанное) решение о признании Розинской виновной (в нете есть видео) (тоже непонятно почему до сих пор не сидит, хоть мною и были поданы тоже 2 заявления) http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/24036234

     

    ПС2: Кстати о Голосеево, это тот дом, где пристрелили Зубкова (судью Щевченковского суда, за которого осудили Павлюченков) ... Веселенький домик, создано в нем ОСМД, за вступление в которое (за подачу заявления), нужно заплатить 100000 грн.  :) (сто тысяч гривен, я не ошибся). А члены ОСМД (3 человека, Вы представляете, ОСМД в доме на пол тыщи квартир - создано 3 людьми!) "слили" управление домом этой ТОВке, директором которой (и владельцем) есть бывший глава админисрации района. Хотя уже при сдаче дома в эксплуатацию, глава района, передал сам себе этот дом...

    Вот такие "пирожки с котятами".

    И попробуй победить в таких делах по закону.  :(

    а договір управління майном(будинком) Ви бачили? в ст. 1031 ЦК вказано, що це має бути нотаріальний договір. Тобто управитель(виконавець) це ТОВ, діє скоріше всього по нікчемному договору управління будинку кооперативу або ОСББ. От вам і поле для захисту.

  12. ... у випадку, якщо Ви будете наполягати надати суду ці належні докази, які важливі насамперед для позичальника в суді першої інстанції, а вже згодом як одним із аргументів для апеляційної скарги.

    саме так B)

  13. у мене договір з приватом 2004 року ще, там в умовах пише якраз конкретно що строк договору - це строк карти, а пролонгація діє тільки після отримання нової карти. так шо якшо карти нема, то строк закінчився по останній карточці

    я б завжди доказував, що проплат клієнт не робив останні 3-4 роки, подав заяву про застосування поз.давності, а Банк вимушений доказувати переривання строку позовної давності вже не роздруківкою заборгованості, а первинними документами 

  14. Если мы говорим о тех условиях..., которые наиболее распространены, то срок договора установлен в 12 мес.+12 мес. пролонгации, и если с этого момента прошло более 3 лет и в течении этого срока не было проплат, то срок исковой давности пропущен.

     

    Так срок действия карты не является сроком договора у Привата.

     

    Это в договоре с Надрой (а точнее в их условиях) указано, что срок договора равен срок действия карты.

     

    у мене договір з приватом 2004 року ще, там в умовах пише якраз конкретно що строк договору - це строк карти, а пролонгація діє тільки після отримання нової карти. так шо якшо карти нема, то строк закінчився по останній карточці

  15. підстава для апеляції як мінімум, суд першої інстанції (наприклад) розглянув справу без належних та допустимих доказів, а тільки первинні документи і є такими доказами 

    і як наслідок, немає доказів переривання строку позовної давності

  16. И как это выгодно заёмщику?

    підстава для апеляції як мінімум, суд першої інстанції (наприклад) розглянув справу без належних та допустимих доказів, а тільки первинні документи і є такими доказами 

  17. Вот и получается, что Приват и ссылается на безналичный расчет со стороны заемщика.

    Нужно подумать, как предупредить появление практики ВССУГУД, где будет указано, что безналичное пополнение типо заемщиком, является основанием для прерывания срока исковой давности.

     

    Вот на эту книгу и нужно указать в кассационной жалобе.

    Также внимательно изучить сам мемориальный ордер и обязательные реквизиты в нем.

    перейду на укр.  В договорі має бути чітко прописано порядок погашення кредиту. А там ( в моєму випадку) тільки каса банку або з банківського рахунку боржника, або за довіреностю від третьої особи. Так що мені це вдається поки що доказати.