Определение ВСУ о недействительности договора ипотеки с Райффайзен Банк Аваль


Считаете ли Вы решение законным и справедливым?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Ухвала

Іменем України

Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі:

Яреми А.Г.,

Лихути Л.М.,

Охрімчук Л.І.,

розглянувши в попередньому судовому засіданні 17 березня 2008 року цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до відкритого акціонерного товариства “Райффайзен Банк Аваль”, ОСОБА_2 про визнання договору іпотеки недійсним за касаційною скаргою ВАТ “Райффайзен Банк Аваль” на рішення Ківерцівського районного суду від 3 травня 2007 р. та ухвалу Апеляційного суду Волинської області від 16 серпня 2007 р. ,

встановила:

У березні 2007 р. ОСОБА_1. звернулась до суду з позовом до ВАТ “Райффайзен Банк Аваль” (далі - Банк), ОСОБА_2. про визнання договору іпотеки недійсним.

Позовні вимоги мотивувала тим, що 25 січня 2006 р. її чоловік ОСОБА_2. уклав з Банком договір іпотеки, згідно з п.1.2. якого предметом іпотеки є незавершений будівництвом житловий будинок з господарськими та побутовими будівлями і спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1. Вказаний будинок належить їй ОСОБА_2. та їй на праві спільної сумісної власності, оскільки придбаний під час перебування у зареєстрованому шлюбі, до того ж укладення договору іпотеки суперечить правам та інтересам їх дітей, ОСОБА_3., 1992 року народження, ОСОБА_4., 1993 року народження та ОСОБА_5., 1988 р. народження, яка на час укладення договору була неповнолітньою. Договір іпотеки в порушення вимог Закону України “Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей” укладений без дозволу органу опіки та піклування, а тому має бути визнаний недійсним.

Рішенням Ківерцівського районного суду від 3 травня 2007 р., залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Волинської області від 16 серпня 2007 р., позов задоволено.

У касаційній скарзі Банк просить скасувати судові рішення, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, та ухвалити нове рішення про відмову у задоволенні позову.

Відповідно до ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.

Доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку про те, що судом допущено порушення або неправильне застосування норм процесуального права, яке призвело до неправильного вирішення справи.

Керуючись ст. ст. 332, 336 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України

ухвалила:

Касаційну скаргу відкритого акціонерного товариства “Райффайзен Банк Аваль” в особі Волинської дирекції на рішення Ківерцівського районного суду від 3 травня 2007 р. та ухвалу Апеляційного суду Волинської області від 16 серпня 2007 р. відхилити, а зазначені судові рішення залишити без змін.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді Верховного Суду України

Ярема А.Г.

Лихута Л.М.

Охрімчук Л.І.

http://reyestr.court.gov.ua/Review/1659684

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...