Решение Приморского райсуда о признании исполнительной надписи в Пользу Сведбанка не подлежащей исполнению


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Справа №2 -5129/10

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 листопада 2010 року Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді Бондаря В.Я.

при секретарі Подорожній О.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі справу за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Сведбанк», приватного нотаріуса ОСОБА_2, підрозділу примусового виконання рішень відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Одеській області про визнання виконавчого запису таким, що не підлягає виконанню

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду, та, уточнивши позовні вимоги в порядку ст.31 ЦПК України, просив суд визнати таким, що не підлягає виконанню, виконавчий напис, вчинений приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу ОСОБА_2 13.05.2009р., зареєстрований в реєстрі за №1601 про звернення стягнення на вбудоване нежитлове приміщення, загальною площею 257,8 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2.

При цьому він посилається на те, що 13.05.2009р. нотаріусом ОСОБА_2 був накладений виконавчий напис за іпотечним договором №1501/0407/98-072-Z-1 від 25.04.2007р., укладеним між АКБ «ТАС-КОМЕРЦБАНК», правонаступником якого є ПАТ «Сведбанк» та ним, в забезпечення укладеного між ними кредитного договору «1501/0407/98-072 від 23.04.2007р. За вказаним виконавчим написом було звернуто стягнення на вбудоване нежитлове приміщення, загальною площею 257,8 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2. Вважає, що напис було видано у порушення норм чинного законодавства, у порушення кредитного договору та договору іпотеки, та що видання цього виконавчого напису нотаріуса порушує його права та законні інтереси, внаслідок чого підлягає визнанню таким, що не підлягає виконанню на підставі ст.88 Закону України „Про нотаріат”, оскільки, напис був виданий не на підставі безспірного документу про заборгованість боржника, а на підставі одностороннього розрахунку з боку кредитора, а також із зазначенням неправильної адреси боржника. З сумою штрафних санкцій, які були нараховані банком за кредитом не згодний, вважає її необґрунтованою та такою, що підлягає розгляду у судовому порядку, а не стягненню у безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса, в порушення ст.88 Закону України „Про нотаріат” банком не було надано нотаріусу підтвердження визнання ним суми заявлених банком штрафних санкцій по кредиту.

В судовому засіданні представник позивача підтримав позов і наполягав на задоволені позовних вимог в повному обсязі, а представник ПАТ «Сведбанк» позов не визнав, надавав письмові заперечення на позов, які приєднані судом до матеріалів справи, в яких посилався на те, що доводи позивача є необґрунтованими, не підкріплені доказами, надумані та не відповідають дійсності. Згідно данних, зазначених у реквізитах сторін Додаткової угоди від 24.11.2008 року до Кредитного договору № 1501/0407/98-072 від 23.04.2007., вказано місце проживання позивача зазначено : АДРЕСА_1, та відповідно на цю адресу банком направлялося повідомлення. Виконавчий напис нотаріуса на договорі іпотеки вчинено 13.05.2009 року, відповідно строк 50 днів для добровільного виконання ОСОБА_1 своїх зобов'язань сплив. Порушення приписів Закону України "Про нотаріат", як вбачається із позовної заяви, відсутні. Відсутні також будь-які підстави недійсності оспорюваного виконавчого напису, оскільки він вчинений без порушення законодавства, по формі та змісту відсутні будь-які недоліки, оформлений лідно порядку передбаченого Інструкцією про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.

Приватний нотаріус ОСОБА_2 в судове засідання не з’явився, про причини неявки суду не повідомив, про час та місце розгляду справи повідомлявся.

Дослідивши матеріали справи і вислухавши пояснення представників позивача і ПАТ «Сведбанк», суд вважає, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом установлено, що 23.04.2007 року між позивачем та АКБ «ТАС-КОМЕРЦБАНК , назва якого змінена на ПАТ «Сведбанк»був укладений кредитний договір №1501/0407/98-072, згідно якого банк надав позивачу кредит в сумі 450 000 доларів США із сплатою 14 % річних, з кінцевим строком повернення кредиту та усіх нарахувань за кредитом –не пізніше 21.04.2017р.

В якості забезпечення цього кредитного договору, 25.04.2007 року між позивачем з однієї сторони, та АКБ «ТАС-КОМЕРЦБАНК», назва якого змінена на ПАТ «Сведбанк»з другої сторони, був укладений договір іпотеки, за умовами якого було передано в іпотеку вбудоване нежитлове приміщення, загальною площею 257,8 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2.

У зв’язку з тим, що у позивача виникла заборгованість перед банком по кредиту, приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу ОСОБА_2 13.05.2009р., виданий виконавчий напис про звернення стягнення на вбудоване нежитлове приміщення, загальною площею 257,8 кв.м., що знаходиться за адресою: Одеська область, м. Іллічівськ, вул. Паркова, №48/65-Н. для задоволення вимог банку у розмірі 2 530 311,17 грн.

Згідно ст. 88 Закону України "Про нотаріат", п. 284 Інструкції та пп. "б" ч. 2 п. 1 Переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженого постановою Кабміну України від 29.06.99 р. № 1172, нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем.

Судом встановлено, що при вчиненні виконавчого напису нотаріус не отримував від відповідача та позивача первинні документи щодо видачі кредиту та здійснення його часткового погашення (платіжні доручення, меморіальні ордери, розписки, чеки тощо), тому у нотаріуса були відсутніми підстави вважати, що розмір заборгованості позивача перед відповідачем, а також суми штрафних санкцій та процентів, зазначені у виконавчому написі, є безспірними. Крім того, розрахунок боргу, здійснений відповідачем щодо наявності грошового зобов'язання позивача по кредиту, відсотках, процентах річних та пені, не може вважатися документом, який підтверджує безспірність вимог банку до боржника.

Як вбачається, згідно наданих нотаріусу документів, а саме Заяви про вчинення виконавчого напису від 13.05.09 та Листа від 28.10.08 р. від відповідача на ім’я позивача про погашення заборгованості суми заборгованості за відсотками та пенею значно різняться, що також виключає безспірність вимог відповідача до позивача.

Керуючись ст.ст. 10,60, 81, 88, ч. 3 ст. 209, ст.ст. 213-215,218 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 –задовольнити.

Визнати таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис, вчинений приватним нотаріусом Одекського міського нотаріального округу ОСОБА_2 13 травня 2009 року, зареєстрований в реєстрі за №1601 про звернення стягнення на вбудоване нежитлове приміщення, загальною площею 257,8 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2.

Апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, яки брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя В.Я. Бондар

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/13693517

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 4 weeks later...

нормальное решение, хотелось бы еще договора посмотреть=)

Судом встановлено, що при вчиненні виконавчого напису нотаріус не отримував від відповідача та позивача первинні документи щодо видачі кредиту та здійснення його часткового погашення (платіжні доручення, меморіальні ордери, розписки, чеки тощо), тому у нотаріуса були відсутніми підстави вважати, що розмір заборгованості позивача перед відповідачем, а також суми штрафних санкцій та процентів, зазначені у виконавчому написі, є безспірними. Крім того, розрахунок боргу, здійснений відповідачем щодо наявності грошового зобов'язання позивача по кредиту, відсотках, процентах річних та пені, не може вважатися документом, який підтверджує безспірність вимог банку до боржника.

я бы сказал отличное решение.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения