Решения 3-х инстанций о признании исполнительной надписи в пользу Морского транспортного банка не подлежащей исполнению


  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Справа № 2-3339/10

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 травня 2010 року Комсомольський районний суд м. Херсона в складі :

головуючого судді Мусулевського Я.А.,

при секретарі Труновій Н.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Херсоні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до Відкритого акціонерного товариства «Морський транспортний банк», третя особа на боці відповідача, без самостійних вимог приватний нотаріус Херсонського міського нотаріального округу ОСОБА_3 про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню,

встановив:

Позивачі звернулися до суду з вказаним позовом в якому зазначили, що 26.03.2008 року між ВАТ «Морський транспортний банк» (далі Банк) та ОСОБА_2 було укладено кредитний договір, відповідно до якого ОСОБА_2 було надано кредит в сумі 57878,75 доларів США. 26.03.2008 року між Банком та ОСОБА_1 було укладено договір Іпотеки, відповідно до умов якого в забезпечення виконання зобов‘язання ОСОБА_2 вона надала в іпотеку приміщення кафе в парку ім.. Дімітрова в м. Херсоні.

У вересні 2009 року їм стало відомо, що відповідач виставив вказане нерухоме майно на аукціон, відповідно до виконавчого напису від 17.03.2009 року.

З вказаним виконавчим написом вони не згідні, оскільки: регулярно сплачували за кредитними зобов‘язаннями; вони не були повідомлені про вчинення Банком та нотаріусом таких дій; сума заборгованості, яка зазначена в написі, 375556,69 грн. та сума пені, не відповідає дійсності.

В зв‘язку з чим просили визнати виконавчий напис від 17.03.2009 року таким, що не підлягає виконанню.

В судовому засіданні позивачі позовні вимоги підтримали в повному обсязі та зазначили, що вони просять визнати виконавчий напис таким, що не підлягає виконанню, оскільки у нотаріуса не було підстав вчиняти такий напис. Виконавчий напис міг бути вчинений лише при безспірності відносин, які виникли між ними та Банком. Позивачі не згідні з сумою боргу, оскільки ОСОБА_2, хоча і не в повному обсязі, але регулярно проводила платежі по погашенню кредиту.

Представник Банку заперечував проти задоволення позову та пояснив, що нотаріусу були надані всі документи, які свідчили про наявність заборгованості по кредитному договору. Тому у нотаріуса були підстави видати виконавчий напис.

Третя особа в судове засідання не з‘явилася. Надала заяву про розгляд справи без її участі.

Заслухавши пояснення осіб, які беруть участь у розгляді справи та дослідивши матеріали цивільної справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

26.03.2008 року між ВАТ «Морський транспортний банк» та ОСОБА_2 було укладено кредитний договір № 01241/RX, відповідно до якого ОСОБА_2 було надано кредит в сумі 57878,75 доларів США. 26.03.2008 року між Банком та ОСОБА_1 було укладено договір Іпотеки, відповідно до умов якого в забезпечення виконання зобов‘язання ОСОБА_2 вона надала в іпотеку нежилі приміщення кафе Літ.А, А-1, а в парку ім.. Дімітрова в м. Херсоні, загальною площею 65,5 кв.м..

В січні 2009 року Банк звернувся до приватного нотаріуса Херсонського міського нотаріального округу ОСОБА_3 з проханням здійснити виконавчий напис з метою відшкодування збитків завданих Банку в результаті систематичного невиконання позичальником своїх зобов‘язань за кредитним договором. Відшкодування збитків повинно було відбутися шляхом реалізації заставного майна.

30.01.2009 року приватний нотаріус надіслав позивачам листи з повідомленнями того, що Банк звернувся до нього з проханням вчинити виконавчий напис. Нотаріус запропонував ОСОБА_2 подати йому документи, які підтверджують погашення боргу або погасити борг. Також повідомив, що у разі ненадання документів та непогашення боргу, після спливу тридцяти днів з дня одержання вимоги про усунення порушень, буде вчинено виконавчий напис.

З вказаними листами ОСОБА_2 була ознайомлена 09.02.2009 року, а ОСОБА_1 09.03.2009 року, про що свідчать їх підписи на копіях листів, наданих на вимогу суду нотаріусом.

Сімнадцятого березня 2009 року нотаріус ОСОБА_3 здійснила виконавчий напис, зареєстрований в реєстрі за № 405, про звернення стягнення на вищезазначене заставне майно. За рахунок коштів, отриманих від реалізації заставного майна, нотаріус запропонував задовольнити вимоги Банку у розмірі 375556,69 грн. – заборгованість по кредиту та відсоткам, 663,40 грн. – заборгованість по пені.

Суд вважає, що при вчиненні виконавчого напису нотаріусом не дотримано вимог пункту 283 Інструкції щодо відсутності завчасного (за 30 днів до вчинення Напису) надіслання іпотекодавцю письмової претензії, оскільки таку претензію ОСОБА_1 отримала менше ніж за 10 днів до вчинення напису.

Аналізуючи порядок та підстави видачі Напису, суд дійшов висновку стосовно того, що вказані дії проведені нотаріусом з порушенням приписів частини 2 статті 19 Конституції України, яка визначає, що органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно наданого суду пакета документів, подання яких Банком передувало вчиненню Напису, зазначений виконавчий документ виданий на підставі наступного:

- заяви Банку від 29.01.2009 року про вчинення виконавчого напису;

- копії кредитного договору N 01241/RX від 26.03.2008 року з графіком погашення кредиту;

- договір іпотеки від 26.03.2008 року;

- розрахунок заборгованості по кредитному договору та листи претензії Банку на адресу ОСОБА_1.

Відповідно до норм статті 88 Закону України "Про нотаріат", пункту 284 Інструкції та підпункту "б" частини 2 пункту 1 Переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.06.99 року N 1172, нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем.

Документами, які можуть підтверджувати наявність чи відсутність заборгованості, а також встановлювати розмір зазначеної заборгованості, можуть бути виключно документи первинної бухгалтерської документації, оформлені у відповідності до норм статті 9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність", оскільки тільки первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій і складені під час здійснення господарської операції - є правовою підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій.

Водночас, при вчиненні Напису нотаріус не отримував від Банку та позивачів первинні бухгалтерські документи щодо видачі кредиту та здійснення його часткового погашення (платіжні доручення, меморіальні ордери, розписки, чеки тощо), тому у нотаріуса були відсутніми підстави вважати, що розмір заборгованості ОСОБА_2 перед Банком, а також суми процентів та пені, зазначені у Написі, є безспірними. Розрахунок боргу, підготовлений працівниками Банку щодо наявності грошового зобов'язання позивачки по тілу кредиту, відсотках, процентах річних та пені - є лише відображенням односторонніх арифметичних розрахунків стягувача та не може відображати правові підстави для стягнення відповідних сум та слугувати доказом безспірності розміру грошових вимог Банку до ОСОБА_2.

Про спірний характер правовідносин між позивачами та Банком також свідчить наявність на розгляді в суді справи за позовом ОСОБА_2 та ОСОБА_1 до ВАТ «Морський транспортний банк» про визнання договорів недійсними.

З огляду на наведене, нотаріус при вчиненні Напису не переконався належним чином у безспірності розміру сум, що підлягають стягненню за Написом, та безспірності характеру правовідносин сторін, чим порушив норми статті 88 Закону України "Про нотаріат", пункту 284 Інструкції та підпункту "б" частини 2 пункту 1 Переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.06.99 року N 1172. Означене вказує на відсутність у Напису сили виконавчого документу, через що Напис підлягає визнанню судом таким, що не підлягає примусовому виконанню.

Беручи до уваги вищенаведене, суд вважає позовні вимоги позивачів про визнання Напису таким, що не підлягає виконанню, достатньо обґрунтованими з правової та доказової точки зору. Причиною виникнення спору є безпідставна з правової точки зору (без ознак безспірності стягнення) видача Напису нотаріусом, невжиття Банком заходів щодо належного пред'явлення претензії та відсутність через вказане у Напису сили виконавчого документу.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10, 11, 209, 212, 214-215 ЦПК України, суд –

вирішив:

Позов задовольнити.

Визнати таким, що не підлягає виконанню, виконавчий напис, вчинений приватним нотаріусом Херсонського міського нотаріального округу ОСОБА_3 від 17.03.2009 року та зареєстрований в реєстрі за № 405.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Херсонської області через Комсомольський районний суд м. Херсона шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги або в порядку ч.4 ст. 295 ЦПК України.

Суддя

http://reyestr.court.gov.ua/Review/10118518

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Справа №22ц-4529,2010р.

Головуючий в 1-й інстанції Мусулевський Я.А.

Категорія: 57 Доповідач – Цуканова І.В.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

2010 року вересня місяця « 16 » дня колегія суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Херсонської області в складі:

Головуючого – Цуканової І.В.

Суддів: Приходько Л.А., Полікарпової О.М.

при секретарі – Остренко О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Херсоні цивільну справу за апеляційною скаргою ВАТ «Морський транспортний банк» на рішення Комсомольського районного суду м.Херсона від «27» травня 2010 року за позовом ОСОБА_3 та ОСОБА_4 до ВАТ «Морський транспортний банк», третя особа – приватний нотаріус Херсонського міського нотаріального округу Кличановська Світлана Іванівна, про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, -

В С Т А Н О В И Л А:

Рішенням Комсомольського районного суду м.Херсона від 27.05.2010р. позов задоволено. Визнано таким, що не підлягає виконанню, виконавчий напис, вчинений приватним нотаріусом Херсонського міського нотаріального округу Кличановською О.І. від 17.03.2009р. та зареєстрований в реєстрі за №405.

В апеляційній скарзі ВАТ «Морський транспортний банк» (далі Банк) просило рішення суду скасувати, ухвалити нове, яким відмовити у задоволенні позову, покликаючись на неповне з’ясування судом обставин, що мають значення для справи, порушення норм процесуального права.

Заслухавши доповідача, осіб, які з’явилися в судове засідання, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги і вимог, заявлених в суді першої інстанції, колегія суддів вважає, що скарга задоволенню не підлягає.

26.03.2008р. між ВАТ «Морський транспортний банк» та ОСОБА_4 було укладено кредитний договір №01241/RX, відповідно до якого ОСОБА_4 було надано кредит в сумі 57878,75 доларів США. 26.03.2008 року між Банком та ОСОБА_3 було укладено договір іпотеки, відповідно до умов якого в забезпечення виконання зобов’язання ОСОБА_4 вона надала в іпотеку нежилі приміщення кафе літ. А, А-1, а в парку їм. Дімітрова в м.Херсоні, загальною площею 65,5м2 /а.с. 21-27/.

В січні 2009 року Банк звернувся до приватного нотаріуса Херсонського міського нотаріального округу Кличановської С.І. з проханням здійснити виконавчий напис з метою відшкодування збитків, завданих Банку в результаті систематичного невиконання позичальником своїх зобов’язань за кредитним договором. Відшкодування збитків повинно було відбутися шляхом реалізації заставного майна /а.с. 48/.

30.01.2009 року приватний нотаріус підготував на адресу позивачів листи з повідомленнями того, що Банк звернувся до нього з проханням вчинити виконавчий напис. Нотаріус запропонував ОСОБА_4 подати йому документи, які підтверджують погашення боргу або погасити борг. Також повідомив, що у разі ненадання документів та непогашення боргу, після спливу тридцяти днів з дня одержання вимоги про усунення порушень, буде вчинено виконавчий напис /а.с. 56,57/.

Судом встановлено, що з вказаним листом нотаріуса ОСОБА_4 була ознайомлена 09.02.2009р., а ОСОБА_3 09.03.2009р.

17.03.2009 року нотаріус Кличановська С.І. здійснила виконавчий напис, зареєстрований в реєстрі за №405, про звернення стягнення на вищезазначене заставне майно. За рахунок коштів, отриманих від реалізації заставного майна, нотаріус запропонував задовольнити вимоги Банку у розмірі 375556,69 грн. – заборгованість по кредиту та відсоткам, 663 грн. 40 коп. – заборгованість по пені.

Вирішуючи спір, суд керувався:

- п.283 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 03.03.2004р. №20 з наступними змінами (далі Інструкція), згідно якого вчинення виконавчого напису в разі порушення основного зобов’язання та (або) умов іпотечного договору здійснюється нотаріусом після спливу 30 днів з моменту одержання іпотекодавцем та боржником, якщо він є відмінним від іпотекодавця, письмової вимоги про усунення порушень;

- ст.88 Закону України «Про нотаріат» і п. 28 Інструкції, та підпункту «б» ч.2 п.1 Переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.06.1999р. №1172, згідно яким нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем.

Оскільки нотаріусом зазначені вищевказаними нормами права строки вручення іпотекодавцю ОСОБА_3 претензії не дотримано, надані Банком документи (договір іпотеки від 26.03.2008р.) - /а.с. 13-17/, розрахунок заборгованості ОСОБА_4 перед Банком /а.с.49/, копії листів Банку на адресу позивачів /а.с. 50-57/ не є безспірними, про що свідчить зміст доданих до кредитного договору документів та наявність у провадженні суду справи за позовом ОСОБА_3, ОСОБА_4 до ВАТ «Морський транспортний банк» про визнання недійсними кредитного договору та договору іпотеки від 26.03.2008р., суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог.

Такий висновок суду відповідає встановленим обставинам справи, підтверджується дослідженими судом доказами, яким дана відповідна юридична оцінка, ґрунтується на вимогах закону.

Рішення ухвалено судом з додержанням норм матеріального і процесуального права, тому підстав для скасування рішення колегія суддів не вбачає.

Доводи апеляційної скарги до уваги не приймаються, як такі, що не обґрунтовані вимогами закону, належним доказами, і такі, що висновки суду не спростовують.

Так, апелянт не надав доказів, що в дійсності ОСОБА_3 ознайомлена з письмовою вимогою нотаріуса 09.03.2009р., а не 09.02.2009р.

Крім того, виходячи із змісту п.283 Інструкції юридичне значення для вчинення виконавчого напису має не факт завчасного ознайомлення боржника з письмовою вимогою про усунення порушень, а факт її одержання, докази чого в матеріалах справи відсутні.

Керуючись ст.ст. 303,308,315, п. 1 ч.1 ст.307 ЦПК України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу ВАТ «Морський транспортний банк» відхилити.

Рішення Комсомольського районного суду м.Херсона від 27 травня 2010 року залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення, може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного Суду України протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили.

Головуючий:

Судді:

http://reyestr.court.gov.ua/Review/12402443

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

УХВАЛА

іменем україни

26 січня 2011 року

м. Київ

Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

Мартинюка В.І. Дем’яносова М.В. Ткачука О.С.

розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4, ОСОБА_5 до відкритого акціонерного товариства ”Морський транспортний банк”, третя особа – приватний нотаріус Херсонського міського нотаріального округу ОСОБА_6, про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню за касаційною скаргою приватного нотаріуса Херсонського міського нотаріального округу ОСОБА_6 на рішення Комсомольського районного суду

м. Херсона від 27 травня 2010 року та ухвалу апеляційного суду Херсонської області від 16 вересня 2010 року,

в с т а н о в и л а:

У жовтні 2010 року ОСОБА_4 та ОСОБА_5 звернулися до суду з позовом до відкритого акціонерного товариства ”Морський транспортний банк” (далі – ВАТ ”Морський транспортний банк”), в якому просили визнати таким, що не підлягає виконанню, виконавчий напис, вчинений приватним нотаріусом Херсонського міського нотаріального округу ОСОБА_6 від 17 березня 2009 року та зареєстрованого в реєстрі за № 405.

Рішенням Комсомольського районного суду м. Херсона від 27 травня 2010 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Херсонської області від 16 вересня 2010 року, позов задоволено.

У касаційній скарзі приватний нотаріус Херсонського міського нотаріального округу ОСОБА_6 просить скасувати рішення Комсомольського районного суду м. Херсона від 27 травня 2010 року та ухвалу апеляційного суду Херсонської області від 16 вересня 2010 року, мотивуючи свою вимогу порушенням судами норм процесуального права й неправильним застосуванням норм матеріального права, та ухвалити у справі нове рішення, яким у позові ОСОБА_4 та ОСОБА_5 відмовити.

Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.

Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.

Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.

Задовольняючи позов суд першщої інстанції, з яким погодився й апеляційний суд, виходили із того, що нотаріусом не дотримано вимог пп. 28, 283 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 3 березня 2004 року № 20 з наступними змінами та ст. 88 Закону України ”Про нотаріат” щодо строків вручення претензії іпотекодавцю, та з того, що надані нотаріусу банком документи не були безспірними, отже не надавали нотаріусу права вчиняти виконавчий напис.

Наведені в касаційній скарзі доводи висновків суду (судів) не спростовують.

Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу приватного нотаріуса Херсонського міського нотаріального округу ОСОБА_6 відхилити.

Рішення Комсомольського районного суду м. Херсона від 27 травня 2010 року та ухвалу апеляційного суду Херсонської області від 16 вересня 2010 року залишити без змін.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

В.І. Мартинюк

М.В. Дем’яносов

О.С. Ткачук

http://reyestr.court.gov.ua/Review/14616187

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи