Решение Новозаводского райсуда о признании недействительнім договора поручительства с Райффайзен Банк Аваль


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Справа №2-83/11

Рішення

Іменем України

04 квітня 2011 року м. Чернігів

Новозаводський районний суд міста Чернігова

в складі: головуючого - судді Ченцової С. М.

при секретарі Биховець Н. М.

з участю: позивача ОСОБА_1, представника позивача ОСОБА_2, представника відповідача Адамчук І.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Чернігові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Райффайзен Банк Аваль» про визнання договору поруки недійсним,

В с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ВАТ «Райффайзен Банк Аваль», в якому просить: визнати договір поруки № 010/50-28/007 від 22.06.2009 року недійсним.

Заявлені вимоги позивач обґрунтовує тим, що ніколи не підписувала договору поруки від 22.06.2009 року і не брала на себе зобов’язання відповідати перед ВАТ «Райффайзен Банк Аваль» по зобов’язаннях ОСОБА_2, які витікають з кредитного договору № 010/50-28/007 від 22.06.2009 року. Зазначила, що підписи в договорі поруки від її імені, виконані не нею, вони всі різні та не схожі одна на одну, а тому даний договір підлягає визнанню недійсним.

В ході судового розгляду відповідача ВАТ «Райффайзен Банк Аваль» замінено на ПАТ «Райффайзен банк Аваль» .

Позивач у судовому засіданні позовні вимоги підтримала, просила визнати договір поруки від 22.06.2009 року недійсним.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав , посилаючись на обставини викладені в позові. Пояснив, що ОСОБА_1 по кредитному договору виступає майновим поручителем , про що підписала договір іпотеки . Але , вона не підписувала договір поруки, не є фінансовим поручителем. На договорі поруки підписи позивачки є на 1 та 3 сторінці , але на зворотних сторінках її підпису немає , договір в цілому на 4 сторінці вона не підписала, що підтверджується висновком судово-почеркознавчої експертизи, відповідно до якого два підписи на 4 сторінці в договорі поруки № 010/50-28/007 від 22.06.2009 року виконані не позивачем, а іншою особою. Про недійсність договору поруки позивачка заявляла ще в судовому засіданні при розгляді спору про стягнення заборгованості по кредитному договору.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнала. Пояснила , що договір поруки підписала позивачка . Оскільки висновок експерта не є однозначним , не може бути покладений в основу рішення. Позивачка знала , що підписує договір поруки, навіть , виходячи з підписів на 1,3 сторінці договору поруки. Крім того , в цей же день вона підписувала договір іпотеки.

Вислухавши пояснення позивача , представників сторін, дослідивши матеріали справи, розглядаючи позов в межах заявлених вимог та на підставі наявних доказів, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 обґрунтовані та підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 22.06.2009 року між ВАТ «Раййфайзен банк Аваль» та ОСОБА_1 укладено договір поруки № 010/50-28/007, відповідно до якого поручитель на добровільних засадах бере на себе зобов’язання перед кредитором відповідати по борговим зобов’язанням боржника – ОСОБА_2, які витікають з умов кредитного договору № 010/50-28/007 від 22.06.2009 року, в повному обсязі (а.с.6).

Згідно з п.1.3 Статуту ПАТ „Райффайзен Банк Аваль” є правонаступником за всіма права та обов’язками ВАТ «Райффайзен банк Аваль» (а.с.55).

Як зазначено в ч. 1 ст. 60 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно з ч. 2 ст.207 ЦК України, правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його сторонами.

Частина 2 ст. 215 ЦК України передбачає , що недійсним є правочин , якщо його недійсність встановлена законом ( нікчемний правочин).

Відповідно до ст..547 ЦК України, правочин щодо забезпечення виконання зобов’язання вчиняється у письмовій формі. Правочин щодо забезпечення виконання зобов’язання, вчинений із недодержанням письмової форми, є нікчемним.

Частина 2 ст. 218 ЦК України , передбачає можливість визнання правочину дійсним , але договір поруки у зв»язку з недотриманням письмової форми є нікчемним в силу прямої вказівки ч.2 ст. 547 ЦК України.

Згідно висновку судово - почеркознавчої експертизи № 522ц від 15.03.2011 року (а.с.82-86) встановлено, що підписи від імені ОСОБА_1 (поручитель) на 1-й, 3-й сторінках в договорі поруки № 010/50-28/007 від 22.06.2009 року виконані самою ОСОБА_1, однак , два підписи від імені ОСОБА_1 (поручитель) на 4-й сторінці в договорі поруки № 010/50-28/007 від 22.06.2009 року виконані не ОСОБА_1, а іншою особою.

На підставі вищевикладеного , суд вважає , що позивачем – ОСОБА_1 доведено , що договір поруки від 22.06.2009 року , який вона в цілому не підписувала , є нікчемним (абсолютно недійсним) .

Відповідно до ч.2 ст. 215 ЦК України , визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.

Оскільки в позивачки виникла потреба в необхідності визнання нікчемного правочину недійсним , суд вважає , що позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню.

Вимоги щодо відшкодування понесених судових витрат позивачем не заявлялись.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 10, 11, 57-60, 209, 212-215, 218, 294 ЦПК України, ст.ст. 205, 207, 215, 218, 546, 547 ЦК України, суд, –

Вирішив:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Райффайзен Банк Аваль» про визнання договору поруки недійсним – задовольнити.

Визнати договір поруки № 010/50-28/007 від 22.06.2009 року, укладений між Публічним акціонерним товариством «Райффайзен Банк Аваль» та ОСОБА_1 – недійсним.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Чернігівської області через Новозаводський районний суд міста Чернігова шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

Суддя Новозаводського районного суду міста Чернігова С. М. Ченцова

http://reyestr.court.gov.ua/Review/15086535

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 4 months later...

Ст. 547 говорит о никчемности договора поручительства,если не соблюдена письменная форма. В данном случае нет подписи поручителя.

ч.2 ст 215 - У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.

Но без почерковедческой экспертизы нельзя ведь и установить,что подпись не поручителя,т.е замкнутый круг: визнання такого правочину недійсним судом не вимагається, а как иначе доказать,что не твоя подпись - только обратившись в суд.

В случае,если почерковедческой экспертизой установлено,что подпись не поручителя, необходимо просить признать договор поручительства недействительным или никчемным?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Ст. 547 говорит о никчемности договора поручительства,если не соблюдена письменная форма. В данном случае нет подписи поручителя.

ч.2 ст 215 - У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.

Но без почерковедческой экспертизы нельзя ведь и установить,что подпись не поручителя,т.е замкнутый круг: визнання такого правочину недійсним судом не вимагається, а как иначе доказать,что не твоя подпись - только обратившись в суд.

В случае,если почерковедческой экспертизой установлено,что подпись не поручителя, необходимо просить признать договор поручительства недействительным или никчемным?

Подаете на недействительность.

Суд Вам отказывает, в мотивировочной части указывает на ничтожность.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...