Определение следственного судьи о получении от НБУ информация по кредитам рефинансирования и стабилизационным за 2008-2009 года


Recommended Posts

Державний герб України

 

печерський районний суд міста києва

 

Справа № 757/38277/15-к

 

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 

06.11.2015 слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Гладун Х.А., при секретарі Кулаковій І.О., за участю слідчого Маркова О.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в ОВС СВ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Маркова О.О. про тимчасовий доступ до речей і документів при проведенні досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42014000000000649 від 21.07.2014 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України,

 

В С Т А Н О В И В :

 

в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва Гладун Х.А. надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС СВ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Маркова О.О., погоджене прокурором відділу Генеральної прокуратури України Поповичем В.М., про тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні банківської установи.

 

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

 

Представник особи, у володінні якої перебувають запитувані документи, в судове засідання не з`явився. Про час і місце його проведення був повідомлений належним чином.

 

Згідно ч. 4 ст. 163 КПК України неприбуття за судовим викликом особі, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

 

Сторона кримінального провадження - слідчий Марков О.О. в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

 

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження вказує, що Генеральною прокуратурою України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42014000000000649 зареєстрованому 21.07.14 за фактом заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем службовими особами Банкното-монетного двору НБУ та ТОВ «Підприємство «Прогресивні технології», за ч. 5 ст. 191 КК України.

 

Під час проведення досудового розслідування отримано витяг зі звіту Департаменту з питань державного боргу, міжнародної діяльності та фінансових установ Рахункової палати України про результати перевірки обґрунтованості рішень Національного банку України щодо наданих протягом жовтня - грудня 2008 року обсягів рефінансування банків.

 

За результатами вивчення вказаного звіту слідством встановлено, що загальний обсяг рефінансування Національним банком України комерційних банків протягом 2008 року становить 169 471,8 млн.грн.

 

Протягом жовтня - грудня 2008 року НБУ було видано 121 банку 105,4 млрд.грн.

 

Сторона кримінального провадження вказує, що з метою встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, а саме, документального підтвердження звіту про результати перевірки обґрунтованості рішень Національного банку України щодо наданих протягом жовтня - грудня 2008 року обсягів рефінансування банків та акту перевірки з даного питання складених за результатами проведеної перевірки спеціалістами Департаменту з питань державного боргу, міжнародної діяльності та фінансових установ Рахункової палати України, в органу досудового слідства виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, щодо інформації про отримання у 2008 -2009 роках такими банками як, ВАТ КБ «Надра» ,ВАТ «Ощадбанк», ВАТ «Банк «Фінанси та кредит», ВАТ АБ «Укргазбанк», ВАТ «Родовід Банк», АКБ «Київ», АБ «Київська Русь», ТОВ КБ «Столиця», ВАТ «Мегабанк», ТОВ «Партнер Банк», АКБ «Меркурій», ЗАТ «Промінвестбанк», АКБ «Аркада», ВАТ «ВіЕйБі Банк», ПАТ «ПУМБ», ТОВ «Укрпромбанк», АБ «Синтез» рефінансування або стабілізаційних кредитів від НБУ, суми такої фінансової допомоги та суми повернутих коштів, які перебувають у володінні Національний банк України (м. Київ, вул. Інститутська,9), з можливістю вилучення їх належним чином завірених копій, у зв`язку з чим клопотання просить задовольнити.

 

Судовим розглядом встановлено, що Генеральною прокуратурою України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42014000000000649 зареєстрованому 21.07.14 за фактом заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем службовими особами Банкното-монетного двору НБУ та ТОВ «Підприємство «Прогресивні технології», за ч. 5 ст. 191 КК України.

 

Як вбачається зі змісту п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

 

Згідно Закону України «Про банки та банківську діяльність» банки зберігають документи, що містять інформацію про рахунки клієнта, операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди, інформацію про організаційно-правову структуру юридичної особи - клієнта, її керівників, напрями діяльності тощо.

 

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

 

Згідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

 

Заслухавши пояснення сторони кримінального провадження, вивчивши клопотання та дослідивши долучені до нього документи, враховуючи обставини вчинення злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування клопотання, яке ґрунтується на положеннях ст. ст. 161, 162 КПК України, приходжу до висновку про наявність підстав для надання доступу до запитуваних стороною кримінального провадження документів, фактичні дані яких можуть мати суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню в кримінальному провадженні.

 

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 107, 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України, -

 

У Х В А Л И В :

 

клопотання старшого слідчого в ОВС СВ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Маркова О.О. про тимчасовий доступ до речей і документів при проведенні досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42014000000000649 від 21.07.2014 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України,- задовольнити.

 

Надати старшому слідчому в ОВС СВ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Маркову Олександру Олександровичу тимчасовий доступ до документів, з можливістю вилучення їх належним чином завірених копій, які перебувають у володінні Національний банк України (м. Київ, вул. Інститутська,9), а саме до:

 

- письмової інформації про отримання у 2008 -2009 роках такими банками як, ВАТ КБ «Надра» (код ЄРДПОУ 20025456), ВАТ «Ощадбанк» (код ЄРДПОУ 00032129), ВАТ «Банк «Фінанси та кредит» (код ЄРДПОУ 09807856), ВАТ АБ «Укргазбанк» (код ЄРДПОУ 23697280), ВАТ «Родовід Банк», (код ЄРДПОУ 14349442), АКБ «Київ» (код ЄРДПОУ 14371869), АБ «Київська Русь» (код ЄРДПОУ 24214088), ТОВ КБ «Столиця» (код ЄРДПОУ 26520464), ВАТ «Мегабанк» (код ЄРДПОУ 09804119), ТОВ «Партнер Банк» (код ЄРДПОУ 34353904), АКБ «Меркурій» (код ЄРДПОУ 14360386), ЗАТ «Промінвестбанк» (код ЄРДПОУ 00039002), АКБ «Аркада» (код ЄРДПОУ 19361386), ВАТ «ВіЕйБі Банк» (код ЄРДПОУ 19017842), ПАТ «ПУМБ» (код ЄРДПОУ 14282829), ТОВ «Укрпромбанк» (код ЄРДПОУ 19357325), АБ «Синтез» (код ЄРДПОУ 21564391) рефінансування або стабілізаційних кредитів від НБУ, суми такої фінансової допомоги та суми повернутих коштів.

 

Зобов`язати Національний банк України, надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів вказаним в ухвалі особам та надати їм можливість вилучити зазначені в ухвалі документи, вжити необхідних заходів щодо нерозголошення факту проведення таких дій стосовно отримання інформації, зберігати інформацію в незмінному вигляді. Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

 

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

 

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення речей і документів, які містять вказану інформацію.

 

Ухвала оскарженню не підлягає.

 

Слідчий суддя Х.А. Гладун 

 

Виготовлено в 2-ох оригінальних примірниках

 

Прим. № 1 - зберігається у справі №757/38277/15-к

 

Прим. № 2 та належним чином завірена копія ухвали - старшому слідчому в ОВС СВ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Маркову Олександру Олександровичу.

 

Слідчий суддя Х.А. Гладун 

 

http://reyestr.court.gov.ua/Review/53868080

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения