Письмо уполномоченному лицу ФГВФЛ на временную администрацию в Имексбанке с требованием вернуть вклад


Recommended Posts

В связи с массовыми отказами по ранее заключенным депозитным договорам с Имексбанком возвращать вклады и запугиванием вкладчиков, требованием не предусмотренных законодательством документов подготовлено следующее письмо:

 

До: Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію в ПАТ «Імексбанк»

Северина Юрія Петровича
65039, м. Одеса, просп. Гагаріна, 12-а
 
Від: _______________________
_______________________
 
 
Мною, __________________, було отримано лист від ______________ року за вих. №______ від уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію в ПАТ «Імексбанк» Северина Ю.П., в якому зазначалося, що 26 січня 2015 року Правлінням Національного банку України була прийнята постанова №50 «Про віднесення ПАТ «Імексбанк» до категорії неплатоспроможних». На підставі вказаної постанови виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – «Фонд») 26.01.2015р. прийнято рішення №16 «Про запровадження тимчасової адміністрації у ПАТ «Імексбанк», згідно з яким в ПАТ «Імексбанк» (далі – «Банк») з 27.01.2015р. запроваджено тимчасову адміністрацію, призначено уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію в ПАТ «Імексбанк» - Северина Юрія Петровича (далі – «Уповноважена особа Фонду»).
 
Рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб №84 від 23.04.2015 р. строк проведення тимчасової адміністрації в ПАТ «Імексбанк» та повноваження Уповноваженої особи Фонду було продовжено до 26.05.2015 р. включно.
 
Відповідно до інформації, розміщеної на офіційній веб-сторінці Фонду, згідно постанови Правління НБУ від 21 травня 2015 р. №330 «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «Імексбанк» виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 27 травня 2015 р. №105, «Про початок процедури ліквідації ПАТ «Імексбанк» та призначення уповноваженої особи Фонду на ліквідацію банку», згідно з яким було розпочато процедуру ліквідації ПАТ «Імексбанк»  та призначено уповноваженою особою Фонду на ліквідацію ПАТ «Імексбанк» провідного професіонала з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Северина Юрія Петровича строком на 1 рік з 27 травня 2015 р. до 26 травня 2016 р. включно.
 
Водночас зазначається, що виплати відшкодувань вкладникам здійснюватимуться в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше 200 тисяч гривень.
 
4.06.2015 року на офіційній веб-сторінці Фонду було опубліковано повідомлення, відповідно до якого, у зв’язку з прийняттям виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб рішення від 27 травня 2015 р. №105, «Про початок процедури ліквідації ПАТ «Імексбанк» та призначення уповноваженої особи Фонду на ліквідацію банку», Фонд з 04 червня 2015 р. розпочинає виплати коштів вкладникам даного банку.
 
Виплати відшкодувань вкладникам здійснюватимуться в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше 200 тисяч гривень.
 
Як зазначалося в згаданому вище листі від ___________ року за вих. №______, на виконання приписів наведених норм Закону наказом Уповноваженої особи №34-в від 05.02.2015 р. була створена комісія та призначено проведення перевірки укладених з Банком протягом року до дня запровадження тимчасової адміністрації договорів банківського вкладу (депозиту) та договорів банківського рахунку (поточних/карткових рахунків), а також обставин зарахування грошових коштів на вказані рахунки.
 
Метою проведення вказаної перевірки виступало встановлення фактів штучного створення правових підстав для отримання клієнтами Банку виплат сум гарантованого відшкодування за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (надалі - Фонд), а також виявлення правочинів, що можуть містити ознаки нікчемності та підпадати під критерії нікчемності, наведені в п. З ст. 38 Закону, та свідчити про вчинення цими клієнтами спроб щодо здійснення замаху на заволодіння державними коштами - коштами Фонду (ст.ст. 190, 364-1, 366 КК України).
 
Як зазначається, в результаті проведеної перевірки було встановлено, що в період до моменту запровадження тимчасової адміністрації за моєї участі в установі АТ «ІМЕКСВБАНК» було проведено ряд операцій (які за своєю правовою суттю є правочинами), що за попередніми висновками можуть містити ознаки нікчемності та підпадати під критерії нікчемності, передбачені підпунктом 7 ст. 38 Закону, а нетиповий характер їх вчинення - свідчити про здійснення спроби клієнтами за штучно-створених підстав отримати задоволення своїх вимог з коштів Фонду.
 
Так, повідомлялося, що у зв’язку з наведеним до з’ясування всіх обставин та підтвердження характеру «звичайності» проведених операцій, виплати сум гарантованого відшкодування за всіма операціями, здійснених мною та/або на мою користь, результатом яких стало збільшення сум гарантованого відшкодування та виникнення права на отримання відповідних виплат з коштів Фонду, буде тимчасово призупинено у відповідності та на підставі приписів підпункту 3 п. 2 ст. 37 Закону.
 
Для прискорення процесу встановлення всіх обставин та підтвердження характеру «звичайності» проведених операцій, мені було запропоновано надати свої письмові пояснення та, можливо, відповідні письмові документи, що відсутні в установі Банку, які сприятимуть досягненню вказаної мети.
 
У відповідь на даний лист повідомляю наступне.
 
Згідно з ч. 4 п. 1 ст. 2 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», вкладником є фізична особа (крім фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності), яка уклала або на користь якої укладено договір банківського вкладу (депозиту), банківського рахунку або яка є власником іменного депозитного сертифіката.
 
Відповідно до п. 1 ст. 26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», Фонд гарантує кожному вкладнику банку відшкодування коштів за його вкладом. Фонд відшкодовує кошти в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, встановленого на дату прийняття такого рішення, незалежно від кількості вкладів в одному банку. Сума граничного розміру відшкодування коштів за вкладами не може бути меншою 200000 гривень. Адміністративна рада Фонду не має права приймати рішення про зменшення граничної суми відшкодування коштів за вкладами.
 
Фонд розпочинає виплату відшкодування коштів вкладникам, їх представникам та спадкоємцям у національній валюті України в готівковій або безготівковій формі не пізніше семи днів з дня прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку (п. 1 ст. 28 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»).
 
При цьому, Закон України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» не передбачає обов’язок надання вкладниками письмових пояснень та додаткових документів, які не містяться в установі банку, що ліквідується, з метою отримання гарантованої Фондом суми коштів.
 
Крім того, відповідно до офіційних повідомлень Фонду а також багаторічної практики виконання Фондом власних функцій, для отримання вкладником гарантованої суми відшкодування останньому достатньо пред'явити паспорт або документ, що замінює його (сторінки, що містять прізвище, ім'я, по батькові, інформацію про номер документу, ким виданий, дату видачі, місце проживання) та документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний код).
 
Як Вам відомо, ______________ року між ПАТ «Імексбанк» та мною було укладено договір №__________ банківського рахунку (копія договору додається). Даний договір не був оскаржений жодною зі сторін та має беззаперечну юридичну силу. На виконання умов зазначеного договору мною було перераховано на поточний рахунок, вказаний у ньому, певну суму коштів (копії квитанцій додаються). Ці кошти є моїми власними і були надані в розпорядження Банку на умовах строковості та поверненості.
 
Таким чином, я є вкладником ПАТ «Імексбанк», і відповідно до зазначених вище норм Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», володію правом отримання суми коштів, яка підлягає відшкодуванню, в порядку та на умовах,  визначених чинним законодавством. При цьому, обмеження щодо відшкодування коштів, встановлені п. 4 ст. 26 даного Закону, на мене не розповсюджуються.
 
В свою чергу, Фонд, виконуючи власну законодавчо закріплену функцію, зобов’язаний в порядку та на умовах, визначених чинним законодавством, здійснити виплату гарантованої суми відшкодування всім без виключення вкладникам, включаючи мене.
 
Таким чином, беручи до уваги викладене вище та керуючись чинним законодавством України, прошу здійснити відшкодування коштів за моїм вкладом.
 
У разі ігноруванні даного листа або нездійснення відшкодування коштів за моїм вкладом я буду вимушений звертатися до суду та правоохоронних органів з метою притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні чинного законодавства України і одночасно моїх прав та інтересів. Зокрема, це стосується Северина Юрія Петровича, як особи, що є відповідальною за виконання Фондом своїх повноважень та як особи, що має можливість зловживання службовим становищем, у тому числі, з метою отримання неправомірної вигоди.
 
Прошу розглянути моє прохання та письмово повідомити про прийняте рішення за адресою: __________________________.
 
Додатки:
 
1) копія договору банківського рахунку;
 
2) копія квитанції про внесення вкладу;
 
3) копія паспорту та ІПН.
 
___ червня 2015 р.                 _________________          
 
Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения