Определение ВССУГУД об обязательстве апелляционным судом рассмотреть жалобу поданную по почте с нарушением порядка подачи


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Ухвала

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 вересня 2012 року

м. Київ

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

головуючого Сімоненко В.М.,

суддів: Амеліна В.І., Нагорняка В.А.,

Гончара В.П., Олійник А.С.,

розглянувши в судовому засіданні справу за заявою ОСОБА_3 про скасування рішення Постійно діючого Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації «Всеукраїнській фінансовий союз» у справі за позовом публічного акціонерного товариства «Альфа-Банк» до ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за кредитним договором за касаційною скаргою ОСОБА_3 на ухвалу судді апеляційного суду Чернігівської області від 27 лютого 2012 року та ухвалу судді апеляційного суду Чернігівської області від 12 квітня 2012 року,

в с т а н о в и л а:

ОСОБА_3. звернувся до суду із заявою про скасування рішення Постійно діючого Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації «Всеукраїнський фінансовий союз» від 25 січня 2011 року у справі №3-11/67/11 за позовом ПАТ «Альфа-Банк» до ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за кредитним договором, поновлення строку на оскарження рішення третейського суду.

Ухвалою Новозаводського районного суду м. Чернігова від 18 січня 2012 року поновлено ОСОБА_3 строк на оскарження рішення Постійно діючого Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації «Всеукраїнській фінансовий союз» від 25 січня 2011 року. У задоволенні заяви ОСОБА_3 про скасування рішення Постійно діючого Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації «Всеукраїнській фінансовий союз» від 25 січня 2011 року у справі №3-11/67/11 за позовом ПАТ «Альфа-Банк» до ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за кредитним договором відмовлено. Рішення Постійно діючого Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації «Всеукраїнській фінансовий союз» від 25 січня 2011 року у справі №3-11/67/11 за позовом ПАТ «Альфа-Банк» до ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за кредитним договором залишено без змін.

Ухвалою судді апеляційного суду Чернігівської області від 27 лютого 2012 року апеляційну скаргу ОСОБА_3 на ухвалу Новозаводського районного суду м. Чернігова від 18 січня 2012 року залишено без руху та надано ОСОБА_3 строк для усунення недоліків.

Ухвалою судді апеляційного суду Чернігівської області від 12 квітня 2012 року відмовлено ОСОБА_3 у відкритті апеляційного провадження у справі за його апеляційною скаргою на ухвалу Новозаводського районного суду м. Чернігова від 18 січня 2012 року у справі за заявою ОСОБА_3 про скасування рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській Громадській Організації «Всеукраїнський фінансовий союз» у справі за позовом ПАТ «Альфа-Банк» до ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

У касаційній скарзі ОСОБА_3. просить скасувати ухвали судді апеляційного суду, з підстав порушення апеляційним судом норм процесуального права, та направити справу для продовження розгляду до суду апеляційної інстанції.

Обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши матеріали справи, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню.

Залишаючи без руху апеляційну скаргу, суддя апеляційного суду виходив з того, що апеляційна скарга направлена поштою 10 лютого 2012 року безпосередньо до суду апеляційної інстанції, тобто із порушенням порядку подання апеляційної скарги та з пропуском строку на апеляційне оскарження судового рішення першої інстанції. Із клопотанням про поновлення пропущеного процесуального строку на апеляційне оскарження до суду ОСОБА_3. не звертався.

Відмовляючи ОСОБА_3 у відкритті апеляційного провадження, суд апеляційної інстанції виходив із того, що ОСОБА_3. не виконав вимог ухвали судді, доказів поважності пропуску строку на апеляційне оскарження не надав, клопотання про поновлення строку не заявив.

Проте з такими висновками суду апеляційної інстанції погодитися не можна, оскільки вони суперечать нормам процесуального права.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

За правилами ч. 3 ст. 297 ЦПК України (в редакції Закону № 4176-VI від 20 грудня 2011 року, який набрав чинності з 15 січня 2012 року) апеляційна скарга залишається без руху, якщо вона подана після закінчення строків, установлених ст. 294 ЦПК України, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом тридцяти днів з дня отримання ухвали про залишення апеляційної скарги без руху особа має право звернутися до апеляційного суду з заявою про поновлення строків або вказати інші підстави для поновлення строку. Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку апеляційного оскарження будуть визнані неповажними, суддя-доповідач відмовляє у відкритті апеляційного провадження.

Так, установлено, що оскаржувана в апеляційному порядку ухвала суду першої інстанції постановлена 18 січня 2012 року. При цьому, суд в ухвалі вказав, що заявник ОСОБА_3., який був належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи, в судове засідання не з'явився.

Із долучених до касаційної скарги супровідного листа суду від 23 січня 2012 року та копії конверту вбачається, що копія ухвали від 18 січня 2012 року була направлена поштою на адресу ОСОБА_3 27 січня 2012 року.

В касаційній скарзі ОСОБА_3. зазначає, що копію ухвали суду першої інстанції він отримав 31 січня 2012 року.

Таким чином, перебіг процесуального строку на апеляційне оскарження розпочався із 1 лютого 2012 року та закінчився 10 лютого 2012 року.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції була надіслана заявником поштою 10 лютого 2012 року.

У порушення правил ст. ст. 222, 294, 297 ЦПК України, згідно з якими на апеляційний суд покладено обов'язок при вирішенні питання про відкриття апеляційного провадження та обчислення початку перебігу строку послатись на відповідний доказ про час отримання копії ухвали особою, яка не була присутня в судовому засіданні (повідомлення про вручення), суддя посилався лише на відсутність у матеріалах справи доказів про час отримання ОСОБА_3 копії оскаржуваної ухвали.

Суддя апеляційного суду при постановленні оскаржуваних ухвал не взяв до уваги, що заявником було здано апеляційну скаргу на пошту 10 лютого 2012 року та направлено на адресу суду апеляційної інстанції, чим порушено порядок подання апеляційної скарги, передбачений ст. 296 ЦПК України, однак заявником не було пропущено строк на апеляційне оскарження вищевказаного судового рішення.

Таким чином, апеляційний суд дійшов помилкового висновку про пропуск строку, передбаченого процесуальним законодавством для подання апеляційної скарги.

За таких обставин та з урахуванням того, що оскаржувані ухвали перешкоджають подальшому розгляду справи, вони відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 342 ЦПК України підлягають скасуванню з передачею справи до суду апеляційної інстанції для вирішення питання про відкриття апеляційного провадження.

Керуючись ст. ст. 336, 342 ЦПК України, колегія суддів cудової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу ОСОБА_3 задовольнити.

Ухвалу судді апеляційного суду Чернігівської області від 27 лютого 2012 року та ухвалу судді апеляційного суду Чернігівської області від 12 квітня 2012 року скасувати, а справу передати до суду апеляційної інстанції для вирішення питання про відкриття апеляційного провадження у справі.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий В.М. Сімоненко

Судді: В.І. Амелін

В.П. Гончар

В.А. Нагорняк

А.С. Олійник

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/26425599

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи