Решение Заводского райсуда о взыскании индекса инфляции и 3% годовых за время не исполнения решения суда


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

2 голоса

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      1
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      1


Recommended Posts

Справа № 2-739\ 2009 р.

РІШЕННЯ

ІМ‘ЯМ УКРАЇНИ

(ЗАОЧНЕ)

2 червня 2009 року. м. Запоріжжя.

Заводський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Федоренко Р.Г.,

секретаря Васильченко Н.О.,

за участю представника позивача – ОСОБА_1 .,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Запоріжжі цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про стягнення інфляційних втрат та трьох відсотків річних, на які збільшився основний борг, за прострочення виконання грошового зобов’язання,

В С Т А Н О В И В :

До суду звернувся ОСОБА_2 . з позовом до ОСОБА_3 ., в якому просить стягнути з нього суму інфляційних втрат та трьох відсотків річних за прострочення виконання грошового зобов’язання, а всього 23 645, 00 грн.

В позовній заяві ОСОБА_2 . посилається на те, що 09.11.2006 р. Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя виніс по справі НОМЕР_1 р. рішення, яким зобов’язав ОСОБА_3 . сплатити на його користь грошову суму в розмірі 58 860,00 грн.

До цього моменту відповідач рішення суду не виконав , вказану суму йому не повернув.

Згідно ч. 2 ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три відсотки річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Рішення датується 09.11.2006 р.. Таким чином розрахунок інфляційних и трьох відсотків річних слід здійснювати за період з грудня 2006 року по липень 2008 року.

Отже сума його інфляційних витрат згідно індексу інфляції за відповідні місяці 2006-2008 років складає 20 701,00 грн.

Три відсотки річних від зазначеної суми складають 2 943,00 грн.

Далі позивач посилається на те, що загальна сума інфляційних втрат та трьох відсотків річних складає за вказаний період 23 645,00 грн.

В судовому засіданні позивач та його представник підтримала позовні вимоги і просять їх задовольнити у повному обсязі.

ОСОБА_3 в судове засідання не прибул, про час та місце розгляду справи була повідомлена завчасно і належним чином – судовою повісткою, надіслану за місцем реєстрації. Про причини неявки суд не повідомив, заперечень на позов не надіслав.

Між тим, суд вважає, що в матеріалах справи є достатньо доказів, які свідчать про права і взаємовідносини між сторонами, що є підставою, з урахуванням клопотання представника позивача, для ухвалення по справі заочного рішення.

Вислухавши доводи у підтримку позовних вимог позивача та його представника, вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов обґрунтований і підлягає задоволенню по таким підставам.

Судом встановлено при розгляді справи наступне.

09.11.2006 р. Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя виніс по справі НОМЕР_1 р. рішення, яким зобов’язав ОСОБА_3 . сплатити на його користь грошову суму в розмірі 58 860,00 грн.

До цього моменту відповідач рішення суду не виконав , вказану суму позивачу не повернув.

Рішення суду ухвалене 09.11.2006 р. Це свідчить про те, що розрахунок інфляційних и трьох відсотків річних необхідно здійснювати за період з грудня 2006 року по липень 2008 року.

Згідно підрахунків позивача, сума його інфляційних витрат згідно індексу інфляції за відповідні місяці 2006-2008 років складає 20 701,00 грн.

Три відсотки річних від зазначеної суми складають 2 943,00 грн.

Ці розрахунки відповідачем не спростовані.

Згідно ч. 2 ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три відсотки річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Таким чином, досліджені судом докази свідчать про те, що позов підтверджується доказами , які надав позивач і які не спростовані відповідачем.

На підставі викладеного, керуючись ст. 625 ЦК України, ст. ст. 58-60, 88, 209, 212-215, 218, 224, 225, 226 ЦПК України, суд –

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_2 суму інфляційних втрат та трьох відсотків річних за прострочення виконання грошового зобов’язання, а всього 23 645, 00 грн.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_2 понесені ним витрати на оплату державного мита в розмірі 237 грн. та інформаційно-технічного забезпечення судового розгляду справи в сумі 30 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив на підставі письмової заяви відповідача, яка може бути подана до суду на протязі 10 днів з дня отримання ним його копії.

Суддя:

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/4292258

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения