Образец иска прокуратуры в интересах малолетних детей о признании недействительным договора ипотеки и исполнительной надписи нотариуса


Recommended Posts

От посетителя форума поступил образец иска прокуратуры в интересах малолетних детей о признании недействительным договора ипотеки и исполнительной надписи нотариуса:

Прокуратура України

_____________________________________ПРОКУРАТУРА

Хмельницької області

______________________________________

_______________№____________

В Славутський міськрайонний суд

30000, м.Славута, вул.Миру, 16

Славутського міжрайонного прокурора

30000, м.Славута, вул.Соборності, 34-а

в інтересах малолітніх дітей:

********* Олексія Васильовича, 05.08.1997 року народження,

********* Владислава Васильовича,04.05.2001 року народження,

проживаючих за адресою:

30000, м.Славута, вул.*******************

та їх законного представника

********* Василя Володимировича

30000, м.Славута, вул.*******************, засоби зв’язку невідомі

в інтересах малолітньої дитини:

********* Марії Андріївни, 20.02.2007 року народження

30000, м.Славута, вул.О.Гончара, 5

та її законного представника:

********* Наталії Валентинівни

30000, м.Славута, вул.О.Гончара, 5, тел.0972493473

Самойлюк Ганни Марківни

30000, м.Славута, вул.О.Гончара, 5, засоби зв’язку невідомі

до відкритого акціонерного товариства

“Райффайзен Банк Аваль”

01011, м.Київ, вул.Лєскова,9, засоби зв’язку невідомі

Хмельницької обласної дирекції

ВАТ “Райффайзен Банк Аваль”

29000, м.Хмельницький, вул.Грушевського, 54,

засоби зв’язку невідомі

Благи Людмили Володимирівни

30000, м.Славута, вул.О.Гончара, 5,

тел.0985908525

********* Олени Володимирівни

30000, м.Славута, вул.*******************, тел. 0964045984

третя особа без самостійних вимог на стороні позивача:

Орган опіки і піклування Славутської міської ради

30000, м.Славута, вул.К.Сангушків, 1

треті особи без самостійних вимог на стороні відповідача:

Приватний нотаріус Хмельницького міського

нотаріального округу Стець Оксана Миколаївна

29000, м.Хмельницький, проспект Миру,69, к.201

засоби зв’язку невідомі

Приватний нотаріус Славутського міського

нотаріального округу Шкапій Віра Ярославівна

30000, м.Славута, вул.Соборності, 24, тел.2-31-31

ПОЗОВНА ЗАЯВА

про визнання недійсним договору іпотеки та визнання

виконавчого напису нотаріуса таким,

що не підлягає виконанню

30 липня 2007 року між “Райффайзен Банк Аваль” (Іпотекодержатель) та ********* Людмилою Володимирівною і ********* Оленою Володимирівною, які є майновими поручителями позичальника *********а В.Б. (Іпотекодавці) укладено договір іпотеки, який посвідчено приватним нотаріусом Славутського міського нотаріального округу Хмельницької області Шкапій В.Я.

Вказаний договір забезпечує вимогу Іпотекодержателя, що випливає з Кредитного договору № **************** від 12 липня 2007 року, а також усіх додаткових угод до нього, укладеного між Іпотекодержателем та Позичальником, за умовами якого Позичальник зобов’язаний до 11 липня 2017 року повернути Іпотекодержателю кредит у розмірі 43000 доларів США, сплатити відсотки за користування ним, комісійну винагороду, неустойку (пеню, штрафи) у розмірі і випадках, передбачених кредитним договором.

Відповідно до п.1.2 Договору предметом іпотеки є нерухоме майно, а саме:

- житловий будинок з надвірними будівлями до нього, що знаходиться за адресою: м.Славута, вул.О.Гончара (Луначарського), 5, який належить на праві власності Блазі Людмилі Володимирівні;

- однокімнатна квартира, за адресою:м.Славута, вул.*******************, яка на праві власності належить ********* Олені Володимирівні.

29 квітня 2009 року приватним нотаріусом Хмельницького міського нотаріального округу Стець О.М. на підставі вказаного договору іпотеки вчинено виконавчий напис про звернення стягнення на вказане нерухоме майно, а саме: житловий будинок, що знаходиться за адресою: м.Славута, вул.О.Гончара (Луначарського), 5, та на однокімнатну квартиру, за адресою: м.Славута, вул.*******************.

За заявою Благи Л.В. та ********* О.В. Славутською міжрайонною прокуратурою проведена перевірка, в ході якої було встановлено, що в квартирі за адресою: м.Славута, вул.******************* на момент укладення договору іпотеки (30.07.2007 року) і по даний час проживає двоє малолітніх дітей ********* Олексій, 05.08.1997 року народження та ********* Владислав, 04.05.2001 року народження. Діти з народження були зареєстровані і фактично проживали в даній квартирі. Однак, 06.06.2007 року діти разом з батьком *********ом В.В. були виписані з квартири, а 03.08.2007 року знову зареєстровані за вище вказаною адресою. Перевіркою встановлено, що в період з 06.06.2007 року по 03.08.2007 року діти разом з батьком ніде не були зареєстровані і продовжували проживати у вказаній квартирі. Опитаний в ході перевірки ********* В.В. пояснив, що виписатися з дітьми з квартири його змусили дружина та її родич ********* В.Б., так як дружина погодилася бути майновим поручителем за кредитним договором ********* В.Б. Факт реєстрації дітей в квартирі за адресою: м.Славута, вул.******************* підтверджується довідками комунального підприємства “Славутське ЖКО” № 432 від 25.01.2010 року та № 838 від 16.02.2010 року.

Перевіркою також встановлено, що в будинку по вул.О.Гончара, 5 в м.Славута на момент укладення договору іпотеки (30.07.2007 року) і по даний час разом зі своєю мамою ********* Наталією Валентинівною проживає малолітня дитина ********* Марія, 20.02.2007 року народження. ********* Марія з 20.03.2007 року була зареєстрована в даному будинку, однак, 05.06.2007 року дитина разом з мамою ********* Н.В. були виписані з будинку але продовжували фактично в ньому проживати. 4 лютого 2010 року ********* Н.В. з дочкою ********* Марією знову зареєструвалися за вище вказаною адресою. Опитана в ході перевірки ********* Н.В. пояснила, що наміру виписуватися з дитиною з квартири в неї не було, однак виписалася з будинку на прохання чоловіка для того щоб допомогти його дядьку *********у В.Б. отримати в банку кредит. ********* Н.В. також пояснила, що іншого житла у неї та її дитини не має.

Крім того, у вказаному будинку за адресою: м.Славута, вул.О.Гончара, 5 на момент укладення договору іпотеки і по даний час проживає учасник війни, інвалід ІІ групи Самойлюк Ганна Марківна, 13.03.1926 року народження, яка не має іншого житла, крім вказаного будинку.

Відповідно до ст.29 Цивільного кодексу України місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів ), або одного з них, з ким вона проживає.

Згідно ст.405 Цивільного кодексу України члени сім'ї власника житла, які проживають з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону.

Відповідно до ст.12 Закону України “Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей” держава охороняє і захищає права та інтереси дітей при вчиненні правочинів щодо нерухомого майна.

Неприпустимо зменшення або обмеження прав і охоронюваних законом інтересів дітей при вчиненні будь-яких правочинів стосовно жилих приміщень. Органи опіки та піклування здійснюють контроль за дотриманням батьками та особами, які їх замінюють, житлових прав і охоронюваних законом інтересів дітей.

Для здійснення будь-яких правочинів стосовно нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, потрібна попередня згода органів опіки та піклування.

Відповідно до листа служби у справах дітей виконавчого комітету Славутської міської ради органом опіки і піклування така згода на вчинення договору іпотеки стосовно квартири де проживають малолітні ********* Олексій і ********* Владислав та будинку, де проживає малолітня ********* Марія, не надавалася.

Таким чином, договір іпотеки укладений з порушенням вимог чинного законодавства, що відповідно до ст. 215 ЦК України є підставою для визнання його недійсним.

Відповідно до ст. 203 ЦК України зміст правочину не може суперечити Цивільному кодексу України, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства, тому недотримання даних вимог є підставою для визнання правочину недійсним.

Виконавчий напис нотаріуса про звернення стягнення на житловий будинок, що знаходиться за адресою: м.Славута, вул.О.Гончара (Луначарського), 5, та на однокімнатну квартиру, за адресою: м.Славута, вул.******************* необхідно визнати таким, що не підлягає виконанню, так як порушенні права малолітніх дітей на користування житлом.

Згідно п.2 ст.121 Конституції України до основних функцій прокуратури віднесено представництво інтересів громадянина або держави в судах у випадках, передбачених законом. Статтею 45 ЦПК України прокурору також надано право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду із заявами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб.

Випадки представництва прокуратурою інтересів громадянина в судах визначені, зокрема, статтею 36-1 Закону України “Про прокуратуру”, якою передбачено, що підставою представництва у суді інтересів громадянина є його неспроможність через фізичний чи матеріальний стан або з інших повноважних причин самостійно захистити свої порушенні чи оспорювані права або реалізувати процесуальні повноваження.

Керуючись ст.ст. 3, 15, 45, 110, 118, 122 ЦПК України, ст.36-1 Закону України "Про прокуратуру",-

ПРОШУ:

1. Визнати недійсним договір іпотеки, укладений 30 липня 2007 року між ВАТ “Райффайзен Банк Аваль” (Іпотекодержатель), ********* Людмилою Володимирівною та ********* Оленою Володимирівною (Іпотекодавці), посвідчений приватним нотаріусом Славутського міського нотаріального округу Хмельницької області Шкапій В.Я.

2. Визнати виконавчий напис приватного нотаріуса Хмельницького міського нотаріального округу Стець Оксани Миколаївни від 29 квітня 2009 року про звернення стягнення на житловий будинок, що знаходиться за адресою: м.Славута, вул.О.Гончара (Луначарського), 5, та на однокімнатну квартиру, за адресою: м.Славута, вул.******************* таким, що не підлягає виконанню.

3. В судове засідання викликати позивачів та представників відповідачів.

4. Про день слухання справи повідомити Славутського міжрайонного прокурора.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 6 months later...

Интересно чем дело то кончилось. У меня тоже малолетний ребенок біл віписан и прописан для кредита.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Интересно чем дело то кончилось. У меня тоже малолетний ребенок біл віписан и прописан для кредита.

Здесь очень много подводных камней и нюансов.

Начиная с возраста ребенка, заканчивая наличием другого жилья.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Возраст у меня ребенку 9 лет сейчас тогда было 6 лет. Другого жилья нет. Если только у бабушки и дедушки.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 1 month later...

Возраст у меня ребенку 9 лет сейчас тогда было 6 лет. Другого жилья нет. Если только у бабушки и дедушки.

Значит смело можно подавать, но єто не все нюансы.
Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...