Определение ВССУГУД о признании исполнительной надписи в пользу Укргазбанка не подлежащей исполнению


Считаете ли Вы решение законным и справедливым?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

У х в а л а

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2012 року

м. Київ

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

головуючого Ткачука О.С.

суддів: Висоцької В.С., Гримич М.К.,

Колодійчука В.М., Савченко В.О.

розглянувши у судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_3 до публічного акціонерного товариства акціонерний банк «Укргазбанк», треті особи - приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, за касаційною скаргою публічного акціонерного товариства акціонерний банк «Укргазбанк» на рішення апеляційного суду Харківської області від 23 лютого 2011 року,

встановила:

У жовтні 2010 року ОСОБА_3 звернувся до суду з позовом до публічного акціонерного товариства акціонерний банк «Укргазбанк» (далі - ПАТ АБ «Укргазбанк»), в якому просив визнати виконавчий напис, вчинений приватним нотаріусом ОСОБА_4 від 11 листопада 2009 року про звернення стягнення на предмет іпотеки - квартиру АДРЕСА_1, яка належить йому на праві власності, таким, що не підлягає виконанню.

В обґрунтування позову ОСОБА_3 зазначив, що даний виконавчий напис було вчинено без дотримання вимог Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій, а саме: дія кредитного та іпотечного договору не закінчилася, він не отримував письмової вимоги про усунення порушень, в квартирі, яка є предметом іпотеки, проживають малолітні діти, права яких порушено.

Рішенням Фрунзенського районного суду м. Харкова від 22 грудня 2010 року в задоволенні заявленого позову відмовлено.

Рішенням апеляційного суду Харківської області від 23 лютого 2011 року рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове рішення, яким позов задоволено. Визнано виконавчий напис, вчинений на вимогу ПАТ АБ «Укргазбанк» таким, що не підлягає виконанню.

У касаційній скарзі ПАТ АБ «Укргазбанк» просить скасувати рішення апеляційного суду та залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права.

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, заслухавши суддю - доповідача, обговоривши доводи скарги та перевіривши матеріали справи, дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Скасовуючи рішення суду першої інстанції та ухвалюючи нове рішення про задоволення позову, апеляційний суд виходив з того, що нотаріусом та ПАТ АБ «Укргазбанк» не доведено правомірність вчинення виконавчого напису.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що 16 листопада 2007 року між ПАТ АБ «Укргазбанк» та ТОВ «Кламер» було укладено кредитний договір, відповідно до умов якого ПАТ АБ «Укргазбанк» надав позичальнику відновлювальну відкличну кредитну лінію з загальним лімітом 157 000 грн., а позичальник зобов'язаний повернути кредит в повному обсязі не пізніше 14 листопада 2019 року (а.с.60).

З метою забезпечення виконання зобов'язань за кредитним договором 16 листопада 2007 року між ОСОБА_3 та ПАТ АБ «Укргазбанк» було укладено договір іпотеки, предметом якого є квартира АДРЕСА_1, власником якої є ОСОБА_3 (а.с.9-14).

Матеріалами справи підтверджено, що умови кредитного договору належним чином не виконувалися.

Згідно п. 3.1.6 договору іпотеки іпотекодержатель має право звернути стягнення на предмет іпотеки у випадку одноразової чи неодноразової про строчок позичальником сплатити процентів за користування кредитними коштами, неповернення кредиту іпотеко держателю (а.с.10).

Пунктом 283 Інструкції про вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, в редакції, яка діяла на момент виниклих правовідносин, вчинення виконавчого напису в разі порушення основного зобов'язання та (або) умов іпотечного договору здійснюється нотаріусом після спливу тридцяти днів з моменту одержання іпотекодавцем і боржником, якщо він є відмінним від іпотекодавця письмової вимоги про усунення порушень.

З матеріалів справи вбачається, що ПАТ АБ «Укргазбанк» 16 листопада 2009 року направив позивачу письмову вимогу про усунення порушень кредитного договору, яку позивач отримав 25 листопада 2009 року (а.с.75-77).

Проте в матеріалах справи відсутні дані про направлення банком письмової вимоги боржнику ТОВ «Кламер», як це передбачає абзац 4 п.283 Інструкції про вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.

За таких підстав суд апеляційної інстанції прийшов до правильного висновку про те, що іпотекодержателем не було подано документів, достатніх для встановлення безспірності заборгованості та прострочення виконання зобов'язання.

Суд апеляційної інстанції дав належну оцінку наданим сторонами доказам, вірно визначився із спірними правовідносинами, правильно застосував норми матеріального права.

Задоволення позову не позбавляє ПАТ АБ «Укргазбанк» права на звернення до суду за захистом свого права, в тому числі з позовом про звернення стягнення на предмет іпотеки.

Відповідно до ч.1 ст.335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу,про перевагу одних доказів над іншими.

За таких обставин ухвалені судові рішення підлягають залишенню без змін відповідно до ст.337 ЦПК України, оскільки ухвалені з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись ст. 336, ст. 337 ЦПК колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу публічного акціонерного товариства акціонерний банк «Укргазбанк» відхилити.

Рішення апеляційного суду Харківської області від 23 лютого 2011 року залишити в силі.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий О.С. Ткачук

Судді: В.С. Висоцька

В.М.Колодійчук

М.К. Гримич

В.О. Савченко

http://reyestr.court.gov.ua/Review/23930422

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи