Постановление апелляционного суда Днепропетровской области о взыскании морального ущерба за нарушение ЗУ "Об обращениях граждан"


Считаете ли Вы решение законным и справедливым?  

2 голоса

  1. 1. Считает ли Вы решение законным?

    • Да
      2
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      2
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Справа 22а-10088

Головуючий у 1 інстанції

Костенко В.В Доповідач Соколан Н.О.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 липня 2006 року колегія суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Дніпропетровської області в складі:

Головуючого судді Неклеси В.І.

Суддів Соколан Н.О., Братіщевої Л.А.

При секретарі Чубіній А.В.

За участю

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кривому Розі адміністративну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на постанову від 3 квітня 2006 року Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління житлово-комунального господарства виконкому Криворізької міської ради про стягнення матеріальної та моральної шкоди у зв'язку із порушенням Закону України «Про звернення громадян»

ВСТАНОВИЛА:

Постановою від 3 квітня 2006 року Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу частково задоволений адміністративний позов ОСОБА_1 до Управління житлово-комунального господарства виконкому Криворізької міської ради про стягнення матеріальної та моральної шкоди у зв'язку із порушенням Закону України «Про звернення громадян».

Визнано неправомірною бездіяльність Управління житлово-комунального господарства виконкому Криворізької міської ради щодо вирішення звернення ОСОБА_1.

Стягнуто з відповідача на користь позивача витрати 1 грн 75 коп та 3 грн 40 коп.

В іншій частині позову ОСОБА_1 відмовлено. В апеляційній скарзі позивач ставить питання про скасування постанови Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу від 3.04.2006 року в частині відмови в стягненні моральної шкоди та ухвалені нової постанови про задоволення позову в цій частині, оскільки судом порушені норми матеріального права.

Перевіривши законність та обгрунтованість постанови суду в межах доводів апеляційної скарги та заявлених позовних вимог, колегія суддів вважає що апеляційна скарга піддягає задоволенню , а постанова скасуванню в частині відмови в стягнені моральної шкоди та ухваленню нової постанови з наступних підстав.

Суд першої інстанції ухваливши постанову дійшов до правильного висновку, визнавши неправомірною бездіяльність Управління житлово-комунального господарства виконкому Криворізької міської ради щодо вирішення звернення ОСОБА_1.

Однак, відмовляючи в позові про стягнення моральної шкоди суд не звернув увагу та не дав оцінки позовним вимогам, які викладені в позовній заяві на а.с. 23, де позивач обґрунтовує позов про стягнення моральної шкоди,тому дійшов не правильного висновку, оскільки статею 25 Закону України «Про звернення громадян» передбачено стягнення моральної шкоди громадянину на його вимогу і в порядку, встановленому чинним законодавством, завданої неправомірними діями посадових осіб при розгляді скарги.

Стаття 10-1 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про відшкодування моральної(немайнової) шкоди № 4 від 31.03.1995року (із наступними змінами і доповненнями) передбачено, що при розгляді справ за позовами про відшкодування моральної шкоди на підставі ст. 56 Конституції України, при встановленні факту заподіяння моральної шкоди бездіяльністю органу місцевого самоврядування або його посадовими особами при здійсненні своїх повноважень, моральна шкода підлягає відшкодуванню за рахунок держави або органів місцевого самоврядування.

З урахуванням обсягу моральних страждань, інтенсивності та довго тривалості моральних страждань, конкретних обставин по справі, істотність вимушених змін у його життєвих стосунках, колегія суддів вважає необхідним стягнути моральну шкоду з відповідача на користь позивача в розмірі 40 гривень.

Керуючись ч 2 ст.205,207 КАС України, колегія суддів

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 - задовольнити.

Постанову Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу від З квітня 2006 року в частині відмови в стягненні моральної шкоди скасувати.

Позов ОСОБА_1 до Управління житлово-комунального господарства виконкому Криворізької міської ради про стягнення моральної шкоди зодовольнити частково. Стягнути з Управління житлово-комунального господарства виконкому Криворізької міськради на користь ОСОБА_1 у відшкодування моральної шкоди 40 грн., в іншій частині цих позовних вимог відмовити.

Постанову суду в іншій частині залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена до Вищого Адміністративного Суду України протягом одного місяця з дня проголошення.

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/173702

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения