Приговор Светловодского горрайсуда о привлечении к уголовной ответственности за высказывания собственного мнения в сети Фейсбук


Считаете ли Вы решение законным и справедливым?  

10 голосов

  1. 1. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      9
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      9
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Державний герб України
 
Справа № 401/4804/15-к;
1-кп/401/51/16

ВИРОК
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" лютого 2016 р. Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області, у складі: головуючого судді Гармаш Т.І., при секретарі Липко О.А., з участю прокурора Пащенко О.В. , захисника ОСОБА_1, розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Світловодську угоду про визнання винуватості у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14.11.2015 року за № 22015120000000039 за обвинуваченням:

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Світловодська Кіровоградської області, українця, громадянина України, паспорт громадянина України серії НОМЕР_1, виданий 19.11.2001 року Світловодським МРВ УМВС України в Кіровоградській області, не одруженого, не працюючого, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2, раніше не судимого

у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.109 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 вчинив розповсюдження матеріалів із закликами до захоплення державної влади, за таких обставин.

У 2013 році, точну дату органом досудового розслідування не встановлено, ОСОБА_4, перебуваючи за місцем свого проживання та реєстрації за адресою: АДРЕСА_1, використовуючи свій ноутбук марки «HP», користуючись послугою провайдера «Сіті-Нет» ФОП ОСОБА_5, створив аккаунт (особисту сторінку) - «ОСОБА_2» (НОМЕР_2) у соціально-орієнтованому ресурсі мережі Інтернет «Facebook».

Станом на 26.11.2015, в розділі «Друзі» аккаунта «ОСОБА_2» (НОМЕР_2) значилося 1615 користувачів соціально-орієнтованого ресурсу мережі Інтернет «Facebook».

В подальшому, 24.01.2015, точного часу органом досудового розслідування не встановлено, ОСОБА_4, діючи з власних ідейних переконань, виражаючи невдоволення політичною та економічною ситуацією в Україні та невдоволення діями існуючої влади в Україні, використовуючи свій стаціонарний комп'ютер під'єднаний до мережі Інтернет (індивідуальний номер обладнання - МАС адреса: НОМЕР_3, ІР-адреса: НОМЕР_4, що надана Інтернет провайдером «Сіті-Нет» - ФОП ОСОБА_5 на підставі укладеного ОСОБА_6 договору), з метою розповсюдження матеріалів із закликами до захоплення державної влади в Україні, розмістив на власному аккаунті «ОСОБА_2» (НОМЕР_2) запис під назвою: «УКРАЇНО, ПОВСТАНЬ» з написом: «Додавайтесь в нову революційну спільноту УКРАЇНО, ПОВСТАНЬ! Коли нас буде 100 тисяч - ідемо в урядовий квартал і виносимо всю нечисть із кабінетів! ІНФОРМАЦІЯ_2», у якому, згідно висновку спеціаліста № 27 від 13.11.2015 року, міститься прямий заклик до кожного (хто ознайомлюється з даним текстом) до насильницької зміни влади та повалення суспільного ладу в Україні, тобто вчинити дії спрямовані на захоплення державної влади в Україні, що суперечать положенням ст. 5 Конституції України.

Крім того, продовжуючи свій злочинний намір спрямований на розповсюдження матеріалів із закликами до захоплення державної влади в Україні, 08.08.2015 року, точного часу органом досудового розслідування не встановлено, ОСОБА_4 діючи з власних ідейних переконань, виражаючи невдоволення політичною та економічною ситуацією в Україні та невдоволення діями діючої влади в Україні, використовуючи свій стаціонарний комп'ютер під'єднаний до мережі Інтернет (індивідуальний номер обладнання - МАС адреса: НОМЕР_3, ІР-адреса: НОМЕР_4, що надана Інтернет провайдером «Сіті-Нет» - ФОП ОСОБА_5 на підставі укладеного ОСОБА_6 договору), розмістив на власному аккаунті «ОСОБА_2» (НОМЕР_2) запис під назвою: «Україно, вставай!» з прикріпленим до нього відеозаписом та написом: «Україно, повстань! Жити по-новому зі старими щурами неможливо», у якому, згідно висновку спеціаліста № 27 від 13.11.2015 року, міститься прямий заклик до кожного (хто ознайомлюється з даним текстом) повстати на боротьбу, підняти повстання проти існуючої влади, тобто вчинити дії спрямовані на захоплення державної влади в Україні, що суперечать положенням ст.5 Конституції України.

Також встановлено, що, зазначені записи із закликами до захоплення державної влади в Україні, спеціально розміщені ОСОБА_6 відкрито в мережі Інтернет на загальний огляд для інформування широкого загалу користувачів Глобальної інформаційної комп'ютерної мережі Інтернет і є публічними.

Таким чином, громадянин України ОСОБА_3, усвідомлюючи, що до аккаунту «ОСОБА_2» (НОМЕР_2) у соціально орієнтованому ресурсі мережі Інтернет «Facebook» має доступ необмежене будь-якими заборонами коло осіб, розмістив на вказаній сторінці заклики до захоплення державної влади в Україні, що суперечить положенням Конституції України та умисно розповсюдив вказані матеріали.

Дії ОСОБА_2 органом досудового розслідування вірно кваліфіковано за ч. 2 ст. 109 КК України як умисне розповсюдження матеріалів із закликами до захоплення державної влади.

9 грудня 2015 року між прокурором прокуратури Кіровоградської області з питань нагляду за додержанням законів органами СБУ державної митної служби та державної прикордонної служби старшим радником юстиції Чорнобривець В.П. та підозрюваним на підставі ст. ст. 468, 469, 472 КПК України укладено угоду про визнання винуватості за змістом якої ОСОБА_3 зобов'язується беззастережно визнати свою вину у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 109 КК України. Сторони узгодили міру покарання ОСОБА_2 а саме за ч.2 ст.109 КК України - 3 роки позбавлення волі без конфіскації майна. У відповідності до вимог ст.75 КК України передбачено звільнення останнього від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 рік та з покладенням зобов'язань, передбачених п.п. 2,3, 4 ст.76 КК України.

В угоді передбачені наслідки укладання та затвердження угоди про визнання винуватості, встановлені ст. 473 КПК України та наслідки її невиконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Угодою також передбачено, що підозрюваний ОСОБА_3 розуміє, що умисне невиконання угоди є підставою для його притягнення до кримінальної відповідальності на підставі ст. 389-1 КК України.

Заслухавши учасників судового провадження, перевіривши угоду на відповідність вимогам КПК та закону, суд прийшов до висновку, що угода підлягає затвердженню, виходячи з такого.

Відповідно до ст.468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Частиною 2 та 4 ст.469 КПК України передбачено, що угода про визнання винуватості може бути укладена за ініціативою прокурора або підозрюваного чи обвинуваченого. Угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні, в якому бере участь потерпілий, не допускається.

Частиною 5 ст. 469 КПК України визначено, що укладення угоди про визнання винуватості може ініціюватися в будь-який момент після повідомлення особі про підозру до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку.

Судом встановлено, що злочин, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_3 відповідно до ст.12 КК України є злочином середньої тяжкості, правову кваліфікацію злочину органом досудового розслідування визначено правильно, угоду про визнання винуватості укладено після повідомлення ОСОБА_2 про підозру, потерпілих у даному кримінальному провадженні немає, узгоджена сторонами міра покарання за ч.2 ст.109 КК України 3 роки позбавлення волі без конфіскації майна передбачена санкцією ч.2 ст.109 КК України,

Зміст угоди про визнання винуватості відповідає вимогам ст.472 КПК України та її умови не суперечать іншим вимогам закону, не порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб.

Також судом з'ясовано, що обвинувачений ОСОБА_3 цілком розуміє права, визначені п.1 ч.4 ст.474 КПК України, наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, передбачені ч.2 ст.473 КПК України, характер обвинувачення, щодо якого він визнає себе винним, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Обґрунтованих і достатніх підстав вважати, що укладення угоди між сторонами не було добровільним, тобто є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді, а також, що обвинувачений не має можливості виконати взяті на себе за угодою зобов'язання, судом не встановлено.

Умови даної угоди відповідають вимогам Кримінально процесуального Кодексу України та Кримінального Кодексу України.

Беручи до уваги викладене, суд прийшов до висновку про наявність, передбачених законом підстав для затвердження угоди про визнання винуватості від 9 грудня 2015 року і призначення узгодженої сторонами міри покарання. 

Судові витрати у справі відсутні.

Матеріальної шкоди злочином не завдано. Цивільний позов не заявлений.

Долю речових доказів суд вирішує відповідно до ст. 100 КПК України.

Керуючись ст.ст. 369, 374, 376, 394, 472 - 476 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 9 грудня 2015 року між підозрюваним ОСОБА_2 та прокурором. 

ОСОБА_2 визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.109 КК України та призначити йому покарання у виді 3 (трьох) років позбавлення волі без конфіскації майна.

На підставі ст.75 КК України звільнити обвинуваченого ОСОБА_2 від відбування покарання з випробуванням, визначивши йому іспитовий термін строком на 1(один) рік.

Відповідно до ст.76 КК України зобов'язати обвинуваченого ОСОБА_2 не виїжджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції, повідомляти органи кримінально-виконавчої інспекції про зміну місця проживання роботи або навчання, та періодично з'являтись на реєстрацію до кримінально-виконавчої інспекції.

Запобіжний захід обвинуваченому ОСОБА_2 не обирався.

Речовий доказ, а саме системний блок чорного кольору «GRESSO» повернути власнику ОСОБА_2 за належністю.

Вирок суду може бути оскаржений до апеляційного суду Кіровоградської області в порядку визначеному ст.394 КПК України.

На вирок суду можуть бути подані апеляційні скарги до Апеляційного суду Кіровоградської області через Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після спливу 30 днів з дня його проголошення, у разі якщо учасниками судового провадження не буде подано апеляційних скарг. У разі подання апеляційних скарг, вирок суду набирає законної сили після ухвалення апеляційним судом рішення.

Копія вироку підлягає негайному врученню обвинуваченому та прокурору, інші учасники судового провадження мають право отримати копію вироку звернувшись до суду із відповідною заявою.

Суддя Світловодського міськрайонного суду Т.І. Гармаш

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/55577144
 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Появились первые ласточки тоталитарного государства выстраиваемого Президентом Украины при поддержке прокуратуры и запуганным Высшим советом правосудия, полностью подконтрольным тому же Президенту, судом. Можно уже констатировать ограничение свободы слова в Украине.

Если согласно решения лицо было привлечено к ответственности за размещение двух высказываний:

«Додавайтесь в нову революційну спільноту УКРАЇНО, ПОВСТАНЬ! Коли нас буде 100 тисяч - ідемо в урядовий квартал і виносимо всю нечисть із кабінетів! ІНФОРМАЦІЯ_2»

«Україно, повстань! Жити по-новому зі старими щурами неможливо»

То, исходя из логики переатестованных и новых отобранных прокуроров, теперь к уголовной ответственности нужно привлекать: Порошенка, Яценюка, Кличка, Тягнибока, Турчинова, самого генпрокурора Луценко, Авакова, Шкиряка, Тимошенко, Яроша, Парасюка, Лещенко, Наема и тысячи других лиц в свое время заявлявших открыто о смене власти в Украине.

Уважаемые судьи это обращение к Вам - пока ВЫ будете идти на сделки с совестью и исполнять все предложенное доблестной прокуратурой, а не исполнять ЗАКОН, Вы сами будете заложниками всей этой системы и сделаете заложником всю страну, своих родных и близких. Адвокатура в любом случае будет бороться. Но суд должен стать на сторону ЗАКОНА и быть НЕЗАВИСИМЫМ.

Я конечно направлю жалобы и на судью принявшего противозаконное решение и на прокуроров открывших уголовное производство, и передавших дело в суд, но без ВАШЕЙ воли к соблюдению ЗАКОНА и независимости судебной ветви власти построить правовое государство будет невозможно.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

45 minutes ago, ANTIRAID said:

Появились первые ласточки тоталитарного государства выстраиваемого Президентом Украины при поддержке прокуратуры и запуганным Высшим советом правосудия, полностью подконтрольным тому же Президенту, судом. Можно уже констатировать ограничение свободы слова в Украине.

Если согласно решения лицо было привлечено к ответственности за размещение двух высказываний:

«Додавайтесь в нову революційну спільноту УКРАЇНО, ПОВСТАНЬ! Коли нас буде 100 тисяч - ідемо в урядовий квартал і виносимо всю нечисть із кабінетів! ІНФОРМАЦІЯ_2»

«Україно, повстань! Жити по-новому зі старими щурами неможливо»

То, исходя из логики переатестованных и новых отобранных прокуроров, теперь к уголовной ответственности нужно привлекать: Порошенка, Яценюка, Кличка, Тягнибока, Турчинова, самого генпрокурора Луценко, Авакова, Шкиряка, Тимошенко, Яроша, Парасюка, Лещенко, Наема и тысячи других лиц в свое время заявлявших открыто о смене власти в Украине.

Уважаемые судьи это обращение к Вам - пока ВЫ будете идти на сделки с совестью и исполнять все предложенное доблестной прокуратурой, а не исполнять ЗАКОН, Вы сами будете заложниками всей этой системы и сделаете заложником всю страну, своих родных и близких. Адвокатура в любом случае будет бороться. Но суд должен стать на сторону ЗАКОНА и быть НЕЗАВИСИМЫМ.

Я конечно направлю жалобы и на судью принявшего противозаконное решение и на прокуроров открывших уголовное производство, и передавших дело в суд, но без ВАШЕЙ воли к соблюдению ЗАКОНА и независимости судебной ветви власти построить правовое государство будет невозможно.

Подписываюсь под каждым словом. 

Вообще, отталкиваться от сообщений в соцсетях глупо, т.к. распространены случаи взлома страниц и левых аккаунтов. Подстроиться под IP-адрес для знающих людей не составит сложности (это не касается данного случая, а если нужно "закрыть" неугодного.

Ну а преследование за лайки - это вообще маразм.в контексте той же свободы слова.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Против меня открыто кримынальне провадження за ст.376КК України.за вісказівания про работу апеляционного суда в Фейсбуке.

 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

В 13.05.2017 в 14:15, doroshal сказал:

Против меня открыто кримынальне провадження за ст.376КК України.за вісказівания про работу апеляционного суда в Фейсбуке.

 

Ого. "Уважаемые" судьи подсуетились?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения