Зразок позовної заяви про стягнення незаконно привласнених коштів (дипозитів)


Recommended Posts

Шановні відвідувачі, до вашою уваги текст позовної заяви. У кого є якісь заперечення або доповнення, прошу висловлюватись.

Позовна заява

про стягнення незаконно привласнених коштів

Між мною і Відповідачем 22.02.2008 року було укладено Договір № ____________________ про банківський строковий вклад (депозит) в іноземній валюті на суму _____ ЄВРО. ( ________________ євро) на термін 12 (дванадцять) місяців (далі - Договір № ________________).

Кошти у сумі ______ ЄВРО ( одна тисяча п’ятсот євро) я внесла на депозитний рахунок що підтверджується квитанцією № ______ від __ лютого 200_ року.

Пунктом 1.2 даного договору передбачено, що дата вимоги Вкладником своїх коштів є 22.02.2009 року.

Згідно п. 4.3.1 даного договору передбачено, що банк зобов’язується виплатити кошти Вкладнику на першу вимогу, з дотриманням всіх умов цього договору, окрім цього п. 4.3.4 зазначає, що по закінченні терміну дії договору банк зобов’язується повернути Вкладнику суму готівкою, через касу банку, або безготівково на рахунок Вкладника за розпорядженням останнього, згідно умов цього договору.

Я звернулась до відділення банку з вимогою виплатити мені суму вкладу але мені було відмовлено.

20.02.2009 року я повторно звернулась до установи банку з вимогою повернути вклад, однак мені було відмовлено на тій підставі, що в умовах економічної кризи банк призупиняє повернення вкладів. Я подала до банку письмову заяву для того, щоб мені надали письмову мотивовану відповідь. Таку відповідь я отримала _________________200_ року в якій було вказано, що банк призначив тимчасову адміністрацію яка видала наказ в якому адміністрація банку призупинила видачу депозитів, на підставі того, що нібито проводиться інвентаризація депозитних вкладів. Також у цій відповіді було зазначено, що за результатами інвентаризації буде прийнято наказ щодо подальшого порядку виплати вкладів, але і на цей час банк відмовляється виконати свої забов’язання за договором №.______________________.

Я вважаю ці дії банку необґрунтованими та такими, що не відповідають нормам чинного законодавства України з наступних підстав:

У листі Національного Банку України зазначено, що мораторій не розповсюджується на обслуговування поточних операцій, здійснюваних тимчасовою адміністрацією, на вимоги щодо виплати заробітної плати, аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної здоров'ю та життю громадян, авторської винагороди, а також на задоволення вимог кредиторів, що виникли у зв’язку із забов’язанням банку від час здійснення тимчасової адміністрації банку.

Таким чином відповідно до пункту ________ депозитного договору та нормам Цивільного законодавства, заява вкладника про бажання забрати внесок є моментом виникнення зобов'язання банку повернути внесок.

Отже, оскільки у ___________________ тимчасова адміністрація була уведена 13.02.2009 року тобто до настання зобов'язання банку по виплаті мені внеску 22.02.2009, мотивація відмови в поверненні депозиту уведенням мораторію є неправомірною.

Відповідно до статті 526 ЦК України зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог — відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно статті 2 ЗУ «Про банки і банківську діяльність» вклад (депозит) - це кошти в готівковій або у безготівковій формі, у валюті України або в іноземній валюті, які розміщені клієнтами на їх іменних рахунках у банку на договірних засадах на визначений строк зберігання або без зазначення такого строку і підлягають виплаті вкладнику відповідно до законодавства України та умов договору. Крім того, згідно ч. 2 ст. 1060 Цивільного кодексу України, що застосовується до депозитних внесків у чинність статті 1058 того ж Кодексу, за договором банківського вкладу незалежно від його виду банк зобов'язаний видати внесок або його частина на першу вимогу вкладника.

Окрім того, згідно статті 629 договір є обов’язковим для виконання сторонами, мною цей договір не порушувався.

Відповідно до статті 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю та не може бути протиправно позбавлений права власності також у статті 64 Конституції України встановлено, що конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені.

Відповідач своїми діями грубо порушує Конституцію України та інши законодавчи Акти України внаслідок чого обмежує мої права передбачені цими Актами.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 41, 64 Конституції України, ст.ст. 15, 16, 526, 629, 1058, 1060, ст.ст. 3, 15, 88, 110, 118, 119 ЦПК України, ст. 2 ЗУ Про банки і банківську діяльність,

ПРОШУ СУД:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду

2. Зобов’язати _________________ виплатити ___________________________________ вклад за договором № _____________________

3. Покласти на відповідача судові витрати та витрати пов’язані з інформаційно-технічним забезпеченням суду

Додатки:

1. Копія паспорту _______________________________________

2. Копія Договору банківського вкладу від 22.02.2008 року № ___________________

3. Копія квитанцій про внесення грошової депозиту на рахунок банку № ______ від ______________ 200_ року.

4. Копія листа відповідача від 05.03.2009 р.

5. Копія листа НБУ від ____________№_____________

6. Квитанція про сплату судового збору.

7. Квитанція про оплату витрат на інформаційно-технічне забезпечення суду.

8. Копія позовної заяви з додатками для відповідача.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения