Решение Голосеевского райсуда о признании недействительным повышение процентной ставки Укрсоцбанком


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

№ 2-3021/11

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.06.2011 року м. Київ

Голосіївський районний суд міста Києва у складі:

головуючого-судді Мазурик О.Ф.,

секретаря Василишиної О.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Укрсоцбанк» про визнання недійсним підвищення процентної ставки, зобов’язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В :

В березні 2011 року позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Публічного акціонерного товариства «Укрсоцбанк» (далі –ПАТ «Укрсоцбанк»або Банк) про визнання недійсним підвищення процентної ставки, зобов’язання вчинити певні дії та визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

В обґрунтування позовних вимог у позові зазначив, що 03.11.2006 року між ним та Банком було укладено Договір кредиту № 380/1358/06-А, за умовами якого йому був наданий кредит у сумі 16 766 доларів США з відсотковою ставкою за користування кредитом у розмірі 11,5%. При внесенні чергового платежу 11.02.2009 року по відсоткам за користування кредитними коштами він самостійно виявив збільшення відсоткової ставки з 11,5 % на 13,5 %. Зазначив, що він не підписував жодних Додаткових угод про внесення змін до Договору кредиту № 380/1358/06-А, за якими процентна ставка за користування кредитом збільшилась.

Ухвалою суду від 09.06.2011 року позовну заяву в частині позовних вимог про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню залишено без розгляду.

Уточнивши позовні вимоги позивач просив суд визнати недійсним одностороннє підвищення процентної ставки; зобов’язати відповідача виконати умову п. 1.1. Договору Кредиту № 380/1358/06-А від 03.11.2006 року та зобов’язати ПАТ «Укрсоцбанк» здійснити перерахунок сплачених ним сум за Договором Кредиту № 380/1358/06-А від 03.11.2006 року, зарахувавши переплачені грошові кошти на погашення заборгованості за кредитним договором.

В судовому засіданні представники позивача підтвердили зазначені в позові обставини, підтримали позовні вимоги та просили суд задовольнити уточнені позовні вимоги в повному обсязі.

Представник відповідача позов не визнав та просив суд в задоволенні позову відмовити.

Вивчивши надані письмові докази у сукупності, заслухавши представників сторін, повно та всебічно дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заявлений позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно зі ст. 627 ЦК України, відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Договори про надання кредиту укладаються на власний розсуд кредитодавця і позичальника та з урахуванням вимог цивільного та банківського законодавства, статті 11 Закону України «Про захист прав споживачів» та Правил надання банками України інформації споживачу про умови кредитування та сукупну вартість кредиту, затверджених постановою Правління Національного банку України від 10.05.2007 року N 168.

Як вбачається з матеріалів справи між позивачем і Акціонерним–комерційним банком соціального розвитку «Укрсоцбанк», правонаступником якого є ПАТ «Укрсоцбанк», 03 листопада 2006 року було укладено Договір кредиту № 380/1358/06-А (далі –Договір) (а.с. 19-22).

Відповідно до вимог, передбачених ч. 1 ст. 628 ЦК України, зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови які є обов’язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Згідно ст. ст. 536 та 1054 ЦК України необхідною умовою кредитного договору є розмір процентної ставки.

За умовами п. 1.1. Договору Кредитор надав, а Позичальник отримав, на умовах цього Договору, грошові кошти в сумі 16 766,00 доларів США з обов’язком виплати Кредитору 11,5 % процентів річних та повернення Кредиту до 10-го числа (включно) кожного місяця, згідно з графіком.

Пунктом 2.8. Договору передбачено, що у разі зміни процентних ставок на кредитному ринку України, в тому числі внаслідок прийняття компетентними державними органами України рішень, що прямо або опосередковано впливають на стан кредитного ринку України, а також за рішенням Правління, Комітету з питань управління активами та пасивами, Кредитно-інвестиційного комітету, Тарифного комітету чи інших органів Кредитора, Кредитор має право ініціювати зміну (збільшення або зменшення) розміру Процентів, надавши (надіславши) Позичальнику відповідний документ про знесення змін до цього Договору не менш, як за сім робочих днів до дати застосування нового розміру процентів за Кредитом;

2.8.1. у разі згоди Позичальника на зміну (збільшення або зменшення) розміру Процентів він зобов’язується до дати застосування їх нового розміру, вказаної у документі про внесення змін до цього Договору, надісланого Кредитором, підписати та повернути його останньому;

2.8.2. у разі незгоди Позичальника на зміну (збільшення або зменшення) розміру Процентів він зобов’язується протягом 30 (тридцяти) календарних днів з дати отримання повідомлення з вимогою Кредитора про повернення заборгованості за цим Договором, повернути Кредитору в повному обсязі свою заборгованість за цим Договором (строкову та прострочену), а також погасити вимоги Кредитора, що випливають з цього Договору в тому числі, але не виключно: Кредит, Проценти, комісії, неустойку (пеню, штрафи), передбачені цим Договором.

Договір кредиту не містить в собі жодного посилання на можливість іншого порядку перегляду відсоткової ставки.

Таким чином, виходячи із вказаних вище пунктів Договору сторонами було чітко передбачено строк, умови та порядок перегляду відсоткової ставки.

Відповідно до вимог ст. 526 ЦК України, зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутністю таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Пунктом 3.5 Правил надання банками України інформації споживачу про умови кредитування та сукупну вартість кредиту встановлено, що банки мають право ініціювати зміну процентної ставки за кредитом лише в разі настання події, не залежної від волі сторін договору, яка має безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку. Банки не мають права змінювати процентну ставку за кредитом у зв’язку з волевиявленням однієї із сторін (зміні кредитної політики банку).

Відповідно до ч. 1 ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 652 ЦК України у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов’язання.

В свою чергу, відповідно до частини 1 ст. 654 Цивільного кодексу України, зміна договору вчиняється в такій самій формі, що й договір що змінюється.

З моменту укладення договору кредиту між позивачем та відповідачем не укладалось додаткової угоди про перегляд відсоткової ставки, і на його адресу не надходило жодного повідомлення Банку про намір переглянути відсоткову ставку.

За встановлених судом обставин процентна ставка повинна становити 11,5% річних.

Відповідно до п. 4 ст.11 Закону України «Про захист прав споживачів» у договорі про надання споживчого кредиту може зазначатися, що відсоткова ставка за кредитом може змінюватися залежно від облікової ставки Національного Банку України або в інших випадках. Про зміну відсоткової ставки за споживчим кредитом споживач повідомляється кредитодавцем протягом семи календарних днів з дня її зміни. Без такого повідомлення будь-яка зміна відсоткової ставки є недійсною.

Разом з тим судом встановлено, що з 20.10.2008 року Банком без повідомлення позивача було підвищено відсоткову ставку з 11,5 % до 13,5 %.

Таке одностороннє підвищення відсоткової ставки суперечить умовам пункту 2.8. Договору кредиту.

Відповідно до ст. 10 та ст. 60 ЦПК України сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні процесуальні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір.

Оскільки відповідач не надав доказів про виконання свого обов’язку про належне повідомлення позивача про зміну відсоткової ставки за споживчим кредитом, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про визнання недійсним одностороннє підвищення процентної ставки підлягають задоволенню.

Враховуючи, що одностороннє підвищення процентної ставки судом визнано незаконним, позовні вимоги про зобов’язання відповідача виконати умову п. 1.1. Договору кредиту та здійснити перерахунок сплачених коштів за кредитним договором є обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню.

Окрім того згідно з вимогами ст. 88 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягають стягненню, сплачені при подачі позову до суду, сума судового збору та сума витрат, пов’язаних з інформаційно-технічним забезпеченням розгляду справи.

На підставі Закону України «Про захист прав споживачів», Закону України «Про банки і банківську діяльність»,ст.ст. 3, 218, 526, 536, 627-628, 638, 642, 1054-1055 ЦК України та керуючись ст. ст. 3, 10, 11, 57, 60, 61, 74, 77, 208, 212 - 215, 218, 223, 224, 225 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Укрсоцбанк» про визнання недійсним підвищення процентної ставки, зобов’язання вчинити певні дії –задовольнити.

Визнати недійсним одностороннє підвищення процентної ставки Публічним акціонерним товариством «Укрсоцбанк»за Договором Кредиту № 380/1358/06-А від 03.11.2006 року, укладеного з ОСОБА_1.

Зобов’язати Публічне акціонерне товариство «Укрсоцбанк» виконати умову п. 1.1. Договором Кредиту № 380/1358/06-А від 03.11.2006 року, укладеного з ОСОБА_1, в частині процентної ставки 11,5 процентів річних.

Зобов’язати Публічне акціонерне товариство «Укрсоцбанк» здійснити перерахунок сплачених ОСОБА_1 сум за Договором Кредиту № 380/1358/06-А від 03.11.2006 року, зарахувавши переплачені грошові кошти на погашення заборгованості за Договором Кредиту № 380/1358/06-А від 03.11.2006 року.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства «Укрсоцбанк» на користь ОСОБА_1 сплачений судовий збір в сумі 51 (п’ятдесят одна) грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в розмірі 120 (сто двадцять) грн.

Рішення суду може бути оскаржено до Апеляційного суду м. Києва через Голосіївський районний суд м. Києва шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя

http://reyestr.court.gov.ua/Review/17121917

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...