НБУ против введения санкций в отношении "дочек" российских банков.


Recommended Posts

В НБУ рассказали, чем грозят санкции против российских банков

 

Первый замглавы НБУ отметил, что санкции отразятся на бюджете и гражданах Украины

 

 

 

Введение санкций против "дочек" российских банков в Украине отразится не на их собственниках, а на гражданах Украины и бюджете страны. Так считает первый заместитель главы Национального банка Александр Писарук, передает корреспондент ЛІГА.net. 

 

"Когда мы вводим санкции против "дочек" российских банков, то сами себе создаем проблемы. Это хуже нам с вами, стране и бюджету. Потому что тогда с банком ничего нельзя сделать - ни продать, ни докапитализировать. Остается сваливать банк на ФГВФЛ, и кто его тогда будет спасать? Не российские владельцы, а бюджет Украины", - отметил Писарук.

 

Напомним, в сентябре этого года Украина заблокировала активы и остановила выполнение экономических и финансовых обязательств перед 27 российскими банками. Персональные санкции за аннексию Крыма и агрессию на Донбассе затронули в том числе Банк Москвы, имеющий 100% "дочку" в Украине БМ Банк, а также кредитовавший крупные украинские предприятия Газпромбанк (Москва). Крупных банков таких как Сбербанк и ВТБ санкции не коснулись.

 

http://finance.liga.net/banks/2015/10/8/news/45304.htm

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Російські банки в Україні можна закрити вже до кінця року – експерт
21626_w_300.jpg

Сьогодні НБУ почав застосовувати санкції проти майже 400 фізичних осіб та понад 100 юридичних, пов'язаних з російською агресією в Україні. Експерти вказують, що в уряді відсутня політика по виводу російських активів, хоч й позбавити ліцензій усі російські банки можна вже до кінця року.

Економіст Андрій Новак розповів "Знай", чому Україна відстає від санкцій в порівнянні з Заходом та як безболісно вивести російський капітал з країни.

Пане Андрію, чи вплине сьогоднішнє оголошення НБУ про початок застосування санкцій стосовно низки російських активів в Україні на фінансовий ринок, на курс гривні?

Не думаю. Це скоріше сигнал для українських громадян та підприємств виводити свої гроші з установ, які пов'язані з російським капіталом. Найболючіше санкції можуть вплинути на енергетичні та оборонно-виробничі підприємства, бо Захід застосував проти них найжорсткіші санкції. Україні треба наздоганяти світ, оскільки вони вже запровадили четверту хвилю санкцій, а ми тільки розпочинаємо другу.

Чи можна назвати конкретні терміни кінцевого виводу російського капіталу з українських банків?

Враховуючи темпи виводу грошей українців з російських банків – НБУ може впрямую про це оголосити вже до кінця цього року. З 2016 року ліцензії у банків з російським капіталом можна просто відкликати. Інша справа, що Нацбанк не мав і досі не має чіткої програми по виводу росіян з українського банківського сектору.

Чому під санкційний перелік РНБО потрапили якісь дрібні російські банки і не потрапили ВТБ, Альфа-банк та Сбербанк? Бо в фінансовому секторі не можна взяти і просто обрізати зв'язки. Різкими діями ми нашкодимо самі себе.

Тому НБУ та уряд мали б давно прийняти програму по виводу грошей українців з російських установ. Періодично про це нагадувати в публічній площині, закликати закривати там рахунки та виводити гроші, застосовувати обмежувальні заходи. Головне – це зберегти досить великі гроші, які тримали і частково досі тримають українці в російських банках.

Читайте також: Сьогодні набули чинності санкції проти РФ

Чому ж ми не бачимо цих дій з боку НБУ та уряду?

Абсолютно впевнений, що через особисті зв'язки у керівництві Нацбанку і уряді. Надто багато там лобістів та інтересантів Росії. Скажімо, керівник Фонду гарантування повернення вкладів – колишній топ-менеджер Альфа-банку, а голова Нацбанку Валерія Гонтарева періодично включає російські банки в "список порятунку".

Але незважаючи на це, думаю, що тиск російських лобістів – лише тимчасовий захід. Міжнародна спільнота дедалі більше тиснутиме на український уряд з тим, щоб вони наздоганяли західні санкції проти Росії. В протилежному випадку – нам просто перестануть давати гроші.

 
Ілля Лукаш
 
Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Кто знает о четвертой волне?

что она включает?

 

Найболючіше санкції можуть вплинути на енергетичні та оборонно-виробничі підприємства, бо Захід застосував проти них найжорсткіші санкції. Україні треба наздоганяти світ, оскільки вони вже запровадили четверту хвилю санкцій, а ми тільки розпочинаємо другу.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Кто знает о четвертой волне?

что она включает?

 

Найболючіше санкції можуть вплинути на енергетичні та оборонно-виробничі підприємства, бо Захід застосував проти них найжорсткіші санкції. Україні треба наздоганяти світ, оскільки вони вже запровадили четверту хвилю санкцій, а ми тільки розпочинаємо другу.

 

А что уже были какие то волны...)

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения