Определение Апелляционного суда Киевской области об отказе Дельта банку в замене стороны исполнительного производства


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

2 голоса

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      2
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      2
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Справа № 1007/13105/2012

Провадження № 22-ц/780/1281/13

Головуючий у І інстанції Білик Г.О.

Доповідач у 2 інстанції Мережко М.В.

Категорія 26

29.04.2013

УХВАЛА

Іменем України

25 квітня 2013 року колегія суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Київської області у складі:

Головуючого: Мережко М.В.

Суддів: Таргоній Д.О., Данілова О.М.,

При секретарі: Черненко І.Ю.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за апеляційною скаргою представника Публічного акціонерного товариства „Дельта Банк" Товариства з обмеженою відповідальністю „Колекторська компанія „Вердикт" на ухвалу Броварського міськрайонного суду Київської області від 21 грудня 2012 року про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом Акціонерного комерційоного інноваційного банку „УкрСиббанк" до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Заслухавши доповідь судді, дослідивши матеріали справи, перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів,-

ВСТАНОВИЛА:

Заочним рішенням Броварського міськрайонного суду Київської області від 23 грудня 2009 року позовні вимоги АКІБ «УкрСиббанк» задоволено. Стягнуто з ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в солідарному порядку на користь АКІБ «УкрСиббанк» заборгованість за кредитним договором № 11093634000 від 12 грудня 2006 року в сумі 16 644,94 грн. та судові витрати в розмірі 286,45 грн.

Заочне рішення набрало законної сили.

У листопаді 2012 року представник ПАТ „Дельта Банк" звернувся до суду з заявою про заміну сторони виконавчого провадження. В обґрунтування заяви зазначав, що між ПАТ «УкрСиббанк» та ПАТ «Дельта Банк» укладено договір купівлі- продажу прав вимоги за кредитами, відповідно до умов якого ПАТ «УкрСиббанк» відступив на користь ПАТ «Дельта Банк» своє право вимоги заборгованості за договорами кредиту, в тому числі за договором кредиту № 11093634000 від 12 грудня 2006 року, укладеного між ПАТ «УкрСиббанк» та ОСОБА_2

Заявник вважав, що у зв'язку з вказаним у зобов'язанні відбулась заміна кредитора, що є підставою для процесуального правонаступництва.

Заявник просив, провести заміну сторони виконавчого провадження по виконанню рішення Броварського міськрайонного суду від 23 грудня 2009 року в справі за позовом АКІБ «УкрСиббанк» до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Ухвалою Броварського міськрайонного суду Київської області від 21 грудня 2012 року у задоволенні заяви представника ПАТ „Дельта Банк" про заміну сторони виконавчого провадження відмовлено.

Не погоджуючись з вищевказаною ухвалою суду, представника ПАТ „Дельта Банк" подав апеляційну скаргу в якій, просив скасувати ухвалу суду та постановити нову, якою направити дану справу до суду першої інстанції для продовження розгляду заяви ПАТ «Дельта Банк» про заміну сторони виконавчого провадження в зв'язку з порушення судом норм матеріального та процесуального права.

Апеляційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що заочним рішенням Броварського міськрайонного суду Київської області від 23 грудня 2009 року позовні вимоги АКІБ «УкрСиббанк» задоволено. Стягнуто з ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в солідарному порядку на користь АКІБ «УкрСиббанк» заборгованість за кредитним договором № 11093634000 від 12 грудня 2006 року в сумі 16 644,94 грн. та судові витрати в розмірі 286,45 грн.

23 березня 2010 року на підставі вищезазначеного заочного рішення, Броварським міськрайонним судом Київської області було видано виконавчий лист.

Відповідно до ч. 1 ст. 378 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою сторони суд замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Крім того, відповідно до ч. 1, 5 ст. 8 Закону України «Про виконавче провадження» сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. У разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Із вищезазначених положень закону видно, що із заявою про заміну сторони виконавчого провадження має право звернутись лише державний виконавець або сторона виконавчого провадження, якою є стягувач чи боржник. Вказані положення закону не надають права звернення до суду з заявою про заміну сторони виконавчого провадження правонаступнику.

За таких обставин, суд першої інстанції вірно виходив із того, що оскільки право звернення до суду з заявою про заміну сторони виконавчого провадження, надано лише державному виконавцю або стороні виконавчого провадження, тому правові підстави для звернення з заявою до суду про заміну сторони виконавчого провадження у ПАТ «Дельта Банк» відсутні.

Перевіряючи законність і обгрунтованість ухвали суду першої інстанції від 21 грудня 2012 року в межах доводів апеляційної скарги щодо заміни сторони виконавчого провадження по справі, колегія суддів вважає, що вона постановлена з дотриманням вимог процесуального законодавства і підстави для її скасування відсутні.

Керуючись ст.ст. 303, 307, 312, 313-315, 317, 319 ЦПК України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА :

Апеляційну скаргу представника Публічного акціонерного товариства „Дельта Банк" Товариства з обмеженою відповідальністю „Колекторська компанія „Вердикт" - відхилити.

Ухвалу Броварського міськрайонного суду Київської області від 21 грудня 2012 року - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Головуючий:

Судді:

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/30956463

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи