Определение ВССУГУД об отказе банку Финансы и кредит в оспаривании договора хранения денег поручителем


Считаете ли Вы решение законным и справедливым?  

1 голос

  1. 1. Считает ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2012 рокум. Київ

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

головуючого Горелкіної Н.А., суддів: Євтушенко О.І., Завгородньої І.М.,Іваненко Ю.Г., Ситнік О.М.,

-розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_7 про стягнення суми за касаційною скаргою публічного акціонерного товариства «Банк «Фінанси та Кредит» (далі - ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит») на рішення Залізничного районного суду м. Сімферополя від 14 квітня 2009 року та ухвалу колегії суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 20 червня 2011 року,

в с т а н о в и л а :

У березні 2009 року ОСОБА_6 звернувся до суду в порядку ст.ст. 936-938 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) з позовом до ОСОБА_7 про стягнення суми грошових коштів, які були передані їй на зберігання. В обгрунтування своїх вимог позивач указував, що він із 1998 року є приватним підприємцем. В 1998-1999 роках він надавав послуги з митного оформлення та експедирування вантажів різноманітним підприємцям та підприємствам. В 2000-2003 роках він сам здійснював активну діяльність, у тому числі зовнішньоекономічну, та заробляв значні суми грошей. Оскільки на той час позивач не був одружений, не мав власного будинку, проживав з батьками та часто бував у роз'їздах, він віддавав усі зароблені гроші на зберігання своїй матері ОСОБА_7 Всі передані ним на зберігання гроші враховувалися в окремому зошиті та за кожну передану суму ОСОБА_7 ставила свій підпис. Всього він передав матері 2 200 000 гривень. Наприкінці 2008 року позивач попросив матір повернути йому передані на зберігання кошти, вона пообіцяла віддати їх через місяць, однак до даного часу не повернула.

Рішенням Залізничного районного суду м. Сімферополя від 14 квітня 2009 року, залишеним без змін ухвалою колегії суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 20 червня 2011 року, позов задоволено. Постановлено стягнути з відповідача на користь позивача передані на зберігання кошти в сумі 2 200 000 гривень і вирішено питання про стягнення судових витрат.

У касаційній скарзі ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит» порушує питання про скасування зазначених судових рішень та передачу справи на новий розгляд до суду першої інстанції, мотивуючи свою вимогу порушенням судами норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.

Касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції, з висновком якого погодився й суд апеляційної інстанції, правильно встановив і виходив із того, що між сторонами у письмовій формі був укладений договір зберігання грошових коштів, а тому зберігач повинен повернути поклажедавцеві передані ним гроші. Крім того, суд обгрунтовано зазначив, що стягненням із ОСОБА_7 на користь ОСОБА_6 переданих на зберігання коштів не вирішено питання про права та обов'язки ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит», оскільки банк ще до ухвалення рішення судом здійснив 25 березня 2009 року списання з депозитного рахунку ОСОБА_7, як поручителя, 2 227 050 гривень 96 копійок у рахунок погашення заборгованості ОСОБА_8 згідно з укладеним між нею та банком кредитним договором, а розміщені на депозитному рахунку ОСОБА_7 та стягнуті з неї на користь ОСОБА_6 грошові суми не є одними і тими ж самими коштами.

Відповідно до ст. 337 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо визнає, що рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Доводи касаційної скарги про порушення судами норм матеріального та процесуального права не ґрунтуються на матеріалах справи, зводяться до іншої оцінки фактичних обставин справи, яка відрізняється від зробленої судами оцінки, і висновків судів не спростовують. Оскаржувані судові рішення ухвалено з додержанням норм процесуального й матеріального права, а тому передбачених ст. 338 ЦПК України підстав для їх скасування не вбачається.

Керуючись ст.ст. 336, 337 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,

у х в а л и л а :

Касаційну скаргу публічного акціонерного товариства «Банк «Фінанси та Кредит» відхилити.

Рішення Залізничного районного суду м. Сімферополя від 14 квітня 2009 року та ухвалу колегії суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 20 червня 2011 року залишити без змін.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий Н.А. Горелкіна Судді:О.І. Євтушенко І.М. Завгородня Ю.Г. Іваненко О.М. Ситнік

http://reyestr.court.gov.ua/Review/23828631

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Видимо данное решение должно послужить основанием для иска поручителя и лица которое доверило свои средства поручителю к банку.

Было бы интересно узнать результат.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения