Определение ВССУГУД об отмене решений судов признавших законность решения третейского суда


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

1 серпня 2012 року

м. Київ

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

головуючого: Гвоздика П.О.,

суддів: Висоцької В.С., Горелкіної Н.А., Євграфової Є.П., Матвєєвої О.А.,

розглянувши у судовому засіданні справу за заявою ОСОБА_1, ОСОБА_2 про скасування рішення третейського суду у справі за позовом Публічного акціонерного товариства «Альфа-Банк» до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором, за касаційною скаргою ОСОБА_1, ОСОБА_2 на ухвалу Новозаводського районного суду м. Чернігова від 5 липня 2011 року та на ухвалу апеляційного суду Чернігівської області від 12 серпня 2011 року,-

в с т а н о в и л а:

У червні 2011 року ОСОБА_1, ОСОБА_2 звернулися до суду із заявою про скасування рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації «Всеукраїнський фінансовий союз» від 10 травня 2011 року, яким задоволено вимоги ПАТ «Альфа-Банк» про стягнення з них заборгованості за кредитним договором. Зазначали, зокрема, що цим рішенням порушено норми Закону України «Про третейські суди».

Ухвалою Новозаводського районного суду м. Чернігова від 5 липня 2011 року, залишеною без змін ухвалою апеляційного суду Чернігівської області від 12 серпня 2011 року, у задоволенні заяви відмовлено, рішення третейського суду залишено без змін.

У касаційній скарзі ОСОБА_1, ОСОБА_2, посилаючись на неправильне застосування норм матеріального права, порушення норм процесуального права, просять скасувати ухвали судів першої та апеляційної інстанцій, а їх заяву задовольнити.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Відмовляючи у задоволенні заяви, суд першої інстанції, з яким погодився апеляційний суд, виходив з того, що підстави, з яких заявники просили про скасування рішення третейського суду, не передбачені частиною 3 статті 51 Закону України «Про третейські суди», де вказано їх вичерпний перелік.

Однак, з такими висновками судів попередніх інстанцій погодитися не можна, виходячи з наступного.

Відповідно до п. 14 ч. 1 ст. 6 Закону України «Про третейські суди» (частину першу статті 6 доповнено пунктом 14 згідно із Законом N 2983-VI (2983-17) від 03.02.2011), третейські суди в порядку, передбаченому цим Законом, можуть розглядати будь-які справи, що виникають із цивільних та господарських правовідносин, за винятком, зокрема, справ у спорах щодо захисту прав споживачів, у тому числі споживачів послуг банку (кредитної спілки).

Рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації «Всеукраїнський фінансовий союз», про скасування якого просили заявники, ухвалено 10 травня 2011 року.

Таким чином, справу за позовом ПАТ «Альфа-Банк» до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про стягнення з них заборгованості за кредитним договором розглянуто третейським судом після внесення вказаних змін до Закону України «Про третейські суди».

У свою чергу, суди, розглядаючи заяву про скасування такого рішення третейського суду, на наведене уваги не звернули та залишили його без змін.

Суд касаційної інстанції вийшов за межі доводів касаційної скарги, оскільки відповідно до ч.3 ст. 335 ЦПК України суд не обмежений доводами касаційної скарги, якщо під час розгляду справи буде виявлено неправильне застосування норм матеріального права або порушення норм процесуального права, які є обов'язковою підставою для скасування рішення.

Згідно з ч.1 ст. 338 ЦПК України підставою для скасування ухвал судів першої та (або) апеляційної інстанцій і направлення справи для продовження розгляду є порушення норм матеріального чи процесуального права, що призвели до постановлення незаконної ухвали, що перешкоджає подальшому провадженню у справі.

За таких обставин оскаржувані ухвали підлягають скасуванню з направленням справи на новий розгляд до суду першої інстанції.

Керуючись ст.ст. 338, 345, 349 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу ОСОБА_1, ОСОБА_2 задовольнити частково.

Ухвалу Новозаводського районного суду м. Чернігова від 5 липня 2011 року та ухвалу апеляційного суду Чернігівської області від 12 серпня 2011 року скасувати, справу направити на новий розгляд до суду першої інстанції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий: П.О. Гвоздик

Судді: В.С. Висоцька

Н.А. Горелкіна

Є.П. Євграфова

О.А. Матвєєва

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/25818297

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения