Определение следственного судьи о наложении ареста на средства Арбузова в легализации которых участвовала компания Гонтаревой


Recommended Posts

Державний герб України
 
печерський районний суд міста києва

Справа № 757/15843/14-к

У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 червня 2014 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Середа К.О., при секретарі Шалапуді В.П., за участю слідчого в ОВС ГПУ Вишнякова М.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Києві провадження за клопотанням слідчого в ОВС ГПУ Вишнякова М., погодженого старшим прокурором першого відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Генеральної прокуратури України Поповим А., про арешт майна,-

В С Т А Н О В И В :

12.06.2014 слідчий в ОВС ГПУ Вишняков М.І. звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим із старшим прокурором першого відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Генеральної прокуратури України Поповим А., в якому слідчий просив накласти у кримінальному провадженні № 42014000000000359 арешт на майно Foxtron Networks limited, Katiema Enterprises Limited, Quickpace Limited, Kviten Solution Limited, Sabulong trading ltd, Wonderbliss ltd, Baleingate finance limited, Akemi managment limited, Aldoza investments limeted, Opalcore ltd, Loricom holding group ltd, Japelion ltd, Mannigford trading limited, Erosaria ltd, підприємств, власником якого фактично є ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, підозрюваний у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, а саме на видаткову частину належних їм рахунків та залишків по рахунках у цінних паперах у ПАТ «Ощадбанк» (МФО 300465), у ПАТ «Укргазбанк» (МФО 320478), у ПАТ «КБ «ЕКСПОБАНК» (МФО 322294), у ПАТ «ФІДОБАНК» (МФО 300175), у ПАТ "Укрексімбанк" (МФО 322313).

У судовому засіданні слідчий підтримав подане клопотання, просив його задовольнити з викладених підстав, просив долучити до матеріалів клопотання належним чином завірені копії документів: супровідний лист ДСФМУ від 10.06.2014 № 2783/0440-04-1/дск, витяг з Узагальненого матеріалу № 0375/2014/ДСК Foxtron Networks Limited, Katiema Enterprises Limited, Quickspace Limited, Kviten Solution Limited, Quickpace Limited, Wonderbliss LTD, Sabulong Trading LTD, Aldoza Investments Limited, Baleingate Finance Limited, Loricom Holding Group, Erosaria LTD, Brightmoor Trade AG, Landstyle Projects LLP, Wellar Investments INC, Verp Limited, Opalcore LTD та Akemi Management Limited, складеного Державною службою фінансового моніторингу України від 10.06.2014 (с. 1-3, 95, 149).

Відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України клопотання слідчого, прокурора, цивільного позивача про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши подане клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання та встановлено під час судового засідання, Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України 07.05.2014 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості щодо зловживання своїм службовим становищем колишнім головою Національного банку України ОСОБА_3 при створенні телеканалу "Банківське телебачення", в результаті діяльності якого протягом 2011-2012 років привласнені кошти державного бюджету України у розмірі 117,97 млн. грн., тобто за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

19.05.2014 ОСОБА_3 повідомлено про підозру у заволодінні чужим майном - державними коштами в особливо великих розмірах, шляхом зловживання своїм службовим становищем при створенні у 2011 році ТОВ «Банківське телебачення», тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_3 кримінального правопорушення за ч. 5 ст. 191 КК України підтверджується встановленими під час досудового розслідування фактичними обставинами справи та зібраними доказами, детальний виклад яких зазначається у клопотанні слідчого.

ОСОБА_3 переховується за межами України, місцезнаходження його не встановлено, у зв'язку із чим 22.05.2014 його було оголошено у розшук.

Судовим розглядом встановлено, що Державною службою фінансового моніторингу України виявлені комерційні підприємства, зареєстровані у Республіці Кіпр, а саме: Katiema Enterprises Limited, Aldoza Investments Limited, Foxtron Networks Limited, Sabulong Trading LTD, Opalcore ltd, Baleingate Finance limited, Akemi Management limited, Kviten Solution Limited, Quickpace Limited, Wonderbliss LTD, Loricom Holding Group LTD, Japelion LTD, Mannigford Trading limited, Erosaria LTD, відносно яких, враховуючи Узагальнений матеріал № 0375/2014/ДСК від 10.06.2014, є підозри вважати, що останні здійснюють свою діяльність, ймовірно, під контролем ОСОБА_3.

На поточних рахунках та на рахунках у цінних паперах зазначених комерційних підприємств, зареєстрованих у Республіці Кіпр, акумульовані значні фінансові кошти, які могли бути отримані ОСОБА_3 незаконним шляхом під час вчинення ним кримінальних правопорушень, у тому числі щодо привласнення коштів Національного банку України, під час перебування на посаді Голови НБУ.

Так, упродовж квітня-червня 2014 року уповноважені зазначеними компаніями особи намагались зняти в ПАТ "Державний ощадний банк України" значні суми коштів у валюті відповідно до наданих платіжних доручень для повернення інвестицій (доходу з інвестицій).

Вказаними особами, які намагались зняти значні суми коштів, є: ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, паспорт серії НОМЕР_1 - директор ТОВ "Агент-Консалтинг (ЄРДПОУ 39019988) та юрисконсульт зазначеного підприємства ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_3, паспорт серії НОМЕР_2; ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_4, ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_5 - фактичні уповноважені по рахунку Foxtron Networks limited; ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_6, паспорт серії НОМЕР_4 - директор ТОВ "Ріад Істейт Сьовісіз" та юрисконсульт зазначеного підприємства ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_7, паспорт серії НОМЕР_3.

При цьому, за інформацією з офіційного сайту ПАТ "Український Бізнес Банк" станом на 01.01.2014 власником 99,3838% акцій якого є ТОВ "Компанія Універсал-Л", в свою чергу, власником 99,99938% якої є ТОВ "Ріелті Істейт Групп".

В 2009 році керівником та бухгалтером ТОВ "Ріелті Істейт Групп" був ОСОБА_4

За наявною інформацією, в 2011 році уповноваженою особою компанії Foxtron Networks limited був ОСОБА_12, ІНФОРМАЦІЯ_8, який протягом 2004-2005 років отримував доходи у ПАТ "Український Бізнес Банк".

Також встановлено, що ОСОБА_7 в 2010 році також отримував доходи у ПАТ "Український Бізнес Банк".

При цьому, під час проведення досудового розслідування встановлено, що у 2004-2010 роках головою правління ПАТ "Український Бізнес Банк" був ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_9

Санкція ч. 5 ст. 191 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Частиною 2 ст. 170 КПК України встановлено, що слідчий суддя або суд під час судового провадження накладає арешт на майно, якщо є достатні підстави вважати, що вони відповідають критеріям, зазначеним у частині другій статті 167 цього Кодексу. Крім того, у випадку задоволення цивільного позову суд за клопотанням прокурора, цивільного позивача може вирішити питання про накладення арешту на майно для забезпечення цивільного позову до набрання судовим рішенням законної сили, якщо таких заходів не було вжито раніше.

Так, відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 167 КПК України тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Враховуючи, що ОСОБА_3 підозрюється у вчиненні суспільно небезпечного діяння, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, санкція якої передбачає конфіскацію майна, є всі підстави вважати, що на поточних рахунках та на рахунках у цінних паперах зазначених комерційних підприємств, зареєстрованих у Республіці Кіпр, акумульовані значні фінансові кошти, які могли бути отримані ОСОБА_3 незаконним шляхом під час вчинення ним кримінальних правопорушень, тобто кошти, одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення, відповідно до положень ч. 2 ст. 170 КПК України слідчий суддя приходить до висновку про необхідність накладення арешту на майно зазначених у клопотанні слідчого комерційних підприємств, зареєстрованих у Республіці Кіпр, а саме на видаткову частину належних їм рахунків та залишків по рахунках у цінних паперах у ПАТ «Ощадбанк» (МФО 300465), у ПАТ «Укргазбанк» (МФО 320478), у ПАТ «КБ «ЕКСПОБАНК» (МФО 322294), у ПАТ «ФІДОБАНК» (МФО 300175), у ПАТ «Укрексімбанк» (МФО 322313).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 170-173, 175, 309, 372, 392, 532 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого в ОВС ГПУ Вишнякова М., погодженого старшим прокурором першого відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Генеральної прокуратури України Поповим А., про арешт майна - задовольнити.

Накласти арешт на майно комерційних підприємств, зареєстрованих у Республіці Кіпр, а саме: Katiema Enterprises Limited, Aldoza Investments Limited, Foxtron Networks Limited, Sabulong Trading LTD, Opalcore ltd, Baleingate Finance limited, Akemi Management limited, Kviten Solution Limited, Quickpace Limited, Wonderbliss LTD, Loricom Holding Group LTD, Japelion LTD, Mannigford Trading limited, Erosaria LTD, які здійснюють свою діяльність під контролем ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 (фактично є їх власником), а саме на видаткову частину належних їм рахунків та залишків по рахунках у цінних паперах:

у ПАТ «Ощадбанк» (МФО 300465): №№ 265063011418, 265063011418 (валютний), 300616-CY20050541 - Foxtron Networks limited;

- №№ 260063011264, 260063011264 (валютний), 265213031264 (валютний), 265223021264 (валютний), 265233011264 (валютний), 300616-СY20050518 - Quickspace Limited;

- №№ 265033011419 (валютний), 265033011419, 300616-СY20050540 - Katiema Enterprises Limited;

- №№ 265093011417, 265093011417 (валютний), 300616-СY20050538 - Loricom holding group ltd;

- №№ 260013011269, 260013011269 (валютний), 261533011269, 300616-СY20050525 - Kviten Solution Limited;

- №№ 265083011375, 265083011375 (валютний), 300616-СY20050528 - Opalcore ltd;

- №№ 265043011373, 265043011373 (валютний), 300616-СY20050526 - Akemi managеment limited;

- №№ 265063011421, 265063011421 (валютний), 300616-СY20050542 - Japelion ltd;

- №№ 265073011424, 265073011424 (валютний), 300616-СY20050543 - Manningford trading limited;

- №№ 265083011346, 265083011346 (валютний), 265203011346 (валютний), 300616-СY20050523 - Wonderbliss ltd;

- №№ 260003011305, 260003011305 (валютний), 260333011305 (валютний), 261513021305, 261513021305 (валютний), 261523011305 (валютний) 300616-СY20050515 - Sabulong trading ltd;

- №№ 265013011374, 265013011374 (валютний), 300616-СY20050527 - Aldoza investments limited;

- №№ 265013011345, 265013011345 (валютний), 265233011345 (валютний), 300616-СY20050524 - Baleingate finance limited;

у ПАТ «Укргазбанк» (МФО 320478), а саме:

- №№ 26035204924.840 (валютний), 26002204924.840 (валютний), 26002204924.980, 260302204924.980, 300996-СY20004225.980 - Aldoza investments limіted;

- №№ 26008215296/980, 26008215296/840 (валютний), 300996-СY26004226 - Erosaria LTD;

у ПАТ «КБ «ЕКСПОБАНК» (МФО 322294), а саме:

- № 26006110805001 - Quickspace Limited;

- № 26004110807001 - Sabulong trading ltd;

у ПАТ «ФІДОБАНК» (МФО 300175), а саме:

- № 26009000221878 - Wonderbliss ltd;

у ПАТ «Укрексімбанк» (МФО 322313) - № 26003010065675.840 (валютний) та № 26003010065675.980 - Kviten Solution Limited;

№ 26002010065676.840 ( валютний), № 26002010065676.980 - Quickspace Limited;

№ 26001010065677.840 (валютний), № 26001010065677.980 - Sabulong trading ltd.

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором у порядку, передбаченому Законом України «Про виконавче провадження».

Підозрюваний, його захисник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання подається слідчому судді.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду м. Києва протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя: К.О. Середа

http://reyestr.court.gov.ua/Review/54265392

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...