Решение Апелляционного суда Херсонской области об отказе ИНДЕКС банку в обращении взыскания на предмет ипотеки


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Справа №22ц-4389, 2010р.

Головуючий в 1-й інстанції Матюшко О.І.

Категорія: 27 Доповідач – Капітан І.А.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

2010 року вересня місяця “07” дня колегія суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Херсонської області в складі:

Головуючого – Капітан І.А.

Суддів: Вербицької Л.І., Колісниченка А.Г.

при секретарі – Мірзе Г.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Херсоні цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_2 на заочне рішення Голопристанського районного суду Херсонської області від 24 червня 2009 року за позовом Акціонерного товариства «Індустріально-експортний Банк» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості,

в с т а н о в и л а:

У травні 2009 року Акціонерне товариство «Індустріально-експортний Банк» (далі – Банк) звернулось в суд з позовом до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором, пені та судових витрат на загальну суму 99 834грн. 99 коп. шляхом звернення стягнення на заставне майно – житловий АДРЕСА_1 і надання права самостійно визначити спосіб реалізації предмета іпотеки: шляхом проведення прилюдних торгів або застосування процедури продажу, встановленої статтею 38 Закону України «Про іпотеку».

Заочним рішенням Голопристанського районного суду від 24 червня 2009 року позов задоволено.

В апеляційній скарзі ОСОБА_2, посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, просить заочне рішення скасувати, а справу направити на новий розгляд.

Письмових заперечень на скаргу до апеляційного суду не надходило.

Заслухавши доповідача, пояснення осіб, що з’явились в судове засідання, перевіривши законність та обґрунтованість рішення в межах, визначених ст.303 ЦПК України, колегія суддів вважає, що скарга підлягає частковому задоволенню.

Задовольняючи позов, суд першої інстанції виходив з того, що у разі невиконання відповідачем своїх зобов’язань за кредитним договором позивач має право вимагати дострокового погашення всієї заборгованості, у тому числі і шляхом звернення стягнення на заставне майно.

Колегія суддів погоджується з висновком суду про дострокове стягнення з ОСОБА_2 всієї суми заборгованості за кредитним договором та судових витрат на загальну суму 99 834грн. 99коп., оскільки такого висновку суд дійшов з дотриманням норм матеріального і процесуального права.

Встановлені судом обставини підтверджують, що 23 січня 2008 року між сторонами був укладений кредитний договір /а.с.7-9/. Свої зобов’язання за даним договором ОСОБА_2 виконував не в повному обсязі, внаслідок чого виникла заборгованість, розмір якої станом на 27 березня 2009 року, з урахуванням пені, складає 98 816,82грн. Передбачену кредитним договором процедуру направлення ОСОБА_2 попередньої вимоги про погашення заборгованості Банком виконано /а.с.4,5-6,14,15-16,17/.

За таких обставин рішення суду у вищезазначеній частині є законним та обґрунтованим і підстави для його скасування відсутні.

Доводи апеляційної скарги ОСОБА_2 щодо незаконності рішення суду в цій частині колегією суддів до уваги не приймаються як такі, що не ґрунтуються на вимогах закону, не підтверджені належними доказами та – не спростовують встановлених судом обставин.

Проте колегія суддів вважає, що рішення в частині звернення стягнення на заставне майно – житловий будинок, розташований по АДРЕСА_1, а також в частині надання позивачу права самостійно визначити спосіб реалізації предмета іпотеки: шляхом проведення прилюдних торгів або застосування процедури продажу, встановленої статтею 38 Закону України «Про іпотеку» постановлено з порушенням норм матеріального права, що відповідно до ст.309 ЦПК України є підставою для його скасування з ухваленням нового рішення.

Відповідно до п.3.2.8 Кредитного договору від 23 січня 2008 року звернення стягнення на майно Позичальника, що перебуває в іпотеці, здійснюється шляхом вчинення виконавчого напису або в іншому порядку, передбаченому чинним законодавством України та (або) договором іпотеки.

Відповідно до п.5.2 Іпотечного договору №76/001, укладеного 23 січня 2008 року між Банком та ОСОБА_2 /а.с.11-13/ у разі порушення Позичальником зобов’язань за Кредитним договором та (або) Іпотекодавцем зобов’язань за цим договором Іпотекодержатель надсилає Іпотекодавцю та Позичальнику, якщо він відмінний від Іпотекодавця, письмову вимогу про усунення порушення. В цій вимозі Іпотекодержателем зазначається: стислий зміст порушених зобов’язань, вимога про виконання порушеного зобов’язання у не менш ніж тридцяти денний строк з моменту отримання вимоги та попередження про звернення стягнення на Предмет іпотеки у разі невиконання цієї вимоги. Якщо протягом встановленого строку вимога Іпотекодержателя залишається без задоволення, Іпотекодержатель має право розпочати звернення стягнення на Предмет іпотеки /а.с.11-13/.

Відомості про те, що Банк направляв ОСОБА_2 письмове попередження про звернення стягнення на Предмет іпотеки, в матеріалах справи відсутні.

Оскільки Банком порушено умови Кредитного та Іпотечного договорів щодо процедури звернення стягнення на майно, що є предметом іпотеки, колегія суддів вважає, що у задоволенні позовних вимог про визначення способу стягнення з ОСОБА_2 заборгованості за кредитним договором шляхом звернення стягнення на заставне майно та надання права позивачу самостійно визначати спосіб реалізації предмета іпотеки слід відмовити.

Керуючись ст.ст.303,307,309 ЦПК України, колегія суддів, -

В И Р І Ш И Л А :

Апеляційну скаргу ОСОБА_2 задовольнити частково.

Заочне рішення Голопристанського районного суду від 24 червня 2009 року в частині стягнення з ОСОБА_2 на користь Акціонерного товариства «Індустріально-експортний Банк» заборгованості за кредитним договором №76 від 23.01.2008 року, пені та судових витрат у розмірі 99 834грн. 99коп. залишити без змін.

В іншій частині заочне рішення скасувати, ухвалити нове рішення.

У задоволенні вимог акціонерного товариства «Індустріально-експортний Банк» про визначення порядку та способу стягнення з ОСОБА_2 кредитної заборгованості шляхом звернення стягнення на заставне майно та реалізації цього майна відмовити.

Рішення може бути оскаржено протягом двадцяти днів шляхом подачі касаційної скарги до судової палати в цивільних справах Верховного Суду України.

Головуючий: І.А.Капітан

Судді: Л.І.Вербицька, А.Г.Колісниченко

Копія вірна: І.А.Капітан

http://reyestr.court.gov.ua/Review/11960623

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...