Определение ВССУГУД об обязательстве рассмотреть апелляционную жалобу поданную с пропуском срока


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

2 голоса

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      2
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      2
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2012 року

м. Київ

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

головуючого Сімоненко В.М.,

суддів Амеліна В.І., Карпенко С.О., Нагорняка В.А., Олійник А.С.,

розглянувши в судовому засіданні справу за заявою ОСОБА_1 про скасування рішення постійно діючого Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації «Всеукраїнський фінансовий союз» за касаційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу апеляційного суду Чернігівської області від 10 березня 2011 року,

в с т а н о в и л а:

Ухвалою Новозаводського районного суду м. Чернігова від 1 листопада 2010 року ОСОБА_1 відмовлено в поновленні строку на звернення до суду і залишено без розгляду його заяву про скасування рішення третейського суду.

Ухвалою апеляційного суду Чернігівської області від 10 березня 2011 року в задоволенні клопотання ОСОБА_1 про поновлення пропущеного строку для подання апеляційної скарги на ухвалу Новозаводського районного суду м. Чернігова від 1 листопада 2010 року відмовлено.

У касаційній скарзі ОСОБА_1 просить скасувати ухвалу апеляційного суду, посилаючись на порушення норм процесуального права, та передати справу для продовження розгляду до суду апеляційної інстанції.

Залишаючи апеляційну скаргу без розгляду, суд апеляційної інстанції виходив із того, що ОСОБА_1 пропустив строк для подання апеляційної скарги без поважних причин, і передбачені законом підстави для поновлення строку відсутні.

Проте такого висновку суд апеляційної інстанції дійшов із порушенням норм процесуального права.

Відповідно до ч. 2 ст. 294 ЦПК України апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Як убачається з матеріалів справи, оскаржувану в апеляційному порядку ухвалу суду першої інстанції постановлено 1 листопада 2010 року за відсутності ОСОБА_1

Відповідно до ч. 3 ст. 222 ЦПК України особам, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні, копії повного судового рішення надсилаються рекомендованим листом з повідомленням про вручення протягом двох днів з дня його складання або за їх зверненням вручаються їм під розписку безпосередньо в суді.

Як вбачається із супровідного листа від 1 листопада 2010 року, судом першої інстанції ОСОБА_1 було направлено копію ухвали від 1 листопада 2010 року (а.с. 30).

У матеріалах справи відсутні відомості про отримання ОСОБА_1 копії ухвали суду першої інстанції.

З огляду на зазначені обставини у справі та вимогу законодавства щодо обов'язку суду надсилати копію судового рішення рекомендованим листом особі, за відсутності якої розглянуто справу, та за умови відсутності доказів у справі про дату отримання заявником копії судового рішення, від якої починається перебіг процесуального строку, висновок про те, що ОСОБА_1 не надав докази про дату отримання оскаржуваної ухвали є помилковим та таким, що не відповідає вимогам ЦПК України та п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Таким чином, без врахування зазначених обставин суд апеляційної інстанції передчасно відмовив у поновленні строку на апеляційне оскарження.

За таких обставин відповідно до п. 2 ч.1 ст. 342 ЦПК України ухвала апеляційного суду підлягає скасуванню з передачею питання про апеляційного провадження у справі на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Керуючись ст. ст. 336, 342 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.

Ухвалу апеляційного суду Чернігівської області від 10 березня 2011 року скасувати і передати питання про відкриття апеляційного провадження у справі на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий: В.М. Сімоненко

Судді: В.І. Амелін

С.О. Карпенко

В.А. Нагорняк

А.С. Олійник

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/24981745

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения