Определение Оболонского райсуда об отказе Кредитным инициативам в замене стороны исполнительного производства


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

08.04.2013 Справа № 756/3030/13-ц

Унікальний номер 756/3030/13-ц

Номер провадження 6/756/284/13

УХВАЛА

08 квітня 2013 року

Оболонський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Яценко Н.О.

при секретарі - Литвиненко І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві заяву ТОВ «Кредитні ініціативи» про заміну сторони виконавчого провадження по цивільній справі № 2-5864/08 за позовом ТОВ «ПростоФінанс» до ОСОБА_1 про стягнення грошових коштів,-

в с т а н о в и в:

ТОВ «Кредитні ініціативи» звернулося до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження, а саме стягувача ТОВ «ПростоФінанс» на ТОВ «Кредитні ініціативи» по цивільній справі № 2-5864/08 за позовом ТОВ «ПростоФінанс» до ОСОБА_1 про стягнення грошових коштів.

Свої вимоги ТОВ «Кредитні ініціативи» обґрунтувало тим, що у Відділі державної виконавчої служби Житомирського районного управління юстиції на виконанні перебуває виконавчий лист №2-5864/08 по цивільній справі за позовом ТОВ «ПростоФінанс» до ОСОБА_1 про стягнення грошових коштів в сумі 8615 грн. 05 коп.

Суб'єкт подання зазначав, що 18.05.2012 року ТОВ «ПростоФінанс» та ТОВ «Кредитні ініціативи» уклали договір купівлі-продажу кредитного портфелю, за яким ТОВ «Кредитні ініціативи» набуває усі права вимоги за кредитними договорами, що є дійсними на дату відступлення, включаючи, але не обмежуючись цим, права вимоги до позичальників щодо сплати суми основного боргу, комісіії, а також права вимоги до позичальника щодо сплати штрафних санкцій.

З цих підстав ТОВ «Кредитні ініціативи» просив суд замінити у виконавчому провадженні по виконанню виконавчого листа № 2-5864/08 стягувача ТОВ «ПростоФінанс» його правонаступником - ТОВ «Кредитні ініціативи».

Представник стягувача в судове засідання не з'явився, стягувач про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки в судове засідання свого представника суд не повідомив.

Інші сторони справи та заінтересовані особи в судове засідання не з'явилися, про час та місце розгляду повідомлялись належним чином, зважаючи на положення ч.2 ст.378 ЦПК України, суд ухвалив розглянути справи за їхньої відсутності, оскільки неявка вказаних осіб не є перешкодою для розгляду заяви.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що у задоволенні заяви ТОВ «Кредитні ініціативи» про заміну сторони виконавчого провадження по цивільній справі № 2-5864/08 за позовом ТОВ «ПростоФінанс» до ОСОБА_1 про стягнення грошових коштів слід відмовити з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи на виконання рішення Оболонського районного суду м. Києва від 19.12.2008 року Оболонським районним судом м. Києва було видано виконавчий лист № 2-5864/08, про стягнення з ОСОБА_1 на користь ТОВ «ПростоФінанс» грошових коштів в сумі 8615 грн. 05 коп.

04.05.2009 року ВДВС Житомирського районного управління юстиції відкрито виконавче провадження ВП №12911764 з виконанням судового рішення по цивільній справі 2-5864/08 за позовом ТОВ «ПростоФінанс» до ОСОБА_1 про стягнення грошових коштів.

Відповідно до ч.1 ст.378 ЦПК України у разі вибуття однієї з сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою сторони суд замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Аналогічна норма міститься у ч.5 ст.8 Закону України "Про виконавче провадження".

Під правонаступництвом у виконавчому провадженні розуміється заміна однієї із сторін (стягувача або боржника) з переходом прав і обов'язків від правопопередника до іншої особи (правонаступника), що раніше не брали участь у виконавчому провадженні.

З аналізу положень ч. 1 ст. 378 ЦПК України та ч. 5 с. 8 Закону України «Про виконавче провадження» вбачається, що право на звернення до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження надано лише державному виконавцеві та сторонам виконавчого провадження.

ТОВ «Кредитні ініціативи» не є стороною виконавчого провадження, відтак воно не наділено правом на звернення з заявою про заміну стягувача у виконавчому провадженні ВП № 12911764.

З цих підстав суд приходить до висновку про необхідність відмовити у задоволенні заяви ТОВ «Кредитні ініціативи» про заміну сторони виконавчого провадження.

Проте це не позбавляє можливості державного виконавця звернутися до суду із заявою про заміну стягувача ТОВ «ПростоФінанс» у виконавчому провадженні ВП № 12911764 його правонаступником ТОВ Кредитні ініціативи».

За таких обставин, керуючись ст. 8 Закону України «Про виконавче провадження», ст. 378 ЦПК України, суд -

ухвалив:

У задоволенні заяви ТОВ «Кредитні ініціативи» про заміну сторони виконавчого провадження по цивільній справі № 2-5864/08 за позовом ТОВ «ПростоФінанс» до ОСОБА_1 про стягнення грошових коштів - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду міста Києва через суд першої інстанції шляхом подання апеляційної скарги протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя:

http://reyestr.court.gov.ua/Review/30579185

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...