Решение Голосеевского суда оставленное в силе апелляционным судом г. Киева о взыскании средств с КС "УКФГ" не смотря на третейскую оговорку


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

1 голос

  1. 1. ???????? ?? ?? ??????? ?????????????

    • ??
      1
    • ???
      0
    • ??????????? ????????
      0
  2. 2. ???????? ?? ?? ??????? ?????????

    • ??
      1
    • ???
      0
    • ??????????? ????????
      0


Recommended Posts

Справа № 22- 7561/10

Головуючий у 1-й інстанції –

Шевченко Т.М.

Доповідач – Слюсар Т.А.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 червня 2010 р. колегія суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду м. Києва в складі:

головуючого-судді Слюсар Т.А.,

суддів: Олійник А.С., Лапчевської О.Ф.

при секретарі: Кухленко Д.С.

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за апеляційною скаргою кредитної спілки «Українська кредитно-фінансова група». на рішення Голосіївського районного суду м. Києва від 12.03.2010р. в справі за позовом ОСОБА_2 до кредитної спілки «Українська кредитно-фінансова група». про стягнення суми вкладу та нарахованих відсотків.

Колегія суддів,-

В С Т А Н О В И Л А :

Рішенням Голосіївського районного суду м. Києва від 12.03.2010р. позов задоволено частково.

Постановлено стягнути з кредитної спілки «Українська кредитно-фінансова група». ОСОБА_2 9300грн. внеску та нарахованих відсотків, а також 120 грн. витрат на інформаційно – технічне забезпечення розгляду справи.

В апеляційній скарзі кредитна спілка «Українська кредитно-фінансова група» посилаючись на порушення судом норм процесуального права, просить скасувати рішення суду першої інстанції та постановити ухвалу про залишення позову без розгляду.

Колегія суддів, заслухавши представника кредитної спілки, який підтримав апеляційну скаргу, ОСОБА_2, яка просила у задоволенні апеляційної скарги відмовити, вивчивши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, вважає апеляційну скаргу такою, що не підлягає задоволенню.

Як убачається з матеріалів справи і встановлено судом, 25.08.2008р. між сторонами було укладено договір № КВ -02076/1903 про залучення внеску члена кредитної спілки на депозитний рахунок до запитання, за умовами якого позивач внесла вклад члена кредитної спілки на депозитний рахунок спілки у розмірі 8000грн. на строк до 25.05.2009р. з процентною ставкою за внеском у розмірі 30% річних.

Встановлено, що 03.08.2009р. ОСОБА_2 звернулася до кредитної спілки з заявою про повернення суми вкладу та нарахованих відсотків у зв’язку із закінченням строку дії договору та вкрай тяжкого стану здоров’я /а.с.6/, проте гроші їй виплачено не було, чим порушено п.2.6 договору, відповідно до якого спілка зобов’язана повернути члену кредитної спілки суму внеску та відсотки у зв’язку із закінченням строку дії договору.

З урахуванням зазначених обставин, а також положень ст.ст. 526,1058,1061 ЦК України, колегія суддів вважає такими, що ґрунтуються на законі висновки суду першої інстанції про наявність правових підстав до стягнення з відповідача на користь ОСОБА_2 8000грн. внеску та 1300грн. відсотків за договором, а всього 9300грн.

Районним судом обставини справи досліджено повно, зібраним доказам дана оцінка.

Колегія суддів визнає такими, що не заслуговують на увагу посилання апеляційної скарги на неправомірність дій суду першої інстанції та розгляд справи в порядку цивільного судочинства.

При цьому, колегія суддів виходить з пояснень ОСОБА_2, 1932р.н., про намагання знайти третейський суд та не можливістю це зробити у зв’язку з відсутністю даних про його адресу, а також того, що умовами укладеного між сторонами договору, зокрема, п.5.2, не визначено, у якому саме третейському суді підлягає до розгляду виниклий спір.

Отже, враховуючи викладене, конкретні обставини справи, вік позивачки, її стан здоров’я /інвалід 2 групи/, а також положення ч.3 ст.309 ЦПК України, відповідно до яких порушення норм процесуального права можуть бути підставою для скасування рішення, якщо це порушення призвело до неправильного вирішення справи, колегія суддів приходить до висновку про відсутність правових підстав до скасування правильного по суті й справедливого рішення.

За таких обставин, рішення суду першої інстанції підлягає залишенню без змін, а апеляційна скарга – відхиленню.

Керуючись ст.ст. 303, 307, 308, 313 - 315 ЦПК України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу кредитної спілки «Українська кредитно-фінансова група»

Відхилити, а рішення Голосіївського районного суду м. Києва від 12.03.2010р. залишити без змін.

Ухвала набирає чинності негайно, проте може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двох місяців з моменту проголошення до Верховного Суду України.

Головуючий:

Судді:

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/10388842

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Справа № 2 - 1843/10

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

12 березня 2010 року Голосіївський районний суд м. Києва у складі

головуючого судді Шевченко Т.М.

при секретарі Руденко М.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Кредитної спілки „Українська кредитно-фінансова група” про стягнення суми вкладу та нарахованих відсотків, -

в с т а н о в и в:

позивач ОСОБА_1 звернулася у суд з позовом, в якому просить стягнути з КС „Українська кредитно-фінансова група” 9300 грн., посилаючись на те, що відповідач не виконав взяті на себе зобов’язання за договором про залучення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок до запитання від 25.04.2008 р., чим порушив права позивача та завдав їй збитків.

В судовому засіданні позивач підтримала позовні вимоги та просила суд задовольнити позов, зазначивши, що за умовами зазначеного договору вона внесла на рахунок кредитної спілки 8000 грн. на строк до 25.05.2009 р. з процентною ставкою у розмірі 30 % річних, після чого по закінченню строк дії договору позивач звернулася до відповідача із заявою про виплату суми вкладу та нарахованих відсотків, проте грошові кошти не отримала.

Представник відповідача КС „Українська кредитно-фінансова група” в судовому засіданні не визнала позовні вимоги та заперечувала проти їх задоволення, посилаючись на те, що відповідно до п. 5.2 вищевказаного договору якщо відповідний спір не можливо вирішити шляхом переговорів, він вирішується у письмовому порядку в постійно діючому третейському суді відповідно до його регламенту.

Вислухавши пояснення сторін у справі та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню з наступних підстав.

25.04.2008 р. між ОСОБА_1 та Кредитною спілкою „Українська кредитно-фінансова група” був укладений договір № КВ-02076/1903 про залучення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок до запитання, за умовами якого позивач внесла вклад члена кредитної спілки на депозитний рахунок до спілки у розмірі 8000 грн. на строк до 25.05.2009 р. з процентною ставкою за внеском у розмірі 30% річних. (а.с. 3, 5)

Відповідно до п. 2.6 договору, укладеного між сторонами у справі, спілка зобов’язана повернути члену кредитної спілки суму внеску, а також сплатити нараховані на внесок проценти в день, визначений у п. 1.1 договору в якості закінчення строку внеску.

З матеріалів справи вбачається, що 03.08.2009 р. позивач зверталася до КС „Українська кредитно-фінансова група” із заявою про повернення суми вкладу та нарахованих відсотків у зв’язку із закінченням строку дії договору. (а.с. 6)

Відповідно до ст. 1058 ч. 1 ЦК України за договором банківського складу (депозиту) одна сторона (банк), що прийняла від другої сторони (вкладника) або для неї грошову суму (вклад), що надійшла, зобов’язується виплачувати вкладнику таку суму та проценти на неї або дохід в іншій формі на умовах та в порядку, встановленому договором.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 1060 ч. 2 ЦК України за договором банківського вкладу незалежно від його виду банк зобов’язаний видати вкладу на першу вимогу вкладника.

На підставі вказаних норм закону, враховуючи, що КС „Українська кредитно-фінансова група” не виконала свої зобов’язання за договором депозитного вкладу, суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 про стягнення суми внеску та нарахованих відсотків за договором підлягають задоволенню, а тому необхідно стягнути на користь ОСОБА_1 8000 грн. депозитного вкладу та 1300 грн. нарахованих процентів за договором № КВ-02076/1903 про залучення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок до запитання від 25.04.2008 р.

Посилання представника відповідача КС „Українська кредитно-фінансова група” на те, що даний спір підлягає вирішенню в постійно діючому третейському суді відповідно до його регламенту, на думку суду, не заслуговують на увагу, оскільки у п. 5.2 договору, що укладений між сторонами у справі, не зазначено в якому саме третейському суді підлягає вирішенню даний спір.

На підставі ст. 88 ЦПК України також стягнути з Кредитної спілки „Українська кредитно-фінансова група” на користь ОСОБА_1 120 грн. витрат з інформаційно-технічного забезпечення розгляду цивільної справи та в дохід держави 93 грн. судового збору.

Керуючись ст. ст. 526, 1058 та 1061 ЦК України, ст. ст. 10, 60, 211 та 211 ЦПК України, суд –

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Стягнути з Кредитної спілки „Українська кредитно-фінансова група” на користь ОСОБА_1 9300 грн. внеску та нарахованих відсотків за договором № КВ-02076/1903 про залучення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок до запитання від 25.04.2008 р., а також 120 грн. витрат з інформаційно-технічного забезпечення розгляду справи.

Стягнути з Кредитної спілки „Українська кредитно-фінансова група” в дохід держави 93 грн. судового збору.

Рішення може бути оскарженим в апеляційному порядку до Апеляційного суду м. Києва через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги або в порядку ч. 4 ст. 295 ЦПК України.

Суддя

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/9416728

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения