Решение Святошинского райсуда о взыскании с КС "Добробут" суммы вклада и процентов с учетом 3% за неисполение условий договора


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

1 голос

  1. 1. ???????? ?? ?? ??????? ?????????????

    • ??
      1
    • ???
      0
    • ??????????? ????????
      0
  2. 2. ???????? ?? ?? ??????? ?????????

    • ??
      0
    • ???
      1
    • ??????????? ????????
      0


Recommended Posts

Справа № 2- 2769\10

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 жовтня 2010 року Святошинський районний суд м.Києва в складі:

головуючої судді : Т.О. Величко

при секретарі: О.В.Колесниковій

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Кредитної Спілки «Добробут» про повернення вкладу та стягнення відсотків

ВСТАНОВИВ:

Позивач у справі звернулася із вказаним позовом до Кредитної Спілки «Добробут», посилаючись на те, що 08.08.2006 року між нею та Кредитною Спілкою «Добробут» був укладений депозитний Договір №КСП000301 згідно якого вона розмістила у кредитній спілці депозитний вклад на суму 10000 грн. безстроково з виплатою 22% річних.

У 2009 році вона звернулася до відповідача із письмовою заявою про намір забрати вклад і нараховані відсотки, однак їй було відмовлено з посиланням на відсутність коштів, а тому на думку позивача з боку відповідача порушено її права Згідно Закону України про захист прав споживачів», у зв»язку із чим просить суд стягнути з відповідача на її користь суму депозитного вкладу у розмірі 30026,93 грн., 27% відсотків річних, що складає 5995,93 грн. та покласти на відповідача судові витрати.

В судовому засіданні позивач підтримала заявлені позовні вимоги, посилаючись на обставини виклеєні у позовній заяві та надані письмові докази в обґрунтування позовних вимог.

Відповідач у справі належним чином повідомлений в судове засідання не з»явився, заяв про поважні причини неявки до суду не подав, а тому суд у відповідності до ст. 224 ЦПК України вважає за можливе проводити судове засідання за відсутності відповідача та ухвалити у справі заочне рішення суду. Позивач проти цього не заперечувала.

На підставі пояснень позивача та письмових доказів наданих позивачем в обґрунтування позовних вимог судом встановлено наступне.

Судом встановлено, що між сторонами у справі 08.08.2006 року було укладено Договір соціального депозиту та додаткові договори до цього договору ( а.с.5-9), згідно яких позивач у справі ОСОБА_1 внесла в національній валюті на рахунки відповідача суму у розмірі 10000 грн. з встановленням відсоткової ставки, та терміном отримання відсотків.

Судом встановлено, що позивач у справі зверталася із заявою про надання по договору депозиту вкладу у розмірі 15000 грн.( а.с.11).

Судом встановлено, що згідно додатку до Договору №КСП000301 ( а.с.12-14)та Додатку 1 до Додаткової угоди до договору від 28.12.2008р ( а.с.15-17), що підтверджено квитанціями до прибуткового касового ордеру ( а.с.19-26), та проведеними розрахунками позивачем (а.с.18,27) відповідач заборгував позивачу ОСОБА_1 суму вкладу із встановленими відсотками у розмірі 36022 гр. 88 коп.

Відповідно до ст.526 ЦК України зобов»язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов»язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов»язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч.ч.2,4 ст.1060 ЦК України за договором банківського вкладу незалежно від його виду банк зобов»язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника, крім випадків, зроблених юридичними особами на інших умовах повернення, які встановлені договором. Якщо вкладник не вимагає повернення суми строкового вкладу зі спливом строку, встановленого договором банківського вкладу, або повернення суми вкладу, внесеного на інших умовах повернення, після настання визначених договором обставин, договір вважається продовженим на умовах вкладу на вимогу, якщо інше не встановлено договором.

Як вбачається із матеріалів справи відповідач порушив виконання зобов»язання, не повернув грошові кошти передбачені Договором соціального депозиту №№КСП000301 та додаткові договори до цього договору, на письмову вимогу позивача, не сплатив відсотки по закінченню дії договору, тобто автоматично за власною ініціативою продовжив дію договору банківського вкладу, всупереч заяві позивача розірвати договір та виплатити вклад.

Відповідно до ст.1061 ЦК України банк виплачує вкладникові проценти на суму вкладу в розмірі, встановленому договором банківського вкладу.

Відповідно до ч.1 ст. 533 ЦК України грошове зобов»язання має бути виконане у гривнях.

Як вбачається із матеріалів справи, позивач вважає що своїми діями відповідач порушив його права, як споживача послуг.

Згідно Закону України «Про захист прав споживачів», а саме, до ч. 2 ст. 10 цього Закону якщо під час виконання робіт (надання послуг) стане очевидним, що їх не буде виконано з вини виконавця згідно умов договору, споживач має право вимагати відшкодування збитків.

Відповідно до ч.5 ст. 10 цього ж закону зазначено, що у разі коли виконавець не може виконати роботу (надання послуг) згідно з договором, за кожний день прострочення споживачеві сплачується пеня у розмірі трьох відсотків вартості роботи (послуги), якщо інше не передбачено законодавством.

Відповідно до ч.6 ст. 10 цього ж Закону виконавець не несе відповідальності за невиконання, прострочення виконання або інше неналежне виконання зобов»язання та недоліки у виконаних роботах або наданих послугах, якщо доведе, що вони виникли з вини самого споживача чи внаслідок дії непереборної сили, т.б. стихійні лиха, пожежі, повені, військові дії, страйки.

Як вбачається із матеріалів справи позивачем доведено обставини, на які позивач посилався як на підставу своїх позовних вимог, а тому позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. ст.86-88 ЦПК України суд вважає за необхідне стягнути з відповідача у справі судові витрати.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст. 41, 48 Конституції України ст. ст. 3,11,14,15,526, 610, ЦК України, ст.ст. 3,10,11, 60, 88, 208-208,212-215,224,228, 294, ЦПК України, Закону України «Про захист прав споживачів», суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Стягнути з Кредитної Спілки «Добробут» ( юридична адреса м. Донецьк, Калінінський р-н, пр. Ілліча,б.89 оф.38-39, код ЄДРПОУ 26502650) на користь ОСОБА_1, дата народження не відома, ідентифікаційний номер в матеріалах справи відсутній, зареєстрованої за адресою АДРЕСА_1 суму депозиту у розмірі 30026 (тридцять тисяч двадцять шість) грн.93 коп., відсотки за користування вкладом у розмірі 5995 ( п»ять тисяч дев»ятсот дев»яносто п»ять) грн.93 коп. Всього на загальну суму 36022 (тридцять шість тисяч двадцять дві) грн.86 коп.

Стягнути з Кредитної Спілки «Добробут» (юридична адреса м. Донецьк, Калінінський р-н, пр. Ілліча,б.89 оф.38-39, код ЄДРПОУ 26502650) на користь держави державне мито у розмірі 360 ( триста шістдесят) грн.00 коп. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду судової справи у розмірі 120 (сто двадцять) грн. Всього на загальну суму 480 (чотириста вісімдесят) грн..00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржено до Апеляційного суду м. Києва через Святошинський районний суд, шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення, а у разі відсутності осіб, які брали участь у справі протягом десяти днів з часу отримання копії рішення суду.

Суддя: Т.О. Величко

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/11655916

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Из решения непонятно взыскали ли они 3 % пени за каждый день невыполнения КС "Добробут" своих обязательств?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи