Определение апелляционного суда Черниговской области об отмене определения о выдаче исполнительного листа по решению третейского суда


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

2 голоса

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      2
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      2
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Справа № 22-ц-752/2012

Головуючий у I інстанції Маслюк Н.В.

Категорія цивільнаДоповідач - Скрипка А. А.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 березня 2012 року

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ у складі:

головуючого - судді Скрипки А.А.

суддів: Бобрової І.О., Шевченка В.М.

при секретарі:Летуті Ю.М.

за участю: представника публічного акціонерного товариства „Альфа-Банк” Петрушанка В.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Чернігові цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_6 на ухвалу Новозаводського районного суду м. Чернігова від 16 грудня 2011 року у справі за заявою публічного акціонерного товариства „Альфа-Банк” про видачу виконавчого документа з виконання рішення Постійно діючого Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації „Всеукраїнський фінансовий союз” у складі судді Лепкової Т.А. (одноособово) по справі за позовом публічного акціонерного товариства „Альфа-Банк” до ОСОБА_6, ОСОБА_7 про стягнення заборгованості за кредитним договором,

в с т а н о в и в:

Ухвалою Новозаводського районного суду м. Чернігова від 16 грудня 2011 року заява публічного акціонерного товариства "Альфа-Банк" про видачу виконавчого документа на підставі рішення Постійно діючого Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації „Всеукраїнський фінансовий союз” від 17 червня 2011року задоволена. Видано публічному акціонерному товариству „Альфа-Банк” виконавчий лист на підставі рішення Постійно діючого Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації „Всеукраїнський фінансовий союз” у складі судді Лепкової Т.А. (одноособово) від 17 червня 2011року по справі № 2176 4 /405/11 Третейського суду за позовом публічного акціонерного товариства „Альфа-Банк” до ОСОБА_6, ОСОБА_7 про стягнення солідарно 73547 грн. 58 коп. заборгованості за кредитним договором , 100 грн. витрат по сплаті третейського збору. Стягнуто з ОСОБА_6, ОСОБА_7 на користь публічного акціонерного товариства „Альфа-Банк” 30 грн. витрат на інформаційно технічне забезпечення розгляду справи з кожного по 15 грн.; 08 грн. 50 коп. судового збору з кожного по 04 грн. 25 коп. ( а. с. 26).

В апеляційній скарзі ОСОБА_6 просить скасувати ухвалу суду першої інстанції та постановити нову ухвалу, якою відмовити у видачі виконавчого листа. Доводи апеляційної скарги зазначають, що оскаржувана ухвала є безпідставною, її постановлено з порушенням норм матеріального та процесуального права. Апелянт вказує, що вона взагалі не повідомлялася судом першої інстанції про розгляд заяви публічного акціонерного товариства Альфа - Банк” про видачу виконавчого документа на підставі рішення третейського суду. Про розгляд даної справи в суді першої інстанції апелянт не знала, судове засідання було проведено без її участі, що позбавило її права на захист своїх законних прав та інтересів. Також апелянт з посиланням на приписи п. п. 4, 9 ч.1 статті 389-10 ЦПК України, зазначає, що суд першої інстанції безпідставно задовольнив заяву банку про видачу виконавчого листа, оскільки третейський суд ухвалив рішення у спорі, не передбаченому третейською угодою, вирішив питання про права і обовязки осіб, які не брали участі у справі. Апелянт вказує, що вона та ОСОБА_7 не викликалися та не повідомлялися про розгляд справи в третейському суді, і вказана обставина свідчить про порушення їх прав щодо захисту своїх законних інтересів.

Вислухавши суддю-доповідача, пояснення учасника судового розгляду, дослідивши матеріали справи, матеріали третейської справи № 2176 - 4/405/11 за позовом публічного акціонерного товариства „Альфа-Банк” до ОСОБА_6, ОСОБА_7 про стягнення заборгованості за кредитним договором № 500175196 від 29 вересня 2008 року, перевіривши доводи апеляційної скарги, апеляційний суд приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, а оскаржувана ухвала суду першої інстанції, -скасуванню, на підставі приписів ч.1, п.3 статті 312 ЦПК України.

Як вбачається з матеріалів справи ( а. с. 26), розгляд заяви публічного акціонерного товариства Альфа Банк про видачу виконавчого документа з виконання рішення Постійно діючого Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації „Всеукраїнський фінансовий союз” у складі судді Лепкової Т.А. (одноособово) по справі за позовом публічного акціонерного товариства „Альфа-Банк” до ОСОБА_6, ОСОБА_7 про стягнення заборгованості за кредитним договором, відбувся в судовому засіданні суду першої інстанції 16 грудня 2011року.

Розглядаючи справу у відсутності ОСОБА_6, суд в оскаржуваній ухвалі зазначив, що ОСОБА_6 в судове засідання не зявилась, про день та час розгляду справи повідомлялася двічі, але поштові відправлення повернуті до суду за збігом строку зберігання у поштовому відділенні, з чого випливає висновок про небажання зацікавленої особи отримати повідомлення суду. На підстав положень ч.1 статті 27; ч.1 статті 77; ч. 1 статті 389 9 ЦПК України суд вважав за можливе справу розглянути без участі сторін.

Заслуговують на увагу апеляційного суду доводи апеляційної скарги ОСОБА_6 відносно того, що при розгляді даної справи судом першої інстанції було порушено порядок її вирішення, встановлений приписами ЦПК України. Положення статті 389 - 9 ЦПК України, які регламентують порядок розгляду заяви про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду, зокрема частина перша вказаної статті зазначає, що неявка сторін чи однієї із сторін, належним чином повідомлених про час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду заяви.

Висновок суду першої інстанції відносно того, що оскільки поштові відправлення на імя ОСОБА_6 двічі були повернуті до суду за збігом строку зберігання у поштовому відділенні, то вказана обставина дає можливість розглянути справу за її відсутності, суперечить нормам чинного процесуального законодавства, яке регламентує спірні правовідносини. Зокрема, порядок судових викликів і повідомлень регламентується главою 7 ЦПК України. Згідно ч.4 статті 74 ЦПК України, судова повістка про виклик повинна бути вручена з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи, але не пізніше, ніж за три дні до судового засідання.

16 грудня 2011 року справу судом першої інстанції було розглянуто по суті, проте, в порушення вищезазначених вимог закону, ОСОБА_6 про час і місце розгляду справи належним чином повідомлена не була, оскільки судові повістки на її імя повернулися на адресу Новозаводського районного суду м. Чернігова, як такі, що не були вручені адресату у звязку із закінченням терміну зберігання ( а. с. 18,22).

За даних обставин доводи апеляційної скарги ОСОБА_6 відносно того, що суд першої інстанції розглянув справу у її відсутності, з порушенням її права брати участь в судовому засіданні через неповідомлення про час та місце розгляду справи, є обґрунтованими.

Враховуючи вищенаведене, апеляційний суд приходить до висновку, що суд першої інстанції порушив порядок розгляду заяви публічного акціонерного товариства Альфа Банк про видачу виконавчого листа на підставі рішення третейського суду, який встановлений статтею 389 9 ЦПК України . За даних обставин апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, а ухвала Новозаводського районного суду міста Чернігова від 16 грудня 2011 року скасуванню, з передачею питання на новий розгляд до суду першої інстанції, згідно приписів ч.1, п. 3 статті 312 ЦПК України.

Керуючись статтями : 303, 304, 307; ч.1, п.3 статті 312, 313, 314, 315, 317, 319 ЦПК України, апеляційний суд ,-

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу ОСОБА_6 задовольнити частково.

Ухвалу Новозаводського районного суду м. Чернігова від 16 грудня 2011 року скасувати, передати питання на новий розгляд до Новозаводського районного суду м. Чернігова.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня набрання нею законної сили.

Головуючий:Судді:

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/22361609

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения