Решение Апелляционного суда Херсонской области оставленное в силе ВССУГУД об отказе ОТП банку во взыскании задолженности


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Справа 22ц-406,2011р.

Головуючий в 1 інстанції Скорик С.А.

Категорія: 27 Доповідач Воронцова Л.П.

18.01.2011

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

2011 року січня місяця 18 дня колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Херсонської області в складі:

Головуючого Пузанової Л.В.

Суддів: Воронцової Л.П., Фурман Т.Г.

при секретарі Третьяковій І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Херсоні цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_3 на рішення Комсомольського районного суду м.Херсона від 23 червня 2010 року у справі за позовом Публічного акціонерного товариства «ОТП Банк» до ОСОБА_3, ОСОБА_4 про стягнення заборгованості,

в с т а н о в и л а :

В жовтні 2009 року Публічне акціонерне товариство «ОПТ Банк» звернулося до суду з вище зазначеним позовом, посилаючись на те, що 15 лютого 2008 року між ЗАТ «ОТП Банк», яке у подальшому змінило назву на Публічне акціонерне товариство (ПАТ) та ОСОБА_3 було укладено кредитний договір, згідно до якого Банк надав позичальнику кредит в сумі 300000 доларів США на умовах строковості та оплатності.

У забезпечення виконання позичальником зобов’язань за кредитним договором між Банком та ОСОБА_4 15 лютого 2008 року було укладено договір поруки, відповідно до умов якого поручитель взяла на себе зобов’язання за повне і своєчасне виконання позичальником зобов’язань по поверненню позики, як солідарний боржник.

Зазначаючи, що ОСОБА_3 взяті на себе зобов’язання за кредитним договором не виконував належним чином та допустив заборгованість по оплаті щомісячних платежів і Банк направив відповідачам вимоги дострокового виконання зобов’язань за кредитним договором в повному обсязі, однак вона ними не була виконана, позивач просив стягнути з ОСОБА_3 та ОСОБА_4 солідарно на його користь 340778,72 доларів США та 107227 грн. 70 коп. і судові витрати у справі 1820 грн.

Рішенням Комсомольського районного суду м.Херсона від 23 червня 2010 року позов задоволено у повному об’ємі.

В апеляційній скарзі на рішення суду ОСОБА_3 посилаючись на неповне з’ясування обставин, що мають значення для справи, а саме не врахування судом факту передачі ПАТ «ОТП Банк»всіх прав та обов’язків за кредитним договором та договором поруки від 15.02.2008 року ТОВ «ОТП Факторинг Україна», згідно договору купівлі-продажу кредитного портфелю від 28.05.2010 року, просив його скасувати, постановити нове, яким у задоволенні позову ПАТ «ОТП Банк» відмовити.

Письмові заперечення на апеляційну скаргу не надходили.

Заслухавши доповідача, перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду в межах, визначених ст.303 ЦПК України, колегія суддів вважає апеляційну скаргу підлягаючою задоволенню з наступних підстав.

Задовольняючи позов ПАТ «ОТП Банк» та стягуючи з ОСОБА_3 та ОСОБА_4 солідарно заборгованість за кредитним договором від 15.02.2008 року, суд виходив з права позивача (позикодавця) вимагати достроково повернути частину позики, що залишилася, сплати процентів позичальником та його поручителем.

Однак, з таким висновком колегія суддів погодитися не може з наступних підстав.

28 травня 2010 року між ПАТ «ОТП Банк» та ТОВ «ОТП Факторинг Україна» укладено договір купівлі-продажу кредитного портфелю, відповідно до п.3.1, якою продавець продав (переуступив) покупцю право на Кредитний портфель, який включає в себе кредитні договори (перелік яких міститься у Додатку 1 до цього Договору).

Згідно статті 1 даного договору, «кредитний портфель» - право вимоги до Боржників (їх Поручителів) щодо сплати загальної суми заборгованості Боржників перед Продавцем за Кредитними договорами, яка вимагає суму основного боргу, проценти нараховані на суму боргу, усі та будь-які штрафні санкції (у разі їх наявності) на Дату набрання чинності, а також права, зазначені у статті 3.3 цього Договору.

Відповідно до положень п. «а» статті 3.3 Договору (права, що переходять до Покупця за кредитними договорами у зв’язку з продажем кредитного портфелю), з урахуванням положень статті 3.4, покупець набуває усі права вимоги за Кредитними договорами, що є дійсними на Дату набрання чинності, включаючи, але не обмежуючись правами вимоги до Боржників щодо сплати суми основного боргу; правами вимоги до Боржників щодо сплати процентів, нарахованих на суму основного боргу, а також правами вимоги до Боржників щодо сплати штрафних санкцій.

З огляду на вище зазначене вбачається, що ПАТ «ОТП Банк» передав згідно договору купівлі-продажу кредитного портфелю від 28.05.2010 року всі свої права та зобов’язання кредитора за кредитним договором з ОСОБА_3 та договором поруки з ОСОБА_4 від 15.02.2008 року, про що 16.06. та 17.06.2010 року направив відповідачам повідомлення /а.с.70,72/.

Статтею 514 ЦК України передбачено, що до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов’язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Таким чином, на момент постановлення судом першої інстанції рішення у справі, права ПАТ «ОТП Банк» не були порушені і у задоволенні позову йому слід відмовити за безпідставністю.

Крім того, ПАТ «ОТП Банк» вже реалізував право на захист свого порушеного права у спосіб пред’явлення до примусового виконання виконавчого напису нотаріуса від 01.10.2009 року, шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки для погашення заборгованості за тим же кредитним договором між ним та відповідачем від 15.02.2008 року на ту ж суму, що пред’явлена до стягнення у даній справі.

Керуючись ст.ст. 303,307,309,314 ЦПК України, колегія суддів,

В И Р І Ш И Л А:

Апеляційну скаргу ОСОБА_3 задовольнити.

Рішення Комсомольського районного суду м.Херсона від 23 червня 2010 року скасувати, ухвалити нове.

У задоволенні позову Публічного акціонерного товариства «ОТП Банк» до ОСОБА_3, ОСОБА_4 про стягнення заборгованості - відмовити.

Рішення набирає законної сили з моменту його проголошення і з цього ж часу може бути оскаржено в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів.

Головуючий:

Судді:

http://reyestr.court.gov.ua/Review/13666158

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

4 квітня 2011 року м. Київ

Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Колодійчук В.М., розглянувши касаційну скаргу публічного акціонерного товариства “ОТП Банк” на рішення апеляційного суду Херсонської області від 18 січня 2011 року в справі за позовом публічного акціонерного товариства “ОТП Банк” до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення заборгованості,

в с т а н о в и в :

Рішенням Комсомольського районного суду м. Херсона від 23 червня 2010 року зазначений позов публічного акціонерного товариства “ОТП Банк” задоволено.

Рішенням апеляційного суду Херсонської області від 18 січня 2011 року рішення Комсомольського районного суду м. Херсона від 23 червня 2010 року скасовано та ухвалено нове, яким у задоволенні позову публічного акціонерного товариства “ОТП Банк” відмовлено.

У касаційній скарзі публічне акціонерне товариство “ОТП Банк” просить скасувати рішення апеляційного суду, посилаючись на порушення норм матеріального і процесуального права, рішення суду першої інстанції залишити без змін.

У відкритті касаційного провадження у справі слід відмовити з таких підстав.

Відповідно до пункту 5 частини 3 статті 328 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо касаційна скарга є необґрунтованою і викладені в ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.

Згідно ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановленні в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.

Доводи скарги та зміст оскаржуваного рішення не дають підстав для висновку, що апеляційним судом при розгляді справи допущені порушення норм матеріального чи процесуального права, які передбачені ст. ст. 338 - 341 ЦПК України як підстави для скасування рішень.

На підставі наведеного та керуючись пунктом 5 частини 3 статті 328 ЦПК України

у х в а л и в:

Публічному акціонерному товариству “ОТП Банк” у відкритті касаційного провадження в справі за позовом публічного акціонерного товариства “ОТП Банк” до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення заборгованості відмовити.

Додані до касаційної скарги матеріали повернути заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Колодійчук В.М.

http://reyestr.court.gov.ua/Review/15135024

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...